Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Hardrock 100M 2008: Kyle Skaggs reittiennätykseen


Hietsu
 Share

Recommended Posts

Taitaa Jurek jäädä pian kakkoseksi, kun nuoret hurjat pääsevät vauhtiin. Vai mitäs tuumitte tästä:

24-vuotias Kyle Skaggs juoksi heti ensimmäisessä Hardrockissaan reittiennätykseen 23.23.30 ja ensimmäisenä alle vuorokauden haamurajan. Hardrockissa maaliintulijoiden keskiarvoaika on yli 40 tuntia ja sulkuaika 48 tuntia.

Aiempi reittiennätys oli Scott Jurekin viime vuonna juoksema 26.08.34 ja samaan suuntaan kierrettäessä Karl Metzerin 26.39.35 vuodelta 2001.

Täytyy tunnustaa yleissivistyksen puutteeni, mutta Skaggsin edesottamuksia ei ole tullut pahemmin seurattua. Hän on kuitenkin ehtinyt voittaa viime vuonna Wasatchin 100-mailisen niin ikään reittiennätyksellä.

Skaggsista tietoa etsittäessä ei voi olla törmäämättä hänen treenikaveriinsa Tony Krupickaan, jonka varsin hulvattomista touhuista voi lukea Ultrarunning Gets Younger – and Faster -jutusta:

http://www.westword.com/2008-04-10/news/ultrarunning-gets-younger-and-faster/full

Treeni-intoa näyttää ainakin löytyvän, 3-6 tuntia päivässä, jopa 200 mailia viikossa maastossa tuonee jo kivasti kestävyyttä ja lihaskuntoa. Kun 24-vuotias jannu on elämänsä aikana ehtinyt juosta n. 60 000 kilometriä, niin siinä on jo yritystä. Näin siinä on käynyt, kun TK on törmännyt Lydiardin kirjaan 12-vuotiaana, vaikutteille alttiissa iässä:-)

Krupicka ja Skaggs toimivat usein toisilleen jäniksinä, kuten amerikkalaisissa maastoultrissa usein on tapana. Skaggs on mm. vauhdittanut Kuprickaa puoleenväliin hänen juostessaan viime vuonna Leadvillen satamailisen voittoon. Yhdessä he juoksivat kevätalvella 50-kilometrisen maastoultran noin 4 tuntiin, tietenkin tehden reittiennätyksen: Tony Krupicka decided to enter with his friend Kyle Skaggs just a week prior, saying, "Kyle and I are probably just going to cruise it and hopefully get under Karl's CR."

http://www.mountainrunning.com/item.php?id=55

Hardrockin tulokset:

http://www.hardrock100.com/index.asp

(Voi seurata vaikka Suomi-juoksun voittajan Wouter Hamelinckin loppumatkaa.)

Link to comment
Share on other sites

Olipa vaan kasittämättömän kova aika Skaggsilta. Jurekia ja Meltzeriä voidaan (voitiin) pitää 100-mailisten maastoultrien kunkkuina, mutta niin vain puskista ponnahti esiin 24-vuotias hippi joka leikkasi entisestä reittiennätyksestä pois yli 10 prosenttia! Jos laskin oikein, Skaggsin keskivauhti oli 8.41/km ja Jurekin edellisen vuoden vauhti 9.42 min/km.

Mielenkiintoista on seurata Skaggsin ja Krupickan tekemisiä jatkossa, tämänhetkisellä kunnolla reittiennätykset ovat kevyttä tavaraa. Toisaalta herrojen treenimäärät ovat sellaisia että nyt jo riesana olleiden rasitusmurtumien lisäksi isommankin burn-outin uhka on olemassa.

Perniössä Suomi-juoksun voittanut Wouter Hamelinck on myös päässyt Hardrockin maaliin. Sijoitus oli noin 32. ja loppuaika 38 tuntia 44 minuuttia, kilometriä kohden on mennyt aikaa reilut 14 minuuttia. Wouter näytti olleen vielä puolimatkassa 10 parhaan joukossa, mutta jälkimmäisellä puoliskolla vauhti hiipui. Hieno suoritus ensikertalaiselta joka tapauksessa!

Link to comment
Share on other sites

Saattaa muuten Skaggs olla vasta 23-vuotias. Ei ole osunut syntymäpäivä vielä silmiin. Tässä uutisessa muutamia voittajan kommentteja:

http://outthere.freedomblogging.com/2008/07/12/hardrock-rocked-23-year-old-smashes-record/

Western Statea ei tosiaan tänä vuonna juostu. On saattanut Krupickaa jonkun verran risoa, kun hänellä kisa oli kuitenkin vuoden päätavoite ja ulkoilu hyvinkin spesifistä. Ehkäpä elokuussa Leadvillessä sitten tärähtää, jos ei ole vammoja riesana.

Kisan järjestämättä jättäminen on tietysti ikävää, mutta jotkut asiat ajavat juoksemisen edelle. Turvallisuus- ja varsinkin luonnonsuojelullisista syistä peruutukset ovat ehdottoman perusteltuja. Monet maastoultrathan juostaan kansallispuistoissa.

Link to comment
Share on other sites

Juuri kun luulin lähestyväni parasta ikää ultrajuoksijana, niin ultrajuoksusta tuleekin nuorten miesten laji.

Aika harvassa lienee tapaukset, että huippu-urheilijan asenteen ja hyvät kestävyysurheilulliset lahjat omaava olisi alkanut harrastaa jo nuorena vartavasten ultrajuoksua. Yleensä menee nuorena automaattisesti normaalimatkojen puolelle kaikki, joilla asennetta ja lahjoja löytyy. Nämä kaverukset lienevät esimerkki siitä kuinka käy, kun jostain syystä ei päädykään normaalimatkoille.

Vaikka henkilökohtaista kokemusta Hardrockista ei löydy, niin profiilin, tarinoiden ja vanhojen tulosten perusteella voi kyllä todeta, että on käsittämättömän kova suoritus kyseessä. Toivottavasti Skaggs ja Krupicka innostuvat myös Spartathlonista. Saattaisi olla jopa mahdollisuuksia Kouroksen huonompiin aikoihin.

Tuo Krupickan yli 200 mailin viikkojen juoksu viikko toisensa jälkeen on kyllä hurjaa touhua. Toisaalta yli 300km viikot ei ole vieraita myöskään huippumaratoonareille (mutta ei niitä usein juosta), ja silloin niihin mahtuu myös vetoja ja vk-lenkkejä mukaan. Ei siis mitenkään ennenkuulumatonta harjoittelua. Tosin se on Krupickan harjoittelussa aika erikoista, että pitkiä lenkkejä on lähes päivittäin.

Itse juoksin juuri ekan yli 200km nylkkyviikkoni, ja olen aivan poikki. Kyllä on eroa niihin, jotka treenaa tosissaan.

Link to comment
Share on other sites

Toivottavasti Skaggs ja Krupicka innostuvat myös Spartathlonista. Saattaisi olla jopa mahdollisuuksia Kouroksen huonompiin aikoihin.

Varmasti näin on. Jurekin aika 2006 Spartathlonissa oli 22:52:11, ja Kouroksen ajat (toki hiukan pidemmällä ja vähemmän asfaltoidulla reitillä) olivat haarukassa 20:25 - 21:57. Skaggs leikkasi Jurekin Hardrock ennätyksestä reilut 10%, joten teoriassa mahdollisuudet olisivat erittäinkin kovaan aikaan. Toinen asia on tietysti jalkojen kestävyys asfaltilla, Skaggs ja Krupicka eivät ilmeisesti ole kovin paljoa asfaltilla juosseet.

Juuri kun luulin lähestyväni parasta ikää ultrajuoksijana, niin ultrajuoksusta tuleekin nuorten miesten laji.

No, mä en tuollaisista Hardrock suorituksista haaveile ollenkaan. Mulle riittäisi vallan mainiosti 52-vuotiaan Kouroksen viime kevään tulostaso, ja mä olenkin sopivasti lähetymässä Kouroksen esimerkin mukaista optimaalista veteraani-ultraajan ikää!

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni Skagginsin juoksut osoittavat, että Kouros on sittenkin vain ja ainoastaan ihminen. Ultrajuoksun kaltaisissa pienissä lajeissa ``Ato Boldon``¨-maiset lahjakkuudet korustuvat pienissä, tosiharrastajien lajeissa, varmasti enemmän kuin näissä suuremmissa mittelöissä, yhtään siis väheksymättä elävää legendaa Kourosta-

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

En viitsi avata uutta ketjua ensi kesän Hardrockille, joten kopioinpa tänne Kilian Jornet´in tuoreen tweettauksen:

No luck in the lottery for #hr100 ! It will not be the trail running program of 2012! now time to find new races :-))

Siis onko mahdollista että Kilian Jornet´in Hardrockiin osallistuminen on arvonnan varassa? Kyllä kai nyt jonkunlainen villi kortti luulisi löytyvän tämän tason juoksijalle.

Link to comment
Share on other sites

Onhan tuo aika outoa.

Heillä olisi ollut mahdollisuus päästää samalle viivalle muiden kovien nimien kanssa Roes, Krupicka ja Jornet. Nyt pääsi näistä sisään arvalla vain Roes ja Krupicka jäi 16. varasijalle.

Olisin kyllä mielelläni nähnyt mitä tuo kolmikko saa aikaan tuolla reitillä. Mutta ilmeisesti säännöt on sääntöjä ja poikkeuksia ei tehdä vaikka olisi kuinka kovia tuloksia alla (ja Salomonin sponsorirahat ja heidän tuoma medianäkyvyys).

ps. http://www.ws100film.com/ tuli muuten juuri ennakkotilattavaksi, tuskin ehtii ihan jouluksi Suomeen kuitenkaan. Sieltähän näkee mitä tapahtui viimeksi, kun nuo kolme laitettiin samaan lähtöön ;)

pps. Miten ihmeessä minä olen onnistunut itseni koukuttamaan näiden kisojen seuraamiseen netistä? On ehkäpä maailman penkkiurheiluepäystävällisin laji. Terveisin, Penkkiultraaja'84

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy