Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Ekalle maratonille


mikata
 Share

Recommended Posts

Mooron!

Tarkotus mennä koittaa ekaa maratonia Kuopioon 1.9. Koko ikäni urheillu, lentopallo, pyöräily, sulkapallo, kaukalopallo, juoksu, jne...Ikää 36v, pituus 185 ja painoa 105kg. Viime vuosina lähinnä potkunyrkkeilyä ja kuntosalia.

Liikun myös paljon pyörällä ja kävellen. Nyt taas juossut säännöllisemmin viime vuoden tapaninpäivästä lähtien. Sellaset about 30km viikko. Yhteensä lihaskunnon kanssa 4-6 treenii viikossa.

Tarkotuksena on juosta siis vain se läpi. Itse luottavainen sen läpi pääsemiseen, vaikka iso kaveri olenkin. Sen verran kovat pohjat on kuitenkin tullut aikanaan rakennettua. Nytkin asfaltilla 20km lenkit menneet sellasella 7min kilometri vauhdilla kivittomasti ja jopa yllättävän kevyesti. Enemmän itseäni askarruttaa reisien sisäpinta ja nivuset. Mulla on aikas vahvat jalat ja hankaavat aika ikävästi toisiinsa. Käytän Asicsin polven yläpuolelle yltäviä juoksutrikoita. Onko antaa vinkkiä, niin lopun ajan harjotteluun, kuin tohon nivusongelmaankin. Harjotuksen suhteen, olen ajatellut ainakin yhden pidemmän(25-28Km) PK lenkin heittää ennen koitosta. Kiitos!

Link to comment
Share on other sites

Enemmän itseäni askarruttaa reisien sisäpinta ja nivuset. Mulla on aikas vahvat jalat ja hankaavat aika ikävästi toisiinsa. Käytän Asicsin polven yläpuolelle yltäviä juoksutrikoita. Onko antaa vinkkiä, niin lopun ajan harjotteluun, kuin tohon nivusongelmaankin.

Valkovaseliinia nivusiin ennen pitkää/maraa, niin ei pitäisi tulla ongelmia hankautumisen kanssa.

Link to comment
Share on other sites

Koska tarkoitukses on vain juosta se läpi ajasta sen enempi välittämättä, niin juoksemalla et enää voi aikaan saada parannusta suoritukseen, vaan kork. päinvastoin.

Jos aiot tehdä vielä yhden ns. pitkän, kannattaa se tehdä heti miten. Viimeinen pitkä suositellaan tehtäväksi viim. n. 6-9 pv ennen maraa. Mitä tuoreempi juoksija, sitä pidempi väli kannatais jättää. Jos siis juokset sen pitkän vielä, sen järkevyydestä en tässä tapauksessa enää oo tapauksessasi ihan varma, tee mieluummin alipitkä (tosi rauhallinen) kuin pitkä tai ylipitkä. Varmistaa paremmin, ett oot lähtöviivalla täydes iskussa ilman harjoittelun tuomia kudosvaurioita tai niiden keskeneräisiä korjauksia.

Muuten viimeinen vko on neste- ja hiilaritankkausta ti-pe. Ma voit ottaa ihan pienen 3-5 km tosi kevyen lönköttelyn pienen juoksutuntuman säilyttämiseksi. To voit ottaa vastaavan 3-4 tosi kevyen. Jos kuitenkin tunnet tai epäilet oletko toipunut aiemmista treeneistäsi, ei haittaa vaikka lepäisit sen viimeisen viikon, koska et kertomasi mukaan tähtää mihinkään erityiseen vauhtijuoksuun tai aikaan.

Niin ja ne muut treenit muista lajeista jättäisin viimeisestä viikosta kokonaan pois eli lepoa vaan muutoin noilla tiedoin, sillä matka on kuitenkin pitkä ja raskas. Läpimenon sinänsä mahdollistavat toimethan olet jo tehnyt aiemmin, etkä viimeisen viikon toimillas voi sitä enää parantaa tai varmentaa.

Muutoin toi 30 km/vko tuntuu mielestäni kohtalaisen minimiltä maran läpimenemiseksi, mut olihan sulla muitakin lajeja viikoittain.

Link to comment
Share on other sites

Yhden läpijuostun maran syvällä kokemuksella haluan pari asiaa tuoda esiin. 30 kilsan jälkeen joutuu vauhdista riippumatta todennäköisesti sietämään jonkin verran eriasteista kipua jossain päin elimistöä; yleensä jaloissa. Sulle ei ilmeisesti ongelma, koska olet potkunyrkkeilyä harrastanut :grin:

Krampit yllättivät itseni 36 kilsan kohdalla. Koska omat juoksukilometrisi ovat kuitenkin alle vielä minunkin harjoituskilometrien, kannattaa tähänkin varmaan valmistautua esim. magnesiumlisällä viikko pari ennen lähtöä ja suolatableteilla ennen kisaa ja kisan aikana.

Muuten läpijuoksu ei ihmeitä vaadi ja ilman aikatavoitteita voi nauttia täysin rinnoin seikkailusta, joka maraton kuitenkin kiistämättä aina on, joten ei muuta kuin: :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy