Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Salon maraton 1.9.2007


Recommended Posts

Sehän on hyvä ettei helteestä tarvitse kärsiä. Tosin kaipa tuo lämpö nousee tosta vielä auringon noustessa. Maratonille meinasin sortsit jalassa lähteä. Saa nähdä kuinka käy.

Aamupalat on syöty ja vähän lepoa vielä koneeseen. Turusta lähdetään 11.00 aikoihin ajelemaan kohti Salon metropolia.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 38
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tasan vuosi sitten kirjoitin tänne foorumiin ensimmäisen kerran purkaen sydäntäni Salon puolimaratonin käsittämättömien tapahtumien jälkeen. Silloin eksyiltiin ja ajanotto oli unohdettu laittaa oikeaan aikaan päälle.

Kaikesta huolimatta lähdin tänä vuonnakin juoksemaan Saloon puolikasta, kun ajankohta on itselleni oiva ja reitti oli muutettu melko lyhyeksi lenkiksi eli vähemmilläkin toimitsijoilla piti pärjäämän. Mutta ajan ottoa ei ollut vuodessa opittu!!! Ennen starttia järjestäjänkin toimesta toki tätä jo uumoiltiin, kun kuulutuksessa toivottiin kilpailijoiden ottavan varmuuden vuoksi ajan myös omalla kellollaan.

Puolimaratonin palkintojen jaon piti sitten alkaa klo 15.30 (lähtö oli ollut klo 13.00 ja jälki-ilmoittautuminen loppunut vasta klo 12.45). Klo 16.00 Andy marssii loppuaikaliuskojen kanssa kilpailukansliaansa. Soppa on taas valmis, kun liuskoissa on aikoja ajan perään allekkain, mutta läheskään jokaisen ajan edessä ei olekaan kilpailijan numeroa. Mitenköhän ne loppuajat näin selviäisivät. Ei muuta kuin kaikilta vielä paikalla olevilta loppuajat kyselyyn, ehkä näin saadaan TAAS jonkinlainen tulosluettelo. Farssi mikä farssi, ei se miksikään varmaankaan ensi vuonnakaan muutu.

Oma juoksu meni yllättävän kevyesti, lopussa olin ehkä liiankin frehssi (voimia jäi). Polarin matkanmittaus tosin mittasi kisan pituudeksi tasan 200 metriä ylimääräistä (21 295 m) ja näin olleen vauhti oli ollut hieman hiljaisempaa kuin kuvittelin. Tuollainen heitto matkassa voi kyllä olla mahdollista ihan yksinkertaisesti reitin useiden mutkien takia. Ylimääräistä on siis ihan reitin luonteen vuoksi tällä kertaa juostu.

Loppuaika oli 1:27:20 ja enkka parani noin 25 sekkaa. 2 kuukauden takaiseen Paavo Nurmen puolikkaan aikaan tuli parannusta yli 4 minuuttia ja helposti, joten oikein on tässä harjoittelua taidettu kesäkuukaudet tehdä. Tärkeintä oli se, että juoksu antoi varmuuden siitä, että jos mitään vammoja ei enää syyskuun aikana tule, Berliinissä voi huoletta lähteä yrittämään sitä 3:04 alitusta, joka kaudelle oli päätavoitteeksi asetettukin.

Lähelläkään palkintosijoja ei tällä ajalla kuitenkaan tänä vuonna päässyt, vaikka viime vuonna tuo aika olisi riittänyt M40 -sarjassa jopa voittoon. Kova oli taso tänä vuonna 4-kymppisten sarjassa.

Link to comment
Share on other sites

Epävakaisesta kelistä huolimatta sortsit ja t-paita päällä lähdin vetämään sykkeen mukaan Salon reittiä ekat pari kilometriä Professorin kanssa, mutta melko pian hän jätti minut taivaltamaan omaa tahtiani. Lähdön jälkeinen sadekuuro ehti hieman pelotella, mutta sen jälkeen keli oli mitä ihanteellisin; viileä aurinkoinen ja melko tyyni keli. Koska reitillä ei ollut kilometrimerkintöjä, niin vauhdin pystyi laskemaan vain kierrosaikojen perusteella. Eka kierros oli hieman vajaa, mutta seuraavat viisi olivat saman mittaisia. Juoksu tuntui suht kevyen oloiselta alussa ja olinkin hieman yllättynyt kahden kierroksen jälkeisestä väliajasta, jonka perusteella en ollut kuin muutaman sekunnin kolmen tunnin loppuajasta jäljessä. No seuraavalla kierroksella piti käydä puskassa paskalla hieman keventämässä vatsaa. Puskareissun jälkeen juoksu sujui kuitenkin samaan malliin. Kolmen kierroksen jälkeen olin hieman jäänyt 4.15 keskivauhdista, joten kiristin hieman tahtia kun voimiakin tuntui olevan hyvin jäljellä. Neljäs kierros oli sitten kaikkein nopein, mutta melko pian viidennen kierroksen alettua huomasin, ettei tänään ole paras päivä. En saanut nostettua sykettä niin korkealle kun olisi pitänyt vauhdin yllä pitämiseksi. Vaikka aikaa viidenteen kierrokseen ei mennyt kovin paljoa enempää kuin edellisiin, niin voimat alkoivat huveta. Ja vika kierros oli sitten vain hölköttelyä maaliin; ennätys oli karannut ja sijoitus oli aika varma. Loppuaika 3.03.31 ( oman kellon mukaan) on parempi kuin osasin ennen juoksua ajatella, mutta alun hyvän juoksun jälkeen hienoinen pettymys. No aika vastaa aikalailla tän hetken juoksukuntoa.

Professori jaksaa vain yllättää kisa kisalta. Ennätykset ropisee kohinalla. Viime vuonna vielä 3.10 tasoa ja nyt 2.49.58. Huimaa kehitystä. Mihinkä asti Proffa kerkiää ensi vuonna jollain nopealla reitillä? Salon maraton oli hyvin juostava reitti, mutta ei missään tapauksessa nopea. Kaksi pahaa nousua per kierros kuusi kertaa rupeaa tuntumaan lopussa aika pahalta.

Maratonin palkintojen jako alkoi aikalailla ajallaan ja tulokset ja järjestys taisivat olla heti oikein.

Ja juoksu mittarin mukaan:

3.03.31

syke ka 154 max 165

Kierros aika syke

1 27.46 147 (vajaa)

2 30.30 151

3 31.05 154 (pusikkopaskalla käynti)

4 30.11 158

5 31.01 159 (voimat alkoi ehtymään)

6 33.00 155 (voimat loppui)

Link to comment
Share on other sites

salon maraton petraa kuin sika juoksuaan. lenkkeinä tehtävä kisa oli paljon mukavampi kuin sinne-ja-takaisin reissu. puolikkaankin kisaajia näki. reitti oli aika tasainen, lukuunottamatta lenkin puolivälissä olevaan hivutusnousua joka olikin vimpulakierroksella rankahko.

oma suoritus oli semmoista peruskamaa, tosin SB 3.48 tuli kuitattua tällä reissulla. runsas ulkoilu kesän aikana ei syönytkään vauhtia, mistä olen erittäin iloinen. tiesin että lähtö ja maali ovat samalla paikkaa, joten en turhaan haahuillut salon kirjaston luona. hektisen työviikon takia en ehtinyt tutustumaan reittiin joten esim. kierrosten määrä ja kierroksen pituus jäi pimeän peittoon. vasta kun puolikkaan porukat rupesivat tulemaan maaliin osasin räknätä jäljelle jäävät kierrokset (huom. lyhyt matematiikka). kilometritolppien puuttessa vauhti oli tuntematon.

oli yllättävän mukava reissu. tästä on hyvä jatkaa.

Link to comment
Share on other sites

Tulihan tuo sitten harjoituslenkkinä kierrettyä aikaan 3.19.48. Aika oli siis siinä haarukassa kuin pitikin. Neljän viikon takaiseen Nokian harjoitusmaratoniin verrattuna aika parani 10 minuuttia ja keskisyke oli nyt 6 lyöntiä matalampi. Suunta on siis oikea.

Tosin täysin ongelmitta juoksu ei mennyt, sillä ensimmäisen kerran jouduin poikkeamaan pöntölle ja kahden kierroksen jälkeen vatsanväänteiden takia. Vatsa jatkoi möyryämistä ja neljännellä kierroksella jouduin kävelemään vähän matkaa, poikkeamaan pusikossa ja uudestaan vielä urheilupuistossa vessassa. Tämän jälkeen en enää juonut kuin vettä ja vatsa rauhoittui loppumatkan ajaksi. Näihin ohjelmanumeroihin meni kuitenkin aikaa sen verran, että putosin noin kolmen minuutin päähän Sivosaven Veikosta, jonka kanssa olimme taittaneet matkaa yhdessä. Seuraavan kierroksen vedin vähän turhankin vauhdikkaasti ja viimeisen kierroksen alkupuolella tavoitin Veikon, jonka kanssa taitoimme matkaa viimeiselle juomapisteelle, jonka jälkeen hieman kiristin vauhtia kun huomasin 3.20-rajan olevan lähellä.

Olen ehkä hieman jäävi arvioimaan reittiä, mutta ei se minusta hassummalta vaikuttanut ja kuten Professorin aika osoittaa, reitti on täysin ennätyskelpoinen kun mies on kunnossa. Maratonjärjestelyt sujuivat minun nähdäkseni kömmähdyksittä, mutta puolikkaan tulosten suhteen oli tosiaan ongelmia.

Joukkuekilpailusta Endurancen kolmikko (allekirjoittaneen lisäksi hanna & artturi) korjasi voiton ja komean kiertopalkinnon vuodeksi.

Link to comment
Share on other sites

Olen ehkä hieman jäävi arvioimaan reittiä, mutta ei se minusta hassummalta vaikuttanut ja kuten Professorin aika osoittaa, reitti on täysin ennätyskelpoinen kun mies on kunnossa. Maratonjärjestelyt sujuivat minun nähdäkseni kömmähdyksittä, mutta puolikkaan tulosten suhteen oli tosiaan ongelmia.

Hyvä reitti, se kierroksen lopun jyrkkä syö vähän aikaa ja sitten se pitkä loiva kierroksen puolivälissä myös hieman. Tykkäsin, on moneen verrattuna selvästi nopeampi, kun kisa on vielä syyskuun vaihteessa niin hyvin pystyy ennätyksensä juoksemaan, jos ei nyt ihan hirveä marajyrä ole.

Jälki-ilmoittautuminen 25 egee, mielellään tulee tälläisiin. Vertailuna: meinasin heinäkuussa jo vähän kokeilla puolimarakuntoa Hämeenlinnassa, mutta jälki-ilmoittauminen oli 50 euroa. Se on kiva tapahtuma, mut ihan periaatteesta jätän tollaiset maksamatta.

Vantaan maraa pitäis kans tukea osallistumalla useammin: näkee, että tapahtuman takana on juoksija isolla J:llä.

Link to comment
Share on other sites

Juu. Kyllähän tuo Salon Maraton meni aika nappiin. Tosiaan muutama kilometri hölköteltiin Artturin kanssa kaikessa rauhassa alkuvauhtia hakien, mutta kun huomasin kärjen karkaavan kauas horisonttiin niin oli pakko laittaa uusi vaihde päälle. Ensimmäisen kiekan laskeskelin kärkimiehen vetäneen noin 26 minuuttiin, oma väliaikani oli noin 28 min. Sattuipa siinä toisen kiekan alkuun pieni harhareissukin kun eksyin reitiltä noin 100 m. Se oli kuitenkin oma moka, kakkuloiden linssit olivat sen verran huurussa että tuli paineltua parkkipaikalle autojen sekaan mutta löysin onneksi nopeasti takaisin reitille kun joku takaa tullut huusi että "älä mene sinne"...

Toisella ja kolmannella kiekalla otin sitten kunnolla kärkeä kiinni ja saavutinkin sen puolivälin krouvissa. Puolikkaan jälkeen meno tuntui niin helpolta että päätin saman tien ottaa 100-200 m eron siihen päälle. Kaks viimistä kiekkaa sainkin sitten vedellä suht. rauhassa. Onneksi kakkonen tuli sitkeästi näköetäisyydellä joten ei ollut varaa juurikaan hölläillä. Se näkyi sitten myös loppuajassa. Viimisellä 100 metrillä piti vielä rutistaa alle 2:50:n jotta sain kauniit numerot tauluun 2:49:58.

Järjestelyt toimivat mielestäni ihan hyvin. Pokaalit olisi tietty voinut tyrkätä ennemminkin kouraan mutta eipä tuo juurikaan ainakaan minua haitannut, kerkesin käydä kaverin kanssa olusella välissä :happy0167:

Link to comment
Share on other sites

Meikäläinen saapui maaliin ajassa 3.18. Ennätys parani 16 minuuttia viime vuoden HCM:ltä, joten tyytyväinen saa olla. Tasainen vauhti pysyi 5 kierrosta yllä ja viimeisellä kierroksella tuli pieni nuupahdus. Kierros kesti noin 9 min kauemmin kuin aikaisemmat. Henkilökohtaisesti juoksu sujui paljon paremmin ilman kelloa ja polaria ranteessa. Sai keskittyä itse juoksuun ja fiilliksiin sen aikana.

Reitti oli mukava ja oma huolto oli erinomainen. Kannustusta tuli vaimon lisäksi lähinnä kanssajuoksijoilta, joka oli tietysti mukavaa. Ajanotossa ja reittimerkinnöissä ei ollut mitään valitettavaa. Reittikin oli varmasti oikeanmittainen, joten ei voi kuin onnitella SMC:n porukkaa hyvästä tapahtumasta, jonka tunnelma on massamaratonneja monin verroin parempi. Hiilihydraattipalautusta on tehty oluen muodossa ja suunnitelmissa on jo tulevat haasteet. Vantaalle lähdetään toiveikkain mielin. Ja mikä on lähtiessä, kun juoksu kulkee.

Link to comment
Share on other sites

Mukava kuulla, että homma on maratonareiden osalta toiminut ja Salon kisasta on heille jäänyt hyvät fiilikset. Tapahtumassahan on ainutlaatuisen hyvät tarjoilut kisan jälkeen ja saunomaankin pääsee, joten puitteet ovat tältä osalta kunnossa. Muutaman puolimaratonarin kanssa kisan jälkeen keskusteltuani kilometrimerkintöjä esim. 5 km:n välein kaivattiin, joten se oli pieni puute.

Kun noita tapahtumassa koko maratonin juosseiden raportteja lukee, saa kisasta kuitenkin mielestäni liian onnistuneen kuvan. Se, että ½maratonareille ei saada lainkaan loppuaikoja järjestäjän toimesta on todellä ikävä moka, josta tapahtuma saa minulta ja monelta muulta mukana olleelta ½maratonarilta todella pitkän miinuksen. Tulee huomioida, että niiltä juoksijoilta, jotka ehtivät häipyä paikalta ennen klo 16.00, ei todennäköisesti ole saatu vielä tietoon sitä itsekään otettua aikaa. Eli kun nettiin jossain vaiheessa tulokset tulevat, siellä on todennäköisesti se jo viime vuodesta tuttu pyyntö: "jos nimesi puuttuu tulosluettelosta ja otit itse ajan juoksullesi, voisitko ottaa yhteyttä".

Lopuksi onnea kuitenkin kaikille hyvän ajan tai muuten onnistumisen ilosta juosseille, erityisesti maratonareille.

Link to comment
Share on other sites

Osallistuin Salon puolikkaalle joka menikin ok treenaamiseeni nähden (1.25.58). Väsyin rajusti viimmeisen kierroksella, jolloin mm. maratonin kärki pyyhälsi ohi. Lähtiessäni annoin oman loppuajan järjestäjille. Onko tietoo, jakovatko he puolikaan palkintoja ollenkaan ja selviskö puolikkaan joukkue tuokset?

btw.

Professori se olin minä kun huusin sinut takaisin oikealle reitille, rupateltiin siinä jonkin matkaa yhdessä. Hyvin kyllä juoksit, taitaa olla Salon maraton historian paras aika??

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

  • Kaikista tuotteista -5% koodilla SEPPO (affiliatelinkki)

     

    Screenshot 2022-10-17 at 12.33.21.png

     

     

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy