Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Duathlon


P.T-häntä
 Share

Recommended Posts

Uusimmassa Juoksijaassa oli inserttinä Triathlon-liite, ja siinä oli juttua duathlonista. Kiinnostus heräsi heti. On siis olemassa laji, jossa on yhdistetty pyöräily sekä juoksu, ja vielä ILMAN UINTIA.

Triathlon on aina kiehtonut, mutta oon niin surkee uimari, että haaveiksi on jäänyt koko homma. Kertokaas kokemuksia duathlonista. Kuntoilijoille tarkoitettuja skaboja näyttää olevan kisakalenterissa turkasen vähän. Kait niitä kuiteskin on jokunen kesässään?

Jos tässä innostuu hommasta, täytynee alkaa miettimän uuden kunnollisen fillarin hankintaa. Ei taida kannattaa treenata tuommosella raskaalla teräsrunkoisella kaupunkipyörällä.

ps...tuli tuplana tämä juttu, kun lipsahti vahingossa varusteet osioon. Jospa näkyy paremmin uutena ketjuna.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kuten olet huomannutkin, Suomessa ei käytännössä ole duathlon-kulttuuria. Vuoden kaksi duathlon-kilpailua käydään aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä ja ne ovat lähinnä triathlonistien jäähdyttelylajeja. Muualla maailmassa duathlon on selkeästi oma lajinsa, jolla on runsaasti harrastajia. Esim. sellainen monille vanhemman polven juoksijoille tuttu nimi kuin Steve Ovett oli ainakin jokunen vuosi sitten innokas duathlon-harrastaja.

Toinen ongelma kotimaisissa duathloneissa on, että niiden matkat suosivat kohtuuttomasti pyöräiljöitä, mutta sillä ei tietenkään hupimielessä lajia kokeilevalle harrastajalle ole suurempaa merkitystä.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä uinti-juoksu -kisoja on esim. usassa, australiassa ja uudessa-seelannissa usein nimellä aquathlon. Valitettavasti jos Suomessa järjestää kisan niin ei siellä montaa osanottajaa taitaisi tällä hetkellä olla ja nekin olisivat kaikki triathlonharrastajia.. Ihan varteenotettava laji sekin, hyvää kuntoilua koko kropalle.

Duathlonissa usein ratkaiseva on tuo jälkimmäinen juoksuosuus jossa mitataan paljonko on vielä voimia juosta fillarin jälkeen. Mihin X-Caliber perustat sen että Suomen kisat suosii pyöräilijöitä? Ainakin SM-duathlonin matkat minusta samaa luokkaa kuin esim. lajin MM-tasolla (tänä vuonna 10-60-10 vs. 15-76-7,5).

Link to comment
Share on other sites

Mihin X-Caliber perustat sen että Suomen kisat suosii pyöräilijöitä? Ainakin SM-duathlonin matkat minusta samaa luokkaa kuin esim. lajin MM-tasolla (tänä vuonna 10-60-10 vs. 15-76-7,5).

Kyllä se ihan raakaa matematiikkaa on. Jo keskinkertainen pyöräilijä tekee 60km matkalla eroa vähän pyöräilykokemusta omaavaan juoksijaan helposti 20-30min, jonka kuromiseen ei riitä 10+10km juoksupätkät millään.

MM-kisojen matkajakauma vaikuttaisi lievästi oikeudenmukaisemmalta. On aika huomattava ero siinä juostaanko kymppi vai 15km, kun taas pyöräilijä painaa 76km samalla vauhdilla kuin 60km, tai hidastuminen on vain marginaalista. Toki jälkimmäinen juoksupätkä on MM-tasolla lyhyempi, kymppi tai ehkä mielummin 12,5km olisi parempi.

Sinänsähän tämä on vain teoreettista lätinää, koska nykyinen duathlon-kalenteri tekee käytännössä mahdottomaksi edes kokeilla lajia. Monta kertaa on käynyt mielessä, mutta aina on ollut jotain muuta ohjelmaa vuoden kummankin kilpailun aikoihin.

Link to comment
Share on other sites

Varmaan tämä on ikuinen kysymys millaiset matkat näissä lajeissa pitäisi olla..juoksijat haluaa lisää juoksua ja pyöräilijät pyöräilyä. Todellisuudessa näillä matkoilla molemmissa lajeissa pitää olla todella kova jos duathlonissa tavoittelee huipulle. Kyllä omasta näkökulmastani 30 min 60km:lla on tasoerona aika hurja, ihan samaa luokkaa kuin 30min 20km juoksussa. Jos puhtaat pyöräilijät ovat kotimaisissa kisoissa pärjänneet, johtunee se lähinnä siitä että parhaat juoksijat eivät ole olleet kisoissa mukana(?)

Link to comment
Share on other sites

Niin,

kotimaan sm-matkathan taitavat olla 5-20-5 ja 10-60-10.

Triathlonistithan noissa jyräävät kuten todettiin. Onko niin, että juoksun ja pyöräilyn erikoismiehillä ei riitä aika/kiinnostus noihin yhdistelmä- ja vaihtoharjoituksiin, jotka tri-porukalle on ihan peruskauraa?

Toki tätäkin palstaa lukee moni tapahtumanjärjestäjä... Olisiko tilausta vähän isommalle duathlontapahtumalle esim. keskikesän aikaan tms...???

Jaloille oman (suht lyhyen) kokemukseni mukaan tuo on kuitenkin selkeästi kovempaa hommaa kuin triathlon...

Link to comment
Share on other sites

Duathlon ei ole juoksukilpailu eikä se ole pyöräkilpailukaan vaan se on duathlon. En tiedä suosiiko se enemmän juoksijoita vai pyöräilijöitä, mutta varmuudella se suosii duathlonisteja :sad:. Mutta jos lajia pitää sivulajinaan tai satunnaisena "syrjähyppynä" ja olisi vaan toisessa lajissa huippu ja toisessa keskiverto, niin ehkä kannattaisi mielummin olla huippu pyörän päällä.

Tosin, mainittakoon nyt kuitenkin että Samuli Vasala on lajin suomen mestari vuodelta 2003!

Rookie

Link to comment
Share on other sites

""Triathlonistithan noissa jyräävät kuten todettiin. Onko niin, että juoksun ja pyöräilyn erikoismiehillä ei riitä aika/kiinnostus noihin yhdistelmä- ja vaihtoharjoituksiin, jotka tri-porukalle on ihan peruskauraa?

Toki tätäkin palstaa lukee moni tapahtumanjärjestäjä... Olisiko tilausta vähän isommalle duathlontapahtumalle esim. keskikesän aikaan tms...???""

- Ainakin minusta tilausta olisi duathlontapahtumalle joskus keskikesällä. Alkukesällä/keväällä liian aikaista juoksuun keskittyneille; ajokilsat vielä vähissä. Ja eihän täällä pohjoisessa susirajalla lumetkaan sula kovin aikaisin, joten maantieajo on hankalaa aikaisin keväällä.

Sarjat vois olla perinteiset kilpa- ja kuntosarja. Luulisi pienen mainostuksen jälkeen löytyvän helpostikin osallistujia. Toki sitä mainostusta pitää sitten olla myös juoksijoiden aviiseissa, ei pelkästään tri-julkaisuissa, nettiä tietenkään unohtamatta.

Allekirjoittanutkin voisi uskaltautua kuntosarjaan, jos tri-kaverit kisaavat kilpasarjassa. Vaikka en ole kokeillut lajia, niin sen verran mielenkiintoiselta vaikuttaa, että ensi vuonna saatan osallistua, viimeistään syksyllä.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy