Jump to content
Juoksufoorumi.fi

rasitusvamma kuukautta ennen maratonia


Juoksentelijatar
 Share

Recommended Posts

viisi viikkoa ennen ekaa maratonia iski sitten rasitusvamma pohkeeseen. Kohta kaksi viikkoa olen ollut juoksematta, ainoastaan pyöräillyt ja uinut. vamma tuli todella yllättäen, joten uskoin sen menevän yhtä yllättäen ohikin.

Nyt alkaa jo vähän ahdistaa, että täytyykö jo lähteä lääkärille hakemaan lappua maratonin peruuttamiselle.

Arvatkaa harmittaako, kun puolen vuoden eheä ja täydellisesti mennyt harjoittelujakso uhkaa ollakkin turhaa työtä.

Miten luulette viimeisten viikkojen juoksemattomuuden vaikuttavan maratonin onnistumiseen? Pelastuuko tilanne, jos jalka paranee kahta viikkoa tai edes viikkoa ennen maratonia? Vai onko jo nyt aika heittää pyyhe kehään?

Tukholmaan siis lähdössä ja aikatavoite tällä hetkellä lienee jotain neljän ja viiden tunnin väliin.

Auttakaa asiantuntijat!

Link to comment
Share on other sites

Vammasta et kovin paljon tarkemmin kertonut mutta yleisohjeitahan voi silti antaa... Jos ei pysty juokseen niin sitten ei pysty, mutta hoida ihmeessä se vamma pois ilman ressiä. Kyllä niitä tilaisuuksia maratonin juoksuun tulee jatkossakin ja ei sun oo pakko just Tukholmassa onnistua just 110 %:sti. Kyllä meillä on monella ja toisella joskus huonot hetkemme mutta kyllä niistä selviää kun painaa vaan päämäärätietoisesti eteenpäin. Jos ehdit reenata viikon ennen Tukholmaa se on ok, jos kaksi, se on jo plussaa tämän hetkiseen tilanteeseesi nähden. Maraton sitten maisemista ja tunnelmasta täysin siemauksin nauttien läpi ja aika on mitä on.

Link to comment
Share on other sites

Tästä ei tosiaan juuri selvinnyt että millainen se rasitusvamma oli... Mutta kyllä rasitusvammoja - jos se sellainen on - kuntouttaessa helposti kuukausi menee, eikä silloin ainakaan lajinomaisesti harjoitella. Lekurilla käyntiä olisi voinut suositella jo muutenkin kuin vain jonkin lääkärintodistuksen takia.

Jos vamma ei haittaa pyöräilyä eikä uintia, niin ei huolta. Harrastele niitä, eikä se juoksukuntokaan mihinkään katoa. Itsekin pyöräilen rutkasti enemmän kuin mitä juoksen, ihan millä tahansa mahdollisella mittarilla mitattuna, ja Tukholmaan olen myös menossa. Eikä tässä vaiheessa enää kovin paljon kovin vaativia harjoituksia tehdäkään. Pari viimeistä viikkoahan pitäisi kuitenkin keventää harjoittelua eli herkistellä. Joten kun kerran kuitenkin voit harrastaa noita korvaavia lajeja, ajattele sitä vain vähän tavanomaista pidempänä herkistelykautena. Kun sitten ennen maraa käyt vielä parilla lyhyellä ja kevyellä lenkillä, näet onko vamma parantunut. Ja sikäli kun tuntuu olevan, niin sitten niiden tuntumien pohjalta voit tehdä lopullisen ratkaisun matkaan lähdöstä tai sen siirrosta.

Jos jalka on oikeasti parantunut viikkoa tai kahta ennen, niin kyllä se riittää. Mutta parantumisen arviointi, siihen en ota kantaa. Maratonille lähtö heti vammasta toipumisen jälkeen on kuitenkin aina jonkin tasoinen riski. On sitä itsekin lähdetty joskus juoksemaan epävarmana toipumisesta, ja ihan hyvin on mennyt. Mutta mikäli matkaan lähdet ja jalka kaikesta huolimatta äityy reissulla pahaksi, muista tosiaan, että maratonit ovat kuin linja-autoja; aina tulee uusia. Sen takia ei terveyttään kannata riskeerata.

Ja vaikka Tukholma menisikin ihan suosiolla peruutukseksi, niin harjoittelu ei todellakaan ole mennyt hukkaan. Sitten vaan hoidat vamman huolella kuntoon ja uusi tavoite esimerkiksi Helsinki City Marathonille. Tai ehkä jopa jo Paavo Nurmeen. Ja Tukholma ensi vuonna.

Tsemppiä. Toivottavasti tavoite Tukholmasta toteutuu jo nyt.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy