Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Aamulla, päivällä vai illalla?


Karo
 Share

Recommended Posts

Jokaisella on varmaan oma tapansa ajoittaa lenkit päiväohjelmaansa. Itselleni päivärytmin kannalta parhaiten tuntuvat sopivan aamulenkit: suoraan sängystä ulos, venyttelyjen ja suihkun kautta aamupalalle (välissä toki asiaan kuuluvat vaatteidenvaihdot!)

Millaisia vaikutuksia lenkkiajalla on treeneihin, niiden onnistumiseen ja sykkeisiin, ja olisiko hyödyllistä kokeilla lenkkeilyä myös muihin vuorokaudenaikoihin? (Tällä hetkellä tällä tuskin on paljon merkitystä, koska lähinnä ajattelin jystellä tuollaisia lepposia peruskuntolenkkejä.)

Voisi varmaan kuvitella, että aamulenkeillä ei saa ihan parasta vauhtia irti, kun jalat ovat vielä unessa ja lihakset lyhyinä. Toisaalta voisi kuvitella, että tyhjän vatsan aamulenkit opettavat elimistölle rasva-aineenvaihduntaa.

Milloin juoksette lenkkinne, ja millaisia kokemuksia teillä on "väärään aikaan" juossuista lenkeistä?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Aamulla ennen kuin muu perhe herää. Aamu on henkisesti helpoin aika. Myöhemmin päivällä lenkeillä on jotenkin tylsää. Aamulenkit menee kai jotenkin unenpöpperössä...

Yhdyn edelliseen jostaki syystä parhaiten viihdyn aamuisin lenkillä, tietty mulla on aamu aika suhteellinen käsite..:) mut esim. aamu kymmeneltä. En ehkä edes ole aamulla parhaimmillaan mutta silti se on mukava loppu päivä hommailla muuta. Toki paljo tulee lenkkeiltyä illoinki varsinki viikolla.

Link to comment
Share on other sites

Tästä aihesta oli muistaakseni avaus jossakin oikein gallupin kera, mutta ei se mitään, jaksaahan näitä samojakin jauhaa...

Viikonlopun pitkä on ehdottomasti tehtävä aamulla, muualle sitä ei oikein saa edes sopimaankaan. Tänään lähdin tasan kymmeneltä aamutoimien jälkeen, eli siis minä syön normaalina aamupalan ennen lenkkiä.

Arkilenkeissä tuo toleranssi on vähän suurempi. Paras aika on lähteä heti työpäivän jälkeen, niin saa karistetttua työasiat mielestään ja virkistyy iltaa varten. Yleensä käyn kuitenkin pojan salibandytreenien aikaan ja ne ovat vähän miten sattuu.

Link to comment
Share on other sites

Korkeintaan pari tuntia heräämisen jälkeen, paitsi jos aamuvuoroissa juoksen töihin. Suoraan herättyä on vaan niin tukkessa ettei varsinkaan vauhdikkaampi juoksu onnistu. Yövuorojen aikaan tulee oltua niin väsynyt koko ajan että silloin harvemmin edes yrittää kovia lenkkejä juosta koska ne ei suju.

Link to comment
Share on other sites

Aamulla tykkäisin juosta. Olen aamuvirkku muutenkin luonteeltani. Mutta nyt pakon edestä joudun iltaisin juoksemaan..sitten kun siihen nyt pystyn.

Iltaisin väsyttää ja haukotuttaa ja laiskottaa ja tekosyitä löytyisi ja olo on vetelä ja nälkäkin olisi ja ruikuti, ruikuti..

Aamulla tuntuu, että olisi energiaa vaikka mihin, illalla taas sohva kutsuisi.

Link to comment
Share on other sites

Aamulla ei kertakaikkiaan kykene.

Juoksentelisin päin puita, varsinkin näin talvella.

Kesällä vielä onnistui aamulenkit kun oli pakko herätä pitkää lenkkiä varten kuudelta et ehti herätä ja heittää lenkin ennen kuin aurinko lämmitti liikaa. Nyt ei ole niitä ongelmia.

Illalla venyy välillä ihmetekoihin vaikka työpäivän päälle ajaisin parisataa kilsaa seuraavaan kaupunkiin. Kun hotellikuolemaa uhmaten pakotan itseni lenkille niin puolentunnin juoksemisen jälkeen juoksis vaikka Kiinaan.

Aamulla töihin lähtiessä ei tästä "Kiina-ilmiöstä" ole sitten tietookaan.

Link to comment
Share on other sites

Aamulla väsyttää, heti töiden jälkeen väsyttää ja iltajuoksut vie yöunet.

Sopivin aika olis puolenpäivän kieppeillä ennen syöntiä, tämä herkku onnistuu vain sunnuntaisin ja lomilla, perjantaina on saunapäivä, joten lauantaina tulee harvemmin juostua...

Arkisin juoksentelen väsyneenä heti töiden jälkeen.

Link to comment
Share on other sites

Harjoitteluoppaissa aamulenkkiä suositellaan juostavaksi rauhallisesti,tavallaan verryttelyn omaisesti,tai palauttavaksi,edellisen kovan päivän jälkeen.Mutta muistelen lukeneeni jostain,että joskus kannattaisi tehdä koviakin treenejä aamuisin,kun keho on yön levännyt.Harjoituksellisesti kannattaa varmaan antaa keholle ärsykkeitä muulloinkin kuin totuttuun aikaan.Itse lähden,jos saan aikaiseksi,suoraan sängystä.Nykyisin, sunnuntain pitkälle kuitenkin vasta aamupalan jälkeen,olen huomannut silloin palautuvani nopeammin.

Link to comment
Share on other sites

Aikaisemmin juoksin lenkkini arkisin heti töiden jälkeen ja viikonloppuisin aamupäivästä.Mutta kun lenkille lähtö väsyneenä työpäivän jälkeen alkoi tuntua ajoittain hyvinkin vaikealta, päätin kokeilla juoksua aamulla ennen töiden alkua.Tällä aamukaavalla on nyt menty puolisen vuotta, ja tuntuma on, että iltalenkkeihin tuskin minun kohdallani on paluuta.Arkiaamuisin herään nykyään klo 5, hörppään aamukahvit ja ajan autolla työpaikalle.Sieltä aloitan lenkin kuuden maissa, ja ehdin ennen töiden alkua juosta 1-1,5 h, pidemmät lenkit on jätettävä viikonloppuun.Työpaikka on lähtönä ja maalina, koska näin saan juosta valaistuja teitä pitkin.Kieltämättä juoksemaan lähtö joskus puoliunessa on aikamoista jäiden polttelua, mutta kun saa itsensä liikkeelle niin taashan sitä mentiin..Plussapuolina sanoisin, että aamulla levon jälkeen ainakaan työväsymys ei juoksua haittaa ja teillä ja kaduilla on rauhallista juoksennella.Illalla on kylläkin mentävä ajoissa nukkumaan, itselläni 21:n aikoihin. Joskus ehätän aamulenkille jo hyvän tovin ennen kuuttakin, ja viimeistään silloin harvat vastaantulijat katsovat hitaasti..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy