Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Keskustelukulttuuria


JH
 Share

Recommended Posts

Otin toisesta ketjusta Nopin tekemän havainnon tähän pohjille:

Jonkun aikaa on jo ollut näkyvissä, että olemassa oleva suoraan juoksuun liittyvä tieto on tällä palstalla jaettu. Nyt kaikissa keskusteluissa sivutaan arvoja ja paljastuu, ettei porukka olekaan enää niin harmoniassa keskenään.

Ohessa aiheeseen liittyviä omia ajatelmani.

On tosiaan käynyt niin että monenmoiset juoksuun liittyvät asiat on jo käyty moneen kertaan lävitse. Seppola on ollut ihan viime aikoihin asti paikka jossa yleinen keskustelukulttuuri on ollut varsin hyvähenkistä. Muutama vänkyröintiketju on aina silloin tällöin tullut asiallisen keskustelun sekaan ihan vaan mausteeksi. Siis ketjuja joissa väännetään peistä ja sanaa noin kymmenettä sivua ja kukaan ei edes muista mistä kinattiin. Annetaan palaa vaan vänkyröinnin ilosta. Tollanen voi olla kohtalaisen hauskaakin aika ajoin ei siinä mitään.

Silti viime aikoina lähes aiheesta kuin aiheesta on päästy keskustelussa erittäin nopeasti tilanteeseen, jossa henkilöt kinaavat mielipideasioista siitä kuka on eniten oikeassa. Ja keskustelussa on päästy monesti varsin sujuvasti henkilökohtaisen vinoilun tasolle. Sekin menee jos muutama juoksututtu vinoilee keskenään vaikkapa jonkin vedonlyönnin tiimoilta, mutta se että toisiaan tuntemattomat Sepot ja Sepottaret suoltavat sontaa toistensa niskaan on aika ikävää seurattavaa. Itse keskustelun aihetta tärkeämmäksi on kovin usein muodostunut se kuka keskustelijoista on nokkelin löytämään epäloogisuuksia tai vääriä ajatuksia toisen keskustelijan sanomisista. Ja keskustelu lopulta sitten loppuu siihen, että se pahin vänkyrä tai pahimmat vänkyrät jää "voittajina" sontakasan päälle tyytyväisenä möllöttämään.

Tämäntyyppinen keskustelukulttuuri aiheuttaa sen, että kohta vain muutama henkilö, joka erityisesti nauttii epäkeskustelusta jaksaa jatkaa jutustelua muiden keskittyessä olemaan pääosin hiljaa. Itsekin tykkään joskus kinailla ja kirjoitella kehnoja juttuja, mutta useimmiten mukana on vähintään kehnoja yrityksiä olla samalla hitusen humoristinen.

Edellä kirjoitettu on ehkä sinänsä vähän kärjistävää pohdiskelu, että edelleen suurin osa keskusteluista on edelleen asiallista, mutta mielestäni juuri nyt on hyvä hetki porukalla pohdiskella minkälaisella kuskustelukultturilinjalla halutaan jatkaa eteenpäin. Mitäs mieltä muut ovat aiheesta?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 141
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ihan hyvä kommentti JH. Pääsääntöisesti keskustelu on ollut erittäin auttavaista ja lämminhenkistä ja tietenkin sopivalla huumorilla maustettuna.

Muutamat mielenkiintoisetkin keskusteluketjut jäävät ainakin minulta lukematta, kun menee vänkäämiseksi tai liian monimutkaiseksi kaikenlaisine sana- ja loogisuuskäänteineen ja -väitteineen. Mutta toisaalta, jos toisilla on intoa väitellä, niin se heille suotakoon. Sellaiset voi jättää väliin.

Pitää vielä muuten todeta, että parhaimpia ketjuja on ollut se posetusketju. Ihan koko ketjua en sitten tainnut lukea läpi, taisi olla lähes 100 sivua. Välillä kiivassanaistakin väittelyä puoleen ja toiseen, mutta ainakin tällaiselle alottelijalle tuli mukavasti vinkkejä ihan perusjutuista ja se on aina hehkuttelun arvoinen juttu.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä tuossa JH:n avauksessa perää on, aika rankkaa avautumista on monissa ketjuissa. Isommaksi ongelmaksi tuo muodostuu jos yksittäinen käyttäjä harrastaa sitä systemaattisesti melkeinpä ketjussa kuin ketjussa. Ketäpä ei silloin tällöin tekisi mieli päästellä höyryjä, mutta ei sekään palvele tarkoitustaan jos höyrytään koko ajan.

Asiaan liittyen, olin huomaavinani että Seppo olisi poistanut(?) eräästä ketjusta pari pahinta sivallusta tässä pari viikkoa sitten. Voihan tietysti olla että näin harhoja, tai viestin pystyy nykyään itsekin poistamaan kokonaan niin ettei siitä jää mitään jälkeä. Tuossa tapauksessa tosin molempien käyttäjien olisi pitänyt näin tehdä.

edit: tuo umpimähkän kommentti pose-ketjusta on kyllä totta

Link to comment
Share on other sites

hyvä aloitus JH.

Ainakin mä aloin hetkeksi pohtia omia kirjoittamisia, kun tiedän olevani herkkä kommentoimaan liiankin voimakkaasti, kun omaan aika vahvoja mielipiteitä. En kuitenkaan yleensä tarkoita mitään pahaa, vaan tahdon lähinnä tuoda oman asiani julki.

Scyllalle vielä anteeksipyyntö muutama kuukausi sitten tapahtuneesta vänkäämisestä jeesusteluketjussa. Silloin taisin mennä henkilökohtaisuuksiin, kun en saanut ajatuksiani läpi. Typeräähän se oli, kun jokaisella on kuitenkin oma näkemyksensä asiasta.

Link to comment
Share on other sites

Hyvä aloitus. Myönnän itse monesti ärhenneelleeni turhaan väsyneenä. Mutta toisaalta, keskustelijoiden hyvä puoli on ollut se, että samojen ihmisten kans on pystynyt seuraavassa ketjussa heittämään herjaa sulassa sovussa.

Itsekin huomasin, että seppo poisti pahimmat ylilyönnit erääst ketjusta. Ihan hyvä asia. Jos keskustelut menevät tälle tasolle niin moderointia on pakko tiukentaa.

Jos henkilökemiat ei pelaa, ei silti kannata suurennuslasin kanssa tutkia toisten viestejä, että olisiko niissä nyt jotain sellaista, mihin voi takertua ja olisiko tuo nyt jotain pottuilua juuri minulle. Menee liikaa hiekkalaatikkoleikiksi silloin jos aletaan tälle linjalle.

Palstan henki on ollut hyvä ja en tarkoita, että sen pitäisi olla jatkuvaa hehkutusta. Mutta toivoisin, että jonkin rajan yli ei menisi keskustelukulttuuri ainakaan liiemmälti. Osan riitelyistä voisi käydä vaikka yksäreinä.

Link to comment
Share on other sites

Omalla kohdallani olen kyllä selvästi vähentänyt palstalla viettämääni aikaa (nyt enää 85% työajasta:viheltely:) seuraavasta syystä:

Täällä ei enää keskustella kestävyysurheilusta, harjoittelusta ja siihen liittyvistä jutuista samaan tapaan kuin ennen.

Ei minua rehellisesti henkilökohtaisesti kiinnosta, milloin kukakin on syönyt jäätelöä tai tummaa- tai ei -tummaa suklaata (nämä vaan esimerkkinä). Se harmittaa kyllä hiukan kun uusista ketjuista aika harva on sellainen joka noin urheilullisella sisällöllä kiinnostaa.

Mutta jos tuohon väitteeseen tyydytään, että kaikki tieto on jo jaettu niin silloinhan esim. Juoksija-lehti olisi kuopattu jo 30 vuotta sitten...

Mutta tämähän on erittäin hankala aihe. Kuka määrittää tosiaan sen, onko aihe "riittävän" lähellä kestävyysurheilua?

Mutta olisihan se ainakin minun mielestäni mukavaa, jos ihmiset ketjua aloittaessaan pohtisivat onko aihe sellainen joka juoksu- ja kestävyysurheilufoorumin henkeen passaa....Kukaan toinen ei oikein sitä päätöstä voi / ehdi/ halua/ viitsi tehdä.

Link to comment
Share on other sites

Errare humanum est elikäs erehdymme ja ylilyömme joskus, jotkut. Mullakin virheitä tullut, joskus suorastaan yöllä valvonut ja miettinyt, mitä tulikaan kirjoitettua. Hyvä on miettiäkin välillä, että joku rotihan tässä on oltava. Ettei loukattaisi ja oltaisi kovin pahoja. Mutta ihmisiähän tässä vaan ollaan.

Link to comment
Share on other sites

Se harmittaa kyllä hiukan kun uusista ketjuista aika harva on sellainen joka noin urheilullisella sisällöllä kiinnostaa.

Uusia juksuharrastuksen aloittaneita kiinnostaa tietenkin erilaiset asiat, kuin jo kauemman aikaa harrastaneita ja myös tätä palstaa lukeneita.

Monasti uusi ketju olisi saattanut olla ihan mielenkiintoinenkin ja saattaisi tuoda esille uusia näkökulmia samoihin vanhoihin ongelmiin, mutta on tietenkin ymmärrettävää, että niihin vastataan tyyliin: "Tästä on kirjoitettu ja keskusteltu jo aikaisemmin tässä ja tässä ketjussa." Onhan se kieltämättä tylsää aloittaa samaa keskustelua uudestaan, mutta on se myös kieltämättä ihan helvetillistä alkaa lukemaan tuhatta viestiä läpi, jotta löytyisi se vastaus siihen omaan pähkäilyyn. :tiili:

Link to comment
Share on other sites

Hyvää käytöksen usenet-etikettiin kuuluu ettei heti ryhmään (foorumiin) liityttyä aloitettaisi sarjalla kysymyksiä vaan seurattaisiin jonkin aikaa millainen keskustelukulttuuri ryhmässä vallitsee ja etsittäisiin kysymyksiin vastauksia esim. FAQ-listan joukosta.

Ehkäpä täälläkin tarvittaisiin jonkinlaista kitetytettyä informaatiota, tai edes löyhästi aikaisemmista keskusteluista koottua tietopakettia. Esim. juoksijoiden vammoista on käyty ties kuinka paljon keskusteluja ja niitä voisi ehkä koota yhteen.

Sen sijaan jäätelö ja makeiskeskustelut ovat herkullisia ja niitä tarvitaan aika ajoin lisää, kuten myös keskustelun kohteina olevia asioitakin ;)

En myöskään menisi mitenkään rajoittamaan kynnystä aloittaa uutta keskustelua, jos aloitus on epäkiinnostava ei se saa vastakaikua ja häviää nopeasti muiden aloitusten joukkoon.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy