Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Hiihtokelit loppuu - vai loppuuko sittenkään?


gnothi seauton
 Share

Oletko huolissasi ilmastonmuutoksesta?  

103 ääntä

 1. 1. Oletko huolissasi ilmastonmuutoksesta?

  • Tietysti olen!
   84
  • En todellakaan!
   22
  • EVVK...
   3


Recommended Posts

Tässä pohjaksi muutama poiminta valitus- ja ruikutusketjusta... Aihetta keskusteluun?

En käsitä enää yhtään ihmistä, joka viitsii väittää etteikö ilmastonmuutos olisi nyt ilmiselvää. Ulkona on niin pimeää ja harmaata, viikonloppukin oli vedentäyteinen pisaroineen ja tuulineen, että huhhuh. Missä on kunnon talvi? Missä on lumi? Missä on valo?

Uuugh. On todella vaikea motivoida itseään välillä ajattelemaan optimistisesti tässä kaiken harmauden ja apeuden keskellä, kun ulkona vihmoo vettä vaakatasossa ja tuulee niin, että hyvä kun pystyssä pysyy ja suoraan voi kävellä saatika juosta, vaikkei mitään ole ottanutkaan.

Käsitän ihmisten tyhmyyden, mutten käsitä välinpitämyyttä elämää kohtaan. Ei me etelään enää ikinä kunnon talvea saada, vaikka niin oikeasti sitä kaipaisinkin. Kaipaan talvipakkasia ja kenkien narskuntaa lumen päällä, kaipaan sitä kun saisi laittaa paksun toppatakin päälle, villapipon päähän ja tumput käteen. Kaipaan raikasta pakkasilmaa ja auringonpaistetta lumihankien välistä.

Kaikista eniten kaipaan valoa, valonsäteitä.

Voi kun voisikin juosta lumi kenkien alla narskuen ja ihailla kaunista talvimaisemaa. *hmphm*

Onneksi on tosin olemassa valitus- ja ruikutusketju, miten tästä muuten tulisi yhtään mitään. :consoling2:

Aivan. Ja tää mitä Suomessa on tapahtunut/tapahtumassa on vielä pientä verrattuna esim Grönlantiin jossa vuosituhantiset jäämassat sulaa nyt ennätysvauhdilla pois. Ja silti esim Balilla käynnissä olevassa ilmastokokouksessa Yhdysvallat yrittää koko ajan kaikin keinoin rimpuilla kaikkia päästövähennyksiä vastaan. Lyhyen aikavälin talouskasvua ei saa häiritä vaikka se pitkällä aikavälillä johtaa valtaviin ilmastomullistuksiin, luonnonkatastrofeihin, konflikteihin = sotiin, valtaviin pakolaisvirtoihin, kokonaisten yhdyskuntien ehkä kansakuntien romahtamiseen, kurjuuteen ja kärsimykseen. En voi käsittää.

Ilmastonmuutoksen pahimpina hetkinä vuonna 1940 suomen keskilämpötila oli vielä korkeampi kuin se on nyt ollut 50 vuoteen, onneksi en silloin kärvistellyt sateessa.

Totta. Mutta tosipaikan tullen moniko USA:ssa tai ylipäätään missään olisi valmis tinkimään elintasostaan, vaikka sitä kuinka perusteltaisiin ympäristönsuojelullisista syistä? Luulen, että häviävän pieni vähemmistö. Valitettavasti. Ja ajatellaanpa Kiinassa ja muissa kehittyvissä maissa tapahtunutta elintason nousua viime vuosina: siellä on vieläkin vähemmän intoa moiseen. Aikoinaan tuli tutuksi kuva pekingiläisistä polkupyöräilijöistä, eipä siellä autojen seassa enää taida paljoa fillareita näkyä...

En ole asiantuntija, mutten oikein jaksa uskoa siihen, että jatkuva talouskasvu ja elintason nousu voisi olla ainakaan pitemmällä tähtäimellä sopusoinnussa ympäristönsuojelun kanssa. Näinhän kehitysoptimistit kuitenkin uskovat, eli että uusi teknologia jne. ratkaisevat nämä ongelmat. Osan näistä ehkä ratkaisevatkin, mutta tuleeko sitten salakavalasti uusia ongelmia tilalle?

Uusi teknologia erittäin todennäköisesti ratkaisisikin ainakin osan nykyisistä ongelmista, mutta suurin ongelma tässä onkin se, ettei ihmisten kyky käsittää teknologian toimintaa ole samalla tasolla kuin ihmisen kyky kehittää sitä. Ymmärrys ja teknologian kehittäminen eivät aina käy käsi kädessä - sen näkee ihan nytkin kun aukaisee vaikka vaan Hesarin tai katsoo ulos ja todistaa itse jotain ydinkatastrofia. Asiat tavallaan menee yli hilseen. Osataan kyllä kehittää ja keksiä kaikenlaista, muttei sitä osata eikä ymmärretä vielä laittaa käytäntöön tai käyttää sitä niin, että se olisi hyödyksi kaikille. Elämme aikaa, jolloin oma napa on edelleen se paras napa ja sen kyllä huomaa.

Erittäin surullinen ja räikein esimerkki on Yhdysvallat, joka yhtenä maailman rikkaimpana maana ei suostu minkäänlaisiin päästörajoituksiin, koska se olisi heidän etujen vastaista. Vallassa on lukematon määrä ihmisiä, joidenka mielestä yhteistä hyvää ei olekaan, vaan on vain minun hyvä ja sinun hyvä. Niin kauan kuin ajattelemme tällä tavoin tuhoamme ihan tätä omaa fyysistä maapalloamme jalkojemme alta pois.

Sinne menee juuri nytkin.

On harhaa elää sellaisessa luulossa, etteikö yksittäinen ihminen voi asialle mitään tehdä. Kyllä voi - aloittakaa olemalla esimerkkinä muille älkääkä voivotelko ettei tästä nyt mitään tule kun kukaan ei suostu alentamaan elintasoaan. Kenenkään ei tarvitsisi alentaa elintasoaan yhtään mistään yhtään mihinkään, jos tiedostaisi vaihtoehdot mitä asioille voi tehdä. Antaminen ei todellakaan ole pois keneltäkään - ei varsinkaan silloin kun on kyse elämästä.

Jumaliste että ottaa nää nykyiset "talvikelit" pattiin. Vannoutunutta hiihtäjää ahdistaa... Kaipa tässä pitää alkaa harkita Lappiin muuttoa.

Milloin nää talvet on tämmösiksi menneet? Ulkona lämpötila +5 ja tihkusadetta. Pimeetäkin on kuin sanonko missä. Luulisi, että on syksy. Harmittaa, koska talvi on aiemmin ollut niin kaunis vuodenaika. Ilmasto lämpenee, jäävuoret sulaa ja merenpinta nousee. Pitää hankkii pelastusrengas, kun ei osaa oikein uida. Masentavaa. :cry:

En enää oikeasti jaksa edes uskoa että talvea etelään tulee - ei ainakaan siinä merkityksessä missä talvi on joskus aikoinaan tunnettu.

Tämä on nyt sitten vuodesta toiseen vaan pimeetä, sadetta ja tuulta lokakuusta vuoden yli aina kevään alkuun asti. Ne kaksi tai kolme päivää mitä lumi pysyy maassa ovat poikkeuksellisia olosuhteita jo nykyisin.

Olen oikeasti menettänyt ihan täysin uskon lumen tuloon ja kunnon talveen. En jaksa olla enää optimisti. Valitan ja ruikutan, koska olen odottanut jotain valoa pimeyteen syys-lokakuusta asti jo.

Helvetin pitkä odotus on kyllä ollut ja ilmeisesti se jatkuu hyvän aikaa vielä. Tulevaisuudessa ainoa valo mitä näillä leveysasteilla nähdään syksyisin ja "talvisin" on kirkasvalolamput.

:cry:

Tätä samaa ennustetta kuulee nykyään joka vuosi aina siihen asti kun pysyvä lumipeite tulee. Sen jälkeen kun lumi on tullut ennustelu hiljenee. On se pysyvän lumen kausi aina Helsingissä kestänyt kauemman kuin kaksi tai kolme päivää. Lyhimmillään 29 päivää talvena 1974-75. Myöhäisimmällään pysyvä lumi tuli 22.2.1925, eli siihenkin on vielä reilu kuukausi ennenkuin tulee uusi ennätys.

Talvet lämpenee. Sitä en kiellä ollenkaan, mutta ei silti liioitella. Kyllä Etelä-Suomi edelleen kuuluu lumipeitteisten talvien alueeseen. 2000-luvullakin on Helsingissä lumipeite kestänyt vähintään kaksi kuukautta joka vuosi.

Juuri näin piti munkin sanoman. Ei se ilmastonmuutos nyt sitä tahtia sentään tapahdu, että tässä nyt yhtäkkiä olis talvet pysyvämmin ohi. Okei, nyt on ollut pari tällasta talvee, mutta pari seuraavaa on varmaan taas hanget korkeat nietokset.

Ilmasto on kompleksinen monimuuttujainen kokonaisuus, jossa muutokset voivat olla erittäin dramaattisia (=nopeita ja vaikeastiennustettavia, osa muistanee 1990-luvun alkupuolelta kaaosteorian perhosefekteineen...).

Hyssyttelyn sijaan nyt tarvitaan korjaavia toimenpiteitä kaikilla tasoilla.

(Toivottavasti jenkkilään saadaan pressa, joka näkee asiat laajemmin kuin nykyinen)

Jep - käykää hakemassa Anttilasta Al Goren mainio ilmastomuutosdoku 8 eurolla. Ajattelemisen aihetta antaa se.

-gs

Uskon enempi tohon Hatapan karuun toiveeseen. Talvet muuttuu vääjäämättä juoksijalle suotuisammiksi ja lumettomiksi. Ikävä vaan, että epäsuotuisiakin asioita tästä kehityksestä seuraa. Toivottavasti ei sentään jääkausi tuu näille kulmille.

Tässä kohtaa keskustelua lienee soveliasta muistuttaa että "sää" ja "ilmasto" eivät ole sama asia. Vaikka ilmasto lämpenee, se ei automaattisesti tarkoita että sää lämpenee kaikkialla ja koko ajan.

Yövyin kesällä pohjois-Norjaan mennessäni Kilpisjärven biologisella asemalla. Ohimennen tuli juteltua aseman johtajan kanssa hetki ilmastosta. Kyseisellä asemalla on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen aineisto (yli 50v ajalta?), jonka arvo on tullut ilmi vasta nykyään ilmastonmuutoksia ennustettaessa.

Tiivistettynä totesi about näin: kyseisen aineiston perusteella ei ole nähtävissä selkeitä merkkejä siihen suuntaan, että ilmasto olisi lämmennyt tänä aikana.

Tosin muistutti että keski-euroopassa linnut aloittavat pesintänsä 2-3vk aikaisemmin kuin muutamiakymmeniä? vuosia sitten, ja Alaskan ikirouta sulaa jne.. , mutta Pohjois-suomen osalta tilanne oli tämä.

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 163
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sopisi tuo huolestuneisuuden taso jonnekin 'Tietysti olen! - En todellakaan!' -välille. Asiaa tulee silloin tällöin ajateltua, tietyt raportoidut ilmiöt huolestuttavat.. mutta sitten toisessa yhteydessä esitetään vahvaa dataa, joka kertoo että tällaisia 'lämpimiä' jaksoja on esiintynyt runsaasti ennenkin. Siis aikana jolloin hevosten pierut tuottivat pahimmat päästöt ja ihmisiäkin oli murto-osa nykyisestä...

Aikajänteellä, jolloin tämän palstan kirjoittajilla tossu vielä nousee, en usko että Suomessa suuria muutoksia tapahtuu. Seuraavat sukupolvet sitten?? Mut ehkäpä tämä on vain toiveikasta ajattelua, ken tietäisi..?

Link to comment
Share on other sites

Sopisi tuo huolestuneisuuden taso jonnekin 'Tietysti olen! - En todellakaan!' -välille. Asiaa tulee silloin tällöin ajateltua, tietyt raportoidut ilmiöt huolestuttavat.. mutta sitten toisessa yhteydessä esitetään vahvaa dataa, joka kertoo että tällaisia 'lämpimiä' jaksoja on esiintynyt runsaasti ennenkin. Siis aikana jolloin hevosten pierut tuottivat pahimmat päästöt ja ihmisiäkin oli murto-osa nykyisestä...

Ilmastonmuutos itsessään, ja ihmisen vaikutus siihen, ovat kaksi eri asiaa. Vaikka ihmisen toimilla ei olisi osaa eikä arpaa ilmastonmuutokseen, muutos on joka tapauksessa havaittavissa oleva tosiasia josta on vakavia seurauksia ihan täysin siitä riippumatta millaisia ilmastonmuutoksia historiassa on tapahtunut.

Link to comment
Share on other sites

Kuinka moni tosissaan kyseenalaistaa sen, että ihmisen aiheuttamat CO2-päästöt näyttelevät merkittävää roolia ilmastomuutoksessa?

Jos vaikka tuota keskilämpötilaa tarkastellaan niin muistaakseni kymmenen lämpimintä vuotta sijoittuvat viimeiselle 15 vuoden jaksolle. Pitää olla jo luja usko, että voi sen normaalin vaihtelun piikkiin laittaa...

-gs

Link to comment
Share on other sites

Tuore uutinen ylen sivuilta;

Asiantuntija: Ilmastonsuojelu vaatii elämänmuutosta

Jotta ilmastonmuutosta todella pystyttäisiin hillitsemään, ihmisten täytyy asiantuntijan mukaan muuttaa jyrkästi elämäntapojaan. Ekologisen jalanjäljen pienentämiseksi ei riitä, että luovutaan hehkulampuista tai kuljetaan yhä useammin lähijunalla auton sijasta, sanoo Stephan Singer Maailman luontosäätiöstä WWF:stä.

Link to comment
Share on other sites

..muutos on joka tapauksessa havaittavissa oleva tosiasia josta on vakavia seurauksia ihan täysin siitä riippumatta millaisia ilmastonmuutoksia historiassa on tapahtunut.

Aivan varmasti on näin. Jäätiköt jne... Tuota, aiheeseen kun ei ole tullut perehdyttyä paremmin niin mikäs tän pallon ekosysteemiä heiluttelee - jos ei ihminen toimillaan...??

Tiedonpuutteessa siis kysyn.. Kun poikkeuksellisen lämmintä on kuitenkin ollut silloinkin kun ollaan eletty tasolla nuotiotuli+hevonen ja kärryt..

Link to comment
Share on other sites

Asiantuntija: Ilmastonsuojelu vaatii elämänmuutosta

Mielenkiintoisempaa olisikin kysyä kuinka moni uskoo ihmiskunnan kykenevän elämänmuutokseen. Vastahan tässä on reilut kolmekymmentä vuotta odoteltu, että edes joidenkin maiden hallitukset reagoisivat Rooman Klubin ensimmäiseen Kasvun rajat -raporttiin. "Kasvun rajat - 30 vuotta myöhemmin" on lohdutonta luettavaa.

Mitä tästä opimme: hiihtokausi lyhenee mutta vastaavasti juoksukelit paranevat. Jatkossakin. :znaika:

Link to comment
Share on other sites

Mitä tästä opimme: hiihtokausi lyhenee mutta vastaavasti juoksukelit paranevat. Jatkossakin. :znaika:

Nythän on niin että jos lämpeneminen jatkuu näin niin Grönlannin mannerjäätikkö kutistuu niin dramaattisesti että sen aiheuttama makean veden impulssi pysäyttää Golf-virran ja sitten hiihtokelejä piisaa.

Katsopa huviksesi maapalloa 60-70 leveyspiirin korkeudella - miksikähän täällä Skandinaviassa keikutaan ja muualla on kovin autiota... Golf-virta mahdollistaa tämän kekkuloinnin. Ainakin toistaiseksi.

-gs

Link to comment
Share on other sites

Tuore uutinen ylen sivuilta;

Asiantuntija: Ilmastonsuojelu vaatii elämänmuutosta

Jotta ilmastonmuutosta todella pystyttäisiin hillitsemään, ihmisten täytyy asiantuntijan mukaan muuttaa jyrkästi elämäntapojaan. Ekologisen jalanjäljen pienentämiseksi ei riitä, että luovutaan hehkulampuista tai kuljetaan yhä useammin lähijunalla auton sijasta, sanoo Stephan Singer Maailman luontosäätiöstä WWF:stä.

Maailmassa on tällä hetkellä noin 6,7 Mrd. ihmistä, jotta jokaiselle saadaan eurooppalainen elintaso niin tarvitaan 5-6 maapalloa, sanoo osa asiantuntijoista. Ei ole pelkästään kyse ilmaston suojelemisesta vaan maaperä kuluu myös kiihtyvällä vauhdilla, viljelyskelpoinen maa katoaa. Näin on käynyt monenssakin paikassa. Maata juodutaan lannoittamaan aina vain enemmän ja kasteluun tarvitaan koko ajan lisää vettä. Vaihtelevat sääolosuhteet taas saavat viljelijöiden sadot uhatuksi koska ilmasto-olosuhteet muuttuvat vaikeasti ennakoitaviksi tai epävakaiksi.

Koko maapallo on joidenkin mielestä yhtenäinen tietoinen kokonaisuus(Gaia teoria), Joka pyrkii tasapainoon. Nyt tasapaino on järkkynyt ja ainakin osin ihmisen toimesta.

Ihminen on kai viisas olento kun tarkastellaan yksilöä tai pientä ryhmää, suurempi porukka vastaakin sitten käytökseltään enemmän sopulilaumaa. Siksi olisikin hyvä että ihmiset heräisivät yksilöinä tekemään asialle jotain. Kysehän on todellakin jokaisen omista valinnoista. Kun puhutaan yhteiskunnastamme jonka peruspilari on jatkuva kasvu, ei voi olla huomaamatta että se sotii pahasti kestävää kehitystä vastaan. Se että tämä meno ei voi jatkua on jokaisen ajattelevan ihmisen tiedossa. Silti kulutuksen pitää kasvaa kiihtyvällä tahdilla.

Itse pyöräilen tai juoksen työmatkani. Pyrin saamaan luonnosta osan ravinnostani, syön vähähemmän lihaa kuin aikaisemmin. Kuitenkin kulutan ja voin vain todeta että pyrin parempaan, mutta kaikesta roinasta ja mukavuuksista en ole pystynyt luopumaan. Nostan hattua P.Linkolalle joka pystyy ja on on uskaltanut elää oman vakaumuksensa mukaan. Jep ja hiihtämään ei täällä Varsinais-Suomessa pääse.

Link to comment
Share on other sites

Sanovat jotkut asiantuntijat että lämpöinen jakso johtuu auringon toiminnasta, siihen tuskin ihmisten toimet vaikuttavat. Nämä asiantuntijat vain halutaan vaientaa kun on suurta businesta hehkuttaa ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Eli nuo asiantuntijat on siis vaiennettu, mutta jollain ihmeen konstilla sinäkin olet heistä kuullut? Mitä "suurta businesta" muuten tarkoitat ja mitä intressiä ilmastotutkijoilla vaikkapa olisi valehdella, kuten tunnut vihjaavan?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy