Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Maraton, polvi, kengät


cokekola
 Share

Recommended Posts

Antakaapa mielipiteitä:

Olisi houkutus osallistua Maarianhaminan maratonille 28.10., kun on tullut taas juoksenneltua ohjelman mukaisesti kesäkuusta lähtien. Maratonista tulee tosin auttamatta "välijuoksu", viimeiset viikot ovat olleet niin kiireisiä töissä ja juoksu tahkeaa, että ennätyksiä ei tehdä. Tuntuu vain, että jos ei käy edes juoksemassa sitä läpi, niin harjoittelu menee aivan hukkaan.

Uudet kengätkin piti ostaa jo aikoja sitten, mutta ei ole muka ehtinyt. Yli vuoden vanhojen (ehkä jotain 900-1200 km?) Kayanoiden vaimennus tuntuu olevan lopussa. En tiedä, liittyykö siihen vai mihin, mutta polven sisäsyrjässä lumpion takana on alkanut välillä olemaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Tosin ei juostessa, vaan muuten, polven kiertyessa, seisomaan noustessa jne.

Mitä mieltä raati on, kannattaako tässä vaiheessa enää harkita uusien kenkien käyttöönottoa? Jos tänään pakottaisin itseni kauppaan, niin ehtisin vielä joitain kymmeniä kilometrejä sisäänajaa niitä ennen Maarianhaminaa. Mielessä on kangastelleet Karhun M1:set, kun joskus niitä liikkeessä matolla testatessa ne tuntuivan mukavan rullaavilta ja keveiltä.

Onko ylipäätään kuolleena syntynyt ajatus yrittää juosta oireilevalla polvella Maraton? Jos siihen hulluuteen päätyy, kumpi mahtaa olla parempi: vanhat loppuunkuluneet kengät vai uudet sisäänajamattomat?

Link to comment
Share on other sites

Minä ainakin valitsisin uudet sisäänajamattomat kengät tuossa tapauksessa. Kenkien iskunvaimennuksen puute ja kova alusta voivat olla yksi pääsyy polvien ärtymiseen. Jos hankkii saman mallin kuin vanha, niin on ehkä varmemmalla pohjalla esim. hiertymien ja muiden vammojen suhteen. Jalkaan tottuneen mallin sisäänajoon saattaa riittää pari lenkkiä. Kannattaa kuitenkin ottaa hyvät sukat. Pasi kertoi nauhoittavansa ultrakisaan aina uudet kengät, eli ei mitään sisäänajoa.

Link to comment
Share on other sites

Uusilla kengillä vaan radalle. Itse juoksisin pari lenkkiä sisäänajon merkeissä, mutta ei sekään ole välttämättä tarpeellista. Olen ostanut lenkkarit tuntia ennen kisaa ja juossut niillä. Ei aiheuttanut toimenpiteitä.

Toi otsikko "Maraton, polvi, kengät" kuulostaa lastenlaulun kertosäkeeltä "Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat".

Link to comment
Share on other sites

Mulla vähän samanlainen ongelma. Mielitossuilla on juostu nyt huhtikuulta lähtien. En edes ole laskenut kilometrejä, mutta yksi maraton ja kaksi puolimaraa + harjoittelut päälle on takana. Kävin eilen kokeilemassa uutta paria ja löysinkin yhden miellyttävän jalkaan, mutta en nyt millään raaskisi ostaa normaalilla hinnalla, kun on tuota rahanmenoa muutenkin. Ja ne tuntu kyllä niin mulle sopiville, että olisin melkein valmis juoksemaan maratonin niillä heti.

Mistä sen sitten tietää onko vanhoissa tossuissa iskunvaimennusta jäljellä ja onko se just toi 1000km ja sit uudet. Nyt kun tässä olen vähentänyt juoksua, niin rupee taas kolottaa joka paikkaan ja miettii syitä joka asiasta. Puh!

Link to comment
Share on other sites

Kävinpä sitten hankkimassa uudet Karhun M1:set. Tavalliseen tapaan jouduin arpomaan kokoa niin, että hermot alkoivat mennä: http://www.seponkotisivut.com/vb/showthread.php?t=12173

(Joka tapauksessa kotona aina päädyn siihen, että tuli otettua väärä koko:embarassed:)

4Runnersin myyjä ainakaan ei pitänyt täysin pöljänä ajatuksena vaihtaa Karhuihin tässä vaiheessa. Karhut ovat kuulemma "mokkasiinimaiset" verrattuna muihin kenkiin, eivätkä kaipaa sisäänajoa. (Eivät ilmeisesti juuri muutkaan, kaipa kyse on enemmän siitä, että jalka ja jalan lihaksisto tottuu uuteen kenkään.)

Ensimmäinen lenkki on nyt tossuilla juostu heti torstai-iltana. Ojelmassa on jäljellä enää melko lyhyitä lenkkejä. Torstain lenkki oli n. 6 km, sen perusteella kengät ovat todella hauskat juosta. En havainnut karhun mainostamaa 4 lyönnin minuuttisykkeen laskua tai nopeuden nousua, mutta jotenkin meno tuntui hauskemmalta. Onkohan se sitten sitä rullaavuutta?

Polvi voi edelleen samalla tavoin kuin ennenkin, mutta eipä tilanne ainakaan lenkillä pahentunut. Tänään vuorossa 7,5 km ja huomenna tunnin "tosikevyt". Toivottavasti niillä paljastuu, kannattaako minun startata Maarianhaminassa Karhuilla vai ei. Elämme jännittäviä aikoja.

Link to comment
Share on other sites

Mullakin oli polvi hajalla kun juoksin maratonin. Oli sama homma että kaikenlainen kiertoliike sattui niin maan p*rkeleesti, mutta juostessa ei sattunut ollenkaan. Ei se maratonia juostessakaan missään vaiheessa alkanut oikutella, joten uskoisin että sinäkin pystyt juoksemaan maratonin jos polvi kerran ei juostessa ole oireillut.

Eli lähde ainakin liikkeelle, mutta pidä terve järki mukana puuhassa! Jos polvi alkaa sattua niin keskeytät, jos ei niin sitten vaan juokset maaliin. Helppoa kuin heinänteko :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nyt on Maarianhaminan 42,195 km kärsitty, tässä pieni päivitys:

Ehdin juosta uusilla Karhu M1:llä ennen maratonia vain parikymmentä kilometriä. Epäröin maratonin alkuun asti, juoksisinko vanhoilla Kayanoilla vai uusilla Karhuilla. Kun lopulta vielä starttiaamuna laitoin toiseen jalkaan vanhan Kayanon ja toiseen uuden Karhun, niin valinta oli selvä: Karhuilla matkaan! Oli melkein tyrmistyttävää, kuinka loppuun kuluneilla kengillä on tullut juostua viime aikoina. Kengän kulumista ei näemmä juuri huomaa jatkuvassa käytössä. Tulipa taas kantapään (tai oikeastaan polven) kautta opittua, että uudet kengät kannattaa ostaa ajoissa.

Maraton sujui kenkien kannalta "eleettömästi", Karhut täyttivät tehtävänsä hyvin. Jotenkin niillä juokseminen on rullaavampaa ja kevyempää kuin Kayanoilla, mutta ei kai se mikään ihmettelyn aihe ole, kengäthän ovat varsin erilaiset ja eri tarkoitukseen tehty.

Etukäteen hätäilemäni polvi kesti juoksun ajan hyvin, eikä kipuillut. Veikkaan, että vanhoilla Kayanoilla tilanne olisi ollut kehnompi. Eihän tuo juoksu tietenkään polvea parantanutkaan, vaan samat vaivat ovat tallella edelleen, mutta ei vaiva toisaalta pahentunutkaan merkittävästi.

Ennätyksiä ei syntynyt, mutta tavoitehaarukkaan pääsin, aika oli himpun päälle 3:55, joka oli olosuhteisiin nähden myönteisen puolelle painottuva yllätys.

Suurin yllätys oli se, että selvisin ilman ensimmäistäkään mustunutta kynttä! Aikaisemmilla viidellä maratonilla on mustunut 3-4 kynttä riippumatta siitä, onko jaloissa olleet tiukat, väljät, kapeat tai leveät kengät korkealla, pitkällä kapealla tai leveällä varvastilalla. Tosin tällä kerralla yhden varpaan alle kertyi verirakko, mutta kaikkea ei kai voi saada. Veikkaan, että rakko johtui ennemmin sukan rypystä tms. tai hieman huonosti asetellusta pohjallisesta kuin itse kengästä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy