Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Lättärit


turisti-
 Share

Recommended Posts

Tiedättekö pääkaupunkiseudulta hyviä uimavarusteita myyviä kauppoja? Lättärit olisi tarkoitus ostaa uimiseen.

Näin jollain uimahallissa sellaset hanskamalliset lättärit. Ilmeisesti neopreeniset tai jotain vastaavaa ainetta. Onko kokemuksia kummat olisi parempi hankinta; sellaset kovat muoviset lättärit vai hanskamalliset?

Link to comment
Share on other sites

Jos yhdet lättärit ostaa, niin kannattaa hankkia muoviset. Muovisilla isoilla tai keskikokoisilla saa enemmän lättärivaikutusta, kuin hanskamallisilla. Muovisella myös vedon luiskahtamisen huomaa helpommin, eli hanskamallisella tekniikkavirheiden havainnointi ei ole niin helppoa. Hanskamalliset on hankalampi pukea, jos ui sarjoja, joissa esim. 15 sek. tauon aikana vaihdetaan käsivedoista potkuihin. Hanskamalliset ovat painavammat, kun ne täyttyy vedellä. Ei ehkä kannata hankkia niitä isoimpia muovisia, vaan keskikokoiset, koska isot saattavat rasittaa enemmän olkapäitä. Ostin pari vuotta sitten hanskamalliset. Joskus harvoin uin vielä niillä vaihtelun vuoksi. Kerra ostin Ruotsista sellaiset pitkät lättärit, jotka tulivat melkein kyynerpäähän asti. Käsivarren kohdalla ei ollut mitään kiinnityslenkkiä, vaan ainoastaan kämmenen kohdalla. Niillä oli pakko pitää käsi oikeassa asennossa koko vedon, muuten lättäri luiskahti ja raapaisi ikävästi käsivartta. Nekin unohtui jonnekin uimahallille, kuten kaikki muutkin hävittämäni lättärit.

Link to comment
Share on other sites

Tiedättekö pääkaupunkiseudulta hyviä uimavarusteita myyviä kauppoja? ´

Erittäin hyvät uudet lättärit löytyvät Arenalta eli Vortex Evolution-lättärit. Lättärit on aerodynaamisesti muotoillut kaarevat ja tukevat erittäin hyvin mm. vapaauinnin tekniikkaa ja varsinkin vedenalaisen työskentelyn oppimista. Tietoja lättäreistä saa mm. osoitteesta www.uintikauppa.fi ja siellä näyttää olevan ko. tuote myytävissä 25 egen hintaan.

Malli taitaa olla markkinoiden hinnakkain, mutta voin väittää, että noin 15 - 20 erilaisella lättärillä noin 30 vuoden aikana uinneena voin todeta, että kerrankin erittäin hyvä lättäri.

Missään nimessä ei muuten kannata valita liiaan suurta koko, vaan sellainen jonka pystyy hyvin hallitsemaan ja on sopiva omaan käteen. Harjoitus ja riittävät toistot tekevät mestarin. :character00256:

Link to comment
Share on other sites

Kannattaa ensiksi ottaa ainoastaan oman kämmenen kokoinen lättäri jolla sitten opettelee vedon hallintaa ja saa voimaa vetoon. Sen jälkeen kun tollaisella pystyy uimaan kilometrin vaivattomasti, voi harkita suurempaa mallia. Liian suurella lättärillä käsiveto tapahtuu nopeasti väärin voiman puutteen vuoksi.

Link to comment
Share on other sites

Kiitoksia hyvistä vinkeistä. Tossa eilen Uimastadionilla polskimassa käydessä ostin sieltä Arenan Vortex Evolutionit. En ole tosin vielä päässyt niitä kokeilemaan...

Moni on varoitellut lättäreiden aiheuttamasta liiasta olkapään rasituksesta. Osaatteko tarkemmin sanoa, mikä alue olkapäästä voi rasittua liian rajulla lättäriuinnilla? Ottaako se yleensä etu- vai takaolkapäähän? Riippuuko se käden asennosta?

Heräsi vaan tällainen kysymys mieleen. Osaa sitten hieman varoa, jos niitä innostuu liikaa käyttämään.

Link to comment
Share on other sites

Omalta kohdaltani voin vinkata, että lättäreillä ei alkuun kannata tehdä mitään "vetoja" eikä uida kovin pitkiä pätkiä.

Riittävästi ainakin itselle oli alkuun esim. 5 x 100m rauhallisesti lättäreillä muun uinnin lomassa.

Ja sitten pikkuhiljaa kun tottuu niin voi kasvatella joko määrää tai tehoa, miltä itestä tuntuu.

Link to comment
Share on other sites

Olkapään etupuolen ja sivupuolen lihakset ja niiden kiinnitysjänteet joutuvat todella kovalle rasitukselle, kun oikeaoppisella alkuvedolla kroppa lähtee liikkeelle juuri näiden lihasten aikaansaamalla voimalla. On siinä vähän muitakin lihaksia pelissä, mutta lättäreillä uidessa olkapään alueen voimantuotto korostuu. Ei se liike varmaankaan kuluta olkapäätä, mutta lihasheikkouden myötä voi tulla esim. jännetulehdus. Vähän kuin jos minä hakkaisin nauloja 10 tuntia, niin ehkä ranne tulehtuisi, vaikka kunto olisi miten hyvä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy