Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Minustako ultrajuoksija?


MH-76
 Share

Recommended Posts

Tässä olen ekan maratonin jälkeen alkanut miettimään näitä ultrajuoksujuttuja.

Turussa meni siis eka maratoni hiukan alle viiteen tuntiin. Tavoitteena oli vain päästä läpi kun pisin lenkki sitä ennen oli 22km. No maalissa tuntui että olis voinu jatkaa vielä. Mitään seiniä ei tullu vastaan. Muutenkin jalat kesti suht hyvin...ainoastaan vasemman jalan jalkaterän ulkosyrjä/jalkapohja tuli kipeäksi. Joku jännetulehdus tms. lääkärin mukaan. Mut sen ymmärtää kun olen niin vähän juossut.

Nyt kuitenkin kiinnostais joku hiukan pitempi matka, esim. 50km tai 6h. Jotenkin kiinnostaa enemmän koetella rajoja pitemmällä matkalla kuin parantamalla maratontulosta. Varmasti maratonejakin tulee vielä kokeiltua. Jäi vaan tosta ekasta sellainen tunne että vielä olis reilusti varaa.

Juoksua olen nyt harrastanut vasta noin 15kk... kilometrejä ehkä 1000. Eli aika aloittelija. Harjoittelemalla tietysti saisi ne omat rajat työnnettyä kauemmas mut kun tekis mieli kokeilla jo...

Pitäiskö sitä kuitenkin vielä hankkia lisää kokemusta maratoneista vai miten? Miten nopeasti täällä muut on mennyt esim. johonkin ultrajuoksukilpailuun?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 31
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kysymyksiin ei oikein saa ulkopuolisilta vastauksia, kun vastaukset tuppaavat löytymään sieltä omasta päänupista...

Ultralle voi lähteä ilman yhtään juostua maratonia tai sitten voi juosta niitä vaikka sata tai ihan miten vain...

Kyse on siitä, että jos asia kiinnostaa niin ilmoittautuu kisaan ja käy sen juoksemassa...

Kotimaisiin kisoihin ei ainakaan vielä kysellä muiden matkojen tuloksia...

Itselläni ei ollut yhtään maratonia juostuna, vaan ainoa kisa jossa olin ennen ollut oli (muistaakseni) 13 kilsaa pitkä hölkkä...

Seuraavaksi löysin itseni Suomi-juoksun lähtöviivalta tutisemasta, mutta toki harjoittelin sen verran kuin maratonillekin olisin harjoitellut...

Link to comment
Share on other sites

Ei muuta kun kokeilemaan. Sillä se selviää. 6h:n juoksu ei ole kuitenkaan kovin iso hyppäys 5:h maratoonarille.

Minulla on menny vähän liiankin varmanpäälle maratoneille ja ultrille siirtymiset. Ne ensimmäiset onkin menneet läpi ilman sen kummempaa tuskaa.

Eka maraton oli HCM 2005 vaikka olisin jo edellisvuonna sen luultavasti läpi juossut. Sen jälkeen kuulin, että on pidempiäkin matkoja ja ajatus kyti puolitoistavuotta kunnes uskaltauduin 6h:n juoksuun 2007. Noiden kisojen välissä juoksin 3 maratonia.

Sen jälkeen onkin ollut sitten menoa.

Link to comment
Share on other sites

Harjoittelemalla tietysti saisi ne omat rajat työnnettyä kauemmas mut kun tekis mieli kokeilla jo...

No kokeilemisestahan tässä taitaakin olla aina kysymys, eikä takuuvarmat onnistumiset ole ehkä niitä antoisimpia. Kokeile toki!

Itse olen saanut huomata että näissä porukoissa on tilaa kaikenlaiselle kokeilemiselle - ei ole jotain yhtä pyhää linjaa mitä kaikkien pitäisi mennä.

Tästä sitten seuraa tämä mitä Shamaani sanoi että ei ole myöskään takuuvarmoja neuvoja.

Olet antanut jo pikkusormesi - tervetuloa mukaan!:icon_twisted:

(Suodata kaikki mitä aiheesta kuulet: Minäkin kirjoitan mielelläni vaikken

ymmärrä yhtään mistään paskaakaan. Tiedän vain milloin minulla on kivaa

ja toivon että muillakin voisi olla kivaa.)

Link to comment
Share on other sites

Ei mullakaan ollut Suomi-juoksussa kun kaksi täyttä juoksuvuotta takana ja neljä puolikasta ja kolme kokonaista maratonia, joita paras 4h18min ja läpi meni satanen reilussa 13 tunnissa. Eihän se helppoa ollut, loppu 30km oli vaikeampaa, mutta niinhän sen kuuluu vähän ollakin, jos tekee itselle jotain rajoja koettelevaa. Olis kai aika tylsää jos kaikki menis kuin ei mitään? Eri asia on sitten jos haluaa saada hirmu hyvän ajan.

Että jos haluaa ja laskee että voisi siihen panostaa, niin kokeilemaan vaan. Ei mullekaan kukaan tullut sanomaan, etten saisi yrittää.

Link to comment
Share on other sites

Jos jaksaa olla liikkeellä viisi tuntia, niin varmaan se kuusikin sujuu. Oma eka ultrakokemus oli kotirataultra ilman ensimmäistäkään juostua maratonia, ja ihan kivasti meni, tosin aikaa kului matkan taittamiseen seitsemisen tuntia talvisissa olosuhteissa. Kotirataultra on erittäin hyvä tapa kokeilla lajia ilman suuria paineita.

Ultramatkoille voi kaiketi lähteä hyvin erilaisin tavoittein ja taustoin, kuten tässä on jo moneen kertaan todettu. Tärkeintä on kai yrittää nauttia liikunnasta, olipa se minkälaatuista tahansa, jos ei tavoitteena ole ennätystehtailua vaan omien rajojen kokeilua (jotka tavoitteet eivät siis tietenkään sulje toisiaan pois millään lailla).

Link to comment
Share on other sites

Kiitoksia kommenteista.

Olen tässä nyt suunnitellut lauantaiksi sellaista reilun viidenkymmenen kilometrin lenkkiä. Sopivasti huoltoasemia ja muita matkan varrella ja varmuuden vuoksi vielä kyyti määränpäähän varmistettu jos ei suju. Vähän vaan hirvittää tuo sää kun on luvannut aika lämmintä. Eipä kyllä mikään kiire ole. Katsotaan miten käy...

Link to comment
Share on other sites

Eipä mennyt ihan kuten suunnittelin mut ihan ok reissu. 38km tuli hölkättyä/käveltyä.

11.30 lähdin Turusta. Aika lämmintä oli. (Turussa tais olla lauantaina parhaimmillaan 29 astetta). Mut se ei haitannut alussa.

8km:n kohdalla menin suunnitellusta reitistä vikasuuntaan ja tuli 4,5km:n ylimääräinen pätkä. Otin mukaan urheilujuomaa 2,5 litraa.

11km:n kohdalla tuli kauppa vastaan ja ostin juotavaa lisää ja jätskin.

Seuraava pysähdys 21km:n kohdalla. Taas juotavaa lisää kaupasta. Ihan ok olo.

Sitten pysähdys 29km:n kohdalla huoltoasemalla. Siellä kävin vessassa, join vettä ja täytin vesipullot(2x0,5l) ja ostin mehujään.

Sen jälkeen alko jotenkin tökkimään. Ehkä ois pitänyt olla jotain muuta kuin vettä juotavana. Sipsejä ja rusinoita oli mukana mut ei tullu niitä syötyä. Yksi energiapatukka ja -geeli tuli syötyä siinä kolmenkympin jälkeen.

Sit alko vesikin loppumaan ja käveltyä tuli aika paljon. 35km:m kohdalla sitten oli neste loppu ja soitin kyydin hakemaan. 3km siinä ehdin kävellä/hölkätä vielä.

Muutama rakko jalkoihin ja ihan hyvä mieli tuli. Liian kuuma oli kyllä. Jalat ei tullu muuten juurikaan kipeäksi. Noin 7 litraa tuli juotua. Aikaa yhteensä meni reilu viisi tuntia, nettoaika noin 4,5h.

Voisin kokeilla uudestaan kunhan kelit on suotuisammat.

Link to comment
Share on other sites

No tuohan kuullostaa juurikin kivalta kruisailupäivältä.

Tuokin on mielestäni hyvin tehty kun soitit kyydin ajoissa:

Tahtohan asuu valinnoissa ja kasvaa itselleen sopivien valintojen

kautta. Jos olisi vaikka pudonnut avantoon eikä voisi muuta

kuin paeta kohti lämpöä juosten, ei perille saavu koskaan voittaja.

Vain selviytyjä. Selviytyjällä ei ole lisää tahtoa, mutta pelkoja kylläkin.

Toivottavasti Sinulle jäi muistiin kivoja hetkiä ja ihmettelyä, niin tulet

lähteneeksi toistekin. Tulee näet niitäkin kertoja, kun homma aukeaa

uudestaan väsyn jälkeen. Ja kummaa on sekin, että ajatukset näköjään

seurailevat kehon tilaa aika uskollisesti. Jos on paha mieli niin hyvä ruoka

voi auttaa!

Aikaisemmin luokittelin pitkän päivän onnistuneeksi vain suorituksen eheyden

perusteella: Oli aika vaikeaa niellä se, että aina ei onnistu niinkuin olin ajatellut. Pahoitin mieleni jos homma meni ihan toikkaroinniksi ja pahoitin mieleni siitäkin, jos jouduin puskemaan eteenpäin haluihini nähden liian kovaa etten joutuisi kävelemään.

Onneksi löysin nämä ultrajutut ja älysin, että jos vointi vaatii joku päivä pysähtymistä kunnon lounaalle ja sen jälkeen reilusti kävelyä vatsan asetteluksi niin sehän on vain hyvää oppia mahdollisia tulevia ultrakokeiluja

varten. Ja siinä samalla aloin yhä useammin palata kotiin voitokkaissa tunnelmissa.

Tsemppiä ja malttia palautua!:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wannabe-ultranisti (tosin vasta unelmissa) ihmettelee, miksi niitä kotirata-ultria ei voi olla säädyllisempään vuodenaikaan? Toki juoksin koko viime talven, mutta tammi-helmikuussa saattaa olla pakkasta niin, että kymppiä enempää ei ole kiva vetäistä.

Tosin, voihan sitä lähteä ikioma-kotirata-ultraan vaikka tunnin päästä, mutta ehkä siinä ei ole samaa hehkua.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy