Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Tossuatoiseneteen (juoksukuntoon 2021)

Arvostele ketju:


Recommended Posts

Viikkokatsausta

Haudihou. Viikko taas pyörähtänyt loppupuolelle. Lenkkejä on tullut tehtyä, lähtö aina hyvällä fiiliksellä mutta itse hölkkäilyt sitten vähän vaihtelevilla tuntemuksilla. Huomenna ei ole mahdollisuutta päästä lenkille (ja muutenkin tuntuu että tarvitsen lepopäivän), joten uskallan tämän viikon yhteenvedon tehdä jo näin lauantaina 😊 Perjantaita lukuun ottamatta kaikilla lenkeillä vuorottelin kävelyä ja kevyttä hölkkää niin että syke pysyisi alle 154. Kaikkiaan lenkkitunteja kertyi tällä viikolla vähän alle viisi, mikä on vähän enemmän kuin yleensä. Askeleita on kertynyt sen verran, että Garminin viikkohaaste on ylitetty hyppien keikkuen vaikka vielä on viikkoa puolitoista vuorokautta jäljellä.

 

  • Ma: 7,77 km, 8:32min/km, keskisyke 149. Uusi reitti, vapaapäivä, hyvä fiilis. Matkaan sisältyi aika paljon ylämäkeä, joka laittoi kävelemään enemmän, muutoin tuntui ainakin aluksi että hölkkäpätkät pystyi pitämään ihan mukavan mittaisina.
  • Ti: 7,08 km, 8:48min/km, keskisyke 149. Ruokatunnin reippailut. Ei mainittavia tuntemuksia, ihan ok fiilis muistaakseni, joskin takaraivossa painoi että ehdinkö ajoissa ruokatunnin jälkeiseen Teams-palaveriin. Onneksi meillä ei useinkaan pidetä kameroita päällä, joten on ihan sama vaikka olisi just 5 minuuttia sitten tullut sisälle.
  • To: 5,83 km, 9:08min/km, keskisyke 149. Ruokatunnilla läksin ulos hyvällä mielellä, mutta puolen välin tietämillä alkoi jotenkin uuvuttaa ja syke nousta reippaammin. Mukavat rantamaisemat kuitenkin.
  • Pe: 2,88 km, 7:28min/km, keskisyke 168. Tarkoitus oli tehdä pitkä ja rauhallinen pk-lenkki, mutta ikkunasta katsottuna surkealta näyttänyt keli ei muuttunut ulos päästessä yhtään paremmaksi, joten halusin vain nopeasti kotiin. Hölkyttelin tavallista reippaammin sykkeitä katsomatta, voimat jotenkin vähissä.
  • La: 10,05 km, 8:43min/km, keskisyke 146. Tänään oli hyvä fiilis ja kevyt tuntuma. Miinuspuolena mainittakoon, että lähdin väärillä kengillä, jotka kastuivat loskassa lönköttelystä heti alkumatkasta. Näin kuitenkin uusia maisemia, välillä paistoi aurinkokin.

Näiden lisäksi jonakin päivänä kävin reilun puolen tunnin kävelyllä. Lihaskuntotreenin aloittaminen on pyörinyt mielessä jo pitkään, mutten ole saanut aikaiseksi. Aloitin rautakuurin reilu viikko sitten, se aiheuttaa aaltoilevaa ällötystä (muistuttaa hämmentävän paljon raskauspahoinvonitia, josta kuitenkaan nyt ei ole kyse!), jonkun kerran on ulos lähtiessä mietityttänyt pystynkö liikkumaan ollenkaan tai meneekkö olo pahemmaksi. Liikkuminen on kuitenkin tuntunut jotenkin helpottavan, tai ehkä siihen ei vaan silloin kiinnitä samalla tavalla huomiota. 

 

Näillä ajatuksilla viikonlopun viettoon. Kuulemma voisi olla pieni mahdollisuus avata tänään grillikausi!

 

Link to comment
Share on other sites

Viikko ei päättynytkään vielä torstaihin, lauantainakin pääsin aurinkoon lenkille. Kävelyn ja rauhallisen hölkän vuorottelua jotta pk-alueella pysyttiin. En ollut kotimaisemissa niin pari kertaa piti pysähtyä myös Google mapsia tutkimaan.. 

12.97 km, 8:39min/km, keskisyke 146. 

 

Tälle viikkoa kertyi yhteensä lenkkeilyä noin 4.5 tuntia plus pari kävelylenkkiä. Vaikka kävelyä toki noista minun hölkkälenkeistäkin aina osa on. Askelia kertyi niin että kellon askelhaaste täyttyi mukavasti niin ei jää harmittamaan. 

Link to comment
Share on other sites

Kevyt viikko ja kehityksen arviointia

 

Tästä viikosta tuli juoksukilsojen/-tuntien puolesta kevyt, yhteensä vain noin puolitoista tuntia. Lisäksi lipsahti pk:sta yli aiottua enemmän, mutta noissa tunneissa ei kuitenkaan hirmu määristä puhuta. En varsinaisesti suunnitellut vähäjuoksuista viikkoa. Nilkka kuitenkin jotenkin ärtyi viime viikonlopun pidemmän lenkin jälkeen, ei pahasti mutta sen verran että toivoin ettei pahemmaksikaan menisi. Eilisellä lenkillä ei juuri enää vaivannut ja tänään ei ole tuntunut mitään, eli pikku lepi tais tehdä ihan hyvää 🙂 ens viikosta tulee väkisinkin kevyt ihan aikataulullisten asioiden takia, mutta josko se kaksi peräkkäistä kevyttä ei koko projektia kaada.

 

Ti:"Cooper", hipsuissa koska en juossut radalla vaan normi lenkkeilymestoillani, matkan suhteen kellon gepsiin luottaen. Kello näytti etenemäksi 2260 metriä. Jännitin pääsenkö 2000 niin sikäli olen ihan tyytyväinen jos tuo pitäisi suunnilleen paikkansa, tiedostan toki että heittoa voi olla. Voisi käydä jossain vaiheessa juoksemassa testin ihan radalla. Ei tullut ihan yhtä yrjöttävä olo kuin lukiossa edellisen kerran cooperin juostuani, mutta ei niitä voimia kovin paljoa kyllä enää jäänyt.

• Ke:  2.33 km, 7:51 min/km ja keskisyke 161. Lyhyellä lounastauolla tehty lyhyt pyrähdys. Väsynyt ja jotenkin hölmön tuntuinen muutenkin. 

• La: 7.33 km, 8:27min/km, keskisyke 154. Vertailulenkki.

 

Oon maaliskuun alusta saakka juossut suurimman osan lenkeistä kävelyä ja hölkkää vaihdellen. Se laskee lenkin keskisykettä kivasti mutta vaikuttaa yllättävän vähän keskinopeuteen (ainakin näillä nopeuksilla). Oon laskeskellut ja pitänyt kirjaa sykkeen ja vauhdin suhteesta, mutta näitä hölkkä-kävely -lenkkejä ei oikein voi sillä mittarilla verrata pelkkään hölkkään, joten lenkit ennen maaliskuuta ja maaliskuusta alkaen ovat oikeastaan vertailukelvottomia keskenään. Koska välillä on askarruttanut että tapahtuuko tässä mun kunnossa edelleenkään mitään, halusin käydä nyt testaamassa myös sitä yhtäjaksoisempaa hölkkää tutulla reitillä (tuo lauantain lenkki) ja verrata parin kuukauden takaiseen. Kirjanpidostani löysin helmikuulta muutaman samantyyppisen lenkin samalta reitiltä. Suunnilleen samalla sykkeellä ajasta oli lähtenyt pois noin 40 s/km, ja suunnilleen samalla tahdilla mentäessä sykkeestä pudonnut noin 10 lyöntiä. Tämä oli itselleni tosi mieluisa havainto, sillä kun vauhti on sitä etanavauhtia, tulee tosi helposti olo ettei ole kehittynyt yhtään vaikka tosiasiassa etana on jo vähän nopeampi etana. Taidanpa siis vielä jatkaa pk-treeniä tällä hölkän ja kävelyn yhdistelmällä, kerran se näyttää purevan, ja lenkit on sillä tavoin huomattavasti helpompi pitää pk-alueella. Kärsivällisyys on hyve, sen kun saisi tässä hommassa iskostettua päähänsä muutenkin kuin sanahelinänä.

Link to comment
Share on other sites

Tällä viikolla pääsin hölkälle neljästi, keskiviikkoa lukuun ottamatta kaikki lenkkeilyt tapahtui ruokatunnilla eli vähän hätäisesti, vähän nälkäisenä ja vähän stressaantuneena. Aikaa kertyi yhteensä kolmisen tuntia, ja oikeastaan mitään hirmu erikoista ei jäänyt mieleen. Tämä viikko kaiken kaikkiaan on ollut jotenkin ”löysä”. Ens viikolla on taas enempi mahdollisuuksia (näillä näkymin) lenkille lähtöön. Sitä odotellessa, sen verran tuli munkkia vedettyä vappuna että sietää jokusen askeleen ottaakin.😁

Ma: 5,4 km, 8:34min/km, keskisyke 151
Ke: 7,92 km, 8:28min/km, keskisyke 149
To: 5,46 km, 8:57 min/km, keskisyke 151
Pe: 2,28 km, 7:58 min/km, keskisyke 161.
 

Huhtikuulle kertyi yhteensä noin 16 tuntia lenkkiä (+ ne ihan puhtaat kävelyt joita en ole laskenut mukaan, vaikka nyt kun ajattelen niin nekin kyllä ansaitsisivat paikkansa ”tilastoissa”). Noista noin 11 tuntia pysyi pk-alueella. PK:n osuus kasvaa ihan hyvin jos lasken mukaan kävelylenkit joita kertyi 8-9 tunnin edestä.
 

Pääasiassa lenkkeilyt on edelleen sujuneet ihan mukavalla fiiliksellä. Huomaan kuitenkin ”jotain”, en tiedä kuvailisiko sitä lieväksi tympääntymiseksi vai miksikä, jotain pientä innostuksen laskua. Sinänsä ei mikään odottamaton asia, mutta tunnistan sen niiltä kaikilta kerroilta kun olen aikaisemmin viskannut lenkkarit naulaan, joten asialle pitäisi jotakin tehdä ellei nyt rupea menemään ohi ihan itsekseen.

 

Siitäpä siis tavoite toukokuulle: pitää innostusta yllä. Ehkä jotain uutta, tämän ikuisen ”yritä pitää syke aisoissa hitaasti hiipimällä” -systeemin sekaan välillä jotain reippaampia vetoja, tai vaikka porrastreeniä tms. En tiijä. Kun vaan saisi sen tehtyä järkevästi niin että se peruskunnon kasvattaminen kuitenkin säilyisi edelleen pääosassa, jottei tässä tapahdu taas paluu lähtöruutuun. Toivottavasti toukokuun yhteenvetoa kirjoittaessa voin todeta että tossut nousee edelleen, ja josko jo vähän kevyemminkin 🙂 

 

Link to comment
Share on other sites

Pyöräily on ollut enempi tapa liikkua paikasta toiseen (eikä juuri sitäkään viime vuosina 🙄), mutta ainahan sitä voi testata alkaisko se innostaa muutenkin. On itse asiassa ollut mielessä että jahka saisin fiksailtua pyörän ajokuntoon, olis kiva käydä jollain pyöräretkellä jolloin sitä ajoa voisi olla enemmän kun se perus muutama kilsa. Harkinnassa siis on! 🙂

Link to comment
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy