Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Vihreän voimalla juosten


Dexalite
 Share

Recommended Posts

Päivä ei ole vielä kohdalla eikä juhlavuosikaan ole kyseessä, mutta mökkikirjastosta löytyi mm Mitä-Missä-Milloin vuodelta 1982, joka kertoi seuraavaa edellisen vuoden toukokuulta.

"29.5. Kertaakaan ei mielessä käynyt ajatus, että keskeyttäisin, sanoi 46-vuotias seinäjokelainen toimittaja Simo Nikula juostuaan 16 päivässsä halki Suomen Utsjoelta Helsinkiin. Hän saapui perille Helsinkiin Paavo Nurmen patsaalle hyväkuntoisena, vaikka takana oli 1320 km eli 82 km päivässä. Ja kaikki tämä kasvisravinnon voimin."

Kuvassa Nikula poseeraa kukkapuska kädessään patsaan juurella juoksuasussaan: valkoinen paita, jossa teksti "Vihreän voimalla juosten Utsjoki-Helsinki", (pyöräily?)lippis ja liina tyylikkäästi kaulaan kiedottuna.

Kyllähän pitkiä matkoja on Suomessakin ennenkin juostu ja Suomi-juoksu oli tainnut alkaa jo viitisen vuotta aikaisemmin, mutta ainakin minulle tämä oli ihan uusi uutinen historiasta.

PS Nikula taitaa nykyään olla Ilkka-lehdestä eläkkeelle jäänyt urheilutoimittaja.

PS2 Kyllä miehellä on pitänyt olla kanttia jo ryhtyessään Pohjanmaalla vegetaristiksi!

Link to comment
Share on other sites

Ensimmäinen Suomi-juoksu juostiin jo kymmenen vuotta ennen Nikun Utsjoki-Helsinki -tempausta. Suomi-juoksun pikahistoriikki.

Muistelisin, että ainakin Apu-lehti raportoi Nikun Suomen halkijuoksusta useammassakin numerossa aikoinaan ja mieshän oli muutenkin melkoinen legenda, jo ennen tuota tempausta. Muistaakseni Niku lupasi kustantaa pihvit Utsjoki-Helsinki välille vaikka joka kilometrille jokaiselle lihansyöjälle, joka uskaltaa ottaa haasteen vastaan.

Nikun lisäksi Suomen ovat juosseet päästä päähän Reino Uusitalo ja Spiros, joista jälkimmäisellä on hallussaan "reittiennätys" 13 päivää 23 tuntia 16 minuuttia 21 sekuntia.

Link to comment
Share on other sites

Niku on hyvissä voimissa vieläkin, näin miehen viime viikonloppuna Lehtimäen maratonilla, jossa mies soitteli haitaria juottopisteellä. Nikullahan on varsin pitkä jokapäiväisen juoksulenkin putki takanaan, joka ymmärtääkseni on nyt kuitenkin katkennut. Täällä päin huhutaan, että Niku olisi joskus nähty grillijonossa mutta tiedä häntä... saattoihan olla vaikka hakemassa kaverille nakkeja.

Link to comment
Share on other sites

Kasvisten voimalla ultria juoksee myös Scott Jurek. Suomessa muutamia ultria juossut Thai-nyrkkeilyn maailmanmestari Harri Nieminen on vegaani, eikä Nietosjärven Tommikaan taida juuri lihaa syödä.

Sri Chinmoy-tapahtumissa, kuten kesäkuussa alkavassa 3100 mailin juoksussa, taitaa myös olla tarjolla enimmäkseen kasvispainotteista evästä. Enpä tiedä mistä löytyisi lihansyöjä haastamaan Pekka Aallon ensi kesän kisassa?

Link to comment
Share on other sites

Korjataan tuonne ylös lipsahtanut lapsus: tarkoitin tietysti "Suomi juoksee"-juoksua eli sitä porukkaviesti- tai -etappijuoksua Utsjoelta (ja myöhemmin ymmärtäkseni muistakin lähtöpisteistä) Helsinkiin enkä Suomi-juoksua.

(Pienellä googlaamisella selviää, että ensimmäinen tapahtuma oli vuonmna 1979 ja että parhaimmillaan juoksuun osallistui yli 200 joukkuetta ja 3000 juoksijaa. Viimeinen viesti saapui Helsinkiin vuonna 2006 alle 200 juoksijan voimin.)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy