Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Ke 21.07.

Arvostele ketju:


Recommended Posts

@Pasi_P Periaatteessa. 8 sekuntia pienestä liikkeestä mutta kyllä tuosta vedon alkupuoli menee vauhdin kiihdyttämiseen. Tämä ei haittaa kun tavoitteena ei ole ensisijassa vauhdin ylläpitäminen vaan saavuttaa vedossa korkea hermo- ja lihastyö. Sekunteja en toki mittaa joka vedolla vaan olen katsonut mihin tuossa ajassa pääsee starttipaikalta kussakin mäessä ja sitten vetelee niille main. Vedot voivat toki olla 10 tai jopa 12 sekuntia mutta lyhyt to on hyvä. Siitä palautuu nopeasti ja hyvin alaktisena setti ei ole kuormittava palautumisen kannalta. 12 sekunnista ei kannata hyväkuntoisenkaan mennä ylöspäin tai hapot ja väsyminen alkavat haittaamaan tehoa ja palautumista ja aikaa vetojen välillä palautteluun tarvitsee selvästi enemmän.

 

Ajatus tuossa ei niinkään ole voimia tai varsinkaan lihaksia kasvattaa vaan pitää minimiefortilla nopeita motorisia yksiköitä aktiivisina (kehittää liikehermon sekä lihaksen kykyä työskennellä) kestoharjoittelun ohessa uskoen että siitä on hieman hyötyä myös kestosuoritukselle. Lihakset kun toimivat ilmeisesti kierrättämällä motorisia yksiköitään niiden väsymyksen mukaan ja nopeammat yksiköt pystyvät nekin tuomaan pientä apua. Oletettavasti huonommin jos niitä ei harjoiteta. Tuollaisella normi kestohölkällä vain melko pieni osa lihaksesta on käytännössä missään vaiheessa aktiivinen. Pitkä harjoitus joka ajaa lihaksen tarpeeksi uuvuksiin on korkean tehon ohella toinen mikä aktivoi lihasta laajemmin mutta toki aiheuttaa enemmän väsymystä treeniohjelmaan. Mäkikireissä kehittyvät jonkin verran myös tukilihakset ja sidekudokset kun tulee kovempaa ärsykettä niille. Ylämäkeen on kuitenkin varsin turvallista juosta pienempien iskujen vuoksi, kunhan on lämmitellyt hyvin ja aloittelee vaikka vain 1-2 kiristä joita voi sitten kerta kerralta lisätä kun keho tottuu.

 

Alla olevassa linkissä on kansantajuistettu filosofiaa näiden takana, vaikka siinä käytetäänkin pidempiä ja hapottavia vetoja kerran viikossa. Itse olen tehnyt aluksi 2 x viikossa ja ylläpitona kerran viikossa. Mäki voi olla sellainen aika tuntuvakin mäki 6-10 % minkä pitäisi auttaa aktivoimaan lihasta ja pehmentää iskuja, toki tasaisemmalla saavuttaa nopeutta ja mekaniikka muistuttaa enemmän tasamaajuoksua, mutta iskut on rajummat ja tuo tavoite lähes koko lihaksen aktivaatiosta saattaa jäädä vajaaksi.

 

https://www.active.com/running/articles/run-with-more-muscle

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jep, kiitos! lähinnä olen miettinyt tätä sen kautta jos tekisi puhdasta nopeusvoimaa, eli kuinka tärkeää siinä on saada täysvauhtista juoksua ylämäkeen sen 8-10 sekuntia. Itsellä ainakin menee varmaan 4-5 sekuntia kiihdytykseen ja loput noin 4-5 sekuntia on sitten täysvauhtista. Eli riittääkö se nv-treeniin,  vai olisiko tosiaan hyvä ottaa kiihdytys tasaisella ja sitten maksimaalinen 8-10 sekuntia mäkeen.

Link to comment
Share on other sites

@Pasi_P En ole tuosta nopeuden kehittämisestä laajemmin niin perillä joten arvelen vain fiilispohjalta että nopeusvoiman kannalta tuossa kiihdytyksessä voi olla pidempi voimantuottoaika ainakin joillain lihaksilla kuin sitten täydessä vauhdissa ja siten se nopeuskomponentti voisi olla maksimissaan enempi vasta kun vauhti on saavutettu. Mikä sitten olisi paras vetoformaatti harjoittaa sitä en osaa sanoa, luultavasti kuitenkin useammat lyhyet työjaksot hyvin palautuksin koska pitkissä ehtii kuitenkin aina väsyä mikä on puhtaalle nopeudelle paha juttu. Toki ylämäissä paras nopeus on aina menetetty (mutta voima sitten vahvempana). Ehkäpä esim. @iisak pikakiiturina on perehtynyt nopeusvoimatreeneihin.

 

Esim. tässä jutussa puhutaan max. kuuden sekunnin suorituksista eli kyllä se lyhyt aika riittää ja varmasti raju kiihdytys sekin tuottaa jo väsymystä lihakseen.

Link to comment
Share on other sites

@Pasi_P Mitään asiasta tietämättömänä tuumailen, että pitäisikö maksiminopeuteen liittyviä ominaisuuksia kehittää tasaisella tai jopa alamäkeen. Tehoa toki saa treenattua turvallisemmin ylämäissä, mutta teholla ei paljoa tee, jos jalat eivät vain liiku tarpeeksi vikkelään. Ainakin itsellä tulee siinä raja vastaan joissain alamäissä. 

Link to comment
Share on other sites

33 minuuttia sitten, MikkoVe kirjoitti:

@Pasi_P Mitään asiasta tietämättömänä tuumailen, että pitäisikö maksiminopeuteen liittyviä ominaisuuksia kehittää tasaisella tai jopa alamäkeen. Tehoa toki saa treenattua turvallisemmin ylämäissä, mutta teholla ei paljoa tee, jos jalat eivät vain liiku tarpeeksi vikkelään. Ainakin itsellä tulee siinä raja vastaan joissain alamäissä. 

 

Pohdin tätä lähinnä voimaharjoittelun kautta, en niinkään ajatellut juoksun maksiminopeutta. Nopeusvoiman voisi tehdä muutenkin kuin juoksemalla ylämäkeen (kinkat, tasatassut, boksihypyt, loikat).

 

Eikös se lihassolujen rekrytointi ole kuitenkin hyvää, jos yritys on 100%, ja vaikka kuorma ei nopeasti liikkuisikaan (maksimivoimaharjoittelu, tai lajivoima ylämäkeen).

Link to comment
Share on other sites

On 22.7.2021 at 12.36, perttu kirjoitti:

@Pasi_P Ehkäpä esim. @iisak pikakiiturina on perehtynyt nopeusvoimatreeneihin.

 

 

@perttu, @Pasi_P, en ole aiheen teoriaa opiskellut, mutta vuosia käynyt pikajuoksijoiden kanssa samoissa treeneissä, joten tiedän aika paljon mitä ne tekevät.

 

Nopeusvoiman yhteydessä puhutaan 1-6 tai korkeintaan 10 toistosta, joten jos tuota tehdään juoksemalla, voinee tulkita että noin monta askelta tehdään, ei siis montakaan sekuntia. Siis pelkkä kiihdytys tai oikeastaan siitäkin vain alkuosa. Itse olen ylämäkikiihdytyksissä kyllä käyttänyt vähän enemmän eli 20 askelta, mutta ihan mutupohjalta, en tiedä mikä olisi optimi.

 

Useimmiten kuitenkin kun pikajuoksijat puhuvat nopeusvoimasta, niillä on mielessä painoharjoitukset terävillä toistoilla, tai lyhyet loikkasarjat, tai plyometriset hypyt. Nuo polviltaan aloitettavat hypyt esim. on aika hyviä. Hypyissä yleisesti pyritään kontaktiajan minimointiin eikä voimantuoton maksimointiin. Lentopalloilija yrittää tehdä mahdollisimman korkean hypyn, mutta juoksija mahdollisimman nopean!

 

 

Ylämäkien, painojen ja muiden lisättyjen vastusten sijaan joskus voi kokeilla päinvastaistakin eli alamäki- ja myötätuulijuoksut, tai jos on avustaja niin vastuskuminauhavaljaat (mikähän niiden oikea nimi olikaan?) "väärin päin käytettyinä" eli avustaja lähteen ensin juoksemaan ja nykäisee sitten kaverin "ylivauhtiin". Tuo on ainakin aika hauskaa...

 

Pikajuoksijat myös tekevät tosi paljon kaikenlaista pientä koordinaationysväystä, siinä toki tarvii asiantuntijan katsomaan vierestä ja antamaan palautetta.

 

Se yleinen uskomus, että kestävyystreeni häiritsee nopeustreeniä lienee tutkitustikin totta. On myös neuvottu että ei aerobista liikuntaa nopeusvoiman perään. Tämän valossa kestävyysjuoksijoiden kiihdytykset kevyiden lenkkien yhteydessä eivät ole mitään optimaalista nopeustreeniä, vaan se kannattaisi tehdä erikseen. Toki niillä kiihdytyksillä voi olla muita hyötyjä, kuten liikkuvuus.

 

Samasta syystä nopeustreeniä neuvotaan tekemään erilliseen treeniblokkiin, jossa kestävyyttä on sitten vähemmän häiritsemässä kehittymistä.

 

Tuo on muuten hyvä kirjoitus: https://www.google.com/amp/s/lihastohtori.wordpress.com/2016/10/03/plyometrinen_harjoittelu/amp/

 

Link to comment
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy