Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Vedenpuhdistustabletit pitkiksillä


zxcv
 Share

Recommended Posts

Tuli hankittua tuollaisia tuotenimellä Micropur MC.

Myyjä kertoi, että tabletit puhdistavat pohjoisen veden, etelämmässä (afrikka tms.) on kuulemma loisia ja viruksia joihin tuo ei pure.

Hankinnan jälkeen huomasin, että käyttöohje neuvoo 2h odotusaikaa ennen juomista. Tuohan vaatii kahden vesisäiliön taktiikkaa ja ennakoivaa vesitankkausta, mikä ei ole niin huoletonta kuin tuon haluaisi olevan.

Onko noita nopeampivaikutteisina? Mistä vettä kehtaa ottaa: peltojen keskellä voimakkaasti virtaava joki, mikä tahansa järvi? Onko kokemuksia noiden käytöstä kovassa rasituksessa?

Link to comment
Share on other sites

Omat kokemukset ovat 20 vuoden takaa. Viikon sissileirillä muonapakkauksiin kuului vedenpuhdistustabletit. Lienevätkö olleet samoja tabuja ,mutta Klooria nämä nykyisetkin kuitenkin sisältävät.

Otimme vettä järvistä ja ja reippaammin virtaavista ojista. Ihan seisonutta kuravettä ei viitsinut alkaa juoda. Pelkällä puhdistustabletilla maustettu vesi maistui helvetin pahalle, kloori ja humus tekivät mehukkaita aromeita. Kun veden terästi urhielujuomalla, niin maku tuli siedettäväksi. Jos aikaa oli, niin mieluummin kyllä keitti veden trangialla.

Viikon aikana olimme liikkeellä n. 22 tuntia vuorokaudesta ja yleensä oli kantamusta selässä + 20 kg, mutta hyvinhän nuori mies noillakin juomisilla jaksoi.

Link to comment
Share on other sites

Näyttävät nuo puhdistussysteemit toimivan paremmin vähemmän hätäisessä käytössä. Varmaan joku pystyisi tekemään myrkyn, joka tappaa pöpöt vedesta "heti", mutta lopputulos ei sitten olisi välttämättä juomakelpoistä.

Vaeltajien foorumilta tuntuu tuntuu löytyvän kolmea koulukuntaa: ei puhdistusta, tabletit ja suodattavat pumput. Mene osoitteeseen www.relaa.com ja pistä siellä hakusanaksi vaikkapa "vedenpuhdistustabletit".

Edit: löytyipäs yksi laite hätähousulle. UV-valo tappaa pöpöt 90 sekunnissa. Strategiset mitat 120g ja 125 eur. http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=17077&_omin1=0&_omin2=0&_omin3=0 .

Link to comment
Share on other sites

Nuo puhdistustabletit yleensä vaativat enemmän tai vähemmän aikaa, ja toisaalta taas erilaiset suodattimet ovat juoksijalle ehkä turhan painavia kannettavia(?).

Veekoon mainitseman härvelin lisäksi lisäksi MSR:n MIOX on yksi vaihtoehto vedenpuhdistukseen; täkäläisiin oloihin riittää 15min käsittely. MSR:n tuotteita myy ainakin Partioaitta. En sitten tiedä miten Katadyn:in suoraan juomapulloon integroidut suodattimet toimivat käytännössä; ainakin tällaisen saisi sovitettua suoraan moneen pullovyöhön...

Mainitsemaasi Micropur MC:tä ei valmistajan sivuilta löydy (vai onko kyseessä tuo classic?), mutta Micropur Forte näyttäisi valmistajan mukaan tekevän täkäläisistä pöpöistä selvää puolessa tunnissa, ja Giardiastakin parissa tunnissa. Relaa.com on tässä asiassa tosiaan asiantuntevampi foorumi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy