Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Kokemuksia Italian maratonilta?


Recommended Posts

Mä olin viime vuonna juoksemassa Firenzessä. Oli tosi mahtava kokemus, mutta niin kai se eka maraton aina on.

Toisaalta vaikka Italiassa ei ikinä toimi mikään, niin maratonilla kyllä toimi. Firenzessä oli 5km välein juomapisteet ja aina siinä puolessa välissä oli sienipisteet. Juomapisteillä kaikki toimi hyvin, mutta jostain parista kympistä lähtien sienipisteillä ei enää ollut sieniä ainakaan yli neljän tunnin juoksijoille. Tähän saattoi kyllä vaikuttaa se, että sää oli aivan loistava (aurinko paistoi taivaalta ja varjossakin oli lähes 20 astetta). Viime vuonna juomana oli italialainen polase sport, johon itse ihastuin ja jota raahasin keväällä Italiasta, kun siellä uudelleen kävin. Mulla ainakin vatsa kesti sitä hyvin, mutta toisaalta vatsani kestääkin kaikkea mahdollista melkein. Juomapaikoilla 30km eteenpäin myös pientä syötävää kuten pullaa ja banaania. Se oli hieman pettymys, ettei maalissa saanut mitään sen kummempaa syötävää kuin matkallakaan.

Muuten tunnelma oli todella hyvä (mutta väkisin se on, kun on noin 8000 juoksijaa) ja paikoittain kannustajia riitti todella paljon. Lenkki oli yksi kokonainen, mikä minusta oli tosi hyvä juttu, ettei tarvinnut samaa reittiä kiertää. Kaupunkinahan Firenze on kaunis, mutta toisaalta minä en ainakaan juurikaan ehtinyt maisemia matkalla katsoa. Reitti lähtee aika keskustasta ja sinne tuleekin. Me menimme aamulla bussilla paikalle (expossa sai hyvät ohjeet, mitkä julkiset ja mihin aikaan menevät paikalle) mutta toisaalta matka oli niin lyhyt, että käveltenkin sen olisi voinut taittaa.

Yleisesti mulle jäi maratonista sellainen kuva, että järjestelyt ja muutkin oli hoidettu todella hyvin. Negatiivista sanomista en keksi. Onko muuta, josta tahtoisit tietää?

Link to comment
Share on other sites

Hei,

Onko kenelläkään foorumin kirjoittajilla kokemuksia Italian maratoneista? Tarkoitus olisi lähteä Firentzeen marraskuun lopulla ja kaikki Italian tapahtumiin littyvät vinkit olisivat tervetulleita.

Yhden lyhyen vuorijuoksun olen juossut Livignossa ja hiihtänyt pari Marcialongaa. Systeemit pelasi tosi hyvin mutta juoma-asemalla katso mitä on mukissa. Marcialongassa järjestäjät uudelleen voiteli sukset ja odottaessa lykättiin lasi Chiantia käteen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Firentzen lähtö ja maali ovat eri paikoissa. Onko vaatteille kuljetusta maaliin?

Vaatteiden jättöpaikalta oli ainakin viime vuonna ilmainen bussikuljetus lähtöalueelle (joka ei edes ollut kovin kaukana) ja maali olikin sitten aivan tavarasäilytyksen vieressä. Taisi siinä 100-200metriä joutua kävelemään.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Firenzen reissu tuli tehtyä ja ohessa kokemuksia oppia muillekkin reissuun lähtijöille.

Maratonia edeltävä kuukausi meni flunssan merkeissä ja 4-viikon aikana juoksua oli 2*10km. Pidin harjoituskirjaa 10.4 alkaen, josta paljastui 5 yli 20 km lennkiä ja yhteensä 810 km. Odotukset olivat kuitenkin 1/2-maratonin tulosten pohjalta alle 3:30

Meno Firenzeen alkoi matkalla Vantaalle torstaina 22.11, koska lähtö perjantai aamuna oli jo 8.00 koneella Frankfurtin kautta. Hotellissa oli juoksumatto jolla lenkki 3 mailia. Todella rohkaisevaa käydä lenkillä 3 viikon levon jälkeen.

Perillä Firenzessä pe jo puolenpäivän aikana. Lentoasema on pieni, minkä huomasi varsinkin paluumatkalla (siitä jutun lopussa). Kentällä oli muutamia englannin kieltä taitavia takseja, mutta eivät jonon keulassa. No onneksi oli hotellin tiedot paperilla ja kisajärjestäjiltä tullut sähköposti jossa oli hintatiedot. Tosin täsmälleen samat hinnat oli takseissa näkyvillä. 25 euroa hotellille ei ole paha hinta. Valitsin hotellin aikoinaan maalin läheisyydestä, jotta jaksaa väsyneenä perille:).

Lauantaina expoon, jonne menin kävellen. Samlla saattoi tutustua reittiin, joka osoittautui tasaiseksi. Expossa sai heti osallistumiskortin jolla sai alennuksia ainakin bussi-liikenteessä jotka tosin jäi käyttämättä. Expo oli lauantai aamuna ihan täynnä jo 10:30. Olipa paikalla myös ONMKYU:n 20 henkinen ryhmä joka pääsi paikalliseen TV lähetykseen. Expossa piti aluksi hakea numero ja sitä vastaan sai sokkeloisen hallin perältä osallistumilahjan. Juoksutrikoot ja paidan Asics:n sponsoroimina, lisäksi energia geeli ja pullo sekä patukka. Ainakin Asics panostus Firenzen tapahtumaan on vertaansa vailla Suoemen mittakaavassa. Exposta hotellille josta sain ruokapaikkojen listan. Valitsin paikallisen syrjässä olevan ja jenkilökunta vähän ihmetteli kun söin pari annosta (pastaa ja vihanneksia) ja talon viiniä pullo palan painnikkeeksi. Nukkumaan 20 aikoihin hotellin respasta aamupala kainalossa.

Herätys 6:30 ja aamupala poskeen. Juoksuasu päälle ja kävellen kisajärjestäjien vaatesäilytykseen. Kaduilla oli 7:50 jo tuhansia juoksijoita joilla kaikilla sama suunta. Vaatteet luovutettiin rekkoihin joissa numerot. Rekkojen välissä pukeutumisteltat, joita tarvitaan ainakin juoksun jälkeen. Rekoilta oli joko käveltävä pari kilometriä lähtöpaikalle tai bussikuljetus jota hoiti n 20 bussia non-stoppina. Vain jonon keulimainen bussi otti juoksijoita sisään lukuisista yrittäjöistä lukuunottamatta. Kuljetus lähtöpaikalle kesti 10 min, jonka jälkeen olikin sitten sään armoilla. Lähtöpaikka oltiva käytänössä 1h ennen starttia ja omaan karsinaan mentävä ainakin 20 min ennen, koska silloin karsinoiden välistä poistettiin nauhat ja massa sulautui yhteen. Joku tosin kiipesi vaarallisen näköisesti aidan yli myöhemminkin mutta en suosittele:) Vähän enen lähtöä juoksijat heittävät "vanhat" varavaattensa ja juomapullonsa aidan yli, jossa keräilijät odottivat saalista:). Kuinkahan Suomessa onnistuisi luovuttaa vaatteet jo 2 h ennen starttia? Voisi olla osallistujakato:)

Lähtö oli 5 min myöhässä mutta juoksijat odottivat rauhassa. Onneksi sää oli ihanteellinen +14 C ja tyyni. Alkumatkalla tapasin toisenkin suomalaisen, Jukan jolla oli kokemusta useista maratoneista, molemmat tarkkailimme sykkeitä. Jukan ohjeilla juoksinkin ensimmäiset 26 km, kiitos siitä. Eka kilometri oli alamäestä huolimatta reilusti yli 5 min / km ruuhkan takia. Sen jälkeen vauhti tasaantui 4.40-4.45 jota pystyinkin pitämään aina 33 km asti. 1/2-maraton meni aikaan 1.37.56 ja sykkeet todella hyvin kurissa, koska alle 170 (max 190). 33 km:n jälkeen harjoittelemattomuus alkoi painaa ja 3:15 vaudissa olleet space-makerit katosivat horisonttiin. Viimeisen 9 km olikin sitten taistelua lihasväsymystä vastaan. Osittain simahtamiseen vaikutti se että kiristin kokemattomuuttani vauhtia jo 29 km jälkeen 10s /km (4.35). Tuloksena väsyminen ja vuorotellen kävelyä ja juoksua 50m/300m. Maalia lähetyessä mietin että haenko vaatepussin mutta 3:30 oli liian lähellä väsyneelle, joten juoksin rekan ohi maaliin. Maalissa odotti aidattu polku jonka varrelta sai suojaviitan, urheilujuoman, mitalin ja luvuotettiin chip, jota vastaan sai pantin (5 euroa) takaisin.

Matka vaaterekoille olikin kostea, koska ainoa sadekuuro osui matkan varrelle. Väsyneillä jaloilla matka kauimmaisille rekoille kesti 15 min. Onneksi ei ollut jonoja, mutta teltta olikin sitten täysi. Vaatteet sai vaihdettua lämpimässä 5 min odottelun jälkeen jonka jälkeen kävellen hotellille suihkuun ja pienelle iltapäivälevolle. Hotellilla tarkistin ajan Polarin mittarista 3.28.30 (netto oli 3:28.18) joten ennätys koheni peräti 24 min.

Nokosten jälkeen kaupungille nauttimaan kuohuviinä ja hyvää paikallista ruokaa kokolihapihvin muodossa hyvän viinin kera.

Paluu ma 26.11 olikin sitten seikkailu koska Firenzen kenttä suljettiin sumun takia. Kentällä tuhansia matkustajia ilman minkäänlaita infomaatiota. 7 tuntia jonotusta, odotusta, jonotusta, odotusta ja ipäivän päätteeksi taksilla Milanoon 345 km josta paikalliset kertoivat järjestyvän varmasti lento Suomeen seuraavana päivänä. Taksi löytyi heti ja Italian moottoritiet saivat ensikilometrien jälkeen kiitokset liikenteen sujuvuudesta. Mittari näytti yleensä 120 km, huiput jopa 180 km /h. Matka Milanoon kesti vain 3.5h. Päivä päättyi onnelisesti koska löytyi vapaita huoneita Malpensan kentän läheltä. Taksissa tosin ei käynyt luottokortti, joten piti haalia 630 euroa käteisenä Milanon lentoasemalta. Taksikuski oli tyytyväinen ja saamani palvelu oli erinomaista:)

Tiistai aamuna olin kentällä jo 6:00 ja koneessa 6:30. Jälleen kerran sumu nousi kuin taikaiskusta. Kone myöhästyi. Muncheniin kone saapui siten myöhässä ja sen myötä meni myös jatkolennot Munchenistä Suomeen. Onneksi Saksassa kaikki pelaa rutiinilla Italiaan verratuna ja uudet lennot Helsinkiin sain jo 1/2-tunnin jonotuksen jälkeen. Perille Helsinkiin tulin vuorokauden myöhässä. Onneksi työnantaja ymmärsi force-major syyn.

Jatkoyhteydet piti kylläkin maksaa itse koska olin tyhmyyttäni varannut jatkolennot eri varauksella kuin lennot HKI - FIR - HKI, jotka Lufthansa järjesti joustavasti. Lento kotiin tuli myös ylimääräisenä kuluna, joita taksi ja hotelli mukaan lukien kertyi 1100 euroa. Toivottavasti LH korvaa edes taksin ja hotellin.

Kauden 2007 yhteenvetona vosisi sanoa että matkailu avartaa. Kaiksesta seikkailusta huolimatta kannatti käydä. Jatkossa valitsen kyllä ulkomaiseksi kisapaikaksi sellaisen jonka lentokenttä on toiminnassa myös sumuisella ilmalla (maatutka). Lennot pitää myös varata yhdellä varauksella, jolloin mahdolliset myöhästymiset korvataan.

Lunta hiihtokeleineen odotellen ja vuoden 2008 haasteisiin keskittyen. Terwassa tavataan 24.5.2008 (www.oulumaraton.net)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy