Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Miten korvata pitkää lenkkiä?


Jahkaaja
 Share

Recommended Posts

Kuvaamaasi kokemusta minulla ei ole, mutta vastailen kuitenkin jotain ihan yleisesti. Ainakin sanotaan, että monipuolinen harjoittelu tuo parhaat tulokset. Erityyppiset harjoitukset kehittävät eri tavalla. Kuvaamasi harjoitus on hyvin erilainen kuin "perinteinen?" pitkä lenkki. Luulisinkin siis, että kuvaamallasi harjoituksella ei voi korvata pitkää lenkkiä. Laitan alle juoksijalehden sivuilta löytyvän listan pitkän lenkin vaikutuksista ja pistän aina sekaan omat kommentit

Pitkä lenkki

- vahvistaa sydäntä ja lisää sen iskutilavuutta

--- Landor: tämän sanotaan tapahtuvan vain pitkällä ja hitaalla lenkillä

- parantaa jalkalihaksien kestävyyttä

--- Landor: mäkivedotkin parantavat lihasvoimaa, mutta lihaskestävuudestä en tiedä. Ainakin itsellä tuntuu jalkojen väsyminen mäkivetojen seurauksena hyvin erilaiselta kuin jalkojen väsyminen hitaan 25 km juoksun jälkeen.

- opettaa elimistöä käyttämään rasvoja energialähteenä

--- Landor: tämän sanotaan tapahtuvan vain pitkällä ja hitaalla lenkillä

- kasvattaa mitokondrioiden (lihasten voimalaitosten) määrää ja kokoa

--- Landor: tämän sanotaan tapahtuvan vain pitkällä ja hitaalla lenkillä

- lisää lihasten hiussuonien määrää

--- Landor: tämän sanotaan tapahtuvan vain pitkällä ja hitaalla lenkillä

- parantaa suorituksen aerobista tehokkuutta

--- Landor: tämän sanotaan tapahtuvan PK treenissä ja kuvaamasi treeni on vähintään VK treeni.

- nostaa maksimihapenottokykyä

--- Landor: Mäkivetrojenkin luulisi tähän purevan, itseasiassa enemmänkin kuin hidas lenkki. Tosin osittain tämä voi myös liittyä noihin aikaisempiin Mitokondrio ja hiussuonijuttuihin

- opettaa sisukkuutta ja lisää henkistä kestävyyttä

--- Landor: Mäkivedotkin tätä toki tekevät, mutta esim Maratonille valmistauduttaessa enemmän henkistä luottamusta kuvittelisin tuovan 30 km lenkki kuin puolet lyhyempi pätkä.

Link to comment
Share on other sites

Onko kenelläkään kokemusta voiko pitkää lenkkiä korvata juoksemalla esim. muutamalla mäkivedolla jalat väsyksiin ja sen jälkeen esim. 10km lenkki.

Olen ymmärtänyt niin että pitkän lenkin voi korvata vain pitkällä matalatehoisella vastaavalla liikuntasuoritteella. esim. uimalla, pyöräilyllä, sauvakävelyllä...

Korvaaminen tietenkin on suhteellista, koska juoksuharjoitteen korvaaminen jollain muulla, ei tietenkään valmenna aina täysin itse juoksusuoritukseen. Osaksi pitkillä myös opetetaan jalkoja tottumaan jatkuvaan iskutukseen, mitä ei tietenkään uimalla tai pyörän päällä saa aikaiseksi. Jos yrittää korvata pitkän harjoitusvaikutteet tekemällä tehokkaammin ja nopeammin, suoritus vaihtaa totaalisesti luontoaan, eikä siis vastaa misään tapauksessa pitkää lenkkiä.

Eli kuten edellä tietävät, on vastaus loppujen lopuksi em. kommentein "ei voi."

Link to comment
Share on other sites

Onko kenelläkään kokemusta voiko pitkää lenkkiä korvata juoksemalla esim. muutamalla mäkivedolla jalat väsyksiin ja sen jälkeen esim. 10km lenkki.

Sulle tuli varmasti selväksi tuo korvaavuuspuoli.

Pienellä tuotekehittelyllä tästä saa ehkä hyvän VK ja lajinomaisen kestovoimatreenin.

Kas näin:

a) Ennen lenkkiä syö 20 g proteiinia.

B) Tee asialliset mäkivedot lämmittelyn jälkeen

c) Juokse 10 km, syke pitää olla naurettava ja vauhti säälittävä.

Teho perustuu siihen, että mäkivetojen päälle tulee palauttava jakso, jonka aikana syömäsi proteiini aloittaa harjoitusvasteen luonnin tai sitten ei.

No, tämä kannattaa ottaa vähemmän vakavasti, pikkusen on pilkettä silmäkulmassa ;o}

Link to comment
Share on other sites

Onko kenelläkään kokemusta voiko pitkää lenkkiä korvata juoksemalla esim. muutamalla mäkivedolla jalat väsyksiin ja sen jälkeen esim. 10km lenkki.

Pitkän lenkin idea eli pitkäkestoinen suoritus ei taida toteutua muutamalla mäkivedolla ja kympin lenkin juoksemisella millään kun kokonaisajaksi tulee vain noin tunti. Sen sijaan jalat saa halutessaan juoksun sijaan väsyksiin pyöräilemällä ensin 80 -100 km ja juoksemalla sen päälle 10 - 20 min. Tällöin harjoituksen kokonaisaika on pitkäkestoinen ja juoksu pyöräilyn jälkeen muistuttaa lihaksistoa juoksun vaatimuksista. Ihan mukava harjoitus, mutta ei siitä juoksija kuitenkaan onnistuneen pitkän juoksulenkin hurmaa täysin saa.

Link to comment
Share on other sites

Pitkää lenkkiä ei mun mielestä kannata yrittää korvata millään kepulikonstilla, sehän on se tärkein yksittäinen harjoitus melkein kaikille matkoille. Kun saa itsensä sellaiseen kuntoon että pystyy juoksemaan kevyesti mutta hyvällä rytmillä ~2h lenkin joka viikko niin vaikutukset rupeavat näkymään nopeasti.. En osaa perustella fysiologisesti miksi näin on mutta sen vaan tuntee kropassa. Mielestäni sen ei tarvitse olla mikään 30km, vaan se pitää ajatella ajassa. 2h voi tarkoittaa mitän vaan välillä 15-35 km, riippuen kunnosta ja fiiliksestä. Tämä mainos siis siltä varalta että ketjun aloittaja syystä tai toisesta yrittää vältellä pitkiä..

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vastauksistanne. Lähinnä etsin sitä ajallista säästöä.

Olenko kuitenkin ymmärtänyt oikein että, juuri pitkällä lenkillä ehkäistään reisien puutuminen 30km paikkeilla?

Pitkillä lenkeillä varmistetaan se, että kroppa yleensä kestää koko maran läpi. Pitkä hidas on koko vkon tärkein harjoitus. Jos aika ei riitä, tulee tinkiä muista, mutteiu ns. pitkistä. Pitkän pituus voi ja tuleekin vaihdella koko ajan. Tarkoitus on kuiteskin saada koko ajan tasaista matalasykkeistä harjoitusta n. 1.45-3 h. Kilometreistä viis, aika on tärkeintä, matalan sykkeen kera tieteskin.

Pitkillä opetetaan kroppa käyttämään myös rasvoja energian tuotantoon mah. tehokkaasti, jottei sitä seinää tulisi vastaan. Reisien hyytyminen voi olla merkki siitä, että hiilarit on loppu ja energiaa tuotetaan entistä enempi osa rasvoista, joka on sitä hidasta energian tuotantoa ja vauhti hyytyy. En oo ihan varma, onko tosta varsinaisesti kyse, mut reisien puutuminen on merkki ainakin siitä, että lihakset on väsyt ja niitä voi etukäteen yrittää vahvistaa mäki- ym. harjoitteilla.

Vauhdista kuiteskin se aina kiinni on, mitä kovempaa mennään suhteessa omaan kuntoonsa, sitä varmemmin reidet väsyy 30 km:n jälkeen. Kyse onkin loppujen lopuks pitkälti siitä, miten pää ja jalatkin on opetettu sietämään reisien kuumottelua ja väsyn tunnetta. Ymmärtääkseni kaikill reidet alkaa puutmaan jossain vaiheessa, ainakin jossain määrin.

Tieteskin ois kiva kuulla, onko palstalla joku jolla reidet ei viimeisellä kympillä puudu ollenkaan ?

Link to comment
Share on other sites

Moi!

Mä laiskana juoksijana korvasin pitkän lenkin 100km pyöräilyllä. Aikaa meni 4.30 ja syke pysy mukavasti alle 140. :bike:

Mun seuraava maraton tavoite berliini, ja ennen sitä vetäsen enää yhden pitkän lenkin n 25km ja syke matala. Muuten vain kevyttä 30min - 1h lenkkiä 2kertaa viikossa. Ja sit kaksi kovaa lenkkiä 10-20km. Ja uskon tällä treenillä berliini menee alle 4h. Let see.:snoopy:

Link to comment
Share on other sites

Moi!

Mä laiskana juoksijana korvasin pitkän lenkin 100km pyöräilyllä. Aikaa meni 4.30 ja syke pysy mukavasti alle 140.

Voisit kokeilla pyöräilyn ja juoksun yhdistämistä, niin tukisi vielä enempi juoksuharrastusta. Eli toi 100 km:n pyöräily vois pilkkoa vaikka 80 km pyöräilyksi ja viimeisen 20 km pyöräilyn korvaisit saman kestoisella (ajallisesti) juoksulla, niin tulisi pitkä tehtyä tällä tavalla ja osa olisi kuitenkin sitä juoksua.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy