Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Paunosen valmennuskritiikki


trampas
 Share

Recommended Posts

Ari Paunonen nosti Juoksija-lehdessä hyvin kissan pöydälle arvostellessaan kestävyysjuoksuvalmennustaan. Perusviesti oli se, että levon ja rasituksen suhde on niin pahasti epätasapainossa, että juoksijat eivät kehity vaan palavat loppuun tai ovat loukkaantumiskierteessä. Paunonen otti esimerkin omasta urastaan kuinka hänet nuorena suurlupauksena juoksutettiin loppuun.

Lueskelin jokin aika sitten vanhaa Juoksija-lehteä, jossa kerrottiin, kuinka kyseinen Paunonen muutaman muun suomalaisjuoksijan kanssa juoksi kisan jälkeistä "palautumislenkkiä" kenialaisen maailmanennätysjuoksijan kanssa (muistaakseni Samson Kimombwa). Juoksun jälkeen kenialainen huusi raivoissaan, että suomalaiset yrittivät tappaa hänet älyttömällä vauhdillaan. Siihen Juoksija-lehden toimittaja pisti "asiantuntevan" kommenttinsa, jossa hän ihmetteli, kuinka huono peruskunto noilla kenialaisilla oikein on, kun väsyvät noin ihan tavallisesta palauttelustakin. Tästä innostuneena hän totesi, että suomalaiselle valmennusopille olisi kovasti käyttöä Keniassa. Itseriittoisuudessaan ja ylemmyydentunnossaan (1970-luvun dopingmenestykset ehkä hyvässä muistissa) toimittajalle ei tullut mieleenkään kysyä, että olisikohan suomalaisten palauttelutyylissä ja levon ja treenin rytmittämisessä jotain vikaa.

Link to comment
Share on other sites

Täytyy heti täsmentää väärinkäsityksen välttämiseksi, että vaikka kirjoituksessa puhuttiinkin Juoksija-lehden toimittajasta, niin kyse ei tietenkään ollut nykyisestä päätoimittaja Paunosesta vaan jostain 1970-1980-luvun toimittajasuuruudesta, joka oli vielä sokaistunut suomalaisten menestyksestä eikä ymmärtänyt, että sen aika oli menossa jo ohi. Vielä silloin kuviteltiin, että kenialaiset juoksevat pelkillä luonnonlahjoilla ilman sen suurempaa järjen käyttöä valmennuksessa. Entä jos Paunosta olisikin kehotettu ottamaan mallia kenialaisesta valmennuksesta, niin olisikohan hänestä kasvanut todellinen suurjuoksija. Tietenkin voidaan kysyä myös, että juostiinko 1980-luvulla 70-luvun harjoitusohjelmia, mutta ilman samoja kemiallisia palautumiskeinoja, mihin esimerkiksi Antti Loikkanen on joskus viitannut.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy