Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Maastoultra Nuuksioon - vai sittenkin rogaining?


Eräpolku
 Share

Recommended Posts

Olen jo jonkun aikaa miettinyt Nuuksiossa juostavaa ultrakisaa. En ole vain osannut päättää, mikä olisi tapahtumalle sopiva muoto. Lyhyt lenkki monta kertaa vai yksi pitkä? Matkaan vai aikaan perustuva pituus? Täysin viitoitettu vai suunnistuksellinen? Metsäteillä vai pikkupoluilla? Juoksu vai rogaining?

Kisaa ei tietenkään kannata järjestää ultra- ja seikkailuskeneä huomioimatta, joten ajattelin virittää täällä keskustelua siitä, minkälaiselle tapahtumalle olisi eniten kysyntää.

Aloittelin aihetta jo toisessa ketjussa, ja sieltä sain seuraavanlaisia kommentteja:

Matkan pituus?

- 50 km 1 kpl

- 80-100 km 1 kpl

- yli 100 km (+ lyhyempiä vaihtoehtoja) 2 kpl

- max 14 h 1 kpl

- 6/12/24 h 1 kpl

- 10-24 h rogaining 1 kpl

Suunnistuselementin määrä?

- vähäinen, reitti enimmäkseen merkitty tai erittäin helppoa polkusuunnistusta 2 kpl

- jonkin verran, myös reitinvalintaa 2 kpl

- täyttä (helppoa) suunnistusta (=rogaining) 1 kpl

Pohjan laatu?

- vaihteleva, enimmäkseen juostava 2 kpl

- mahdollisimman haastava 3 kpl

Huolto matkan varrella?

- oma huolto 2 kpl

- vettä 1-4 tunnin välein 3 kpl

Huolto maalissa?

- suihku & sauna & jälkipelitilat 2 kpl

- ei niin väliä 3 kpl

Lisätään oheiseen vielä ajankohta, niin siinäpä kai ne tärkeimmät puitteet ovat.

Toivoisin vastauksia seuraaviin kohtiin niin, että valitset ensin yhden vaihtoehdon ja sitten tarvittaessa täydennät vastausta vapaamuotoisesti.

1. Miten pitkä Nuuksio-ultran pitäisi olla?

a) 50 km

B) 100 km

c) 150 km

d) 6 h

e) 12 h

f) 24 h

Tarkennusosaan voit kirjoittaa, minkälaisia vaihtoehtoja haluaisit. Kannattaisiko tarjota "kaikille kaikkea" (10 eri matkaa kympistä kahteen sataan) vai "pari klassikkoa" (esim. 50 km ja 100 mailia).

2. Miten reitti kannattaisi toteuttaa?

a) monta lyhyttä (5-10 km) kierrosta

B) useampi pitkä (20-30 km) kierros

c) yksi piitkä (50-150) kierros

d) edestakainen reitti

Tämä siis toivomasi matkan osalta.

3. Kuinka paljon haluaisit suunnistaa?

a) täysin viitoitettu reitti

B) karkeasti viitoitettu & erittäin helposti suunnistettava, ei reitinvalintaa

c) ei viitoitettu, helppo suunnistus, ei reitinvalintaa

d) helppo suunnistus, mahdollisuus reitinvalintoihin

e) helpohko suunnistus, reitinvalinnat jopa ratkaisevassa asemassa

f) rogaining-tyyppinen suunnistus

4. Minkälaisessa maastossa haluaisit juosta?

a) teillä ja kivituhkapoluilla

B) kivituhkapoluilla ja kapeilla juurakkopoluilla

c) kapeilla juurakkopoluilla

d) mahdollisimman vaativalla alustalla, myös kallioilla, metsässä ja suolla

Tähän voit kommentoida myös korkeuseroja. Nuuksiossa tosin reitistä tulee lähes väistämättä jonkin verran mäkinen.

5. Miten usein haluaisit huoltoa matkan varrella?

a) 5 km:n välein

B) 10 km:n välein

c) 20 km:n välein

d) 50 km:n välein

e) täysin oman huollon varassa

6. Minkälaista huoltoa haluaisit?

a) vettä

B) vettä + urheilujuomaa

c) vettä + urheilujuomaa + pientä syötävää

d) en mitään/vain omien eväiden toimittamista maastoon

Kannattaa huomioida, että huollon määrä ja laatu vaikuttavat suoraan osallistumismaksun suuruuteen.

7. Minkälaiset olosuhteet maalipaikalla pitäisi olla?

a) kunhan ajanottajat ovat paikalla

B) varusteiden säilytys kuivassa

c) suihku

d) sauna

e) sauna ja seurustelutilaa

8. Mikä olisi paras ajankohta?

a) huhtikuu

B) toukokuu

c) kesäkuu

d) heinäkuu

e) elokuu

f) syyskuu

g) lokakuu

h) marraskuu

Tähän voi lisätä, mikä urheilutapahtuma (esim. Jukolan viesti, MasU, HCM, Spartathlon ;) Vaajakoski, Vaarojen maraton, Raatojuoksu) on "varmasti" kalenterissasi ja estäisi osallistumisen Nuuksio-ultraan.

9. Mitä muuta toivoisit? Vai olisiko koko kisa parempi jättää järjestämättä, ettei se veisi jo olemassaolevien elintilaa?

Itse haluaisin järjestää ehkä kaikkein eniten mahdollisimman juoksupainotteisen kisan (vaikka suunnistaja olenkin) yhtenä tosi pitkänä lenkkinä. Koska sellaisen viitoittaminen Nuuksion kaltaisella rikkonaisella alueella olisi hyvin työlästä, niin jonkinlainen suunnistusvastuu osallistujille varmaan pitäisi jättää.

Visioissani on myös todella vaativa rata. Haluaisin, että kisasta tulisi sellainen, että maaliinpääseminen olisi melkein Spartathlon-tasoinen saavutus. Koska niin tiukkaan skabaan osallistujia olisi vain kourallinen, pitäisi tarjolla olla myös kevyempi vaihtoehto. Kovin suurta valikoimaa en näkisi mielekkääksi, koska se hajottaisi huomiota ja vähentäisi Nuuksio-ultran läpäisemisen arvoa.

Vakioreitti helpottaisi järjestelyitä ensimmäisen vuoden jälkeen ja mahdollistaisi suoritusten vertailun eri vuosina.

Ideaali olisi, jos mukaan saisi ihan tavallista väkeä retkeilymielellä vaikka teltankin kanssa. Sehän olisi ihan mahdollista, olihan Tour de Mont Blancillakin tuhansia osallistujia, vaikka lyhyempikin matka oli 85 km (vuoristossa). Fjällräven Classicilla suurin osa tekee reissun rauhassa telttaillen, ja vain pieni osa juoksee reitin yhteen putkeen. Myös maailman suurin rogaining-kisa TAOK Rogaining on hyvä esimerkki siitä, kuinka huiput, lapset ja vanhukset voivat osallistua täsmälleen saman kilpailuun.

Edellä mainitut reitit juostaan vuoristomaisemissa, ja vetääkseen retkeilijöitä Nuuksio-ultrankin pitäisi hyödyntää alueen kauniita näkymiä mahdollisimman paljon. Maisemia korostava lenkki tosin tekee radasta vaihtelevapohjaisemman ja suunnistuksellisemman.

Unelmana olisi, että tapahtuma kiinnostaisi maan rajojen ulkopuolellakin. Sitä varten pitäisi huomioida ainakin lähimpien naapurimaiden kisakalenteri.

En todellakaan lupaa vielä mitään, mutta jos kiinnostusta ilmenee ja toivomuksista löytyy jonkinlaista yhtenevyyttä, niin ehkäpä vaikka vuonna 2008? Tai sitten aikaisemmin...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Oddiaduoda.. Minkäslaisia kilpailuja siellä Nuuksiossa ylipäätään saa järjestää? Kansallispuistoissa kun on vähän omat sääntönsä ja rajoitteensa.

Nuuksio-linkki

"Yli viidentoista (15) hengen ryhmiä pyydetään ilmoittamaan etukäteen kansallispuistoon saapumisesta. Alueen muut käyttäjät huomioiden, näin suurten ryhmien toivotaan majoittuvan vain varaustelttapaikoille. Suurien ryhmien (yli 50 henkilöä) tapahtumien järjestäminen kansallispuiston alueella on aina luvanvaraista."

Vähän olisin taipuvainen epäilemään, että jos tavoitteena olisi kehittää monikansallinen massatapahtuma, ainakin valmiiden polkureittien ulkopuolella tapahtuvaan tai isompia reitinmerkitsemisiä vaativaan kilpailuun luvan saaminen voi olla kiven takana. Ja vaikka itsekin olisin epäilemättä kiinnostunut osallistumisesta, olen vähän sitä mieltä, ettei sellaisia lupia ihan helposti pitäisi myöntääkään.

Link to comment
Share on other sites

Oddiaduoda.. Minkäslaisia kilpailuja siellä Nuuksiossa ylipäätään saa järjestää? Kansallispuistoissa kun on vähän omat sääntönsä ja rajoitteensa.

Kuten kirjoitit, rajoituksia on, mutta ei ehdottomia kieltoja edes yli 50 hengen tapahtumille. Tapahtuman luonne ja kulkureitit vaikuttavat mahdollisuuksiin merkittävästi.

Vähän olisin taipuvainen epäilemään, että jos tavoitteena olisi kehittää monikansallinen massatapahtuma, ainakin valmiiden polkureittien ulkopuolella tapahtuvaan tai isompia reitinmerkitsemisiä vaativaan kilpailuun luvan saaminen voi olla kiven takana. Ja vaikka itsekin olisin epäilemättä kiinnostunut osallistumisesta, olen vähän sitä mieltä, ettei sellaisia lupia ihan helposti pitäisi myöntääkään.

Heh heh, monikansallinen massatapahtuma on vielä aika kaukana, kun puhutaan suomalaisesta ultrakisasta.

Olet oikeassa siinä, että vapaasti ei kansallispuistossa voi kisoja järjestää, mutta ei aluetta ole ulkomuseoksikaan suunniteltu. Ja olen itsekin sitä mieltä, että puiston aluetta on suojeltava liialliselta kulumiselta.

Olen keskustellut puistosta vastaavan kanssa, ja hän piti silloin yli 50 hengen tapahtumien järjestämistä aivan mahdollisena.

Toisaalta kansallispuistoon kuuluu vain osa Nuuksiota. Kilpailun järjestäminen ei ole puiston ulkopuolisillakaan alueilla itsestäänselvää, mutta ehdottomia rajoituksia on vähemmän.

En pidä reittimerkkejä sinänsä ongelmana, onhan niitä maastossa jo nytkin vaikka minkälaisia. Ja merkit voi/pitää aina kerätä pois.

Link to comment
Share on other sites

Uskoisin että ei kannata lähteä tekemään liian vaativaa kisaa suunnistuksellisesti, koska ultraajia on (vielä) niin vähäinen määrä, ja maastoultrista kiinnostuneista suuri osa karsiutuisi pois heti siinä kohtaa, kun pitää kartan ja kompassin kanssa lähteä liikkeelle.

Homma kannattaisi myös pitää mahdollisimman yksinkertaisena, mutta riitävän haastavana, mikä mun mielestä tarkoittaisi 100:a mailia hyvin juostavalla maastopoluista, ja mikä ettei tienpätkistäkin muodostuvalla reitillä.

Reitti voisi nyvinkin olla 20-40 km pitkä, ja huoltopisteitä muutamia, jotta ei tarvitse reppua välttämättä. Tässäkin kohtaa olen aika vissi siitä, että jos vaatii erävaellusvälineitä tai taitoja, putoaa kiinostuneiden määrä murto-osaan.

Järjestelyt ja luvansaannit olisi iiseimpiä, jos olisi hyvin merkattu polkureitti, jossa huoltopisteet määrävälein. Tällöin saataisin varmasti mukaan myös vähemmän tai ei ollenkaan maastokokemusta omaavia juoksijoita. Hankalalle reitille, jossa pitäisi suunnistaakin, ei tulisi kuitenkaan starttaamaan kun se puoli tusinaa juoksijoita, oli matka mikä hyvänä, jos ultrasta on kysymys

Sellaista ajankohtaa ei enää tahdo löytyä, etteikö jo kotimaassakin olisi kisoja joiden kanssa tulisi päällekäisyyksiä, mutta vaihtoehtoja mahtunee jo nykyisellään, kun on lajiin saatu niin paljon uusia ihmisiä.

Kannattaisin siis ehottomasti kunnon maastoultraa, eli 100 mailia, ja juostavalla reitillä.Sinne saattai löytyä jopa ihan kivasti väkeä. Jos reitti olisi 4*40 km, voisi heloposti laittaa myös puolikkaan vaihtoehdoksi.

Kaikissa tapauksissa kannattaa varmasti tehdä kisasta järjestelyiden kannalta selkeä ja yksinkertainen. Useita eri matkoja jne jos lähtee toteuttamaan, käy niin että siellä on sitten yksi henkilö siellä, toinen täällä harhailemassa pitkin metsiä, kun tavoitteena olisi saada aikaan hyvä osanotto, ja selkeä kaikkia ultraajia houkutteleva juoksukilpailu.

Lisäys: unohtui vielä tuosta mahdollisesta aikarajoitteisesta kisasta mainita, että se ei kyllä toimi maastossa. Niissä ihmiset lähes poikkeuksetta hakee kilometritulosta, eikä maastoon saataisi juuri ketään. Tuloksen mittaaminenkin tarkasti olisi käytännössä mahdotonta.

Lopuksi yksi ajatus: Tämän kisan toteuttamiseksi kannattaisi lähteä heti alkuun katsomaan, josko Endurance ja PePo lähtisivät talkoisiin mukaan, jolloin voimat yhdistämällä voitaisiin saada aikaan se kauan ja hartaasti kaivattu täyspitkä maastoultra suomeen, tippaakaan vähättelemättä nykyisiä jo toteutuneita hankkeita.

Ja vielä loppun lopuksi toinen ajatus: Jos välttämättä haluttaisiin tehdä todella vaikea kisa, voisi olla fiksuinta laittaa se lyhyehkölle, muuta sitäkin vaativammalle reitille, ehkä 20 km Barkleys-tyyliin, mutta osanotto tulisi joka tapauksessa kärsimään huomattavasti.

Link to comment
Share on other sites

Minä olen vuosien ajan pitänyt älämölöä maastoultran puolesta ja Ana Grammi viikon sitä narinaa kuunneltuaan ryhtyi tuumasta toimeen ja Vaajakoskella juostiin tänä vuonna jo toisen kerran 60 km maastoultra. Tapahtuma on hienosti järjestetty ja reitti on kohtuullisen vaativa, mutta ahneudellani ei ole mitään rajaa ja kaipaan yhä tähän maahan täyspitkää (= 100 mailia) vaativassa maastossa juostavaa / rämmittävää maastotapahtumaa.

En pistäisi pientä suunnistuksellisuuttakaan pahakseni, mutta 3.40 on kieltämättä oikeassa siinä, että vähäinenkin suunnistuselementti karkottaa suurimman osan ultrajuoksijoista. Toisaalta aika moni suomalaisultraajista on muutenkin asfaltille uskollisia, joten maastoultran osanottajamäärät tuskin kovin korkeiksi nousisivat ainakaan ensimmäisinä vuosina. Siinä mitataan järjestäjien uskoa tuotteeseensa kun parina ekana vuonna paikalla on vain muutama hörhö, mutta pienestä ovat lähteneet aikanaan mm. Western States ja Hardrock 100miles -kilpailutkin.

1. Miten pitkä Nuuksio-ultran pitäisi olla?
Kuten edellä kirjoitin, täysipitkän maastoultran pituudeksi on kansainvälisesti vakiintunut 100 mailia (tiedän, kirotut anglosaksien mittayksiköt, mutta niin se vain on), joten se voisi olla sopiva mitta päämatkalle. Lisäksi voisi olla tarjolla yksi lyhyempi matka (50 km - 50 mailia), mutta enempää hajontaa matkoissa ei mielestäni tarvita.

2. Miten reitti kannattaisi toteuttaa?
Haaveena olisi tietenkin yksi pitkä kierros, mutta se lienee jokseenkin mahdoton toteutettava, joten melkein yhtä hyvä olisi useista pitkähköistä lenkeistä (20-40 km) muodostuva tapahtuma.

3. Kuinka paljon haluaisit suunnistaa?

a) täysin viitoitettu reitti

B) karkeasti viitoitettu & erittäin helposti suunnistettava, ei reitinvalintaa

c) ei viitoitettu, helppo suunnistus, ei reitinvalintaa

d) helppo suunnistus, mahdollisuus reitinvalintoihin

e) helpohko suunnistus, reitinvalinnat jopa ratkaisevassa asemassa

f) rogaining-tyyppinen suunnistus

Rogaining on hieno laji, jota haluan ehdottomasti joskus kokeilla, mutta tässä yhteydessä kenties olisi parasta pitää suunnistuselementti mahdollisimman vähäisenä eli vaihtoehto A tai B

4. Minkälaisessa maastossa haluaisit juosta?

B) kivituhkapoluilla ja kapeilla juurakkopoluilla

c) kapeilla juurakkopoluilla

d) mahdollisimman vaativalla alustalla, myös kallioilla, metsässä ja suolla

Suomesta puuttuu vielä kunnon rämpimismaastoultra, joten mielelläni näkisin tässä tapahtumassa potentiaalia sellaiseen, mutta mukana voisi olla myös helpommin juostavia pätkiä.

Tähän voit kommentoida myös korkeuseroja. Nuuksiossa tosin reitistä tulee lähes väistämättä jonkin verran mäkinen.
Nuuksiossa mäkiä? Missä? Kaikki alueelta löytyvät mäet vaan mukaan ja jos ei muuten tarpeeksi mäkeä löydy niin isoimmat voinee kiertää vielä useampaan kertaan.

5. Miten usein haluaisit huoltoa matkan varrella?
Riippuu ajankohdasta. Keväällä tai syksyllä ei 20 km huoltoväli ole kohtuuton, mutta keskellä kuuminta kesää se voi olla hieman liian pitkä ja mukana kannettavan nesteen määrä tulisi kohtuuttomaksi. Ääni kuitenkin 20 km huoltovälille.

6. Minkälaista huoltoa haluaisit?
Vesi riittää, mahdollisesti reitin varrella voisi olla yksi isompi huoltopiste, jossa olisi tarjolla myös urheilujuomaa & pientä syötävää.

7. Minkälaiset olosuhteet maalipaikalla pitäisi olla?
Kunhan ajanottajat ovat paikalla. Suihku / sauna olisivat tietenkin plussaa tai edes mahdollisuus käydä suihkussa jossakin lähiseudulla.

8. Mikä olisi paras ajankohta?

a) huhtikuu tai vaihtoehtoisesti

h) marraskuu

Kevätpuolella ei vielä Suomessa ole maastoultraa, vaikkakin tapahtuma silloin menee ajallisesti varsin lähekkäin Tukholman Ursvik ultran kanssa. Loppuvuodesta vastaavaa kilpailutarjontaa on jo kohtuullisesti (Vaajakoski, Vaarojen maraton/ultra, Raatojuoksu), mutta ei sekään ajankohtana mahdottomuus olisi.

Tähän voi lisätä, mikä urheilutapahtuma (esim. Jukolan viesti, MasU, HCM, Spartathlon ;) Vaajakoski, Vaarojen maraton, Raatojuoksu) on "varmasti" kalenterissasi ja estäisi osallistumisen Nuuksio-ultraan.
Ensi vuoden kalenterissani on täysin varmasti merkittynä vain yksi tapahtuma: SPARTATHLON. Kaikki tapahtumat, jotka järjestetään aikavälillä 8 viikkoa ennen Spartathlonia - 8 viikkoa jälkeen Spartathlonin jäävät todennäköisesti käymättä.

9. Mitä muuta toivoisit? Vai olisiko koko kisa parempi jättää järjestämättä, ettei se veisi jo olemassaolevien elintilaa?
Suomessa alkaa olla jo sen verran ultratapahtumia, ettei päällekkäisyyksiltä enää voida välttyä, mutta kevätpuolen tapahtumista Ponnenjärvi NonStop (24h maantiellä) ja Hiekkaharju (6h urheilukentällä) ovat niin erityyppisiä tapahtumia, että sinne nähdäkseni mahtuisi vielä vaativa maastoultra.

Itse haluaisin järjestää ehkä kaikkein eniten mahdollisimman juoksupainotteisen kisan (vaikka suunnistaja olenkin) yhtenä tosi pitkänä lenkkinä. Koska sellaisen viitoittaminen Nuuksion kaltaisella rikkonaisella alueella olisi hyvin työlästä, niin jonkinlainen suunnistusvastuu osallistujille varmaan pitäisi jättää.

Visioissani on myös todella vaativa rata. Haluaisin, että kisasta tulisi sellainen, että maaliinpääseminen olisi melkein Spartathlon-tasoinen saavutus. Koska niin tiukkaan skabaan osallistujia olisi vain kourallinen, pitäisi tarjolla olla myös kevyempi vaihtoehto. Kovin suurta valikoimaa en näkisi mielekkääksi, koska se hajottaisi huomiota ja vähentäisi Nuuksio-ultran läpäisemisen arvoa.

Vakioreitti helpottaisi järjestelyitä ensimmäisen vuoden jälkeen ja mahdollistaisi suoritusten vertailun eri vuosina.

Ideaali olisi, jos mukaan saisi ihan tavallista väkeä retkeilymielellä vaikka teltankin kanssa. Sehän olisi ihan mahdollista, olihan Tour de Mont Blancillakin tuhansia osallistujia, vaikka lyhyempikin matka oli 85 km (vuoristossa). Fjällräven Classicilla suurin osa tekee reissun rauhassa telttaillen, ja vain pieni osa juoksee reitin yhteen putkeen. Myös maailman suurin rogaining-kisa TAOK Rogaining on hyvä esimerkki siitä, kuinka huiput, lapset ja vanhukset voivat osallistua täsmälleen saman kilpailuun.

Retkeilijöiden mukaan saamista saattaisi helpottaa, jos tarjolla olisi yksi pitkä kierros, kuten esim. Tour de Mont Blancilla. Tuskin kovinkaan moni lähtisi teltan kanssa kiertämään 4 - 8 kertaa samaa lenkkiä :tongue:

Edellä mainitut reitit juostaan vuoristomaisemissa, ja vetääkseen retkeilijöitä Nuuksio-ultrankin pitäisi hyödyntää alueen kauniita näkymiä mahdollisimman paljon. Maisemia korostava lenkki tosin tekee radasta vaihtelevapohjaisemman ja suunnistuksellisemman.
Link to comment
Share on other sites

1. Miten pitkä Nuuksio-ultran pitäisi olla?

B) 100 km

c) 150 km

2. Miten reitti kannattaisi toteuttaa?

B) useampi pitkä (20-30 km) kierros

c) yksi piitkä (50-150) kierros

3. Kuinka paljon haluaisit suunnistaa?

a) täysin viitoitettu reitti

B) karkeasti viitoitettu & erittäin helposti suunnistettava, ei reitinvalintaa

4. Minkälaisessa maastossa haluaisit juosta?

B) kivituhkapoluilla ja kapeilla juurakkopoluilla

c) kapeilla juurakkopoluilla

Tähän voit kommentoida myös korkeuseroja. Nuuksiossa tosin reitistä tulee lähes väistämättä jonkin verran mäkinen.

V: Kaikki korkeuserot plussaa

5. Miten usein haluaisit huoltoa matkan varrella?

a) 5 km:n välein

B) 10 km:n välein

c) 20 km:n välein

d) 50 km:n välein

e) täysin oman huollon varassa

V: Kaikki käy, kuten myös seuraavaan

6. Minkälaista huoltoa haluaisit?

a) vettä

B) vettä + urheilujuomaa

c) vettä + urheilujuomaa + pientä syötävää

d) en mitään/vain omien eväiden toimittamista maastoon

7. Minkälaiset olosuhteet maalipaikalla pitäisi olla?

a) kunhan ajanottajat ovat paikalla

© suihku)

Ajankohdalla ei henk.koht. juuri väliä. Passaa kelle passaa.

Tämä kaikki siis polvivaivaisen spekulointia. Tällä hetkellä 10km maastossa on liikaa. Toivossa eletään.

Tommi K

Link to comment
Share on other sites

Hienoa, että joku muukin jaksaa innostua näiden järjestämisestä!

En tässä kiireessä ehdi nyt paremmin perehtyä esitettyihin vaihtoehtoihin, mutta kokonaisuuden kannalta olisi varmaan parasta, että

- Nuuksio olisi luonteeltaan erilainen kuin Vaajakoski (pitkä, vaikeakulkuinen, suunnistuksellinen?)

- Järjestettäisiin keväällä, jotta halukkaat maastoultraajat pääsisivät niin halutessaan osallistumaan vaikka molempiin koitoksiin

Link to comment
Share on other sites

Kun tässä muutamat ovat jo puhuneet puhtaan maastoultran puolesta, niiin minäkin lähden samaan porukkaan. Suunnistukselliset ja osaltaan seikkailulliset reppuselkäkisat ovat minun mieleeni, mutta tämän voisi ottaa enempi juostavana kilpailuna.

Minulle sopivin matka on <100 km (esim. se 50 mailia) juostavassa vaihtelevassa maastossa. Reitin vaativuus voisi vaihdella välillä vaellusreitti-ulkoilureitti, poluilla kuitenkin. Mäkinen maasto ja korkeuserot kuuluvat luonnollisesti asiaan. Reitti voisi olla kevyesti merkitty, selkeän reitin juokseminen kartta kädessä ei olisi minulle ongelma.

Pitkät lenkit toisivat tähän juoksuun lisää haastavuutta, esim. 2/4 x 40km. Jos tuolle matkalle saa 2-3 juomapistettä, niin lenkin voisi juosta läpi kevyellä varustuksella (juomavyö).

Syksyllä löytyy jo monen sorttisia pitkiä maastotapahtumia, joten sopiva ajankohta olisi kevät, esimerkiksi toukokuussa. Silloin se ei menisi edes päälekkäin Ursvikin kanssa.

Pesumahdollisuus kisan jälkeen olisi kiva. Melkoinen osa porukkaa tulee Nuuksioon läheltä ja eri pituiset juoksumatkat hajoittavat malliintulon pitkälle ajalle, joten sauna/majoitus/jälkipeli ei täällä toimisi Vaarojen maratonin malliin.

Link to comment
Share on other sites

kun tavoitteena olisi saada aikaan hyvä osanotto, ja selkeä kaikkia ultraajia houkutteleva juoksukilpailu.

Mistä toi tuli? Eräpolkuhan itse visioi perheitä ja tavallisia kuntoilijoita reppu selässä retkeilemässä.

Metsissä harhailee aikamoinen määrä suunnistajia, seikkailukisaajia ja hörhöjä joista myös voisi löytyä potentiaalisia kisaan osallistujia. Vai pitääkö tämän olla juuri hardcore ultraajia houkutteleva juoksukilpailu? Tämä ketju on tosin ultajuoksulle omistettu, mutta kuitenkin tuli vain mieleen.

Tee omanlaisesi ja persoonallinen kisa ja katsotaan löytyykö sinne tarpeeksi hörhöjä mukaanlähtijöitä. Eräs tyyppi jo uhosi, että et pysty keksimään kisaa, jossa ei olisi viivalla... :-). Minut saat jäämään pois helposti yhdellä konstilla: "Seikkailukisa" jossa juostaan +100km asfaltilla.

Haluutko tehdä testikisan jo ennen joulua. Haluamasi konseptin testaus? Tehdään siitä Seppolan kotirata, jolloin ei ole mitään paineita, vaan kaikki on ihan hupailumielessä liikenteessä. Nyt on useilla kausi silleen pulkassa, että moiseen hullutukseen voisi löytyä väkeä. Testikisan kesto ei tietenkään kovin pitkä, mutta maaston ja muita seikkoja voisi tarkistaa ja palautteen perusteella jatkaa kehittämistä.

Link to comment
Share on other sites

kun tavoitteena olisi saada aikaan hyvä osanotto, ja selkeä kaikkia ultraajia houkutteleva juoksukilpailu.

Mistä toi tuli? Eräpolkuhan itse visioi perheitä ja tavallisia kuntoilijoita reppu selässä retkeilemässä.

Niin, sekä että. Minimikriteeri olisi, että kisa innostaisi suurta osaa Suomi-ultraajista ja unelmana, että mukaan saisi massaakin.

Retkeilijöistä olisi hyötyä ehkä ennen kaikkea kisan maineen kasvattajina. Iso kisa saa enemmän huomiota ja voittajat yms. huiput myös enemmän mainetta ja kunniaa.

Haluutko tehdä testikisan jo ennen joulua. Haluamasi konseptin testaus? Tehdään siitä Seppolan kotirata, jolloin ei ole mitään paineita, vaan kaikki on ihan hupailumielessä liikenteessä. Nyt on useilla kausi silleen pulkassa, että moiseen hullutukseen voisi löytyä väkeä. Testikisan kesto ei tietenkään kovin pitkä, mutta maaston ja muita seikkoja voisi tarkistaa ja palautteen perusteella jatkaa kehittämistä.

Hmm... huokutteleva ehdotus. Katsotaan ensin, kuinka paljon kiinnostusta löytyy.

Link to comment
Share on other sites

Hmm... huokutteleva ehdotus. Katsotaan ensin, kuinka paljon kiinnostusta löytyy.

Eli selkeesti ultrajuoksukisa mielessä. Tämän johdosta en kommentoi enempää varsinaista kisaa, koska en ole kohderyhmää vaan selkeesti retkeilijä.

Noi kotiradat on ihan sellaisia epävirallisia kunhan lähdetään samaan aikaan kentälle juttuja. Paikalla on lyhyillä matkoilla noin 5-25 tyyppiä, mutta Nuuksioon voi olla isompi kynnys lähteä. Voi olla että tuollaiseen leppoisaan kotiratahenkiseen tapahtumaan voisi tulla enemmän henkilöitä, kuin itseasiassa tuohon varsinaiseen Hardcorekisaan :-)... Tulijoiden määrää ei vaan voi tietää ennen kuin rohkeesti ottaa ja laittaa kotiradan pystyyn.

PK kaudella monelle maratoonarille, hiihtäjälle, seikailukisaajalle, suunnistajalle ja ratajuoksijalle käy pitkä maastolenkki hyvästä treenistä. Ja ultraajalle se voisi olle lyhyt lenkki siinä missä muille pitkä.

T Retkeilijä

Link to comment
Share on other sites

Hauskan ja erittäin suunnistuksellisen ultran varmaan saisi, kun juoksisi Jukolan viesti yksin läpi. Oma huoltopiste vaihtopaikalle, maastossahan juomapisteitä valmiina. Tänä vuonna matka oli linnuntietä 75,8 km. Suunnistus helpottuu, kun kiertää samoja rasteja uudelleen eri kierroksilla. Pimeys tuo tietysti oman haasteensa, toisalta taas 10 000 muuta tallustelijaa auttaa rastien löytymistä. Ja koska yksin ei ehdi kärjen vauhtiin, siellä on valmiit urat rastilta toiselle.

Säännöt ei tuollaista salli, mutta Kaukametsäläiset eivät välttämättä ole niin paikalleen jämähtänyttä porukkaa, etteikö heiltä voisi kysellä tällaisesta Jukolan soolosarjasta.

Link to comment
Share on other sites

Hauskan ja erittäin suunnistuksellisen ultran varmaan saisi, kun juoksisi Jukolan viesti yksin läpi.

...

Säännöt ei tuollaista salli, mutta Kaukametsäläiset eivät välttämättä ole niin paikalleen jämähtänyttä porukkaa, etteikö heiltä voisi kysellä tällaisesta Jukolan soolosarjasta.

Heh heh, Jagge tuntee hyvin Kaukametsäläisten nuorekkaan "Jukolan 8 veljestä" -idean. Joten voisihan siinä samassa rytäkässä luoda soolosarjankin...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy