Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Neuvoja 1500m harjoitteluun?


rapakunto
 Share

Recommended Posts

Tervehdys kaikille, olen uusi palstalla.

Taustaa:

ikä 25, pituus 188, paino 105 ja vahvasti alaspäin menossa, rasvat pihtimittauksella 18

Punttia kiskottu noin 4 vuotta, mutta aeroobinen harjoittelu ollut todella vähissä koko pienen ikäni ajan.

Nyt harjoiteltu PK treeniä? (hölkkää ja kuntopyörää) 140-150 sykkeellä/0,5h-1 h kerralla kolmasti viikossa, reilun kuukauden ajan.(paino pudonnut 5kg 8) )

Käsittääkseni paras treeni 1500 metrille olisi intervalli tyypppinen harjoittelu?

Kuinka monta ja minkä pituisia vetoja kannattaisi juosta? Ja kuinka usein?

Tarkoituksena käydä kolmena päivänä viikossa puntilla ja kolmena päivänä juoksemassa/kuntopyöräilemässä, tuleekohan tuolla pidemmällä aikavälillä ylikuntoa?

Link to comment
Share on other sites

Aika hankala tuohon sun treeniin on sijoittaa 1500m:n harjoittelua, sillä sali kolmesti viikossa vie jo tehoa muulta treeniltä. 1500m vaatii niin paljon monipuolisuutta, että kolmella juoksuharjoituksella viikossa ei vielä paljon saa aikaan.

En ihan saanut selville mitkä ovat tavoitteesi harjoittelussa. Haluatko harjoitella niin kuin 1500m juoksijat harjoittelevat vai haluatko parantaa tulostasi/saavuttaa jonkun aikatavoitteen?

Jos tavoitteesi on parantaa 1500m:n kuntoasi, pystyt saavuttamaan merkittävän parannuksen jo tiputtamalla painoasi ja keskittymällä peruskestävyyden parantamiseen. Ja mieluummin juosten kuin kuntopyörällä. Intervalleista ei ole pahemmin hyötyä mikäli painoa on liikaa ja peruskestävyys nollassa. Treeni olisi silloin jotenkin tällaista:

1. päivä: Reipas lenkki 30min

2. päivä: Kevyt lenkki 45min

3. päivä: Kevyt pitkä lenkki 1h-1h30min

Vetoharjoitteluna käy lenkkien lopuksi juostut 50-150m vedot.

Saliharjoittelun pitää yrittää jaksottaa väliin jotenkin niin, että erityisesti jalkatreenit eivät sotke juoksua.

Yleisesti 1500m harjoittelusta sen verran, että juostavien intervallien pituudet vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi minä juoksen kerran viikossa pitkiä vetoja (esim. 5x1000m parin minsan palautuksella) ja kerran nopeusharjoittelua (esim. 10x60m). Välillä tulee juostua rennosti ja aerobisesti esim 2x4x200m, joilla haetaan lähinnä rentoutta ja taloudellisuutta juoksuun. Kilpailukauden lähestyessä ohjelmaan tulevat 200m-600m vedot, joissa maitohappoja kertyykin jo enemmän. Pelkkää vetojen juoksemista harjoittelu ei kuitenkaan ole, vaan kilometrimäärät pysyvät suht korkeina lähes ympäri vuoden. Kilpailukaudella hiukan höllennetään määrän suhteen. Voimaharjoittelu kuuluu myös osana 1500m:n juoksijan treeniin.

Jos haluat välttämättä juosta intervalleja harjoittelussasi, niin ensisijaisesti ottaisin ohjelmaan nopeusharjoittelua tai pitkiä vetoja. Nopeus ja maksimikestävyys ovat myös niitä perusominaisuuksia, joiden pohjalta 1500m kuntoa rakennetaan.

6 treeniä viikossa voi olla aika kova jos ei ole aikaisemmin siihen tottunut. Eli selkeä ylikunnon mahdollisuus on olemassa. Määrää kannattaakin nostaa vaiheittain ja antaa kropan totuttautua hitaammin treeniin.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy