Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Maratontreeniä 11-vuotiaana


miinuliinu
 Share

Recommended Posts

Mietiskelin tässä, että täältä löytyy kokemusta jos vaikka mistä juoksemiseenliittyvästä, jotta kysyisinkö mielipiteitänne seuraavanlaisesta asiasta.

Elikkäs meillä on sukulaispoika, joka on ihan uskomattoman liikunnallinen pakkaus, harrastaa suurinpiirtein kaikkea, mikä liikunnaksi kutsutaan. Kaiken hereilläoloaikansa pelaa, ui, juoksee jne., hetkeäkään ei paikallaan. Tähän asti olen pitänyt sitä ainoastaan todella positiivisena asiana, mikäs sen parempi harrastus olisi kuin liikunta.

Mutta nyt alkoi tätiä vähän huolestuttaa. Poika oli minun ja mieheni mukana, kun olimme Forssassa juoksemassa. Hän taisi hurahtaa ihan täysin, ja alkoi haaveilla maratonista. Ajattelin, että se nyt on sellainen kaukainen haave vielä, mutta vielä mitä! Eilen kuulin, että kaveri oli käynyt juoksemassa 25km lenkin, ja lähestulkoon ilman juotavaa. Hyvin kai perille pääsi, ei siinä mitään. Ei välttis ihan hyvä juttu ainakaan minun mielestäni, että poika nyt jo vetää yli kahden tunnin lenkkejä. Yritin varovaisesti hänelle sanoa, että ensinnäkin menee vielä kauan, ennenkuin hän edes pääsee virallisiin juoksutapahtumiin, ja toisekseen sen, että noin raskas kestävyysharjoittelu ei välttämättä tee ihan hyvää hänen fyysiselle kehitykselleen. Murrosikäkin on vasta edessä.

Teitähän on täällä koko ikänne juosseita ja urheilleita konkareita. Oisko kellään jopa omakohtaisia kokemuksia tämmösestä? Vai onko täti ihan syyttä suotta huolissaan?

Link to comment
Share on other sites

Ei hirveästi ole kokemusta, mutta olen sellaisen kuvan saanut, että kovin rankkaa kestävyysharjoittelua ei kannattais tehdä, jos lapsi on kasvuvaiheessa. Saattaa kait vaikuttaa kasvuun ja muuhun luuston kehitykseen. Ehkä kahden tunnin lenkit on liian pitkiä. Riippuu varmasti myös tehosta. Kyllähän lapset usein pihaleikeissään juoksevat, joskus tuntuu että koko päivän, mutta sehän on tietysti vain leikkiä ja lyhyt kestoista.

Tämä on arvelua vain ei tietoa ja koska itselläkin on urheilevia lapsi (vasta alle 10 v.) kaipaisin mielelläni itsekin lisätietoja. Meillä on lapsia kannustettu liikkumaan täysin sen mukaan mitä itse tahtovat, että mitään ei ole pakko tehdä, jos kiinnosta tai tunnu mukavalta tai ns. omalta lajilta. Tyttö kyllä usein pyöräilee mukana, kun juoksen, mutta kyllä hänkin yleensä pitkästyy jo viimeistään kolmen vartin kohdalla.

Link to comment
Share on other sites

Voisin kuvitella, että lapsi saattaa inostuksissaan juosta yhden pitkän lenkin, mutta tuskin se muuttuu jokapäiväiseksi harjoitteluksi mikäli lapsi itse saa päättää juokseeko vai ei. Sen verran pitkäveteistä hommaa se taitaa olla lapsen mielestä varsinkin säännöllisesti toistettuna.

Juoksusta ei lapselle ole mitään haittaa ja kyllä häntä siihen kannattaakin kannustaa. Tuon ikäiselle pystyy jo perustelemaan, että aikuisten maratonharjoittelu tuon ikäisenä ei ole parasta mahdollista harjoittelua jos haluaa olla isona hyvä (maratonjuoksija). 11-vuotiaiden pisin virallinen juoksumatka radalla on 1000m, joka jo on tuon ikäisille todellakin täysi kestävyysmatka. Harjoitella siis saa, eivätkä kilometritkään tapa, mutta tuon ikäisenä monipuolista harjoittelua, joka sisältää myös runsaasti nopeutta ja kimmoisuutta, ei saa missään nimessä unohtaa. Pelit ja leikit huoltavat hyvin tätä puolta. Kannatta myös miettiä yleisurheiluseuroja/-kouluja, mikäli alueelta sellaista toimintaa löytyy.

Link to comment
Share on other sites

Joo siis tosissaan poikahan harrastaa kaikenlaista ihan tosissaan, sen lisäksi että kaikella muullakin ajallaan liikkuu. Mitaleja on kertynyt mahtava läjä jo vaikka mistä. Ainakin sähly taitaa olla kova juttu. Tämä kestävyysliikunta on nyt ihan uusi aluevaltaus, ja voihan se tosissaan olla niin, että lenkit jää pariin tuommoiseen pitkään, ja kaveri kyllästyy.

Sitä lähinnä mietiskelin, mitä mahtaa vaikuttaa pojan fyysiseen kehitykseen, jos poika ihan oikeasti hurahtaa tuohon juoksuun? Pituuskasvu loppuu tms? Tämä kaveri on kyllä laatuaan sellainen, ettei hevillä luovuta, jos päättää jotain, nimenomaan urheilussa. Ja paras pitää olla. Pahoin pelkään, ettei tämä tähän jää...

Link to comment
Share on other sites

Maileria voisin peesata tässä (kin):thumbsup:.

Eli jos kiinnostusta löytyy, niin paikalliseen yleisurheiluseuraan yhteyttä. Sieltä toivon mukaan löytyy myös tuota tietotaitoa valmennukseen, sekä oikean kestävyysjuoksumatkan löytämiseen. (matkat esim. 400-1500m)

Maraton ei se oikea matka ole. Vielä.

Hienoa kuitenkin että intoa piisaa, toivottavasti sille löytyy hyvä kanava!

Moni 11v kun ei ole kiinnostunut kestävyys- tai kuntoliikunnasta, toivotaan että tähän saadaan muutosta....

Link to comment
Share on other sites

Ei kai siinä mitään, jos lähtee maratonille mukaan ihan retkeilymielellä. Mikäli into on aivan kauhea. Varsinaisesti maratonille ei kyllä kannata harjoitella tuon ikäisenä. Maratoniksi voi valita sellaisen, jossa reitti kiertää jotain kierrosta, eli on helppo heittää kesken. Keskeyttäminen on tietenkin 11-vuotiaan psyykeelle kova paikka, mutta jotenkin hänen pitäisi jo lähteä matkaan sillä mielellä, että kävelläkin saa ja että katsotaan nyt kuinka pitkälle tässä päästään.

Link to comment
Share on other sites

Ei kun se johtuu siitä että monet eivät ole vielä kuulleet ultrajuoksusta!

Ja ortopedit on innoissaan kun marat ei enää riitä. Nyt jo kuulemma on monenlaista vammaa ja kulumaa kun lähdetään huonoilla pohjilla juoksemaan älyttömiä määriä. Annas kun meikäläiset tavalliset tallaajat innostuu ultriin niin jo alkaa lonkkanivelten vaihtomäärät nousta.

No, vitsi vitsinä.

Mutta siis ihan oikeasti. Se maraton on niin huikea matka tavalliselle kuntoilijalle, että se siintää varmaan monella haaveena jo senkin takia, että nykyihmiset kaipaa haasteita ja elämyksiä arkisen työn ja kiireen keskelle.

Mutta en itsekään suosittelis vielä 11 vuotiaalle maratonin pituista matkaa. Hormoonitoiminta on juuri kiihtymäisillään ja ei ole oikein tietoa siitä, mitä pitkien matkojen juokseminen aiheuttaa lapsen kehitykselle.

Link to comment
Share on other sites

11-vuotiaana on mielestäni tärketä harrastaa monipuolista liikuntaa. Lapset saavat tietenkin harjoittaa myös aerobisia ominaisuuksia, mutta tuonikäisille en suosittele missään tapauksessa maratonille osallistumista ja vielä vähemmänm sille harjoittelemista. Pitkät juoksulenkit ovat aivan liian kuluttavia, tympeitä ja täysin turhia lapsille. Pitkiä harjoituksia voi tehdä muuten kuin juosten, nylkätä ehtii sitten myöhemminkin. Loppunpalaminen ja vammat tulevat lähes aina liian aikaisin liikoja juokseville. On tietenkin hienoa, että lapsella on intoa, mutta se tulisi ohjata oikeisiin harjoitteisiin.

Link to comment
Share on other sites

Sen kummemmin kantaa ottamatta heitän ihan kuriositeettinä:

Lapsilla sydämmen tilavuus painokiloa kohden on suurempi kuin aikuisella ja siten PERIAATTEESSA soveltuvampi kestävyys urheiluun.

Voimakkaasti maitohappoa tuottavaa urheilua tulisi välttää (pitkä kestoista) kunnes murrosiässä alkava hormoonituotanto mahdollistaa keholle paremman maitohappojen pilkkomis kyvyn.

Link to comment
Share on other sites

Kukahan tuon 25 km mittasi? jospa oli kuitenkin kyse lyhemmästä matkasta. Olipa tuo lenkki minkä mittainen hyvänsä - yksittäinen pitkä rykäisy tuskin haittaa mitään. Juoksu on tietysti luustolle rankempaa, mutta kyllä minä tuon ikäisenä hiihdin parhaimmillaan 50 km päivässä - ja kivaa oli.

11 vuotiaat eivät yleensä ole niin pitkäjännitteisiä, että viitsisivät joka viikko tuollaisia reissuja tehdä. Eli jollei kukaan ole pakottamassa treenaamiseen niin 99% todennäköisyydellä tuo maratoninnostus (ikävä kyllä) hiipuu muutamassa viikossa.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä minä tuohon 25km luottaisin, kun isänsäkin oli sitä mieltä, kai se oli joku tuttu (mitattu) lenkki. Mutta vesseli, just tuota hain, teidän omia kokemuksia lapsena suoritetuilta pitkiltä matkoilta. Hiihditkö useinkin tuommoisia matkoja? siis harrastitko oikeasti noin rasittavaa kestävyysurheilua?Tuliko jotain ongelmia nyt vaikka fyysisen kehityksen kannalta (en kai mä nyt sitä epäile:icon_rolleyes:)?

En mä nyt suoranaisesti sukulaispojasta huolissani ole, kova jätkä se on, ja pystyy vaikka mihin, mutta ihan mielenkiinnosta aiheeseen liittyen. Pitäisköhän alkaa tekemään tieteellistä tutkimusta asiasta...?

Link to comment
Share on other sites

Olen kuullut (joku tutkimus?) tuosta pituuskasvun häiriöistä sen verran, että kovan harjoittelun/työn vaikutus pituuskasvuun ei ole enää merkittävä ongelma. Kyse on jossain määrin urbaanista legendasta ja vanhentuneesta tiedosta. Toista se oli joskus sata vuotta sitten kun ravinto oli huonolaatuista eikä energiaakaan välttämättä saanut riittävästi. Nykyään ravintopuoli on kehittynyt niin, että normaalia kovaa harjoittelua ei tarvitse pelätä. Energiaa on riittävästi ja vitamiinit ja hivenaineetkin huomattavasti paremmin kohdillaan ruokavaliossa kuin vuosisata sitten.

Äärimmilleen viedyssä treenissä on tietysti aina riskinsä oli sitten nuori tai

vanha. Itse en kuitenkaan tunne yhtään tapausta, jossa lapsena oltaisiin treenattu liian kovaa ja siitä olisi tullut jotain ongelmia.

Omasta lapsuudestani (7-9v?) muistan kun kaverin kanssa otettiin haasteeksi juosta 10 kertaa eräs todella pitkä lenkki ympäri. Se kiersi erään valtavan suuren metsän ja sen vieressä olleen asuinalueen ympäri. Huilattiin joka kierroksen jälkeen n. 1 minuutti. Oli niin sankari olo kun oli pystynyt sellaiseen suoritukseen. Vuosia myöhemmin mittasin lenkin, kierroksen pituus oli n. 400m eli tuli juostua oikein 4 kilsaa... No, tulipa tehtyä silloin elämäni eka 10x400m/1' treeni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy