Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Talven ja kylmän vaikutus suorituskykyyn


poppeli
 Share

Recommended Posts

Puolustusvoimat ja Työterveyslaitos ovat selvittäneet viiden vuoden ajan talviolojen vaikutusta fyysiseen suorituskykyyn. Kenties relevanttia tietoa myös eri vuodenaikoina urheileville kestävyysurheilijoille.

Alla muutamia valittuja kohtia.

==============

Tulosten mukaan joukkojen toimintakyky heikkenee talvella kesään verrattuna, ja sitä enemmän, mitä liikkuvammasta joukosta on kysymys. Sekä joukkojen että yksilöiden toimintakyvyn muutokset ovat kuitenkin maltillisia eikä suorituskyvyn täydellinen menettäminen ole tutkitun kaltaisissa harjoituksissa merkittävä riski. Sotaharjoitukset eivät aiheuttaneet merkittäviä muutoksia koehenkilöiden fyysisessä suorituskyvyssä, vaikka harjoitukset laskivatkin painoa ja rasvan määrää.

Talvi lisäsi lihaksiston, verenkiertoelimistön ja energeettistä kuormittuneisuutta hyvin samankaltaisesti: 3-14 % maastosta riippuen. Korkeilla kuormitustasoissa kuormitus kuitenkin kohdistui eniten lihaksistoon.

Tutkimuksessa saadut tulokset vahvistavat aiempia tietoja, että nestevaje on todellinen ja jatkuvasti toistuva riski sotaharjoituksissa myös talvella. Ilman tehostettua nestehuoltoa oli käytetyn juoman määrä 0,9-1,3 l/vrk. Kokeellisesti tehostettu nestehuolto, yli 2,0 l/vrk, ylläpiti mielialaa, motivaatiota ja suorituskykyä selvästi paremmin kuin tavanomainen huolto.

Harjoituksissa oli mukana lieväasteista astmaa sairastavia varusmiehiä. Harjoituksen aikana astmalääkkeiden käyttö joko keskeytyi tai muuttui satunnaiseksi ja noin puolella astmaatikoista oireet (hengenahdistus, yöheräily) lisääntyivät. Kaikki astmaatikot kuitenkin selvisivät harjoituksesta hyvin ja kykenivät hoitamaan tehtävänsä normaalisti koko harjoituksen ajan.

=====================

Omaa tulkintaa:

a) kylmässä suorituskyky on muutaman prosentin heikompi

B) juomahuoltoon on kiinnitettävä erityistä huomiota

c) lievät astmaatikotkin voivat urheilla talvella lähes normaalisti

Link to comment
Share on other sites

Aika tasokkaan tutkimuksen ovat tehneet. "talvi lisäsi kuormittuneisuutta" niinkuin tuota ei liikkuva ihminen tietäisi ilman tutkimusta ??? Nooh, kiva vaan että on tutkijoilla ihmeteltävää. Onhan tuo kuitenkin terävämpi tutkimus kuin se jossa todettiin ranskanperunoiden aiheuttavan syöpää jos niitä syö kymmeniä kiloja joka päivä :shocked:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy