Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Juoksuharjoittelun sovittaminen talviolosuhteisiin


jogo3000

Recommended Posts

3 tuntia sitten, Tuulalaa kirjoitti:

Mutta siis haluaisin kuulla teidän mielipiteitä, lähdenkö juoksemaan pitkää lenkkiä talvikeleillä, vai kannattaisiko odottaa sulia teitä ennen ekaa pitkää? 🤔

 

Jos ajatus on juosta keväällä tai kesällä puolikas tai maraton, niin pitkiksiä ei kannata jättää väliin edes talvella. Vauhtia vaan pois, niin kesätossuillakin pärjää, mutta pidon varmistamiseksi kannattaa harkita nastakenkien hankkimista tai niiden lempikenkien nastoittamista irtonastoilla.

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 tuntia sitten, Tuulalaa kirjoitti:

Mietin, että onko tässä nyt riski aiheuttaa itselleen joku vamma, jos liukkaalla/kovalla lähtee pidempiä lenkkejä juoksemaan?

Omasta mielestäni pahin asia talvella pitkisten suhteen on pakkanen. Tarkoitan yli -15 asteen pakkasia.  Ok, pitää olla varusteet kunnossa, mutta kyllä kova pakkanen vaikeuttaa ainakin minulla lenkkiä huomattavasti.

Liukkaus tai kovuus ei minusta ole mikään ongelma. Liukkaudesta selviää nastoilla ja kovuudesta pehmustelulla kengällä. Kyllähän se asvalttikin on kesällä melko kovaa. Nastakengät taitaa näin keskimäärin olla hieman kovempia kuin keskimääräiset kesätossut, joten jos pitkiä aikoja juoksee jäällä niin täytyy kyllä kiinnittää alussa huomiota jalkojen kestävyyteen. Mutta kyllä myös pehmustettuja nastakenkiä löytyy. Nastoja tarvitsee mielestäni vain jäällä. Jos alusta on lunta niin kesäkengällä pärjää mainiosti. Itse eilen kävin -10 asteen pakkasessa heittämässä 35km lenkin vaimennetulla kesäkengällä, ja kertaakaan askel ei edes meinannut lipsahtaa. Joten en oikein näe mitään syytä olla juoksematta pitkiä lenkkejä talvella.

Link to comment
Share on other sites

Juoksin tänään ekan pitkän lenkin ikinä, 2 h 15 min ja 16 km. Ei ollut liukasta kesäkengillä, mutta epätasaiset auraamattomat pätkät kävi alapohkeille ja liian paljon oli vaatetta päällä. Jalkojen takia kävelin välillä, kun tuntui epämukavuutta (lievää kipua) akilleen seudulla. Pohkeet oli muutenkin normaalia enemmän tukkoinen oloiset, johtunee vaan tästä toista viikkoa kestäneestä lumisesta jaksosta ehkä..? Tästä on hyvä jatkaa ja mahtava fiilis kun sain ekan pitkän lenkin tehtyä! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kyllähän tuo nastakenkien tarve liittyy myös juoksutekniikkaan ja vauhtiin, itsellä ei ainakaan olisi mitään toivoa selvitä talvesta ilman nastoja.

Pitkiksiä en missään nimessä vedä ulkona kovemmilla pakkasilla, suosiolla vaan matolle, kuten eilenkin matolla 30 km, ei tosin johtunut pakkasesta, vaan siitä, että aikataulullisista syistä vedin vk-pitkis yhdistelmän.

Vk-treenit vedän talven ajan lähinnä vain matolla, tai sisäradalla, mukavuussyistä. Ihan vaan siksi, että miksi mennä ulos kärsimään, jos voi juosta sisälläkin ja sattuu siitä tykkäämään. Kilsoja tuli tällä viikolla 137 km, josta 83 km sisällä, loput ulkona. 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 tuntia sitten, Tuulalaa kirjoitti:

Pari päivää sitten jostain puskista alkoi alaselkäkipu, en tietääkseni ole nostanut mitään painavaa huonossa asennossa joka selittäisi sen.  Jalat myös tuntuu olevan jumissa.


Liukkaalla lumisella ja osin jäisellä alustalla pikkuisen varovasti askeltaen saan aina alaselän kipeäksi. Jos vain lunta niin ongelmia ei tule. Eli jotenkin asento ja askellus muuttuu. Kuntofillaria ja mattotreeniä jollei mahdollisuutta hallijuoksemiseen. 

Link to comment
Share on other sites

@TuulalaaNyt kun olet itse kokeillut niin voit tehdä arvion ihan siltä pohjalta että miten pahalle se tuntui. Talvella kelit vaihtelee aika paljon ja joskus voi olla oikein hyvä juosta pitkis, mutta toisilla keleillä ja kengillä se voi olla jonkinlainen riski paikkojen jumittumiselle vaikka vauhti ei olisikaan niin kova. Kaikenlainen ylimääräinen luisto askelluksessa kyllä vähän jumittaa helposti paikkoja kun lihakset siihen tahtovat reagoida automaattisesti.  Silloin kannattanee pelata varman päälle ja juosta vaikka matolla tai lyhyesti ja tekee pitkiksen sitten kun on parempi olosuhde. Hyvässä lumialustassa voi olla hyvätkin puolensa, laskeutuminen voi olla pehmeämpää kuin asfaltilla ja kun pito on riittävän hyvä mutta ei aivan seinäpito niin jotkut vaivat voi olla kovaan alustaan tottumattomalle jopa vähäisempiä.

Link to comment
Share on other sites

Kysyn tässä ketjussa kun en löytänyt parempaakaan, mutta tietääkö kukaan pääkaupunkiseudulla hyvää korvaavaa paikkaa ratatreenille? Ainakin Eläintarha ja Lauttasaari on laitettu kuntoon luistelua varten, netin mukaan myös Pirkkola ja Pitäjänmäki. Varmaan suurin osa kentistä pyhitetään talveksi luisteluun, mutta onko joku missä voisi jatkaa treenaamista? Saa olla jonkin verran matkaakin Helsingin keskustasta, autolla liikkuminen onnistuu myös. Hallit kun ovat nyt myös kiinni, mutta jos saisi edes jonkun paikan missä voisi juosta kovaa vaikkapa 400 m tasaista ja suht tarkkaan mitattua matkaa?

Link to comment
Share on other sites

Totta, yksityiset paikat ovat vielä auki. Esportin hinnat ovat kuitenkin turhan suolaiset, ei se hinku radalle ole niin kova, vedän mieluummin muita harjoitteita. Lähinnä ajattelin jos joku ulkorata jäisi ilman jäitä. Ja juoksumattokaan ei kiinnosta, liian tylsää (ei sillä että rata olisi kovin virikkeellistä).

Link to comment
Share on other sites

Varmasti on moniakin ratoja joita ei ole jäädytetty, mutta tavallisesti niitä ei kai kunnossapidetä mitenkään  talvella eli uskoisin useimmilla kaupungin ulkoradoilla olevan nyt 20-30cm lunta. Esim. Lauttasaaren kentällä josta olen kävellyt ohi pystyi juosta vielä pari viikkoa takaperin kun lunta ei ollut mutta viimeksi siellä oli lumi. Sikäli kun kaikki lumi sulaa niin rata kyllä löytyy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy