Jump to content
Juoksufoorumi.fiSyke sopeutuu hitaasti ja pomppii


Recommended Posts

Heips. Oon 37v. nainen, juoksennellut lähinnä hoitaakseni mielenterveyttäni,enemmän ja vähemmän koko aikuisikäni. Nyt olen alkanut seurata sykerajoja juoksuohjelman mukaan ja ens syksynä ajattelin katsoa paljonko menee puolikkaalla jos on treeniä alla. Nyt on jotain outoa sykkeissä, esim.tänään tein intervalliharjoittelun, missä 3x5min vedettiin täysiä. Syke nousee nopeilla osuuksilla todella hitaasti ja taas palautuu hitaasti hitaammilla pätkillä. Jouduin kävelemään välillä. Viime viikolla vauhtilenkillä syke yhtäkkiä pomppasi 160 ja keskellä rintaa tuntui vihlontaa, kipu ja syke rauhoittui heti kun kävelin hetken. Kerran syke laski yhtäkkiä ja voimat hävis jaloista. Ihan kun sydän ois jotenki tosi laiska ja tekee mitä tykkää. Stressistä ja valvomisesta saan herkästi lisälyöntejä, jotka tuntuu muljahteluna ja kuplintana rinnassa, mut tää on jotai erilaista. Olen kerran käyny sydämen takia lääkärissä ja lähteny sieltä allergialääkkeen kanssa, että luottamus lääkäreihin vaivojeni kanssa on aika nolla. Mietin voiko tuommonen sydämen laiskuus olla "vaan" ylirasitusoireilua ja kertoo levon tarpeesta? En tunne itteeni fyysisesti mitenkää erityisen väsyneeksi. Ps.En tiiä tuliko tää oikeelle osastolle enkä osaa vielä käyttää tätä 😬

Link to post
Share on other sites

Ensimmäisenä tietysti herää kysymys miksi juokset kyseistä 3x5min harjoitusta täysillä? On luonnollista, että jos vedot on juossut liian kovaa, elimistö alkaa sakata, mikä puolestaan näkyy hitaasti palautuvina palautussykkeinä. Itse vedoissa on jaksamisen kannalta ihan hyväkin, jos syke nousee hitaasti - ei tavoitesykettä heti tarvitse saavuttaa, ehkä treenin loppupuolella.

Mitä rytmihäiriöihin tulee, sellaisen iskiessä jalat tosiaan menevät äkillisesti voimattomiksi, koska sydämen pumppauskyky äkillisesti häiriintyy. Yleensä ne ovat vaarattomia ja menevät nopeasti ohi. On kuitenkin riski tehdä täältä käsin diagnooseja ilman tarkempia tutkimuksia, jos taustalla onkin esim. flunssa/piilevä sydänlihastulehdus. Rintakipu rasituksessa on aina hälytysmerkki. Ns. normaaleja syitä rytmihäiriöihin voivat olla äkillinen liikarasitus, stressi, liian vähäinen nesteytys, liika kahvin juonti jos kofeiinille yliherkkyyttä,alkon nauttiminen viime aikoina, tai juuri mainitsemasi allergialääkitys. 

Link to post
Share on other sites

Ensimmäiseksi kannattaa varmaan muuttaa tuo maksimisyke korkeammaksi. Tosin sehän vain korjaa varmaan tavoitesykkeitä korkeammaksi joiden saavuttamisessa oli jo nytkin vaikeuksia. 

 

Onko tuon 5min vedon aikana vauhtisi tasainen vaikka menet täysiä? Jos aloitata hana auki ja vedät itsesi hapoille ei sykkeet ehdi nousta kun paukut on jo käytetty.

 

Parempi juosta vedot tasaisella tahdilla ja mielellään niin, että ekat pari vetoa saa olla hieman rauhallisempia ja jos tuntuu kevylle niin kiristää sitten lopuilla vedoilla. Sykkeellä menee se 2-3min tasoittua uuteen arvoon joten nopeassa kiihdytyksessä tulee lukemat hieman perässä. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Sykkeiden kummalliseen käytökseen tarjotaan täällä usein selitystä mittauksesta. Ja ihan hyvästä syystä; rannemittaus ei kaikilla toimi luotettavasti ja erityisesti kylmällä on usein ongelmia. Sykevyön kanssa taas voi olla haasteita kuivuuden (anturit ja iho pitää olla kosteita) ja antureiden kunnon kanssa. Lisäksi vaatteista yms. voi tulla häiriöitä, jolloin mitattu 'syke' voi vastata kadenssia. Se, että @Hensson:lla on sykkeeseen liittyviä tuntemuksia tosin antaa aihetta olettaa, että syy ei tällä kertaa ole mittauksessa.

Link to post
Share on other sites

Itse juoksin samalla kellolla rannesykemittauksella, kunnes hommasin vuosi sitten sykevyön. Talvella on paljon kivempi laittaa mittari hihan päälle. Rannesykemittauksella sykkeen nousu ja lasku tulee viiveellä sykevyöhön nähden. Noissa intervalleissa auttoi kun tiesi mikä vauhti nostaa sykkeen sopivalle tasolle. Fitspark-treenioppaan intervallissa se veto-osuus on 4-5 tasolla, joten siinä voi vetää niin lujaa kuin pääsee, ei ole kuin minimiraja hälyttämässä.

 

 

Link to post
Share on other sites
18 tuntia sitten, Hakumpul kirjoitti:

Onko rannesykemittauksella vai sykevyöllä mitattuna? 

 

Tämä mullekin tuli mieleen, kuulostaa nimittäin ihan normaalilta rannesykemittauksen käyttäytymiseltä monilla ihmisillä.

 

Tiedän kyllä, että joillakin rannesyke toimii yhtä hyvin kuin sykevyö, mutta hyvin monilla on ongelmia rannesykemittauksen kanssa ja aina jos/kun rannesyke näyttää kummallisia lukemia kannattaa ennen lääkäriajan varaamista kokeilla mittausta sykevyötä.

Link to post
Share on other sites

Unohda sykkeen tarkkailu. Tee vetoharjoitus vähintään kohtuudella palautuneena. Älä syö mitään kiinteää pariin tuntiin ennen harjoitusta. Veryttele ennen intervalliharjoitusta vähintään varttitunti. Juokse vedot niin että jää hieman varaa kiristääkin vauhtia. Hölkkää tai kävele palautukset niin että tunnet olevasi valmis seuraavaan vetoon. Jälkiveryttele vähintään varttitunti. Syö ravitsevasti heti jälkeen.

 

Älä juokse "täysiä" eli kovia maksimikestävyysvetoja, ehkä ensivuoden loppukesällä kilpailun alla, jos silloinkaan. 

Link to post
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

Voit nyt heti vastata ketjuun ja rekisteröityä myöhemmin. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy