Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Tour du Mont Blanc


X-Caliber
 Share

Recommended Posts

Eräs maailman suurimmista ultrajuoksutapahtumista, The North Face Ultra trail Tour du Mont Blanc juostaan 24-26.8. Kolmen maan alueella kiertävällä reitillä on pituutta 165km, kokonaisnousua noin 9km ja kilpailun aikaraja on 46h.

Starttlistalta löytyy tänä vuonna mielenkiintoisia nimiä, mm:

Peter Bakwin

Scott Jurek

Karl Meltzer

Dean Karnazes

Nikki Kimball

Nämä USA:n huiput saavat vastaansa mm. vuoden 2006 voittajan, italialaisen Marco Olmon

165km matkalle kelpuutetaan mukaan 2000 osanottajaa, lisäksi 86km pikamatkalle (nousua 4500m) otetaan 1500 osanottajaa. Mukaan päässeiden joukossa on tänä vuonna kaksi suomalaista: jäsen Hiki päämatkalla ja lisäksi yksi osanottaja 86km matkalla.

Arvonta vuoden 2008 kilpailuun avataan lähiaikoina. Säännöt ja vaatimukset kiinnostuneille: http://www.ultratrailmb.com/page.php?page=Coursesqualifiantes

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Poimintoja tuloksista (jos yhtään saan tolkkua ranskankielisestä nettisivusta):

1. Marco Olmo ITA 21.31.58

2. Jens Lukas GER 22.23.55

3. Nicolas Mermoud FRA 22.30.51

19. Nikki Kimball USA 25.23.45 (N 1., paras USA:lainen, myös miehet huomioiden)

47. Dean Karnazes USA 27.36.34

86. Peter Bakwin USA 29.04.38

Hiki on tullut nousujohteisesti edenneen juoksun jälkeen maaliin ajassa 32.59.00, sijoitus erinomainen 235 (omassa ikäsarjassa 107.)

Scott Jurek ja Karl Meltzer keskeyttivät. Jurek saattaa sittenkin osallistua Spartathloniin tänä vuonna.

Scott Jurekin raportti

Link to comment
Share on other sites

Terveiset Alpeilta! Muutama sana nyt ja pitempää riviä sitten myöhemmin, kun väsymys ja hiekkalaatikkoleikit alkavat helpottamaan.

Mahtava tapahtuma! Kaunis mutta raaka reitti, hurmoshenkinen ilmapiiri, tuhansittain kannustajia, 1200 vapaaehtoista vastaamassa toimivista järjestelyistä, lämmin toveruus juoksijoiden kesken, suuria tunteita, kyyneleitä,... Osallistujia oli 2319 ja maaliin asti pääsi 1437.

Omaan suoritukseen olen todella tyytyväinen vastoinkäymisistä huolimatta. Viimeiset 20km maaliin tulin vielä reippaasti juosten. Tavoitteena oli maaliin pääsy viime vuotisen keskeyttämisen jälkeen (La Fouly 102km). Juoksun aikana mulla oli muutamaan otteeseen pahoja nesteen imeytymisongelmia, jotka kestivät 1,5-3h, mutta jotenkin ne aina helpottivat. Tosin silloin en pystynyt etenemään edes reipasta kävelyä, vaan matkanteko oli raahustamista. Vahvimmillani olin kisassa ylä- ja etenkin alamäissä. Tasaiset pätkät tuntuivat vaikeilta, jotenkin väkisin juostavilta.

OLMO!!

Bon courage!

Janne

Link to comment
Share on other sites

heh.. vähän Scott napisee ranskalaisten tavasta soveltaa reittiä ja sääntöjä yleensäkkin.

"The French runners in the days prior to the race were telling me to be sure to follow some of the runners who “knew the course the best.” At times I was able to follow them, but it’s difficult to run your own race in this fashion. “Knowing the course” is a huge advantage now knowing what is really meant by this. Maybe there is an unwritten rule that the top runners don’t have to adhere to the rules as closely as the others, as evidenced also by the outside aid and pacing of some of the top runners. Cultural difference? Again, no criticism, but just things to take note of if I want to take another shot at it in the future. When in France, do as the French?!"

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Neljä viikkoa on nyt kulunut kisasta. Eka viikko meni pää pilvissä, ajatukset vuoripoluilla ja Chamonixin kaduilla, tunnelmissa ja muistikuvissa. Kaksi seuraavaa viikkoa ahdisti kisakrapula, tyhjä olo, johon yritin löytää epätoivoista apua kisakalenterista. Mutta onneksi sieltä ei löytynyt mitään ja alkuperäinen jo keväällä tehty päätös neljän viikon täyslevosta piti. Neljäs viikko sitten menikin jo helposti arkisissa askareissa. Tosin silloin tällöin ensi kesän vuoristojuoksut nousivat mieleen.

Mitä nyt neljä viikkoa kisan jälkeen nousee päällimäisenä mieleen UTMB:sta?

Ilmapiiri,

joka syntyi kaikista niistä lämpimistä ihmisistä kisan ympärillä, jotka olivat jakamassa tuhansien unelmaa. Koko Chamonix tuntui kietoutuvan pitkäksi viikonlopuksi kisan ympärille. Kylä täyttyi juoksijoista ja heidän perheistään. Ihmiset tapasivat ystäviään ja heittäytyivät helposti keskusteluun ventovieraiden kanssa. Tapasin tuttuja kesän aiemmista vuoristoultrista ja tutustuin juoksijoihin eri puolilta maailmaa. Yli tuhat vapaaehtoista oli mukana järjestely- ja huoltotehtävissä aidosti innostuneena. Ja kaikki ne tuhannet ihmiset ihmiset reitin varrella alhaalla kylissä ja ylhäällä vuorilla, niin päiväsaikaan kuin yölläkin. Se kannustus ja hengenluonti.

Yhteishenki,

ääneenlausumaton vahva toveruus, joka syntyi osallistujien välille. Tuo vuoristoultrissa kohtaamani ”trail attitude” on ennenkaikkea solidaarisuutta, toisen kunnioittamista ja valmiutta auttaa toista kilpailijaa oman juoksun kustannuksellakin. Seuraava oma kokemus ehkä valottaa jotain tuosta ”kaveria ei jätetä” –asenteesta/tunteesta. Olin tehnyt matkaa monta tuntia ja mm. kaksi viimeistä pitkää nousua kahden ranskalaisen ja yhden brasilialaisen miehen kanssa samassa ”junassa”. Kun pitkä alamäkiosuus Catognelta alkoi, kysyin häpeissäni heiltä, että olisiko ok jos lähtisin juoksemaan omia menojani. He naurahtivat, että anna mennä vain jos jalat sallii. Silti tuntui, kuin olisin pettänyt heidät.

Tunnelmia ja muistikuvia:

auringonlaskun puna Mont Blancin rinteillä; satojen otsalamppujen kiemurteleva helminauha vuoristopoluilla yön pimeydessä; kirkas tähtitaivas yläpuolella; kylmät tuulen henkäykset jäätiköiltä; auringon ensisäteet vuorten takaa; kasteiset niityt ja heinikot; pienet serpentiinipolut ylös ja alas vuorten rinteitä; purojen solina

Huikeat maisemat

Juoksemisen vapaus ja nautinto, pikkupojan innostus

Link to comment
Share on other sites

Onnittelut hienosta suorituksesta vaativassa kisassa. Väkeä on todellakin riittänyt sekä "radalla" että radan vieressä. Ja fiilis on ollut sen mukainen.

Voitko Hiki vielä kertoa tarkemmin tuosta varustuksesta. Kuljetetaanko juotavat ja syötävät itse mukana? Entä lisävaatteet ja muuta varustetta? Reppu on ilmeisesti käytössä. Entä sauvat, onko sallittuja?

Kiitollisena tiedoista ja toiveissa joskus voida itse käyttää näitä.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Enemmistö käyttää sauvoja UTMB:ssa. Ne on muutenkin hyvin suosittuja vuoristoultrajuoksuissa Ranskassa. Jossain kisassa ne tosin saattaa olla kielletty.

Mä en käyttänyt sauvoja tänä vuonna UTMB:ssa, enkä varmaan käytä tulevaisuudessakaan missään kisoissa. Viime vuonna sauvat oli mukana. Niiden avulla raahauduin sitten Bonattilta La Foulyyn (yli 20km), kun toista jalkaa ei pystynyt polvesta suoristamaan eikä jalan varaan nojaamaan. Viimeiset 5km La Foulyyn raahasin jalkaa maata myöten. Tuo taistelu toi sitten osallistumismahdollisuuden tämän vuoden kisaan, kun vielä viime vuonna La Foulyyn (102km) päässeet merkittiin virallisiin tuloksiin.

Voittaja Olmo ei käytä sauvoja, mut valtaosa kärkimiehistä käyttää.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kisajärjestäjät ovat nyt päivittäneet listan niistä kisoista, jotka oikeuttavat osallistumaan tuonne Mont Blancin kierrokselle. Homma menee pisteitä keräten seuraavalla tavalla:

Each course has been allocated either 1 mark, or 2 marks. You must have acquired at least 2 marks by finishing (1) one or several of this trails (2) in 2006 or in 2007 (3) to be able to enrol in the 2008 UTMB.

Lista kisoista ja niistä saatavista pisteistä löytyy täältä:

http://www.ultratrailmb.com/page.php?page=Coursesqualifiantes

Listalle on muuten päässyt Ruotsista sekä Gax 100 että Ursvik Ultra kisat.

Link to comment
Share on other sites

Olin itse lokakuun alusssa yhteydessä suoraan UTMB:n järjestäjiin tuon Kolin kisan tiimoilta (enkä siis kuulu Kolin kisan järjestäjiin), ja UTMB:n järjestäjät vastasivat että Kolin juoksu voidaan hyvin kelpuuttaa yhdeksi osallistumiseen oikeuttavista kisoista.

En kuitenkaan selvitellyt asiaa sen pidemmälle (esim. saako Kolista 1 vai 2 pistettä; pääsääntöisestihän +80km maastojuoksusta näkyy saavan 2 pistettä). Näin siksi koska aikeenani oli juosta Kolilla 2x42km, mutta sairastuminen ennen kisaa romutti suunnitelmani. - Nyt on vain yksi piste kasassa joten mukaan en tulevana vuonna voi pyrkiä.

Link to comment
Share on other sites

Sananen Vaarojen Maratonin järjestäjiltä: keskusteluja Vaarojen Maratonin UTMB-kelpoisuudesta on käyty. On ollut puhe että tammi-helmikuun vaihteessa tiedetään tarkemmin. UTMB-karsintakisojen rankkauksia ollaan tulevana talvena tarkentamassa. Siitä johtuen tilanne on vielä auki. Eli odotellaan. Kun tiedämme, kerromme lisää.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy