Jump to content
Juoksufoorumi.fi

30.Julma-Juhan juoksu ja maraton 14.6.2008


Recommended Posts

Viime kesänä tuli juostua puolikas radalla, aika lämpimässä säässä ja silloin päätin ettei ikinä enää, mutta niin vain huomaan ilmoittautuneeni jälleen.:fryingpan: Rata oli aika pehmeä, jos on tottunut asfaltin makuun, ja arvattavasti pitkästyttävä. Huolto ja ajanotto pelasi sitä vastoin erinomaisesti ( kilometrin välein). Testijuoksupaikkana tosi hyvä. En lähtisi tällaisella 4.30 maratonvauhdilla siinä maratonia juoksemaan, mutta puolikas menettelee. Tuleepahan hyvä pitkä lenkki ja näkee miten Terwahölkästä on palautunut.

Link to comment
Share on other sites

Laitetaanpa myös raporttia hieman pienemmästä tapahtumasta. Tapahtuma oli suhteellisen pieni verrattuna moniin muihin ja juoksijoita oli n. 90, jossa on mukana myös ”parimaraton”-osallistujat. Paikalla oli mukana myös itse maestro, Juha Väätäinen, joka hyvin rentoon tapaan yhdessä adjutanttinsa Nuuttilan kanssa oli valmis keskustelemaan kaikkien tapahtumassa mukana olleiden kanssa.

Matkat juostiin raviradalla, joka ainakin 3 eri gps-mittareiden mukaan oli 30 m ylipitkä. Ero johtunee siitä, että radalle oli laitettu rajatötsät, jotka oli n. 1,2 m sisäradan ulkopuolella. Kierroksia juostiin sen verran useita ja vertausmatkoja on 3 eri mittarilta, että uskon juostun kierroksen todella olevan 1030 m. Puolikkaan juoksijat juoksivat siis reilut 600 m ylimääräistä ja 42 x kiertäneet ~1250 m.

Rata itsessään ei ollut mikään nopea, mutta se oli miellyttävä juosta. Itse jopa pelkäsin, että sitä tympääntyy kiertämään samaa monotonista rataa 21 x, mutta eipä sittenkään. Kiekka oli tasainen, siellä oli muita juoksijoita, huoltoa oli tarjolla silloin kun sitä tarvitsi, kenttäkuulutus kuului kokoajan ja km-ajan seuranta oli todella helppoa. Ainoa miinus tulee kuuluttajalle, joka olisi voinut valita hieman selkeämmän tavan kuuluttaa juoksijoille, monta täyttä kierrosta on juossut ja monta jäljellä. Tässä asiassa tuli muutama ”moriovi” , joka johti muutamien juoksijoiden epätietoisuuteen, kuinka monta kierrosta on matkaa jäljellä. Ilma oli todella hyvä, aurinkoa ja lämpöä + 20

Oma juoksu sujui ihan mallikkaasti. Aloitin tietoisesti omalle tasolle aika kovaa pienellä riskillä. Ekat 5,1 km vei aikaa 19.45 ja keskisyke 173. Seuraavat 5 km vei 19.45 ja keskisyke oli174. Tämän jälkeen alkoi hienoinen hyytyminen ja 3. vitonen vei 20.06 keskisykkeen ollessa 172. Tässä vaiheessa uskoin vanhan ennätykseni kaatuvan. Neljäs vitonen vei jo 20.31 keskisykkeen ollessa 171. Siinä vaiheessa yleisen sarjan voittaja Hartonen paineli kierroksella ohi. Viimeisellä kilsalla piti puristaa, kun ajattelin, että 1.24 olisi mahdollista. Vika kilsa vei 3.52 ja sen keskisyke oli 175. Näillä päästiin sitten ennätykseen 1.24.00. Niin kiire siinä matkalla oli, että yhden kerran kerkisin juoda.

Ensi vuodeksi järjestäjät aikoivat panostaa enemmän tuohon ”parimaratoniin”, eli vuorotellen 2 juoksijaa kiertävät tuon raviradan. Oishan se hyvä treeni asiaan vihkityneelle 24 x 1 km/xx.xx palautuksella. Mukana olisi myös ”firmasarja” puulaaki-tyyliin.

Link to comment
Share on other sites

-Lomalla ei hengästytä, eikä hikoilla-...Siinä eilisen teema. Mukava oli loma aloittaa kiertämällä 21 kieppiä rataa. Ei oikeestaan käynyt aika pitkäksi niinkuin ennakkoon epäilin. Neste hölskyi mahassa ja kylkeen pisti, niinku joutomiehellä pitääkin. Päivän parasta antia oli päästä todistamaan livenä G-D-K:n huimaa vauhtia ja meikän varvausta kolme kertaa. Eikä Hartosen menossakaan näyttänyt kovin paljon moitittavaa. Kumarrus ja kulaus molemmille!!!

Ja sitten spekuloimaan:

Jos rata oli 30 m ylipitkä, niin meikähän juoksi aivan hirmuisen pitkä puolikkaan kön kipittelin melkein koko matkan parin metrin etäisyydellä sisäkurvista:)Hekoheko.

Onnittelut vielä kertaalleen kahvakuulamiehelle enkkarista:weightlifter:

Link to comment
Share on other sites

Niitten tötsien pitäisi olla melkein kuusi metriä radan sisäreunasta ennenkuin tulisi 30 metriä liikaa. Jos ne on puoli metriä liian ulkona, niin lisämatkaa tulee noin 3 metriä per kierros. Kaikki raviradat ei toisaalta ole tasan kilometrin mittaisia, joten vaikea sanoa lenkin todellista pituutta. Virallisesti mitatuksi sitä ainakin sanotaan kisan kotisivulla.

Link to comment
Share on other sites

Kaikki raviradat ei toisaalta ole tasan kilometrin mittaisia, joten vaikea sanoa lenkin todellista pituutta. Virallisesti mitatuksi sitä ainakin sanotaan kisan kotisivulla.

Tärkeintä kuitenkin on se, että se on todellakin virallisesti mitattu ja näinollen tilastokelpoiset. Onhan kaikki muutkin virallisesti mitatut matkat sen promillen verran pitkiä.

Link to comment
Share on other sites

Julma-Juhan juoksun rata Kortteisen raviradalla on virallisesti mitattu, itse asiassa useampaankin kertaan eri mittaajien toimesta. Kortteisen raviradan kierroksen pituus on 1000 metriä. Hieman kummastuttaa tuo gepseillä saatu matkan ero. Eri tarkoituksiin, eri lajien sääntöjen mukaisesti radalla suoritettujen mittausten väliset erotkin ovat vain muutaman kymmenen sentin luokkaa linjan sijainnissa. Tuollaisten linjan sijainnin muutosten vaikutuskin radan pituuteen (kehämitan muutos) on vain muutamien metrien luokkaa.

Kuten aiemmin todettiin ravirata mitattaan ravikäyttöön radan reunasta 100 cm ulospäin. Viimeisimmän mittauksen mukaan, jonka järjestävä seura on radalla teettänyt, juoksusääntöjen mukaan mitattuna, radan kierroksen pituudeksi saadaan 1000 metriä kun rata mitataan 135 cm radan reunasta. Rata oli merkitty virallisen mittauksen mukaisesti. Kuten M.BoneS jo totesi 30 metrin pituuseroa ei voi selittää edes juoksulinjan siirto muutamilla metreillä ulospäin.

GPS paikannuksen tarkkuutena vaakasuunnassa ainakin hyvälaatuisilla laitteilla pidetään yleisesti noin 2-3 metriä, joten tuo 30 metrin ero ei suoraan selittyisi tuolla GPS:n tarkkuus heitollakaan. Tosin noiden mittauksessa mainittujen GPS laitteiden tarkkuutta on vaikea lähteä arvioimaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Luin huonolla englanninkielellä mittausohjeita. http://www.aims-association.org/measurement/MeasurementOfRoadRaceCourses.pdf

Siellä sanottiin näin:

Measuring the SPR means hugging the inside edges of bends. The path you should attempt to measure officially lies 30cm from the kerb or other solid boundaries to the running surface.

Mielestäni tämä tarkoittaa sitä että Raviradalla joka on 1m sateeltä sisäsyrjästä mitattuna 1000m, Keilat täytyisi laittaa 70 cm säteelle sisäsyrjästä.

Tuo lyhenne SPR (shortest possible route)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy