Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Vaajakosken maastoultra 2008


Ana Grammi
 Share

Recommended Posts

Vaikka tämän vuoden maastoultran jälkilöylyt vielä sihisevät, niin avataampa tänne ketju jo ensi vuoden (mahdollisesta) kisasta. En siis ole vielä päättänyt järjestetäänkö ja jos niin missä muodossa 2008 maastoultra Vaajakoskella.

Jos tässä tuoreeltaan tekee +/- listan aiheen tiimoilta, niin se näyttää suunnilleen tältä.

+ mielestäni/palautteen mukaan on onnistuttu luomaan hyvähenkinen tapahtuma

+ juoksijamäärä nousi nyt sille tasolle, että tapahtuma ei syö seuran (tai omaa) tiliä. Jos ei sitä juuri lihotakaan.

+ molempina vuosina on mukaan saatu tosijuoksijoita soolomatkalle

+ joukkuekisassa on ihan oma fiiliksensä, jota on mukava ollut seurata (ja näemmä juostakin)

- järjestysvastuu on liikaa yhden miehen varassa (one man show)

- kenttämaksut ovat törkeät (niihin menee puolet osanottomaksuista)

- maastoultria syntyy nyt molemmin puolin kisaa (Lidingö / Koli)

- historiaa on tehty ja toivottavasti maastoultrakulttuuri saatu synnytettyä Suomeenkin. Nyt ei ole selvää kuvaa miten kisan kanssa jatkaisi (motivaatiotila).

Vaihtoehtoja on mielestäni kolme:

1) Jättää homman näihin kahteen kisaan.

2) Pyrkiä säilyttämään tämä tällaisena hyvähenkisenä pienehkönä ja hieman erikoisena juoksutapahtumana.

3) Pistää homma isolleen sponsoreineen, kunnon palkintoineen, chip-ajanottoineen jne.

Kaikki nuo vaihtoehdot on realistisia. Jopa tuo kolmas onnistuu tämän vuoden juoksun jälkeen. Se vaan tarkoittaisi sitä, että homma teettää entistä enemmän työtä, jota en ainakaan itse jaksa omien juoksujeni, perheen ja kohtalaisen paljon aikaa/energiaa vievän työni ohella kantaa. Seuran aktiivit saan kyllä kisapäivänä mukaan (kiitos siitä heille), kunhan hoidan kaiken siihen mennessä valmiiksi ja kerron jokaiselle mitä kunkin pitää tehdä.

Faktahan on se, että jos isoa tapahtumaa lähtee tekemään, niin osanottajamäärän kasvu syntyy tuosta joukkuekisasta. Firmat ym yhteisöt mukaan houkuttelemalla ja kunnolla tapahtumaa markkinoimalla uskon, että joukkueita voisi saada jopa 30-40 mukaan. Soolo-sarjan osanottajamääräkin voisi vielä kaksinkertaistua, mutta tuskin enää siitä paljon kasvaa. Tällaisen juoksijamäärän (120-160) hallitseminen vaatisi sitten automaattista ajanottoa ja kunnon palkintoja (arvontoineen ja erikoispalkintoineen). Nytkin hävettää rankaista osanottajia noinkin kovilla osanottomaksuilla. Kukaan ei tosin koskaan ole valittanut asiasta. Ehkäpä mittarilla €/ylämäkikilometri ei kustannus olekaan niin kamala :-)

Jos taas kisan haluaisi pitää nykytasoisena osanottajamäärältään, niin sekin voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

Niin kuin edeltä voi havaita homma on vahvasti vaiheessa "mixed feelings" tällä hetkellä. Yksi mahdollisuus on haastaa alueen ultraintoisia henkilöitä yli seura-/yhdistysrajojen mukaan talkoisiin lupaamalla vaikka ilmainen osanotto tai muuta kompensaatiota ennen kisaa tehdystä työstä.

Kommentoida saa ja ideoita esittää. Päätöstä ei onneksi tarvitse tehdä ennen marraskuun lopussa SUL:lle tehtävää virallista kisa-anomusta.

Vaajakoskella sateisena sunnuntaina

Ana

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 155
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

En ymmärrä miksi pitää olla hyvät palkinnot? Spartathloniakaan ei varmasti kukaan juokse palkintojen takia , monessa 5km kisassa on komeammat pokaalit ja pystit ,mutta kyllä ultrat antaa muuta kuin maailman mammonat että ei juoksua kannata tähän asiaan lopettaa , Ps. kyllä nyt kun ultrabuumi on päällä niin pitää olla mahdollisuus aloittaa vaikka 60 km matkoilla ja siitä vaan sitten kohti uusia haasteita ja elämyksiä, ei aina pidä olla voitto ja hyvä sijoitus mielessä.

Link to comment
Share on other sites

Minua vähän ihmetyttää soolojuoksijoitten vähyys, varsinkin naisten ja M50 sarjoissa. Helsinsingin Citymarathonillakin M50-sarjassa 400 juoksijaa, joista ainakin 30 juoksee marathonin nopeammin kuin minä. M55-sarjassa lähes 300 jne.

Minusta tämä 60km:n maastoultra on tosi hyvä keino mitata peruskestävyyskuntoansa loppusyksystä, varsinkin kun osallistuu siihen vuosittain. Lopputulos ei johdu onnesta tai hyvästä päivästä tai säästäkään kovin paljon, vaan silkasta peruskunnosta. Ja hyvää vaihtelua tie- tai ratajuoksuille.

Ehkä osallistujien määrä nousee aluksi hitaasti, mutta kuitenkin varmasti.

Voisko lisänä olla puolimatka vai onko se enään ultraa?

Link to comment
Share on other sites

Samoilla linjoilla Spirosin kanssa mitä tulee palkintoihin. Ellei tapahtumaan löydy sponsoreita (niitä ei ole kovin helppo ultrakisoihin saada) niin palkinnot ovat suoraan pois järjestäjän kukkarosta. Vaikka ei äänestyksestä ollutkaan kyse niin kannatan silti vaihtoehtoa kaksi eli kisan jatkamista nykyisellä profiililla.

Mun mielestä Vaajakosken kilpailu oli viime vuonna todella hienosti organisoitu tapahtuma, jossa ei ollut muuta valittamista kuin osanottajien vähyys. Tänä vuonna silläkin rintamalla tapahtui jo huomattavaa paranemista ja uskon, että ensi vuonna väkeä tulee aivan varmasti lisää. Ultrajuoksu on kasvava laji, tänä vuonna tehtiin mm. kaikkien aikojen ennätys suomalaisten 100km juoksijoiden määrässä, ja uskoisin, että yhä useampi maratoonari alkaa kiinnostua pidemmistä matkoista jatkossa.

Toisaalta ymmärrettävää on sekin, että turhauttaa käytännössä yksin järjestää kilpailua, jonka tuotto on plus miinus nolla tai ainakin hyvin lähelle.

Kunniakirja olisi varmaan, ainakin monelle ensimmäisen ultransa juoksevalle, kova juttu eikä edes kovin kallis toteuttaa.

Kenttämaksujen välttämiseen ei taida olla oikein mitään keinoa? Urheilukentällä on toisaalta oivallinen kisakeskus hyvine pukutiloineen ja saunoineen, mutta aika kovalta se kenttämaksu silti kuulostaa.

Oheislajien lisäämiseen en oikein usko, ne lisäävät työtä, mutta eivät välttämättä juurikaan osallistujamäärää. Mun mielestä 60 km ja ultraviesti riittävät mainiosti lajeiksi.

Link to comment
Share on other sites

Toivottavasti kisa saa jatkoa. Kannatan myös vaihtoehtoa kaksi eli jatkoa suunnilleen samalla linjalla. Tosin kisaa vois mainostaa hiukka enempi kun tuntuu että moni henkilö ei ole lainkaan huomannut kisan olemassaoloa. Järjestelyhommiinkin saanee apua esim tämän foorumin kautta tai muista lähiseudun urheiluseuroista vois löytyä talkoolaisia "vaihtokauppana" kun pyytää. Esim HH2000 järjestämässä Keski-Suomi Hiihdossa on yksi huoltopiste Vaajakosken urheilukentällä ja sitä hoitamaan pitäis jostakin löytää talkoolaisia.

Puolimatkan 30 km ottaminen mukaan epäilemättä lisäisi soolojuoksijoiden määrää ja osa heistä saattaisi myöhemmin innostua kokeilemaan täysmatkaa. Tapahtuman budjetin kannalta se olis hyvä ja ymmärrettävä ratkaisu mutta muuten en siitä oikein innostu.

Mitaleista sen verran, että mun mielestä 60 km sooloileville pitäis olla hienommat osallistumismitalit kuin joukkuekisailijoille tai mahdollisille puolimatkan juoksijoille. Tai ainakin mitalissa pitäis lukea minkä matkan on juossut. Kunniakirja soolojuoksijoille osallistumismitalin lisäksi on erittäin hyvä idea.

Ite juoksen ens vuonna soolosarjassa jos/kun kisa järjestetään. Voin mainostaa kisaa muillekin hiihtäjille vaikka aika heikkoa onkin into pitkään juoksuun keskellä hiihtäjän tärkeintä treenikautta. Mut ehkä joku innostuu.

Link to comment
Share on other sites

Samanlainen kuin tänä vuonna, kiitos!

Kyllä tästä kisasta on muodostamassa aika legendaarinen kaikkien ultrahörhöjen keskuudessa. Järjestelykämmäyksistä otetaan varmaankin oppia.

Mainontaa lisää, esim. mainoksia muiden juoksutapahtumien yhteyteen ja aktiivista mainontaa tässäkin foorumissa niin osallistujamäärät kasvavat pikkuhiljaa.

Tapahtuman sivuille linkki juoksufoorumiin niin kynnys osallistua kisaan laskee kun voi osallistua joukkueessa ja löytää jäseniä viestijoukkueeseen foorumin kautta.

Link to comment
Share on other sites

Tapahtuma on saanut paljon kiitosta ja juoksijoilla on ollut hauskaa, eli mitään suuria muutoksia tuskin kannattaa tehdä...

Muutoksia kannattaa tehdä lähinnä silloin, jos toistuvasti niitä palautteissa ehdotellaan ja pyydetään...

Firmoille tapahtumaa voi tietysti markkinoida, jos energiaa riittää, vaikka ymmärsin kyllä että tässä on jo nyt vähintään tarpeeksi työtä...

Ehkä kannattaa yrittää etsiä edes yksi kaveri, jonka kanssa voi jakaa vastuuta ja työmäärää...

Yhdelle ihmiselle tuossa on varmasti turhan paljon työtä ja ymmärrän hyvin tuollaiset mietteet...

Esim. Suomi-Juoksun järjestelyt jakaantuvat monelle ihmiselle, eikä kenellekään tule kohtuutonta taakkaa...

Link to comment
Share on other sites

Sama kysymys on valitettavan monen tapahtuman kohdalla tosiasia. Toivon myös tapahtuman jatkamista nykyisenlaisena. Palkinnoista ei ole väliä ja yksinkertainen diplomi on riittävä. Esimerkiksi ensimmäisestä juoksemastani ultrasta Hiekkaharjussa 2004 sain diplomin, jossa oli Charles Bukowskin sanat: "Sometimes being at the racetrack is worse than being in the county jail". Tää on kyllä yksi parhaita.

Ajankohdan suhteen kannattaa luonnollisesti välttää vastaavia kisoja ainakin kotimaassa. Törmäystä maratonien kanssa ei varmaan voi välttää, mutta ehkä nämä tapahtumat eivät ihan suoraan kilpaile keskenään.

Toivon kisan saavan jatkoa ja jossain vastaavassa on tarkoitus juosta ensi vuonnakin. Tilojen vuokraukseen suhteen on valitettavaa että maksut ovat korkeat. Ainakaan itseäni ei tuo Vaajakosken osallistumismaksu haitannut.

Link to comment
Share on other sites

Tuolla triathlonpuolella kävi 90-luvulla hieman niin, että kolmelle ensimmäisellä yritettiin saada jonkinlaiset rahapalkinnot, ja osittain se tapahtui myös osanottomaksujen kustannuksella. Huhujen mukaan maksettiin jopa starttimaksuja. Tämä ja lisenssimaksu nosti monen triathlonkuntoilijan osallistumiskynnyksen kesän yhteen tai kahteen suunittelemaansa kisaan niin korkeaksi, että se osaltaan vaikutti osanottomäärien vähentymiseen. Tuskin kukaan ultrakisaan osallistuu rahapalkintojen takia Suomessa, joten mieluummin lämmintä kättä maalissa ja kohtuuhintaiset osanottomaksut, kuin rahapalkinnot ja tuplahintaisen osanottomaksut. Jos sponsoritukena saa tavarapalkintoja tai lahjakortteja, niin tuskin se ketään haittaa, mutta ei taatusti ole välttämätöntä. Ennemminkin se osallistuminen kärkimiesten osalta riippuu siitä, miten aikataulu sopii muihin kisoihin/rientoihin nähden.

Tuollaisena pienimuotoisenakin tapahtumana kisa tarjoaa hyvän vaihtoehdon esim. "maratoniin kyllästyneelle" tai muuten vaan ultrasta kiinnostuneelle. Etenkin jos on ongelmia asfaltin kanssa, kuten minulla. Ohittaminen ja ohitetuksi tuleminen ei tuolla reitillä ole aina ihan helppoa, kun joissain kohtaan on puikkelehdittava kivien väliköistä, mutta ainakin tuo tämänvuotinen osanottajamäärä hukkui 4,6 km reitille niin, että välillä tuntui, että kaikki muut on näköjään keskeyttäneet.

Link to comment
Share on other sites

Ohittaminen ja ohitetuksi tuleminen ei tuolla reitillä ole aina ihan helppoa, kun joissain kohtaan on puikkelehdittava kivien väliköistä, mutta ainakin tuo tämänvuotinen osanottajamäärä hukkui 4,6 km reitille niin, että välillä tuntui, että kaikki muut on näköjään keskeyttäneet.

Tästä ihan irtohuomiona sellainen asia, että kukaan ei ole vielä keskeyttänyt Vaajakoskella maastoultraa. Johtuneeko asia siitä, että metsään pääsee piiloon kulkemaan välillä rauhallisemmin vaiko siitä, että kentälle (potentiaaliselle keskeytyspaikalle) tullaan aina palauttavan alamäkiosuuden jälkeen vai onko mukana ollut vain niin kovia kasvoja, että keskeyttäminen ei vaan tule edes kysymykseen!!

Link to comment
Share on other sites

Tästä ihan irtohuomiona sellainen asia, että kukaan ei ole vielä keskeyttänyt Vaajakoskella maastoultraa. Johtuneeko asia siitä, että metsään pääsee piiloon kulkemaan välillä rauhallisemmin vaiko siitä, että kentälle (potentiaaliselle keskeytyspaikalle) tullaan aina palauttavan alamäkiosuuden jälkeen vai onko mukana ollut vain niin kovia kasvoja, että keskeyttäminen ei vaan tule edes kysymykseen!!

Johtuu aivan selkeästi tuosta jälkimmäisestä syystä. Kannatan sitä.

Ja kannatan myös kisan ennallaan säilyttämisen vaihtoehtoa, vaikken tiedäkään miten se on mahdollista, mutta luotan siihen, että joku konsti löytyy.

Link to comment
Share on other sites

Toivon sydämstäni kisalle jatkoa muodossa tai toisessa ja ennen kaikkea onnistumista vastuunoton jakamisessa, tavalla tai toisella. Kisa on äärettömän tärkeä monessakin mielessä. Nykyinen malli näyttää hyvältä, mutta osaan ounastella että tilanne ei ole ihan helppo kisapäivänä näkyvien kulissien takana.

Suomalaisten ultrakisojen historia on järjestäjien näkökulmasta harmittavan synkkä, joten toivon toisaalta sitäkin, ettei tilanne ainakaan kehity sellaiseksi, että jälleen tulisi yksi paljon pahaa mieltä ja katkeruutta sisältävä loppu. Ei kai sentään?!

Keskeyttämättömyydestä: Jälkipään joukkojen kanssa suihku/pukuhuoneessa (kuka puhui saunasta - X-Caliber - olisin horkassani maksanut maltaita jos sellainen olisi ollut - tämä EI ollut kritiikkiä järjestäjiä kohtaan!) joristessa kävi ilmi, ettei keskeyttäminen todellakaan mikään vieras ajatus meille kilpailijoille ollut ...

Link to comment
Share on other sites

Toivon sydämstäni kisalle jatkoa muodossa tai toisessa ja ennen kaikkea onnistumista vastuunoton jakamisessa, tavalla tai toisella. Kisa on äärettömän tärkeä monessakin mielessä. Nykyinen malli näyttää hyvältä, mutta osaan ounastella että tilanne ei ole ihan helppo kisapäivänä näkyvien kulissien takana.

Keskeyttämättömyydestä: Jälkipään joukkojen kanssa suihku/pukuhuoneessa (kuka puhui saunasta - X-Caliber - olisin horkassani maksanut maltaita jos sellainen olisi ollut - tämä EI ollut kritiikkiä järjestäjiä kohtaan!) joristessa kävi ilmi, ettei keskeyttäminen todellakaan mikään vieras ajatus meille kilpailijoille ollut ...

Ei tässä kulisseissa mitään ihme vaikeuksia ole. Oma työmäärä tämän kisan suhteen vaan tuppaa olemaan kohtuu kova. Ihan innokasta meidän porukka on ja eiköhän tästä jotenkin yritetä saada vastuu laajemmalle. Ehkä tilanne johtuu osittain siitäkin, että tämänkaltaisen kisan vetovoimaan ei ennen tätä vuotta ole itseni lisäksi oikein uskottu. Nyt uskotaan jo paremmin...

Saunattomuus tämän vuoden kisassa johtui pelkästään siitä, että kentän päädyssä olevat huoltorakennukset ovat remontissa (piti olle valmis jo tähän kisaan). Liikuntahallilla, jossa tämän vuoden pukuhuoneet olivat, ei vaan saunaa ole.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy