Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Koiran omistajat


marja
 Share

Recommended Posts

Kysäisempä tätä täältä, kun täällä on varmasti juoksevia koiraihmisiä..:conf:

Reilu vuosi sitten lenkillä ohi kulkeva isohko koira kävi kunnolla käteeni kiinni (hihnassa kiinni oleva)..

Tästä tapahtumasta jäi niin pysyvä trauma, joka omasta mielestäni hipoo jo koomisuuden piirteitä varsinkin lenkkipolulla..

Kun olen lenkillä, ja vastaan tulee koira.. siis ihan sama iso, tai pieni.. Joudun pysähtymään totaalisesti, ja kiertämään suunnilleen "ojan pohjan kautta" takaisin tielle, ja olen tuon hetken jossain "flashback" tilassa tapahtuneesta.. Eli tuntuu siltä, että kaikki vastaan tulevat haukut ovat valmiita käymään kimppuun, niin ja se kohdalle osuvan koiran tuijotus :icon_twisted:..

Kuulostaako tarpeeksi kipeältä ;)

Tuttavien eläimiä kyllä silittelen, mutta silti vieraan koiran lähellä ollessa olen "varautunut", ja ilmeisesti koirat tämän hyvin vaistoaa.. (?)

Eli kävikö kohdallani vain äärimmäisen huono tsägä, häiriintynyt koira, vai voiko "terve" koira reagoida ohi pyyhältävään ihmiseen "hyökkäyksellä"??

Kiitos mahd. vastauksista! :)

Link to comment
Share on other sites

Hei,

Vastaus kysymykseesi on kyllä, terve koira voi reagoida 'hyökkäyksellä' juoksijaan.

Koiran perimässä on paljon seikkoja jotka saavat mahdollisesti rauhallisenkin koiran reagoimaan juoksijaan. Ensimmäisinä tulee mieleeni :

Metsästysvietti (olet saalis joka pakenee),

paimennusvietti (karkaat laumasta, pitää ottaa kiinni) tai

laumavietti (uhkaat koiran omistajaa, jolloin koira puolustaa tätä).

(Lisätkää listaa 'järkisyistä' jos jotain unohtui.)

Tässä siis ns. vaistonvaraisia syitä, miksi koira voi käydä kiinni. Jos koira käy kiinni, oikea syy on kuitenkin koiran omistajan (ja kouluttajan) joka ei ole onnistunut sosiaalistamisvaiheessa opettamaan koiraa kulkemaan välittämättä muista liikkujista.

En mitenkään parjaa pikkukoirien omistajia, mutta tästä ryhmästä yleensä löytyvät ne pikku mussukat jotka rähjäävät ohikulkijoille. vrt edellinen kappale. Yleensä kapungissa asuvat (isot) koirat koulutetaan ja on pakkokin kouluttaa erilaisiin tilanteisiin jo pentuna. Mitä nuorempana koira näkee ja kokee juoksijat ympäristöön kuuluvina sen vähemmän juoksijat koiraa kiinnostaa.

Sinulla on käynyt huono tuuri kun olet osunut tuon purevan koiran tielle. Syytä siihen miksi se kävi kiinni, ei voi tietää kuin se koira ja mahdollisesti omistaja. Koirat kuitenkin harvemmin ovat häiriintyneitä. Sairas koira kyllä voi käyttäytyä niin ettei omistajakaan osaa siihen varautua. Omistajat puolestaan saattavat olla monestikin 'häiriintyneitä'. Ostetaan iso ja komea koira (jonkinlaiseksi statussymboliksi) jota ei kuitenkaan ole aikaa ja rahkeita kouluttaa. Näin saammekin aikaiseksi ns ongelmakoiran....

Itse joskus huomaan vastaantulevan koirakon olevan 'epäilyttävä', koira kulkee miten sattuu omistajan kieltämättä, kiskoo hihnaa tai pysähtyy tuijottamaan/vaanimaan tai tekee jotain muuta mikä antaa mulle signaalia siitä, ettei koira mahdollisesti pidä juoksijoista. Näissä tapauksissa hiljennän kävelyksi ja annan silloin mahdollisimman vähän viettejä laukaisevia signaaleja. Rauhallinen kävely ja pään poispäin kääntö ei yleensä herätä mitään näistä vieteistä joita aluksi mainitsin. Suomessa ei todennäköisesti ole kovinkaan montaa koiraa joka järjestelmällisesti kävisi jokaisen vastaantulijan kimppuun. Silloin koira olisi tosi sairas tai täysin omistajansa käsittelemättömissä. Ne yleensä lopetetaan suht nopeasti, sellaiset koirat ovat yleensä riski jo omistajalleenkin.

Itsellä on muutama läheltäpiti-tilanne ja kaikki syntyivät pienten seurakoirien kanssa. Ei voi ymmärtää, että pienen mummun pieni söpö kultamussukka varoittamatta tekee tiikeriloikan mummun takaa ja roikkuu lahkeessa kiinni. Niitä kun ei kumpaakaan voi edes potkaista...

Mutta suosittelisin, että jatkat juoksemista ja varo koiria jos siltä tuntuu. Älä kuitenkaan päästä pelkoa voittamaan. Seuraile vastaantulevia koiria ja paina mieleesi miten ne koirat kulkevat jotka eivät kiinnitä sinuun huomiota ollenkaan tai vain vähän. Mitä puolestaan ne koirat tekevät, jotka mielestäsi ovat enemmän uhkaavia. Näin opit lukemaan koiraa ja ehkä pysytyt paremmin rentoutumaan lenkillä. Kannattaa myös opettaa itselleen rauhallisuutta koirakohtaamisissa. Hyppiminen, huitominen tms riehuminen on varma tapa saada koira kiinnostumaan...

Meitä juoksijoita on paljon ja vain ne huonot koirakohtaamiset uutisoidaan. Olisi kiva joskus laskea kuinka monta koiraa tulee lenkillä vastaan... 20-30? Ja yksikään ei käy kiinni. Tulisiko lööppi????

Link to comment
Share on other sites

Tulipa mieleen vielä jokunen juttu tilanteen helpottamiseksi.

Älä missään tapauksessa ala tuijottamaan koiraa. Sen koira kokee uhkaukseksi.

Toinen mikä tuli mieleen on, että aivan tietämättäsi muutit/muutat käyttäytymistäsi kohtaamistilanteessa. Tästä en nyt mene tilille, mutta hyvin usein näin vain käy, aivan tiedostamatta. Tämä voi olla syy koiran rektioon. Jos vähänkin aristelet koiria, muutat kävelynopeuttasi, alat tuijottaa koiraa tai teet muita maneereja, joihin koira reagoi. Sitä kyllä oppii lukemaan koiran käyttäytymistä ajan kanssa.

Yksi keino selvitä tilanteista on pysyä mahdollisimman rauhallisena ja jatkaa kulkemista/liikkumista mahdollisimman samalaisena kuin siihenkin asti, ennen kuin edes havaitset koiraa. Vähän se vaatii opettelua, mutta varmasti auttaa kohtaamaan koiran.

Ja tuo ojan pohjalle juokseminen on kyllä vihoviimeinen keino. Sehän on selvä signaali koiralle, että tuo yrittää pakoon ja tässä on jotain hämärää. Eli rohkeasti kohtaat vaan koiran ja jatkat liikkumistasi kuin sitä koiraa ei vastaan tulisikaan. Tsemppiä vaan jatkossa sinulle Marja. Ei se varmasti helppoa ole, mutta uskoisin, että saat hiukan helpotusta tilanteeseen. Eikä kaikki koirat, onneksi, ole pahoja ja käy hihaan kiinni. Suurimmalle osalle koiria on kuitenkin opetettu "käyttäytymistä". Kuten SheOrava totesi, se todellinen syy on kyllä siellä hihnan toisessa päässä.

Link to comment
Share on other sites

Älytöntä syyllistää juoksijaa siitä että jonkun koira on niin huonosti koulutettu että sitä joutuu pelkäämään. Ei todellakaan ole normaalia tai hyväksyttävää että että joku ulkoiluttaa lenkkipoluilla sellaista koiraa joka kokee juoksijat niin suureksi uhaksi että päättää käydä kimppuun. Se kertoo hyvin suuresta asennevammasta ja välinpitämättömyydestä hihnan toisessa päässä. Toivottavasti sait omistajan vastuuseen koiransa tekosista.

Väittäisin että on ihan luonnollista pelätä isoja vieraita koiria, etenkin vapaana juoksevia tai pitkässä hihnassa olevia. Mielestäni kaikilla pitäisi olla täysi oikeus lenkkeillä rauhassa ilman että tarvitsee pelätä.

Link to comment
Share on other sites

Pitkään mietin viitsiikö tähän aiheeseen ottaa kantaa koska olen usealla foorumilla (myös täällä) joutunut useaan kertaan todistamaan kuinka osalle porukasta järkiperäinen ja asiallinen koiriin (tai lasten kasvatukseen) liittyvä keskustelu on täysin mahdotonta; reagoidaan ainoastaan aivot narikassa suurilla tunteilla ja keskustelussa suorastaan syöksytään henkilökohtaisuuksiin ja taso on sitten mitä on.

-Kun ihminen liikkuu ulkosalla vaikkapa juosten tai polkupyörällä on hänellä oikeus ruumiillisen koskemattomuuteen niin muiden ihmisten kuin heidän lemmikkiensäkin taholta. Jos kuitenkin käy niin että edetessään joutuu esim. koiran hyökkäyksen kohteeksi ilman sen suurempaa provosointia eläintä kohtaan (pelkkää liikkumista juosten tai pyörällä ei voi laskea provosoinniksi) ei tilanteelle ole olemassa mitään hyväksyttävää selitystä jonka johdosta ihmisen pitäisi jotenkin muuttaa käyttäytymistään (vaihtaa juoksu kävelyyn, taluttaa pyöräänsä, pyytää erikseen tilaa tai soittaa kelloa "epäilyttävän" koiran kohdatessaan). Näissä tilanteissa on tasan vain ja ainoastaan koiranomistaja jonka pitää muuttaa toimintatapojaan, ei kukaan muu. Ei ole olemassa tilannetta jossa koira voisi yleisellä alueella oikeutetusti hyökätä ohikulkevan tai vastaantulevan ihmisen kimppuun (olettaen siis etteivät nämä tee muuta kuin kulkevat asiallisesti ohi).

-Ja tässä kohtaa puheet eläimen vaistoista ja peloista ovat hyökkäyksen kohteen kannalta ihan yhdentekeviä: niiden hallinta ja/tai niistä pois kouluttaminen on yksin omistajan asia, ei kenenkään muun. Ei lähtökohtana voi olla se että tässä jokaisen pitää alkaa opetella aggressiivisen ja/tai kouluttamattoman koiran kohtaamista ja käsittelyä vaikka ei koiraa omistaisikaan. -On turhaa alkaa viisastelemaan että "joutuuhan sitä opettelemaan erilaisten ihmistenkin kohtaamista" koska kyse on eri asiasta (kenenkään ei ole pakko omistaa koiraa).

Traditionaalisesti näissä keskusteluissa toistetaan liki hysteerisesti sitä, kuinka vastuuttomat koiranomistajat ja sitä kautta heidän ongelmakoiransa ovat pieni vähemmistö. Tämä on ihan totta; itse kohtaan päivittäisillä lenkeilläni usein koiria, keskimäärin varmaan luokkaa 5-10/lenkki, eikä käsittääkseni useimmiten ole puolin eikä toisin mitään ongelmia.

-Ikävää vain on se, että kun on ensin tapahtunut 999 onnistunutta kohtaamista koirien kanssa, niin kun se 1000. kohtaaminen tulee, ja joudut ohi juostessasi dobermannin hyökkäyksen kohteeksi, niin siinä kohtaa ei tilastot ja ongelman ainainen vähättely lohduta paskan vertaa. -Itselleni kävi näin kolme viikkoa sitten.

Olisi ihan kiva kun joskus näkisi näissä keskusteluissa porukan vastuun kantavia koiraihmisiä sen sijaan että annetaan syyttömälle osapuolelle käyttäytymisohjeita, vähätellään ongelmaa tai aletaan suoltaa vähä-älyisiä "kyllä ne pyöräilijät / juoksijat / autoilijatkin kaikenlaista typeryyttä tekee" -tyyppisiä kommentteja kun huomataan ettei keksitä mitään puolustavaa argumenttia omalle mielipiteelle.

Link to comment
Share on other sites

Vaikka olenkin vain vähä-älyinen koiranomistaja, ihmettelen silti miksi noita häiriökäyttäytyviä omistajia ei tunnuta saavan vastuuseen? Itse ilmoitin poliisille vaikkei minuun edes käyty kiinni, jouduin ainoastaan pakenemaan paikalta (omistajaa rakille ei sattunut olemaan mukana, tosin se on ollut usein irti). Jos oikeasti joku omistajalla varustettu koiruus kävisi itseeni kiinni, en varmasti jättäis asiaa keskustelupalsta ruikutukseen, varsinkaan, jos omistaja ei selvästi halua ratkaista asiaa / parantaa tapojaan? Opa vaatii vastuuseen meitä vastuullisia koira-idiootteja, miksi ketussa? Omien kakaroidenkin tekemisistä oon aina vastannut sekä omistani, mutten aio ottaa kollektiivista vastuuta kenenkään muun ihmisen asioista.

Link to comment
Share on other sites

Jos Fifi käy minuun kiinni lenkillä ollessani niin se on taatusti sen koiran viimeinen temppu (paitsi ehkä esim. rottiksen, toopermannin tahi tanskandogin kohdalla...heh).

Metsässä latupohjalla kun juoksee niin siinä on nopeasti kädenulottuvilla kättäpidempää jota koirakin tottelee. Viime viikolla tilanne meinasi konkretisoitua kun eräs täti sai vaivoin pidettyä koiransa aisoissa.

Enkä ole muuten koiravihaaja, päinvastoin (kissoista ei sitten niin väliä olekaan)...valitettavasti vain monella koiralla on täysin tehtävään sopimaton isäntä.

Link to comment
Share on other sites

Vaikka olenkin vain vähä-älyinen koiranomistaja, ihmettelen silti miksi noita häiriökäyttäytyviä omistajia ei tunnuta saavan vastuuseen? Itse ilmoitin poliisille vaikkei minuun edes käyty kiinni, jouduin ainoastaan pakenemaan paikalta (omistajaa rakille ei sattunut olemaan mukana, tosin se on ollut usein irti). Jos oikeasti joku omistajalla varustettu koiruus kävisi itseeni kiinni, en varmasti jättäis asiaa keskustelupalsta ruikutukseen, varsinkaan, jos omistaja ei selvästi halua ratkaista asiaa / parantaa tapojaan? Opa vaatii vastuuseen meitä vastuullisia koira-idiootteja, miksi ketussa? Omien kakaroidenkin tekemisistä oon aina vastannut sekä omistani, mutten aio ottaa kollektiivista vastuuta kenenkään muun ihmisen asioista.

...Tuli vastine syvällä tunteella kuten vähän pelkäsinkin. Varmuuden vuoksi pari asiaa:

1) Minä en missään kohtaa väitä koiranomistajia vähä-älyisiksi saati idiooteiksi. Sen sijaan pidän vähä-älyisenä yleisesti käytettyä keskustelutaktiikkaa jossa itse asia yritetään ohittaa aloittamalla vuodatus kaikista muista olemassa olevista maailman epäkohdista.

2) Tuon vastuuasian ilmaisin väärin/huonosti, siitä pahoittelut. Koko porukka ei tietenkään ole konkreettisesti ja kollektiivisesti vastuussa pienen ryhmän osan tekemisistä, mutta valitettavan usein näissä keskusteluissa tuntuu huonosti käyttäytyneen osapuolen tekemisille löytyvän loputtomasti selityksiä ja ymmärrystä vaikka ei syytä olisi. Ratkaisu ei ole se että lähdetään opettamaan rikoksen uhria siitä miten pitäisi käyttäytyä jotta sama ei toistuisi.

3) En maininnut yhtään mitään siitä mitä minuun kohdistuneesta koiran hyökkäyksestä seurasi, joten ei pidä vetää johtopäätöksiä kun ei tapauksesta mitään tiedä. Sitä en myöskään ymmärrä ettei koirien hyökkäyksistä ihmisten kimppuun ei saisi julkisesti keskustella, tai miksi keskustelu aiheesta pitää pyrkiä aina vaientamaan tai ohjaamaan sivuraiteelle.

Eiköhän tämä ole minun osaltani tässä. Ei jaksa pidempään vääntää kun lopputuloksen melkein tietää etukäteen.

Link to comment
Share on other sites

...Tuli vastine syvällä tunteella kuten vähän pelkäsinkin. Varmuuden vuoksi pari asiaa:

snip!!

Eiköhän tämä ole minun osaltani tässä. Ei jaksa pidempään vääntää kun lopputuloksen melkein tietää etukäteen.

Juu, tunteet alkaa olla vähän pinnassa, kun laskettuun aika alkaa olla käsillä ja tän pikkujätin kantaminen alkaa riittää.

Itsekin mietin pitkään viittinkö edes provosoitua enää enkä myöskään aio tän enempää lärpättää, kun nää tosiaan on omia valintoja hankkia eläimiä, lapsia, autoja, nahkatakkeja tai mitä vaan mistä on potentiaalista harmia muulle luomakunnalle. Pitää vaan yrittää tulla onnelliseksi omissa uskomuksissaan.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos kaikille "tyhjentävistä" vastauksista! :)

Koirien reagointi "liikkuviin ihmisiin" onkin huomattavasti yleisempää kuin minä luulin.. Enkä tiedä mistä minulle oli jäänyt tuo "tieto", että jos tuijotan koiraa takaisin se viestii sille jotain "positiivista"(?).. :shocked:

Hyvää huomiota ovat herättäneet nämä ihmiset, jotka keräävät koiran hihnassa tiukasti vierelleen tms, jo ennakoiden vastaantulevan juoksijan/ liikkujan/ lapsen. Minusta se on kohteliasta, ja meikäläisestä varmaan näkyy jo kauas että kavahdan vaistomaisesti, ja muutan käyttäytymistäni.

Viimeksi lenkkeillessäni iso paimenkoira tepasteli vastaan, eikä omistajaa näkynyt missään.. (omakotialue) Koira nuuhkaisi, ja itse piipitin ääneen koiralle "päästä minut menemään", :kumarrus: Niin että kylläpä jälkeenpäin hymyilytti mikä reaktio syntyi, ja tämä yksilö vaikutti kovinkin leppoisalta..

Koiravihaaja en minäkään siis ole, mutta kasvattajia ja omistajia on varmasti joka lähtöön.. Niinkuin meitä lapsen kasvattajiakin ;)..

Minun tapauksessani pienen vääntämisen jälkeen, kyseisen koiran omistaja korvasi lääkärikulut. Tapaus oli paskamainen, ja valitettavasti kyseinen tyyppikin, eli ei edes halunnut ymmärtää toista osapuolta.. :076:

Link to comment
Share on other sites

Ratkaisu ei ole se että lähdetään opettamaan rikoksen uhria siitä miten pitäisi käyttäytyä jotta sama ei toistuisi.

Tämä on vaan kunnollisen koiranomistajan ainoa keino edesauttaa asiaa. Kuten itsekin ymmärsit sanoa, ei koiranomistajat ole mikään kollektiivi, jossa jokainen kantaa vastuun myös toistensa teoista, vaan jokainen ihminen, joka koiran päättää hankkia ja kasvattaa, on itse vastuussa oman turrensa käytöksestä ja tekemisistä. Todennäköisimmin tässäkään ketjussa esille tulleiden ongelmakoirien omistajat eivät ole Juoksufoorumin käyttäjiä, joten viesti ei täältä käsin mene perille - ainoaksi mahdollisuudeksi jää siis keskustella asioista yleisellä tasolla.

Jos koirien käyttäytymistä tuntevat palstalaiset hyväntahtoisuuttaan antavat vinkkejä, miten on mahdollista kohdata ongelmakoiriakin mahdollisimman hyvällä selviytymisprosentilla, niin aika jännää on se, että tämä koetaan uhrin syyllistämiseksi ja sopimattomaksi käytökseksi. Kukaan neuvoa antavista tuskin (?) on sitä mieltä, että jokaisen vastaantulijan velvollisuus olisi käyttäytyä erityisen varovaisesti koiria kohdatessaan, mutta ylpeytensä nielemällä, perusasiat tiedostamalla ja pientä varovaisuutta noudattamalla voi helpottaa nimenomaan omaa tilannettaan. Jotta tulisi ohjattua keskustelua vähän sivuraiteille, niin toteanpa, etten pyörällä ajele etuoikeutettunakaan suin päin risteyksestä, vaan hiljennän ja seuraan hyvin varovaisesti risteystä lähestyvien autojen liikkeitä, vaikka niiden velvollisuus olisikin antaa minulle tietä. Autoissa sinänsä ei minusta ole mitään vikaa, mutta osa autojen omistajista ei vaan kykene pitämään peliään hallinnassa.

Link to comment
Share on other sites

Tämä on vaan kunnollisen koiranomistajan ainoa keino edesauttaa asiaa. Kuten itsekin ymmärsit sanoa, ei koiranomistajat ole mikään kollektiivi, jossa jokainen kantaa vastuun myös toistensa teoista, vaan jokainen ihminen, joka koiran päättää hankkia ja kasvattaa, on itse vastuussa oman turrensa käytöksestä ja tekemisistä. Todennäköisimmin tässäkään ketjussa esille tulleiden ongelmakoirien omistajat eivät ole Juoksufoorumin käyttäjiä, joten viesti ei täältä käsin mene perille - ainoaksi mahdollisuudeksi jää siis keskustella asioista yleisellä tasolla.

Jos koirien käyttäytymistä tuntevat palstalaiset hyväntahtoisuuttaan antavat vinkkejä, miten on mahdollista kohdata ongelmakoiriakin mahdollisimman hyvällä selviytymisprosentilla, niin aika jännää on se, että tämä koetaan uhrin syyllistämiseksi ja sopimattomaksi käytökseksi. Kukaan neuvoa antavista tuskin (?) on sitä mieltä, että jokaisen vastaantulijan velvollisuus olisi käyttäytyä erityisen varovaisesti koiria kohdatessaan, mutta ylpeytensä nielemällä, perusasiat tiedostamalla ja pientä varovaisuutta noudattamalla voi helpottaa nimenomaan omaa tilannettaan. Jotta tulisi ohjattua keskustelua vähän sivuraiteille, niin toteanpa, etten pyörällä ajele etuoikeutettunakaan suin päin risteyksestä, vaan hiljennän ja seuraan hyvin varovaisesti risteystä lähestyvien autojen liikkeitä, vaikka niiden velvollisuus olisikin antaa minulle tietä. Autoissa sinänsä ei minusta ole mitään vikaa, mutta osa autojen omistajista ei vaan kykene pitämään peliään hallinnassa.

Sinäpä sen sanoit. Itselläni ei ainakaan ollut aikomuksena syyllistää ketään. Neljä saksanpaimenkoiraa omistaneena tiedän, mitä pelkkä koiran olemassaolo voi aiheuttaa ihmisissä. Eikä ole koskaan tullut yli 30 v kestäneen koiraharrastuksen aikana tilannetta, että koira olisi käynyt jonkun hihaan kiinni. Mutta, kun meitä on niin moneen lähtöön...

Itsekään en aio ruveta vääntämään tätä tämän enempää, mutta valitettavia nuo tilanteet ovat. Sellaisia ei pitäisi päästä tapahtumaan.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos fubar ja Sirpos, teillä on sana ja tunteet paremmin hallussa kuin tällä vanhalla ämmällä. Itse tunnen kyllä aina suunnatonta (myötä)häpeää niiden tollojen puolesta, jotka ehdoin aiheuttavat pahennusta. Toivoisin, ettei täältäkään kukaan enää päätyisi ruokalistalle. Meillä oli eilen 3v kanssa kohtaaminen vähän isomman ja villimmän elukan kanssa tuolla Masalan pelloilla. Iso hirvi töytäsi semmoiselle laajalle polkuiselle pellolle suunnistajien keskelle ja alkoi tietty säntäillä sinne tänne, kun porukkaa juoksi eri suunnista lähes häntä kohti. Oli muuten pelottavaa, onneksi löysi vapaan uran, koska oli päättänyt ylittää sen 500m leveän pellon jokatapauksessa. Päästyään puiden suojaan se alkoi pitää ihmeellistä kovaäänistä röhkimistä, joka jatkui ainakin niin pitkään kun oltiin kuuloetäisyydellä. Voiskohan tuollaiselle tulla itselleen pelästyksestä hengenahdistusta?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy