Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Zürich 1.4.2007


Recommended Posts

Aprillipäivälle oli tarjolla maraton alppimaassa. Kun edellinen koitos oli Davosin alppimaraton, niin pelkona olisi voinut olla uusin koettelemus korkealla ohuessa ilmanalassa.

Vaikka juoksijoiden rekisteröinti oli suljettu jo viikkoja ennen, näyttivät järjestäjät vihreää valoa nöyrälle sähköpostipyynnölle.

Kun Zürichiin pääsee suoraan ja ainakin tällä kertaa vielä edullisesti, niin lauantaiaamuna matkaan ja expossa Saalsporthallessa oli noin neljän tunnin päässä lentokoneen lähdöstä.

Expossa jaetussa materiaalissa oli mukana hieno kutsukortti Pasta Partyyn lähelle lähtö-/maalialuetta Zürichseen rannalla. Itse kaupunkihan sijaitsee tuon kapean järven pohjoispäässä, ja reitti tulisi kulkemaan pääasiassa pitkin rantoja.

Majapaikaksi voin suositella ainakin sijaintinsa ansiosta kaupungin Jugendherbergeä, sillä matkaa lähtö-/maalipaikalle on vain muutamia satoja metrejä. Näin juoksuvarusteet pystyi vaihtamaan jo majapaikalla, mistä sai mennä suoraan lähtöön vain hetkeä ennen starttia.

Pasta party oli kuitenkin varsinainen pettymys. Kupongilla sai lautasellisen pastaa kastikkeineen. Juomat piti maksaa itse, eikä muuta ollut tarjolla. Jos siis ei ole tarvetta tutustua lähtöpaikkaan etukäteen, ei ainakaan kauempaa kuin kilometrin päästä kannattanut tuohon partyyn matkata.

Lähtö tapahtui Zürichseen länsirannalta sunnuntaiaamuna 8.30 ilman ollessa siinä viisiasteista. Kun tuulta ei ollut lainkaan ja aurinkoakin sopivasti luvassa, niin kelistä oli tuleva mitä parhain tähän hommaan.

Yleisöä oli paikalla reitin varrella järjestäjien arvion mukaan noin 50 000. Osa varmasti katsomassa, onnistuisiko viime kesän EM-kakkonen Viktor Röthlin tekemään lukuisten jänisten avittamana uuden ennätyksensä, mutta kyllä meille turisteillekin riitti ilahduttavasti kannustusta.

Vajaan 5000 juoksijan joukko lähti vauhdilla matkaan, ja oma noin 4.40-kilometrivauhtini ei tuntunut riittävän mihinkään. Porukka ohitteli niin oikealta kuin vasemmaltakin. Taas piti vain muistaa pitää pää kylmänä ja juosta omaa vauhtia. Kummaa oli vain se, ettei 3.15 jäniksiä näkynyt missään. Olisihan heidän pitänyt olla edellä.

Siinä kympin kohdalla alkoi tapahtua myös meidän keskikastin porukoissa. Ensin kuului takaoikealta törmäyksen ääniä ja pian sen jälkeen huolestuneiden kanssakilpailijoiden rauhoittelevia puheita. Kaksi juoksijaa oli törmännyt tosiinsa ja ”uhri” aikoi selvittää asian nyrkein. Ei kuulosta täyspäiseltä, vai mitä? Juostiinhan kuitenkin yli kolmen tunnin aikaan tähtäävää vauhtia.

Pian menivät kaivatut jäniksetkin peesaajineen ohi. Ja mitä vauhtia! Ei 3.15-vauhdilla ollut mitään mahdollisuuksia seurata, vaan horisonttiin pupujussit airuineen häipyivät.

Lähes täysin tasainen reitti (vain yksi vähän hankalampi mäki sekä meno- että paluumatkalla) kulki nyt järven itärantaa, ja 15 – 16 kilometrin kohdalla ”Viki” ja jänikset tulivat vastaan. Pian tuli myös Vesa Erojärvi, mutta muita suomalaisia ei kärjessä näkynyt.

Vajaan puolimaratonin jälkeen käännyttiin takaisin, mutta onneksi koko paluureitti ei kulkenut samaa tietä takaisin, vaan loppupuolelle järjestäjät olivat löytäneet vielä uusia uria juoksijoiden käyttöön.

Sveitsin oma poika juoksi upean ajan 2.08.19. Suomalaisajoista Vesa Erojärven 2.25 ja Martti Ahon (M40) 2.41 olivat erinomaisia, mutta muutenkin maaliin päässet suomalaiset tekivät kautta linjan hyviä tuloksia.

Palvelut maalissa olivat ”perinteiset”. Jälleen koettiin hajuhermoilla ikävästi, miten joku voi ottaa hommaan liian tosissaan, eivätkä sitten osaa ottaa muita huomioon. Vanhemmalta herrasmieheltä olivat ”kaikki” tulleet takareisille, mutta siellä ukko vain seisoskeli tungoksessa muiden riesana kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tuskin olin ainoa, jolle tuli pieni kiire päästä eteenpäin.

Kaiken kaikkiaan ZM oli erittäin myönteinen kokemus kauniissa kaupungissa. Ensi vuonna juoksun ajankohta on 20.4., jolloin ilma lienee vielä parempi kuin tänä vuonna. Suosittelen! Ilmoittautumisen sulkeminen viikkoja ennen juoksua kannattaa kuitenkin ottaa huomioon matkasuunnitelmia tehtäessä.

Link to comment
Share on other sites

Keli oli tosiaan viileä eli äärimmäisen hyvä maratonille.Lähdin varovaisesti liikkeelle vauhdin ollessa n.3.25/km. Heti alusta asti tajusin, ettei nyt taida olla oma päivä. Juoksentelin yksinäni ja toivoin, että olisin vaikka tankannut liikaa ja juoksu aukenisi. Olo oli periaatteessa ihan ok, mutta juoksu oli nihkeää ja kello kävi armottomasti. 10km tasan 34min ja vauhti ei ollut paranemaan päin. Toivoin vain, että joku raatojenkeräysauto tulisi ja noukkisi pois, mutta autoa ei näkyny. 18km kohilla sitten riitti. Tuli ensimmäinen ja viimeinen keskeytys toivottavasti maratonilla. Olo oli sanoinkuvaamattoman huono ja tyhjä. Takana kuitenkin vajaa 5kk kohtuu hyvää treeniä viimeistä totista maratonia varten ja tämmöinen lopputulos. Periaatteessa olisin voinut hölkötellä koko matkan, mutta koska odotukset ja vauhti oli täysin eri luokkaa niin heikko pää ei kestäny. Viimeinen kuukausi oli vaikeaa, ehkä yksi viikko tuli vedettyä liian kovana ja edes vikojen viikkojen kevennys ei riittänyt. Sama se tulos kertoo kaiken dnf. Olin kisajärjestäjien hotellilla ja palvelu pelasi loistavasti. Zurich varmasti ihan ok paikka vaikka maratonennätyksen juoksemiseen.

Link to comment
Share on other sites

Takana kuitenkin vajaa 5kk kohtuu hyvää treeniä viimeistä totista maratonia varten ja tämmöinen lopputulos.

Ethän vain tosissasi puhu viimeisestä totisesta maratonista vai tulkitsenko väärin?! Olet vetänyt todella vakuuttavaa treenisettiä talvikaudella, joten uutta yritystä kehiin palautumisen jälkeen. Ei se kunto ole hävinnyt, nyt sattui vain surkea päivä kohdalle esim. arvelemasi liian kovasta treeniviikosta seuranneen väsymyksen takia. Keskeyttäminen saattoi olla seuraavaa maratoniasi ajatellen järkevä päätös - vaikka kuin ottaisi päähän. Käyt nyt vain osoittamassa tämän arvelun todeksi. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Takana kuitenkin vajaa 5kk kohtuu hyvää treeniä viimeistä totista maratonia varten ja tämmöinen lopputulos.

Sympatiat Runnerille minultakin, ei ollut oikeudenmukainen suhde panostuksessa ja tuloksessa. Loppuaika oli vedonlyonnin kohteena, ja kun kuultiin etta keskeytys tuli, niin hiljaiseksi veti.

Keep on running...

Link to comment
Share on other sites

Eihan se aina mene jotta panostus vastaa tulosta. Joskus menee ns reisille. Se tasta juoksusta tekeekin niin (vittumaisen) HIENON harrastuksen. Ja yksi maraton sinne tanne, jos vaikka meneekin huonosti.

Totta puhuen niin kylhan se keskeyttaminen vituttaa ja korpee pitkaan. Itsella ainakin Joutseno on joka paiva mielessa, mut kolleegaa lainatakseni "Se on HYVA jotta KAIVELOOO" Oppii taas jotain tulevaisuuteen.

Syksylla taisi olla EM 100 tarjolla. Ja vahempaa en Idoli R:lta odota, kuin uutta Suomen ennatysta!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy