Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Pisan maraton


Recommended Posts

Jos kulttuuriloman ja maratonmatkan yhdistäminen kiinnostaa, voi Pisan maraton olla yksi kiinnostava mahdollisuus. Pisa-maraton juostaan Italiassa Pisassa vuosittain toukokuussa.

Maratonin www-sivut: http://www.pisamarathon.it.

Italiantaitoisille kiinnostavia tietoja voi löytyä myös Pisan maratonin yhden järjestäjäseuran www-sivuilta: http://www.lagalla.it. Lagallan ja Pisan martonin sivuilta löytyy myös mukavia maratonkuvia menneiltä vuosilta.

Italialainen juoksukulttuuri on varsin vanhaa ja kehittynyttä. Tämä näkyy Pisan maratonilla erinomaisen organisoituina ja toimivina järjestelyinä. Reitillä on runsaasti opastajia ja kaikkialla autot ja muu liikenne odottaa/väistää myös hitaampia juoksijoita. Isommissa risteyksissä liikennettä ohjaamaan on onnistuttu houkuttelemaan poliisit, jotka kannustivat tänä vuonna jopa laahustavaa allekirjoittanutta. Juomapisteitä on reitinvarrella paljon ja niillä on tarjolla runsas valikoima syötävää ja juotavaa heti alusta lähtien (juottoloita vähintään 5 km välein). Myös loppupään juoksijoille riittää runsaasti kaikkea. Lisäksi reitin varrella on kannustajia ja katsojia hitaammillekin juoksijoille, mikä on kuntoilijalle aika mukavaa. Jäniksiä on järjestetty 15 minuutin välein ainakin ajoille 3h-4:30, ja he juoksevat ilmapalloihin ja tavoiteajalla varustettuihin paitoihin sonnustautuneina. Maalissa on tarjolla juomia, syötävää ja hierontaa. Myös tavaroiden säilytys ja kuljetus lähtöpaikalta maaliin toimii. Järjestelyt loistavat myös lähtöpaikalle kuljetuksien toimivuutena (kuljetus ainakin Pisan keskustasta, lähtö on Pontederasta). Maratonin hintaan kuuluu myös edellisenä iltana järjestettävä pastatankkaus, jossa voi nauttia italialaisesta ruoka- ja juoksukulttuurista.

Pisan maratonille osallistuu vuosittain noin tuhat juoksijaa ja puolimaratonille osallistujia oli tänä vuonna kolmisen sataa. Kohtuullisen osallistujamäärän ansiosta juoksemaan pääsee varsin pian lähtölaukauksen jälkeen (allekirjoittanut oli lähtöviivalla noin 20 sekuntia lähtölaukauksesta ja juoksussa alle minuutissa, enkä edes tunkenut eturiviin) , joten omia huippuaikojaan tavoittelevat juoksijat pääsevät matkaan mukavasti ilman odotteluja ja hidasteluja.

Reitti on varsin tasainen ja soveltuu sen puolesta vaikka kovankin ajan juoksemiseen. Matkailijalle reitti tarjoaa hienoja maisemia (katso kuvia maratonin ja Lagallan sivuilta). Reitti kulkee läpi pienten italialaiskylien päättyen Pisan kaltevan tornin juurelle. Reitti ei siis kierrä mitään lenkkiä vaan tarjoaa kokonaisuudessaan paljon uutta ihasteltavaa.

Maratonin ajankohtana (toukokuu) voi Italiassa olla jo varsin lämmintä. Tänä vuonna maraton juostiin helteisessä kelissä. Lämpötila voi hillitä huippuaikoja. Maraton alkaa kuitenkin jo aamulla (tänä vuonna klo 8:30 (GMT+1)) ja ensimmäiset pari tuntia lämpötila on yleensä siedettävä, joten noin kolmen tunnin juoksijoille sää on yleensä vähintäänkin kohtuullinen. Alkumatkasta puut ja kylissä rakennukset tarjoavat mukavaa varjoa, mutta juoksijan vauhdista riippuen aurinko voi porottaa aika armottomastikin loppumatkasta. Jos kenkä on kevyt aamuisin, voi tämä maraton olla todellinen vaihtoehto jopa ennätyksien rikkomiseen.

Jos matkaat Italiaan, on sinun syytä varautua siihen, että englanninkielentaitoisia ihmisiä ei välttämättä ole joka nurkan takana. Italialaisten kielitaito vaihtelee, joten osoitteet kannattaa selvitellä etukäteen ja siirtymisiin kannattaa varata aikaa. Ota mukaan myös kartta ja sanakirja. Ihmiset ovat kyllä avuliaita ja mukavia, mutta kielitaito voi joskus asettaa omat rajoitteensa.

Maraton Pisassa on edullinen verrattuna esim. Suomen hintoihin. Tänä vuonna osallistumismaksu oli halvimmillaan 25 euroa (kallein 45 e). Tämänkin sai takaisin, jos oli 500 ensimmäisen ilmoittautujan joukossa ja tuli maaliin (osallistujia n. 1000). Juoksuajan mittaavasta mikrosirusta joutuu maksamaan 10 euron pantin, joka maksetaan takaisin. Pisan maraton on tarkuusmitattu ja ajanotto toimii kenkään kiinnitettävällä mikrosirulla.

Ryanair lentää Pisaan ainakin Lontoon Standstedista ja Frankfurtin Hahnista, joten lennot voi onnistua saamaan edullisestikin. Hotellit Pisan seudulla toki maksavat jotain, mutta toukokuu ei onneksi ole vielä vilkkainta turistiaikaa, joten kustannukset voi onnistua pitämään varsin kohtuullisina.

Jos siis Italia kiinnostaa, on tämä maratontapahtuma yksi varteenotettava vaihtoehto. Suosittelen!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy