Jump to content
Juoksufoorumi.fi

20 km testijuoksu ??


Nopsajalka
 Share

Recommended Posts

Heräsin näin viime metreillä huomaamaan, että Helsinki City maratonillekin voisi osallistua. Aikaa ilmoittautua olisi heinäkuun loppuun.

Olen juossut tahtia n. 2000 km/v ja viime kuukaudet touko-kesä-heinä 200km/kk. Mukana on jo ollut VL:ä, pitkiksiä ja 1 km:n vetojakin.

Hankaluus on vain sopivan mara-vauhdin arviointi. Viimeinen kilvanjuoksuni oli v. 2006 Somerolla toukokuussa, jolloin mara meni 3.50. pintaan.

Eipä muuta kuin pinkomaan pitkää lenkkiä kuvittelemaani maratonvauhtia. En ole kuullut moisesta metodista aikaisemmin, mutta keino kai se on tämäkin. Juoksin siis 24 km, josta 20km rentoa, reipasta juoksua jota kuvittelisin juoksevani 42 km ja risat. Km-ajaksi sain 5.16.

Kuinkahan luotettava tämä km-aika oikein on? Parempaakaan en tähän hätään keksinyt.

Link to comment
Share on other sites

Juoksin siis 24 km, josta 20km rentoa, reipasta juoksua jota kuvittelisin juoksevani 42 km ja risat.

Testisi sinällään ei kerro muuta kuin, että ainakin tuohon vauhtiin kykenet puolikkaalla. Iso kysymysmerkki on nimittäin, että mitenkähän luotettavasti olet arvioinut tuon "kuvittelisin juoksevani 42 km ja risat".

Yleensähän testit tehdään täysillä, jotta se mittaisi vauhtia ja kuntoa ihan oikeasti ja sitten verrataan alimatkojen tuloksia taulukoihin.

Jos peruskestävyytesi on kunnossa (pitkät juostu), niin ehdottaisin, että juoksisit nyt esim. kympin testilenkin täysillä ja vertaisit sitä sellaiseen taulukkoon, joka edellisen marasi ja sitä ennen täysiä juostun vastaavan testilenkin perusteella näyttäisi antavan lähimmäs oikean tuloksen.

Kymppiä ehdotan siksi, että siitä palautuminen tuskin on mikään ongelma, kisapuolikasta lähellä maraa pitäisi miettiä vähän enemmän.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vinkeistä. Maratonin km-vauhdin arviointi on aina mielenkiintoinen ja

haastava tehtävä. Tilanneta ei tosiaan helpota maran tai alimatkojen kilpailujen puute.

Kaippa sitä on lähdettävä pinkomaan vielä 10 km testi. Muistan joskus tehneeni tällaisen koejuoksun ennen maraa.

Minä en vain saa yksin juostessa puristettua tehoja kympillä. Minusta se on muutenkin pirullinen matka. Pitäisi juosta käsijarru päällä täysillä. Jos lähtee liian lujaa, loppuosuus on yhtä tuskaa ja vauhti putoaa. Jos lähtee liian varovasti, lopussa ei menetettyä aikaa enää saa kiinni.

Kilpailutilanteessa saan selvästi parempia aikoja kuin testeissä. Näin kai se pitäisikin olla. Kilpakumppanit kirittävät ja auttavat vauhdinpidossa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy