Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Zermatt-maraton


Recommended Posts

Tässä hieman myöhästynyt maratonraportti. Kävin pari viikkoa sitten juoksemassa Zermatt-maratonin Sveitsissä. Nousua oli 1944 metriä, laskua 444 metriä, lähtö 1085 metriä merenpinnasta, maali 2585 metriä merenpinnasta. Aikaa kului 5:12 ja risat eli lähes kaksi tuntia kauemmin kuin eilen Hämeenlinnan kaupunkimaratonilla.

Voittaja juoksi 3:06. En tiedä millaisia aikoja voittaja on juossut tasamaalla, mutta ei ainakaan tuntia nopeammin. Jäi vähän askarruttamaan, että mihin aikaan pitäisi tuollainen alppimaratoni pystyä juoksemaan, jos tasamaalla juoksee vaikkapa 3:20. Löytyisköhän jostain tilastoja tasamaamaratonin ja ylämäkeen juostun maratonin aikojen vastaavuuksista? Etukäteen ajattelin, että neljään ja puoleen tuntiin pitäis olla mahdollisuuksia, mutta eipä taida ylämäkijuoksu meikäläisen laji.

Ja kuinkahan nuo vuorijuoksuun erikoistuneet hemmot harjoittelee. Varmaa paljon juoksua mäkisessä maastossa, mutta eiköhän tuohon vähähappisempaan ilmaankin pidä jonkin verran totutella.

Ensimmäisellä puolikkaalla oli nousua noin 500 metriä, ja suurimman osan siitä pystyin juoksemaan, tosin puolivälin väliaika oli jo reilut kaksi tuntia. Kilometrien 23 ja 30 välillä oli jatkuvaa nousua ja enin osa niin jyrkkää, että minä en siinä pystynyt juoksemaan, niinpä kävelin reippasti ja silti syke pysyi yli 160:n. Kun sitten reilun kahden kilometrin korkeudessa alkoi taas tasainen ja alamäkiosuus, yritin pistää juoksuksi, mutta vaikeata se oli, kun tuntui että ei saanut vedettyä riittävästi happea, niinpä piti tyytyä sipsutteluun ja kävelyyn. Viimeisen kahden ja puolen kilometrin aikana oli vielä nousua 360 metriä (>14%) ja siinä minulla meni melkein puoli tuntia, eteneminen oli kuin hidastetussa filmissä. Reitistä vielä sen verran, että ensimmäisellä puolikkaalla juostiin muistini mukaan pääosin asfaltoitua pyörätietä, tosin jossain vaiheessa juostiin myös ihan rehellistä maastojuoksua välillä peltoa pitkin ja välillä kapeaa metsäpolkua pitkin jossa piti hakea askeleelle sopivaa paikaa kivien ja juurakoiden välistä.

Maasto oli siis odotetun rankka, mutta kyllä kaunis sää ja mahtavat maisemat olivat vaivan väärti. Järjestelyt ja huolto pelasivat loistavasti. Pari omaa energiageelipussia oli mukana, mutta jälleen kerran totesin, että turhaan, olisihan noilla järjestäjienkin eväillä pärjännyt. Loppumatkan huoltopaikolla oli tarjolla jopa lihalientä. Aurinko siis paistoi pilvettömältä taivaalta. Laaksossa oli lämmintä varmaan parikymmentä astetta ja maalialueella ehkä 15, eli sään puolesta ihanneolosuhteet. Pieniä krampin oireita rupesi loppumatkasta pohkeessa tuntumaan, niin että piti jonkin verran varoa askeleitaan.

Voin suositella Zermatt-maratonia sekä järjestelyjen että erityisesti maisemien puolesta. Ja onhan siinä vielä sellainenkin seikka, että tuollaisen kunnon alppimaratonin jälkeen kotimaan maratonien mäet tuntuvat aika mitättömiltä.

http://www.runnersworld.de/marathon/zermatt_marathon_haertepruefung_mit_superblick.66197.htm

http://www.zermatt-marathon.ch/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Täydennän tätä kisaraporttia vielä omalta osaltani "hiukan" myöhässä. Eli itse taivalsin tuon kisan ajassa 3.26 (sijoitus 9.) ja normaalisti kärkipäällä menee n.50min-1h enemmän mikä on tasamaan ennätys. Reittiennätyksen omistaja brittiläinen Billy Burns on juossut maratonin ainakin 2.15 ja tuolla reitillä mennyt 3.04 pari vuotta? sitten.

Itse tuli jo tuolla testattua viime vuonna kun juoksin puolimaratonin viestikisassa ja siitä viisastuneena tiesin millaisia mäkiä loppuosuudella tulossa. Tuolla kisassa mäet ovat tosiaan Anssi R:ää mukaillen aivan eri luokkaa kun kotimaassa, eli todella pitkiä ja jyrkkiäkin ja oman osansa tekee tietysti vuoristo-olosuhteet. Kisaa pidetään yhtenä Euroopan raskaimmista vuorimaratonkisoista (ainakin missä juoksualusta vielä järkevä, eikä kiipeillä missään kivikkoisilla vuorenrinteillä), juttelin erään kärkipään juoksijan kanssa, jolla paljon kokemusta näistä vuorikisoista, niin hän kertoi, että edelle ei mene kuulemma kun yksi kisa joka tänä vuonna taisi olla pari viikkoa myöhemmin kuin tämä. Mutta Davos, Jungfrau ym. tulevatkin sitten jo perässä.

Sen verran täydennän vielä tuota reittiselostusta, että maantietä tosiaan suurin osa ensimmäisestä puolikkaasta, mutta mukaan mahtuu myös vaihtelevuutta alustassa niin metsäpolkua, pellonlaitaa, hiekkatietä, kuin luonnonpolkuakin.

Vaikka kilpailu on maastoltaan erittäin rankka, niin monella kuntoilijalla ja kärkipään juoksijallakin palautuminen kisasta tapahtuu kuulemma kuitenkin yllättävän nopeasti, ehkä parhaana esimerkkinä naisten voittaja (3.32 ajalla!!!), joka juoksi tänä vuonna jo 3vk myöhemmin Sveitsissä 78km Davosin alppimaratonin ja voitti todella ylivoimaisesti senkin kisan. Saman palautumisen "helppouden" voin itsekin allekirjoittaa, eli normaalimaratonista tavallisesti menee palautua ainakin minulla myös paljon kauemmin ja nyt tyypillisiä lihaskipuja ei tullut juuri ollenkaan. Eli joka kaipaa vähän erilaista maratonia normaalien maratonien vaihteluksi ja ehkä samalla upeita maisemiakin niin tässä hyvä kisa. Huolto ja järjestelyt pelaavat ainakin kahden kerran kokemuksen perusteella tosiaan hienosti, vähän poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy