Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Montako marathonia vuodessa?


suvituuli
 Share

Recommended Posts

Hei!

Montako marathonia juoksette vuodessa? Kuinka pitkä väli kannattaa pitää niiden välissä? Tänä vuonna juoksen hcm:llä toisen marathonini, eka meni aikaan 4.07 ja nyt pitää päästä 3.45. Ensi vuodesta lähtien ajattelin juosta vähintään kaksi vuodessa. Kuinka paljon teillä on tulokset heitelleet saman vuoden marathoneilla?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kaikille Marathoneille lähden aina tekemään parhaan mahdollisimman tuloksen, niin hyvin treenanneena kuin mahdollista. Jos ei valmistautuminen ole mennyt nappiin en starttaa.

Tämä periaate on rajoittanut Marathonien määrän viiteen vuodessa.

Eka huhtikuussa, kuus viikkoa vauhtikestävyys voittoista treeniä ja enkan kimppuun toukokuussa. Viikko juoksematta ja Marathon 1-2 viikkoa edellisen jälkeen. Seuraava elokuun alku puolella ja viides syyskuun lopulla. Viidennen Marathonin jälkeisenä päivänä alkaa 7kk valmentautuminen seuraavaan koitokseen.

Link to comment
Share on other sites

Jos peruskunto on kunnossa niin kyllä noita voi vetää vaikka 10 vuodessa. Itselläni nyt kaksi alla, helmikuussa ensimmäinen ja toinen huhtikuussa. Kesällä tulee maratoneja ja puolimaratoneja monta kuukautta putkeen parin viikon välein. Äkkiäpä noista on palautunut vaikka suht. tosissaan juoksen ne kaikki.

Ensi vuodelle, kun täytän 30, on harkinnassa 30 maratonia kaikki alle 3:00. Se edellyttää jo kunnon lisäksi myös terveenä pysymistä.

Tietysti kilpailujen määrä riippuu pitkälti omista tavoitteistasi. Jos yrität jokaisella maratonilla aivan täysillä maksimiennätystäsi niin 2-3 maratonia vuodessa riittää. Jos olet valmis hieman tinkimään ajallisista tavoitteista ja keskityt enemmän naatiskeluun niin sitten semmonen 5-10 on jo hyvä määrä. Tokihan noistakin voi vaikka yhden ottaa päätavoitteeksi ja juosta loput sitten vaikka naatiskellen.

Link to comment
Share on other sites

Mie olen vähäkisainen aloittelija. Eka kesänä juoksin 2 maraa, toisena yhden ja tänä kesänä todennäköisesti yhden.

Näiden kolmen ajoista ei voi muuta sanoa kuin, että kolmannella aika huononi. Ja syy on se, että olis pitänyt harjoitella enemmän.

Näillä pohjilla ei vielä kovin montaa pysty vuodessa juokseen. Muuten sais maata ketarat ojossa palauttelemassa jatkuvasti ja lenkkeily olis pelkkää taukoilua ja vammojen hoitelua.

Ps. Niin ja mun ajat on niin huonoja, ettei innosta lähteä nautiskelemaan pelkästään kun sitten sitä aikaa vasta menisikin aivan tuhottomasti. Ei viitti alkaa maksamaan siitä, että sais useamman maran lävitse kun loppuajat olis sitten sieltä, mistä aurinko ei paista.

Muokattu
ps. lisäys
Link to comment
Share on other sites

"Ammattilaisten" sekaan satunnaisen harrastajan suunnitelmia... nyt alkukesästä käyn fiilistelemässä Tukholman, ja sitten syksyllä vähän vakavammalla mielellä toinen maraton. Viime kesänä syksyn aika oli ~45 min kevättä parempi...

Loppusyksystä saattaa olla, että tahkoan vielä maastomaratonin tai muuta eksoottisempaa. Kesällä käyn fiilistelemässä tukun juoksutapahtumia puolimaran tiimoilta.

Link to comment
Share on other sites

Viime vuonna tuli 3, joista kahdella ensimmäisellä paransin ennätystä. Viimeisellä se ei tosin onnistunut ylimitoitetusta tavoitteesta johtuen, mutta aika meni silti HCM:n brutto- ja nettoaikojen väliin.

Tänä vuonna tulee 4 maratonia + satanen sekä toistaiseksi yksi puolikas. Mahdollisesti pari lyhyempää kisaa (14km -1/2M) vielä. Tosin satsaan tosissani kuntohuippua ensimmäiseen ja toiseen maratoniin. Harjoittelun maksimoimiseksi Vantaalle HCM:lle on tarkoitus mennä siten, että kevennys tehdään minimaalisesti viimeisellä viikolla mutta silti juostaan tosissaan. Espoon Rantamaratoni taas ylipitkän harjoituslenkin kannalta, kun on ihan kotikulmilla ja kaunis mutta ei ole mikään ennätysreitti.

Maratoneja voi siis juosta aika monta, mutta pitää silloin tarkkaan harkita mihin tähtää kuntopiikin jos oikeasti haluaa etsiä maksimaalista ennätystä. Optimaalinen määrähän kunnosta, palautumisominaisuuksista ja tavoitteista. Ensi vuoden päätavoitteeni ovat ultrapuolella, joten vähän suurempi maratonmäärä on sikälikin perusteltua.

Link to comment
Share on other sites

Mä olen juossut parhaimillaan 10 maratonia vuodessa. Ja kaikki suurinpiirtein täysillä. Tulokset on olleet kutakuinkin kunnon mukaiset. Palautuminen mulla on suht nopeeta; kahden viikon välein pystyn juoksemaan aika lähelle ennätystäni. Ja kolmen viikon välein on jo täysin palautunut.

Kuulostaa kovin tutulta touhulta, paitsi että lisään tähän vielä jonkun maratonia pidemmän matkan. Ei ehkä hirveän fiksua, mutta mitä siitä. Ja kun tarpeeksi pohjalta lähtee liikkeelle, niin tuloksetkin ovat tällä taktiikalla parantuneet vielä joka vuosi.

Link to comment
Share on other sites

Viime vuonna aloittelin "pitkien matkojen tapahtumissa juoksemisen".

Urheillut olen aina ja lenkkeillyt enemmän ja vähemmän säännöllisesti.

Ikää miehellä maratonin kilometrien verran eli selkeästi ikämies-debytantti.

Maratoneja tuli viime kaudelle kolme ja puolikkaita kaksi.

1. Tukholma 4.19.21 (helle ja ensikertalaisuus hyydytti 4:tunnin vauhdista)

3. HCM 3.43.08

5. Kankaanpää 3.27.08

puolikkaat:

2. Hämeenlinna 1.44.xx

4. Jyväskylä,Finlandia 1.36.21

Kaikki meni kevyesti ja olin mielestäni aina hyvin palautunut. Puolikkaat mukavasti rytmittivät aina välissä.

Suurinpiirtein samanlaista ohjelmaa olen harkinnut tulevalle kesälle. Alkoi tosin jo HCR:lla, ja aiemmin suunnittelin ottaa myös 1-2 täysmittaista lisää mukaan ohjelmaan. Näin siis , jos terveenä pysytään!

Tsemppiä vaan! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Neljän-viiden tunnin tallaajan tiedot: Viime vuonna juoksin 4 maratonia ja 2 puolikasta toukokuusta lokakuuhun. ajat 4.55, 4.29, 4.28 ja 4.10. Eka mara oli Tukholma, ja toinen, Paavo Nurmi, olisin hyvin voinut jättää pois. Se tuli liian pian Tukholman jälkeen, varsinkin kun juoksin siinä välissä Suvi-illan puolikkaankin. Sinänsähän tuli kesällä ja lomamatkoilla elätty vähemmän terveellistä elämää kuin muuten, mutta luulen että PNM oli ainoastaan haitaksi myöhempiä mara-aikoja ajatellen. En siis ehtinyt kunnolla palautua rasituksista.

Tänä vuonna taidan tyytyä kahteen täyspitkään, Tukholma ja joku sopiva alkusyksyllä, ja muutama puolikas.

Yksilöllistähän tämä on. Voisi hyvin uskoa, että miten parempikuntoinen on, sitä nopeammin palautuu, ja sitä useampia voi juosta, ehkei aivan omalla optimaalisella ajalla, mutta kuitenkin hyvään aikaan. Todelliset maailman kärkijuoksijat ilmeisesti juoksevat täyspitkän hyvinkin harvoin, ilmeisesti juuri sen takia, että täysillä juostu maraton ottaa enemmän kuin se antaa. Siellähän marginaalit ovat pienemmät, ja pienikin muutos päivän kunnossa voi tehdä sen eron.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy