Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Ruuhka Tukholmassa??


Recommended Posts

  • Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Riippuu varmaan aika paljon lähtöryhmästä. Minä lähdin vuonna 2005 toisesta ryhmästä enkä kyllä kärsinyt ruuhkasta lainkaan. Lähtösuoran jälkeen kurvataan tiukasti vasempaan leveälle bulevardille jossa on viheralue keskellä. Pääjoukko valitsee vasemman eli lähemmän puolen kadusta, mutta minusta näytti kannattavammalta valita oikea vaikka se ehkä olikin viisi metriä pitempi reitti. Kun hölkkäsin sitä liki tyhjää kaukaisempaa kaistaa ja katselin tungosta vasemmallani, arvelin ohittaneeni muutaman sata kanssajuoksijaa ensimmäisen viiden minuutin aikana ilman sen kummempia kiihdytyksiä.

Link to comment
Share on other sites

Olen juossut Tukholmassa neljä kertaa joista ensimmäistä ei tämän kysymyksen yhteydessä lasketa (v.1999 tasan 4 tuntia ). Muilla kerroilla olen päässyt omaan vauhtiini (n. 5 min / km - 4:30/km) vasta n.5-7 km kohdalla. Alussa olen siis joutunut pumppaamaan ja poukkoilemaan tungoksessa. Varsinaista kävelyä on ollut käytännössä vain lähtöviivalle saakka.

Luonnollisesti mitä lähempää kärkeä päässee lähtemään sitä nopeammin saa omasta vauhdistaan kiinni, mutta silloin saattaa olla tien tukkona nopeammille. Aiempina vuosina (ainakin vuoteen 2003 joka oli viimeinen Tukholman keikkani) lähtöryhmiä ei käytännössä valvottu mitenkään joten aivan kärjen tuntumaan oli pakkautunut aika paljon sellaisia juoksijoita joidenka olisi pitänyt olla muutamia tuhansia ihmisiä taaempana, mutta ymmärtääkseni nykyään lähtöryhmien valvonta on tiukempaa. Onko jollakulla tuoreempaa kokemusta tästä?

Link to comment
Share on other sites

Viimekesänä lähdin olikohan toiseksi viimeinen lähtöryhmä ja tosiaan tuosta startti viivalta pääsi lähtemään juoksemaan lähes heti omaa vauhtia. Itsekkin kiersin "pitempää" kautta ihan vahingossa ja siellä oli tosiaan paljon väljempää, joten suosittelen sitä. Matka jatkui ihan sujuvasti väkijoukkoon nähden kunnes tuli ensimmäinen juottopiste yhden hiekkatien alkuun ja sitten tuli stoppi. Täys seinä eikä läpi meinannut päästä.

Itse olin varustautunut omalla juomalla juuri siksi, että voisi tuon ekan pisteen välttää, mutta tulihan siinä sitten juotuakin, kun yritin väkijoukon läpi päästä. Siitä matka jatkuikin sitten jo loppuunasti ilman ruuhkia.

Hieno tapahtuma ja erityisen palkitseva jos lopussa voimia riittää, niin pystyy ohittamaan selkiä ihan oikeasti jopa tuhansia.

Link to comment
Share on other sites

Mulla tälläiset muistikuvat Tukholmasta:

2002, kolmas ryhmä: Kohtalaisen hyvin pystyi juoksemaan omaa vauhtia ekat pari kilometriä. Sen jälkeen reitin kaventuessa pientä mutkittelua vaadittiin, mutta melko vähän tuosta oli harmia. Tuloksena silloinen ennätys 3.02.49

2003, toinen ryhmä: Heti alusta 2 km aivan liian kovaa, eli alle 4 min/km. Tuossakin vauhdissa tuntui välillä että jää jalkoihin, kun porukka ryntäsi aivan hulluna. Sitten parin kilometrin jälkeen näitä alkurynnistäjiä tuli laumoittain selkä edellä vastaan, mutta oli kuitenkin hyvin tilaa ohittaa.

Link to comment
Share on other sites

Lähtösuoran jälkeen kurvataan tiukasti vasempaan leveälle bulevardille jossa on viheralue keskellä. Pääjoukko valitsee vasemman eli lähemmän puolen kadusta, mutta minusta näytti kannattavammalta valita oikea vaikka se ehkä olikin viisi metriä pitempi reitti.

Just näin! Lähdin 2004 Tukholmassa takimmaisesta lähtöryhmästä, ja oikeanpuoleisen kaistan valitsemalla ohitin varmaa toista tuhatta juoksijaa muutaman sadan metrin matkalla. Siinä loivassa alamäessä oli hyvä päästellä rennonreipasta pikajuoksua, seuraavat 10 km saikin sitten palautella ruuhkassa rauhallisemmalla tahdilla. Mitä nyt välillä joutui ojanpohjien kautta koukkimaan kun vauhti meinasi jumittua ihan raahustamiseksi.

Link to comment
Share on other sites

2005 Tukholmassa lähdin ensikertalaisena ja viime hetkellä lähtöalueelle saapuneena aivan joukon perältä. Kävelyä ja kykkimistä riitti ainakin 5-7km, 5km:n kohdalla alkoi jo turhautuminen puskea pintaan kun jäin tavoiteajoistani jokaisella kilometrillä aina vain lisää. Muistelin kokeneempien ohjetta, että ei kannata tuhlata voimiaan puikkelehtimiseen ja ojissa juoksenteluun ja maltoin mieleni. 6km:n kohdalla alkoi turhautuminen olla kuitenkin sitä luokkaa että päätin ohittaa hitaampia vaikka sitten ojien kautta. Ojia kyntämällä aloin pikkuhiljaa päästä omaan vauhtiini eli n. 4.50min/km. Ruuhkassa hiippailessani muistelin Harri Hännisen sanoneen noutajan olevan tulossa jos kanssakilpailijat alkavat ärsyttää, mutta tästä ei tällä kertaa ilmeisesti ollut kyse.

2006 vuoden maratonilla lähdin muistaakseni kolmannesta lähtöryhmästä ja lähtölaukauksen pamahdettua pääsin vauhtiin melkein saman tien eikä ruuhkaa sen jälkeen ilmaantunut.

Oman juomapullon mukaan ottamista suosittelen, sillä säästää runsaasti aikaa kun voi vapaasti ohittaa pari ensimmäistä juoma asemaa.

Link to comment
Share on other sites

Sopii se kyllä sillä hyvän ajan voi tuhota kirmaamalla alun liian kovaa. Pätee erityisesti maratonilla.

No jaa. Puhe oli "hyvästä ajasta". Subjektiivisesti hyvän ajan voi toki juosta vaikka mistä lähtisi, mutta absoluuttisesti hyvää aikaa, sanotaanko vaikka kakkosella alkavaa, ei juokse jos lähtee massamaratonilla porukan takaa.

Hidastavan vaikutuksen lisäksi ohittelu tuppaa aiheuttamaan kiemurtelua, kiihdytyksiä ja jarrutteluja jotka syövät enemmän paukkuja kuin mitä kellon näyttämällä vauhdilla pitäisi kulua.

Link to comment
Share on other sites

No jaa. Puhe oli "hyvästä ajasta".

hatapan kommentista kai oli kyse ja siinä puhuttiin "jonkinlaisesta ajasta".

absoluuttisesti hyvää aikaa, sanotaanko vaikka kakkosella alkavaa, ei juokse jos lähtee massamaratonilla porukan takaa.

Ajatusleikki: jos eka kympin joutuu ruuhkan vuoksi jarruttelemaan vaikkapa 50 minuuttiin, niin jää vielä 2.09 aikaa suoritua lopusta 32 km:stä. Siis tuollaista 4.01 vauhtia. Ei pitäisi olla mahdotonta. Toisaalta ehkä todella on niin että massamaratonilla on tukkoista vielä kympinkin jälkeen?

Ja absoluuttisuudesta - ei se ihan noin yksiselitteistä ole. Jos vaikkapa J Holmen juoksee 2.59 niin onko kyse absoluuttisesti hyvästä ajasta? Tai jos perussohvaperuna juoksee 3.59 niin onko kyse absoluuttisesti mistä?

Nämä jutut on aina suhteellisia ja yhteydessä päivän kuntoon ja olosuhteisiin. Jossakin kontekstissa 2.59 voi olla hyvä ja toisessa huono aika - vaikka olisi saman juoksijan tekemä.

Ja siihen alkuperäiseen pointtiin;

olen siinä käsityksessä että yleisempi virhe on pilata maraton liian kovalla alkuvauhdilla kuin liian hitaalla.

-gs

Link to comment
Share on other sites

Sammaa mieltä, liian kova alkuvauhti pilaa juoksusi todennäköisemmin kuin liian hidas. Tukholmaan ei kyllä kannata mitään hirmu aikoja lähteä juoksemaan ellei ole todella pro ja pääse lähtemään ensimmäisestä tai toisesta ryhmästä. Tukholmaan kannattaa lähteä nauttimaan hyvästä tunnelmasta. Lisäksi hitaan alun jälkeen lopussa tulee taatusti paljon selkiä vastaan ja sehän vasta on mukavaa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy