Jump to content
Juoksufoorumi.fi

kaikkien aikojen dopingskandaali


PH
 Share

Recommended Posts

Mielenkiintoista seurattavaa ollut viimeiset pari vuotta ammattilaispyöräilyn ympärillä velloneet aivan uskomattomilta kuulostaneet dopinghuhut jotka nyt alkavat osoittautua todeksi. Kaikille lienee ollut jo kauan selvää että ammattilaispyöräilyssä on dopinongelma, mutta nämä uusimmat todisteet viiittaavat aivan käsittämättömän järjestelmälliseen, laajaan ja hyvin organisoituun douppaukseen. Sekä viime vuoden Giron että Tourin voittajat "kärähtäneet" ja uusimpien tietojen mukaan 107 (!) huippupyöräilijän nimet yhdistetty erilaisten dopingaineiden käyttöön. Mielenkiintoinen kysymys sitten onkin, että onko yksikään ammattilaispyöräilijä liikkunut viime vuosina ilman dopingia. Muistan jo useita vuosia sitten jonkun lääkärin ihmetelleen miten ihmiselimistön on mahdollista selvitä hengissä esim Ranskan ympäriajosta sillä teholla jolla nykypyöräilijät sen ajavat. Sehän on jo kauan ollut ihan itsestäänselvys että jokaisella tallilla on oma lääkäri mutta nyt näyttää että kyseisten lääkärien ammattietiikka on ollut olematonta ja douppaus on ollut enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Tilanne on niin toivoton, että esim Saksan pyöräilyliitto ei uskalla nimetä yhtäkään pyöräilijää olympialaisiin ennen DNA-näytettä. Odotan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää. Samalla on valtava harmi että yksi hienoimmista urheilulajeista on TAHALLAAN päästetty nykytilanteeseen. Rankaistaanko lopulta ketään? Ajetaanko suuria ympäriajoja tai kiinnostaako ne enää ketään jos/kun kaikki tunnetut nimet sivussa? Suurin osa ammattilaistalleista joutunee lopettamaan toimintansa jos/kun sponsorit vetäytyvät? Ehkä koko tallitoiminta nykyisellään loppuu ja tilalle kehitetään täysin uusi, dopingvalvottu järjestelmä jossa jokainen ajaja edustaa vain itseään tai maataan. Ai että miten herkullista olisi jos joku huippunimistä tekisi miehen työn ja puhuisi suunsa puhtaaksi nyt kun kupla on puhjennut.

Alla vielä MTV3 urheilutoimittaja Porttilan juttu aiheesta.

Porttila: Ketjunpolttajat

01.05.2007 20:17

Ammattilaispyöräily elää tällä hetkellä lajin suurimman kriisin keskellä. Viime vuonna alkaneen dopingvyyhdin tutkinnassa on paljastunut 107 ammattilaispyöräilijän nimet, kaikkien kohdalla on syytä epäillä dopingin käyttöä.

Onkin syytä kysyä, onko lajin huipulla yhtään puhdasta urheilijaa, vai onko dopingaineiden käyttö karannut totaalisesti käsistä. Jo vuosia sitten todistettiin, ettei dopingin käyttö ollut pyöräilyssä yksittäisten urheilijoiden aiheuttama ongelma, vaan käyttöä ohjattiin järjestelmällisesti tallien ja niiden palkkaamien lääkärien taholta.

Nyt purkautumassa oleva, Espanjalaisen dopinglääkärin muistiinpanoihin perustuva tutkinta onkin tyrmistyttävää luettavaa. Se heittää synkän varjon koko lajin ylle.

Jo viime kesänä 13 huippunimeä joutui jättämään epäilyjen vuoksi väliin Ranskan ympäriajon, mukana Giro d'Italian voittanut Ivan Basso. Basso valmistautui täysillä reilun viikon päästä alkavaan tämän vuoden Giroon, mutta jättäytyi uusien tutkimustulosten vuoksi pois kilpailusta.

Kysymys kuluukin, keitä kisaan ylipäätänsä voi osallistua ?

Ammattilaispyöräilyssä epäilyksen alla ovat joko virallisesti tai epävirallisesti lähes kaikki huiput, tilanne on siis sama kuin jos 107 maastohiihdon kärkihiihtäjää olisi epäiltyjen listalla.

Vertailu kertoo karua kieltä skandaalin laajuudesta.

Dopingista jotain tietävät valmentajat ja lääkärit ovat pitäneet ammattilaispyöräilyä pahimpana doping-lajina jo vuosia. Lahden MM-skandaalin jälkeen yksi suomalaisvalmentaja kertoi millä silmällä kannattaisi seurata Ranskan ympäriajoa. Hänen mukaansa pitkähihaisia paitoja käyttävistä pyöräilijöistä osalla kulki tippaletku käsivarteen.

Silloin lähinnä naureskelin väitteelle, nyt tiedämme, että ainakin etappien jälkeen pyöräilyjoukkueitten hotellihuoneet muistuttavat enemmän sairaalasaleja kuin nukkumatiloja.

Voiko ammattilaiskisoissa sitten edes pärjätä ilman dopingia?

Kun on käynyt seuraamassa vuoristokisoja, Ranskan ympäriajoa tai Giroa, ei voi kuin ihmetellä millaisia teräsmiehiä pyöräilijät ovat. He polkevat päivä toisensa jälkeen ylös sellaisia mäkiä, joissa autokin meinaa hyytyä. Ei ihme, jos voiton varmistamiseksi elimistöä vahvistetaan aineilla, jotka ovat kiellettyjä. Välillä tuntuu, että ilman "tankkausta" pyöräilijät jäisivät reitin varrelle.

Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI onkin kovan paikan edessä. Sen uskottavuus dopingasioissa on jo pakkasen puolella, mielenkiintoista nähdä kuinka se suhtautuu 107 uuteen doping-epäilyyn.

Teksti: 1.5.2007 Jari Porttila

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Onhan tuo aikamoinen rysä ollut, hyvä olisi jos putsaantuisi niin pääsisivät puhtaat lähtemään taas samalta viivalta... Mielenkiintoista olisi myös saada niiden yleisurheilujoiden ja futaajien nimet joita Puerton käryssä kerrottiin aikanaa olleen kymmeniä ja kymmeniä - jostain kumman syystä vaan fillaroitsijat pääsee nimineen lehtiin??? Liian persaukisten laji??

Link to comment
Share on other sites

Homma on lähetnyt vikasuuntaan, koska pitkät etappiajot ovat epäonnistunut keksintö. On syntynyt palautumiskilpailu, mitä on lähes pakko vauhdittaa dopingaineilla pärjätäkseen.

En ymmärrä ylipäätään, miksi pyöräilyssä pitäisi kilpailla suurelta osin älyttömän pitkillä matkoilla. Toki juoksussakin on ultrakisoja, mutta ne muodostavat vain pienen vähän seuratun osan juoksutapahtumista. Jos ultrat olisivat mukana rahakkaissa Gp-kisoissa ja olympia- ja arvokisalajeja, syntyisi niissäkin ajan myötä mittava dopingongelma.

Eli summa summarum pitkät etappiajot pois, pääpaino ratapyöräilyyn ja lyhyempiin aika-ajoihin.

Link to comment
Share on other sites

Eikuu nyt nimenomaan on syytä seurailla Girot ja Tourit ja Vueltat - tiedä vaikka Veikkanen tai Kellu räjäyttää potin kun ykkösryhmän letkumiehet vihelletään varikolle.... Kyllä se Läänssi vaan oli pirun kova jätkä kun pärjäsi näitä tappiin asti doupattuja vastaan (mittäänenooottanu...jep jep) ja monta vuotta vielä.

Link to comment
Share on other sites

Jaahas, Porttila kommentoimassa pyöräilyä ja siihen liittyvää dopingia ? Pysyis vaan a.o herra formuloissa ja muissa vastaavissa, pyöräilystä hänen ymmärrys lienee samalla tasolla kuin minun härkätaisteluista. Melkoisen värittynyt juttu, samanlainen voitaisiin kirjoittaa hiihdosta ja monesta muustakin kestävyyslajista. Fillarointi nyt vaan sattuu olemaan ääripään esimerkki, missä nopea palautuminen on nyky kisamuodoissa välttämätöntä ja keinothan valitettavasti tunnetaan.. ja niitä myös aktiivisesti käytetään. Dopingkäytön laajuus ei liene kellekään vähänkään lajia seuranneelle mikään jymy-yllätys ?

Tanikutsille: Älä välitä, minulta meni usko juoksun puhtauteen "Vartti Mainion" dopingskandaalin myötä. "Mitään en oo ottanut", "talonmies Nyyssösellä tms. meni sekaisin hormoonit ja vitamiinit"... huvittavaa viihdettä, jota urheilu parhaimmillaan/pahimmillaan voi tarjota. Sen jälkeen ei ole tarvinnut kestävyysjuoksua töllöstä seurata :) Ehkä tuon em. spektaakkelin ylittää Paavo M Petäjän kärvistely naama punaisena TV-kameroiden edessä Lahden jälkeen..

Huippu-urheilusta kun nyt tuskin saada puhdasta millään konstilla oli laji mikä tahansa.

Link to comment
Share on other sites

Eniten tässä kiinnittää huomiota jutun laajuus. Ensin epäilltyjen listalla oli vajaat 60 nimeä, nyt niitä on jo yli sata.... Martti Vainion autotallipuuhastelut ja suomalaisten hiihtäjien amatöörimäiset kohellukset ovat lähinnä onnettomia yksittäistapauksia. Pyöräilijöiden puuhissa taitaa olla oikeat doping-ammattilaiset asialla. Toivottavasti iso luuta putsaa nurkkia ja oikein kunnolla (toiveajattelua?).

Link to comment
Share on other sites

Joo ei kelleen varmaan yllätyksenä tule että osa ammattipyöräilijöistä kuten kaikkien muidenkin kestävyyslajien huipuista douppaa. Onhan noita yksittäisiä käryjä käynyt ja pyöräilijöitä jopa mystisesti kuollut kisoissa ja vapaa-ajalla todennäköisesti pieleen menneen douppauksen seurauksena. Mutta juuri tämä epäurheilijamaisen toiminnan laajuus ja järjestelmällisyys on ihan käsittämätöntä. Käytännössä on siis niin että jokainen ajaja ja ammattilaistallien toiminnassa mukana ollut henkilö on VARMASTI tiennyt dopingista mutta kukaan niistä sadoista ihmisistä ei ole saanut suutaan auki. Yhdessä pyöräilypäättäjien kanssa on vimeiseen asti epätoivoisesti yritetty pitää kulissia pystyssä ja nyt sitten romahtaa koko ammattipyöräily. Todella massiivisia toimia tarvitaan nyt lajin uskottavuuden palauttamiseksi. Muutaman ajajan määrääminen parin vuoden kilpailukieltoon ei muuttaisi mitään ainakaan parempaan suuntaan.

Toivottavasti muut seurais Basson esimerkkiä eivätkä aloittaisi sitä liian tuttua neitimäistä "mitään en oo tahallaan ottanut, joku oli laittanut epoa mun hammastahnaan" vakuuttelua.

Link to comment
Share on other sites

Ei kai mikään laji enää ole dopingista vapaa , siis mitä huippuihin tulee. Minä en ainakaan usko että esimerkiksi pikajuoksussa tai hiihdossa, voimailulajeista nyt puhumattakaan on enää mahdollista päästä terävimmälle huipulle käyttämättä kiellettyjä aineita. Sääli tietenkin niitä todella harvinaisia huippuyksilöita jotka menestyvät puhtain keinoin. Nykyään ei kuitenkaan voi olla epäilemättä ketään.

Link to comment
Share on other sites

Eikuu nyt nimenomaan on syytä seurailla Girot ja Tourit ja Vueltat - tiedä vaikka Veikkanen tai Kellu räjäyttää potin kun ykkösryhmän letkumiehet vihelletään varikolle.... Kyllä se Läänssi vaan oli pirun kova jätkä kun pärjäsi näitä tappiin asti doupattuja vastaan (mittäänenooottanu...jep jep) ja monta vuotta vielä.

Ei kai Armstrongaan ihan puhdas ollu, vai mitä? Tais vaan olla ovela, vanha kettu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy