Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Peruskunnon kehitys rapakunnosta edes vähän ylöspäin - kokemuksia?


Recommended Posts

Aluksi joutuu korvaamaan juoksua jonkin verran kun paikat tahtoo jumiutua. Kuntoilua tulee joskus arjen askareissakin. Ruohonleikkuut, imuroinnit ja lumityöt. Sinun iässäsi minäkin aloitin ja syke saattoi olla näissä töissä 120. Laskin ne pk tunteihin mukaan ja pidin kellon päällä. Hyvää aikaa juoksulihasten palautua ja silti tuli perustuksia tulevaan. Nykyään syke vastaavisa 85. Eikä ne ole enää tunneissa mukana vaikka ne tuleekin joskus tehtyä.

 

Toinen pointti. Vauhdikkaampi juoksu saattaa pilata muutaman seuraavan päivän juoksut. Kannattaa aluksi pitää touhu sellaisena että jatkuvuus pysyy. Aerobinen tuntimäärä määrittää misdä on kuukausien päästä enemmän kuin vk harkat. Onnistuessaan aluksi huomaa, että jalat jumiutuu paljon aiikaisempaa myöhemmin ja syketaso vastaavalla vauhdilla on alempi. Joku kuusi viikkoa on sellainen jonka jälkee huomaa ihan selvää kehitystä.

 

Ja vielä kerran. Joka toinenkin viikko jos tekee kovaa testilenkkiä niin se tuntuu niin, että seuraavien päivien lenkit menee perseelleen ja on sitten kuuden viikon päästä edistynyt vaan huonommin. Koska on harjoitellut vähemmän. Kovempaa on aina vähemmän. Sen maksaa aina määrässä. Tämmösiä ajatuksia. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tsemppiä kyllä se rupeaa näkymään kun jaksaa tehdä säännöllisesti lenkkiä ja pitää monipuolisena. Hyvää vinkkiä tullut.

Ei se mikään nopea tie ole itselläkään ollut, mutta alkaa pikkuhiljaa palkitsemaan. Nopeeta touhua tämä ei missään tapauksessa ole ollut. Taustat toki vaikuttaa ja perimät ym. ja itsehän en koskaan ole ollut mikään kestävyystykki. Toki nuoruudessa aktiivinen ja urheilutaustaa on, joten sieltä on varmasti saanut kaivettua syvältä apuja myös 😃

 

Pk-vauhdit tullut tullut normaaliolosuhteissa tapahtuvilla lenkeillä sieltä reilusti yli   6 min/km tasosta, siihen, että pystyn tekemään nyt pk2 lenkit reilusti nelosella alkavilla vauhdeilla. Ja hitaatkin lenkit on siellä 5:00-5:30 tasolla. Aikaa tähän muutoksen on mennyt reilusti yli vuosi. Säännölliseti oon käynyt myös kynnystesteissä ja sieltä saanut vahvistuksen asiaa. Nyt pian edessä taas uus tsekkaus ja kaikki viitteet antaa kyllä usko, että iso harppaus on taas tullut puolessa vuodessa otettua. Eli ei hätäisen miehen touhua. Mitään pikavoittoja en ole ollutkaan hakemassa vaan pitkällä tähtäimellä tätä tehdään ja uskon, että vielä on hyvinkin paljon kehituspotentiaalia käyttämättä. Saman aikaan on luonnollisesti myös kisavauhdit kasvaneet aika reippaastikkin ja tulokset parantuneet.  

 

Kun antaa aikaa kehitykselle, niin se kyllä tulee ja samalla on isokin mahdollisuus pysyä ehjänä ja poissa telakalta.  

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

36 minuuttia sitten, Nikopett kirjoitti:

Ei se mikään nopea tie ole itselläkään ollut, mutta alkaa pikkuhiljaa palkitsemaan.

 

Pk-vauhdit tullut tullut normaaliolosuhteissa tapahtuvilla lenkeillä sieltä reilusti yli   6 min/km tasosta, siihen, että pystyn tekemään nyt pk2 lenkit reilusti nelosella alkavilla vauhdeilla. Ja hitaatkin lenkit on siellä 5:00-5:30 tasolla. Aikaa tähän muutoksen on mennyt reilusti yli vuosi.

Jos reilussa vuodessa PK-lenkit menee nelosella alkavilla vauhdeilla niin minusta kuulostaa kyllä nopealta kehittymiseltä. Tosin ikäkin vaikuttaa että kuinka vanhasta juoksijasta on kyse, mutta siltikin.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tänne on tullutkin varsin hyviä ehdotuksia, kannattaa painaa niitä mieleen. Treenien rytmityksestä sen verran, että viikkoon kannattaa rakentaa sisään pari kolme kehittävää treeniä, joihin panostaa ja jotka pyrkii viikon aikana tekemään. Loput hölkkäilyt sitten oman aikatulun ja jaksamisen mukaan. Tämä on helpompaa myös motivaation kannalta, kun joka päivä ei tarvitse ladata kaikkea lenkkipolulle. 

 

Antin suosittelemaa testaamista suosittelen myös, joskin pk-testin lisäksi voi ottaa myös kovemman testin, joka mittaa aerobista maksimia. Maksimihapenotto on kuitenkin se tekijä, joka pitkälti tekemistä rajoittaa. Testin ei tarvitse olla mikään absoluuttisen masokistinen 5 km täysillä, vaan esimerkiksi vk-lenkin päätteeksi tehty kova veto on omasta mielestä ihan riittävä kenttätesti antamaan suuntaa suorituskyvystä. Esimerkiksi: 20 min tasavauhtinen vk (sanotaan vaikka sykkeellä 160-165), jonka jälkeen ilman taukoa 5 minuuttia niin kovaa kuin pääset. Indikaatiota kehityksestä antaa sekä sykkeen mukaan juostu vk-osuus (vauhti anaerobisella kynnyksellä) sekä 5 minuutin kova osuus (vo2max-vauhti). Testi on hyvä harjoitus sellaisenaan, eikä pitäisi olla liian kuormittava (pari päivää riittänee palautumiseen). Tämän tekee vaikka kerran kuussa kevyen viikon päätteeksi pk-testin jälkeisenä päivänä, niin saat jo aika hyvää dataa siitä, mihin suuntaan kunto on menossa. 

 

Niin ja se vielä, että koita pitää paikat kunnossa, sillä tekemisen säännöllisyys on kaiken A ja O. Telakallahan sitä kehitystä ei tule.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kitos jälleen, eiköhän tämä tästä jossain vaiheessa 💪 Tai ainakin nyt on niin kaikkivoipainen olo hyvän lenkin jälkeen, kun syke aloitti sen nousemisensa tavallista myöhemmin, aiempaa selvästi lyhyemmät kävelypätkät riitti laskemaan sen "hölkkäalueen" alapuolelle ja hölkkäpätkätkin pystyi pitämään tavallista pidempinä ilman että syke karkasi. Liekkö ollut vain kroppa tavallista paremmassa vireessä tai sykevyöstä patterit loppumassa, mutta luo uskoa nämä hieman kepoisammin sujuvat lenkkeilyt.

 

Olen ajatellut että mitään kehitystä ei ole tapahtunut lenkkeilyn suhteen missään vaiheessa (kaikkien näiden vuosien on-off aikana, eikä myöskään nyt tässä tänä vuonna tämän viimeisimmän aloituksen jälkeen), mutta tajusin tänään että oikeastaan aika paljonkin on tapahtunut: lähteminen on kivaa ja sitä oikein odottaa. Jokin innostus sai minut ulos silloin 20 asteen pakkasillakin, mikä siis ei ole mulle mitenkään normaalia koska lähtökohtaisesti inhoan kylmää vaikka muutoin ulkoilmassa viihdynkin. Tunnistan kyllä että tämä sama innostuksen tunne on ollut päässä kaikkina niinä aiempinakin vuosina kun olen aloittanut ja innostunut, mutta jospa tällä kertaa yhdistettynä siihen oikeasti pk-alueella pysymiseen ja sitä kautta toivottavasti peruskunnon kehittymiseen jaksaisi kantaa aiempaa pidemmälle. 

 

Telakalle joutumisesta tuli parikin varoitusta, aiheellisia muistutuksia varmasti. Oikeastaan ikinä en ole juoksusta/hölkkäilystä rakkoja kummempia vaurioita saanut, lähinnä vain se kehitys puuttunut ja homma on tyssännyt siihen. Mutta hyvä muistutus kyllä, ja se että "ei koskaan ennenkään" ei toki tarkoita etteikö ikinä.. (Puolet ajasta yksin pyöritettävä pikkulapsi)arki pitää huolen siitä että taukopäiviä tulee väistämättä, mutta pyrin pitämään asian mielessä muutenkin. Jonkinlaista "ohjelmaa"/runkoa itselleni laadin, johon tuli kyllä kevyet viikot mukaan 🙂 

 

Nikopettin kehitys kuulosti kyllä minun korvaan kaikkea muuta kuin hitaalta, mutta varmaan tähän on monia näkökantoja 😄 Mutta kiitos tämän jakamisesta! Jos jollain sattuu olemaan kokemuksia miten on ensin jaksanut juosta vaikka sen yhden lyhtypylvään välin ja sitten kahden kuukauden päästä kaksi, näitäkin saa kertoa 🙂 

 

Kevyitä kilometrejä ja kivaa viikonloppua!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kaippa se on hyväksyttävä että se rapistuminen alkaa tietyllä tavalla jo melko nuorena 😁 toisaalta parempi varmaan rapistua vähemmän kuin enemmän? Plus jos se lähtötaso noissa ikäluokissa (puhun nyt itsestäni) ei ole kovin erikoinen, niin vakaasti uskon myös mahdollisuuteen kehittyä vaikka olympiatasosta turha onkin haaveilla. Voit varmaan onnitella itseäsi että oot kolmekymppisenä ollut kovassa kunnossa jos siitä suunta on vain alaspäin 😄

Link to comment
Share on other sites

8 minuuttia sitten, Tossuatoiseneteen kirjoitti:

Kaippa se on hyväksyttävä että se rapistuminen alkaa tietyllä tavalla jo melko nuorena 😁 toisaalta parempi varmaan rapistua vähemmän kuin enemmän? Plus jos se lähtötaso noissa ikäluokissa (puhun nyt itsestäni) ei ole kovin erikoinen, niin vakaasti uskon myös mahdollisuuteen kehittyä vaikka olympiatasosta turha onkin haaveilla. Voit varmaan onnitella itseäsi että oot kolmekymppisenä ollut kovassa kunnossa jos siitä suunta on vain alaspäin 😄

 

No rapistuminen tosiaan alkaa jo 30-kymppisenä, mutta se on hidasta. Kestävyysjuoksua, erityisesti pitkiä matkoja voi hyvin treenata melko samalla kaavalla aina sinne 60-kymppiseksi asti. Suorituskyky toki laskee koko ajan, mutta kuinka moni meistä muka operoi siellä potentiaalinsa ääripäässä? Kyllä se on pääasiassa kaikenlaiset muut seikat elämässä jotka suorituskykyä rapistaa kuin varsinainen iästä johtuva fysiologinen rappio, ellei sitten tosiaan lähtökohta ole huippu-urheilu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

11 tuntia sitten, huh huh kirjoitti:

Muutama päivä sitten kuulin työpaikalla sellaisen kommentin, että kun on nuorempana urheillut, niin vanhempana ei sitten tarvii.

Näähän on näitä once in a lifetime -juttuja 😁 viime viikolla siivosin niin nyt ei tarvii enää ikinä.. tai menisköhän työpaikalla läpi että koska oonn painanu ihan hulluna duunia viime kuukaudet niin nyt vois olla tekemättä mitään (ja palkka toki juoksisi).

  • Onnittelut! 1
Link to comment
Share on other sites

Liikunta lisää elämisen laatua. Enemmän liikuntaa lisää enemmän elämisen laatua. 


Näin oikeassa aikuisiässä, yli 60 vuotiaana sen kyllä huomaa. Olen 30 vuotiaasta alkaen liikkunut ja edelleen kohtalaisessa kunnossa. Veriarvot ok. En syö mitään lääkkeitä. Paino, about ok ja jaksan vieläkin tarvittaessa juosta vaikka maran. ( pienellä varauksella ja hitaasti.. ) 
 

Kuulun ( nykyisten vanhojen ) ukkojen MP kerhoon. Kerhon kavereista osa on jo haudassa, osa laitoksessa, osa vetää hatullisen nappeja päivässä. Liikapainoa, väsymistä, masennusta, diabetesta jne. Vittumaisia ongelmia kyllä piisaa.
 

Yhden yhdistävän tekijän edellisistä olen huomannut. Vähäinen liikunnan määrä. ( eihän tuo tietenkään kaikkea selitä, mutta antaa pienen viitteen ) 🙂

 

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy