Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Nordmarka Skogsmaraton 14.6.2008


Recommended Posts

Kylläpä sattui silmään mukavalta vaikuttava juoksu. http://www.skogsmaraton.no/index.html

Reitti on mulle osittain entuudestaan tuttu, ja mäkeä on kyllä sen verran että ihan kunnon maastomaraton on kyseessä. Ei taida olla lähellekään niin raskas reitti kuin Vaarojen maratonissa, mutta ei kuitenkaan kevyimmästä päästä. Täytyy ottaa vakavasti harkintaan, jos tuon vaikka juoksisi rennolla asenteella nautiskellen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Taas yksi maraton juostuna. Koska tämä kyseinen hieno ja perinteikäs tapahtuma on suomalaiselle juoksuyhteisölle varsin vieras, koitan kirjoitella kunnollisen selostuksen vähän myöhemmin. Nyt tyydyn vain toteamaan, että numerolappu näytti mahtinsa jälleen kerran. Piti juosta reippaahko mutta helpohko pitkä lenkki, mutta juoksinkin puolimaksimaalisen kisasuorituksen. Lopputuloksena 3.13.00.

Link to comment
Share on other sites

No niin, nyt voi tulla vähän poukkoilevaa ja jäsentymätöntä asiaa, kun olen vielä niin kisan jälkimainingeissa mutta kirjoitanpa silti.

Nordmarka Skogsmaraton järjestettiin jo 15. kertaa, ja maaliin juosseita oli tällä kertaa 437. Voitaneen siis sanoa, että tapahtuma on näinkin raskaaksi juoksuksi melko suuri ja hyvin vakiintunut. Lähtöpaikka on Oslon kaupungin pohjoisreunalla, ja siitä lähdetään ylös metsäalueelle.

Reitti ei ole varsinainen maastojuoksureitti, vaan suurin osa juostaan hyvillä kovapintaisilla sorateillä. Alkupää on hieman hämäävä, kun siinä on vain sellaista kevyesti kumpuilevaa, ja mäet on loivia ja helppoja. Siinä lähti melkein itsellään kulkemaan 4.35 kilometrivauhtia, vaikka viiden minuutin vauhtia vähän ajattelin. Juttelin tuossa 6-7 km paikkeilla hetken ultraväelle tutun Tero Markuksen kanssa, joka oli juoksemassa yhdessä veljensä kanssa. Sitten totesin, että juoksenpa vielä vähän reippaammin kun kerran kulkee.

Kyllähän niitä mäkiäkin sitten alkoi tulla ja olivat ihan kunnollisia, mutta eihän sitä osaa paljon hidastaa kun on jotain vauhtia lähtenyt. Puolivälin jälkeen alkoi jo jaloissa kunnolla painaa tuo vauhdinpito, ja sitä myöten homma meni ihan totiseksi.

Kolmeenkymppiin asti on pelkästään tuota soratietä, mutta sitten tulee mukavaa vaihtelua. Vajaa kolme kilometriä mennään erittäin teknistä ja vaativaa polkua. Kiviä, kalliokkoa ja juuria riittää tällä polulla. Voin kuvitella, että olisi aika vaikea osuus jos jalat olisi jo kunnolla tukossa. Tuollaisella polulla on pakko tehdä jaloilla nostoja ja sivuttaisliikkeitä ja muuta normijuoksusta poikkeavaa yllättävää.

Sitten 37km asti aika vaativaa ylös-alas pätkää, ja lopuksi pääsee rennosti laskettelemaan viitisen kilometriä oikein kunnon alamäkiosuutta. Ei vaan väsyneillä jaloilla oikein rullaa tuo rento alamäkijuoksu.

Juuri mainio profiili. Riittävän erilainen ja vaativa normaalimaratoneihin verrattuna, mutta kuitenkin erittäin juostava.

Sää oli asustuksen kannalta pulmallinen. Mulla oli shortsit, mutta pitkähihainen paita kylmän sateen varalta, ja lisäksi hanskat shortsien vyötäröllä varmuuden vuoksi odottamassa. Alkuun oli aurinkoista ja lämmintä, ja olin yli puoliväliin asti sitä mieltä, että pitkähihainen oli huono valinta. Sitten 26km paikkeilla alkoi tulla kylmää vettä ja rakeita sekaisin aika kovaan tahtiin, ja olin onnellinen että mulla oli pitkähihainen ja hanskat. Nytkin tuli vilu, mutta lyhythihaisella olisi ollut tosi kylmä. Sade hiljeni parin kilometrin jälkeen tihkuksi, ja sitten olikin sopivaa kunnes lopussa taas aurinko paistoi ja oli kuuma.

Loppuaikaani 3.13.00 olen tyytyväinen reitin vaativuuteen ja harjoittelun määrävaiheeseen nähden. Tällä reitillä ei hyvänäkään päivänä olisi toivoa kolmen tunnin alituksesta tällä kunnolla. Sikäli huono homma, että tuli juostua näinkin kovaa, että nyt on pakko ottaa aika rennosti seuraavat pari viikkoa ennen Kristins Rundea. Tähän mennessä on tullut 272km tässä kuussa, mutta nyt väkisin hiipuu hyvin alkanut määräkausi.

Huolto oli ihan toimiva. Urheilujuomaa ja vettä kaikilla pisteillä, ja lisäksi osalla pisteistä banaania, rusinoita ja hilloleipiä. Tunnelma oli hyvä. Yleiseö oli melko vähän, johtuen siitä että juostiin metsässä, mutta ne harvat jotka reitin varrella olivat kannustivat kaikkia.

Rahalle oli vastinetta ihan hyvin (ainakin Norjan hintatasoon suhteutettuna). Maksaa 300 NOK (n. 38€) kun ilmoittautuu ajoissa. Tähän hintaan hyvän huollon lisäksi:

-Tekninen T-paita, joka on peräti ihan tyylikäs. Näkyi olevan täysin saman näköinen kuin viimevuotinenkin, joten sama tyylikäs ulkoasu saattaa jopa säilyä jatkossakin.

-Maaliinpääsijöille kahvimuki, jossa kilpailun logo ja vuosittain vaihtuva kuva. Mitaleita onkin jo liikaa, joten tämä on positiivista vaihtelua. Näistä saa hienon kokoelman jos juoksee monta kertaa.

-Joka sarjan kärkineljännekselle lisäpalkinto. Mahduin juuri ja juuri miesten yleisen kärkineljännekseen ja sain puisen lasinalustan, johon polttopainettu kilpailun logo.

Kaikenkaikkiaan hieno kisa. Jos haluaa juosta jotain Norjassa niin tämä on hyvä vaihtoehto.

Taso oli kova. Yhteensä kymmenen kolmen tunnin alittajaa, vaikka reitti helposti vastaa ainakin 45km sileää. Kärjessä Gjermund Sørstad 2.43.03, mutta myös veteraanijyrät oli vakuuttavan kovia, etenkin Kristen Aaby 2.44.54 sarjassa 44-49. Hurjaa kyytiä.

Liitteeksi vielä profiili:

post-132-14304184575959_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kaikenkaikkiaan hieno kisa. Jos haluaa juosta jotain Norjassa niin tämä on hyvä vaihtoehto.

Hieno juoksu ja tarina. Niin mielenkiintoiselta tuntuva tunnelma, profiili ja alusta, että melkein kuola valuu. Osallistujiakin ihan riittävästi. Voi kun olisi hieman lähempänä, niin menisi vakavasti harkintaan...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy