Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Traineri osana juoksuharjoittelua


Recommended Posts

No niin, Pukki toi trainerin lahjaksi, ja nyt alkaa sisäpyöräilyn ihanuus. Sen jo totesin että hikoilu on aika mieletöntä ! Tarkoitus on siis saada vaihtelua juoksuun, ja jos mahdollista myös parantaa ultrailuun liittyviä tuloksia. Tavoitteena juosta etanavauhtiani pidempään, ei välttämättä juosta kovempaa - jos tämä on jotenkin mahdollista.

 

Kysymykseen: minkälaisia harjoituksia kannattaa tehdä trainerillä, ja mitkä juosten? Sillähän on mahdollisuus tehdä vaikka mitä, perus-jurnutuksesta sprintteihin ja kaikkea siltä väliltä. Mutta aika on rajallista, ja jos pyöräilen en juokse, ja päinvastoin. Eli mitkä reenit kannattaa ehdottomasti juosta ? Vai onko monipuolisuus valttia, ja kantsii vaan treenata molempia monipuolisesti ? 
 

Kiitos etukäteen vastauksista ! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Peruskestävyystreenejä matalalla sykkeellä voi hyvin tehdä trainerilla, niin pitkiä kuin pää kestää. Viikottainen pitkä lenkki juosten olisi kuitenkin hyvä tehdä jos ja kun tavoitteet ovat ennen kaikkea juoksussa. Ultrajuoksijan ei juuri vauhtitreenejä tarvitse talvella tehdä, mutta ei viikottaisesta VK-lenkistä juosten haittaakaan ole. 

 

Sprintit trainerilla ovat täysin hyödyttömiä ultrajuoksua ajatellen, mutta hauskoja siitä huolimatta jos kiri irtoaa. Jos trainerissa on sen verran älyä, että sillä pystyy tekemään "mäkitreenejä" niin riittävän jyrkkään ylämäkeen voi tehdä voimaharjoituksia. Onnistuu toki "tyhmällä" trainerillakin siten, että isketään iso vaihde päälle ja laitetaan vastusta riittävästi. Ja ollaan varovaisia polvien kanssa, tuollaisissa harjoituksissa on hyvät mahdollisuudet hankkia polvivammoja, joten omalla vastuulla toteutus.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Siirtovaikutus lajista toiseen on sitä suurempi, mitä huonommassa kunnossa on. Ja toisaalta myös mitä tilapäisemmästä järjestelystä on kyse (juoksukuntoa ei voi ylläpitää pyöräilemällä vaikkapa parin vuoden ajan). Juoksussa, eritoten pitkillä matkoilla, myös osatekijäksi tulee jalkojen (isku)kestävyys jota ei trainerilla saa laisinkaan kehitettyä. Karkeasti ottaen siis, trainerilla saa kyllä yleiskuntoa kehitettyä ja varmasti osa siitä siirtyy myös juoksuun, mutta ei sovi olettaa että kuitenkaan kaikki. Sen takia kaikki lajinomaiset/kisaan valmistavat harjoitteet kannattaa suorittaa juosten. Ehkäpä trainerilla kannattanee siis ajella juoksun päälle paremminkin kuin korvata juoksuja. Ajaa sen verran kuin jaksaa ja semmoisia harjoitteita kuin huvittaa/sopii juoksuohjelman kanssa yhteen. 

 

Voisi ajatella, että ultrajuoksijan talvella olisi hyvä kehittää niitä ominaisuuksia, joita kisoissa ei niikseenkään kaivata, mutta jotka mahdollistavat kunnon kehittymisen. Puhutaan siis lyhyemmistä vedoista, vauhdista ja ehkäpä myös hapenottoharjoitteista. Noita on mahdollista tehdä myös trainerilla. Tosin jaloista voi loppua jerkku kesken hapenottotreenissä ennen kuin pääsee oikealle zonelle. Mutta siihen auttaa harjoittelu. Hyvä pointti ehkä onkin, että jos aikoo tehdä peruspyörittelyn lisäksi ns. oikeita harjoituksia niin silloin sillä pyörällä olisi hyvä ajella enemmän kuin tunti pari viikossa! 

 

Mitä haittaa pyöräilystä voi olla? Jos tekee liian kovia harjoituksia, se voi vaikeuttaa juoksuharjoittelua. Pyöräily kuormittaa samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin urheilu, joten se kuormitus on pois juoksusta. Jos tekee ns. oikeita harjoituksia, myös juoksuun tarpeeton lihaksisto voi kehittyä "turhaan". Vastapuolella sitten jos pyöräilyn ottaa osaksi normaalia ohjelmistoaan niin sillä on huomattavan paljon helpompi tehdä esim. palauttavaa harjoittelua kuin juosten. Ja sitä kautta helppoja tunteja on tehtävissä huomattavasti enemmän kuin pelkästään juosten. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy