Jump to content
Juoksufoorumi.fiMukaan omatoimiultralle (100+ km) kesä 2021 tai yleisiä vinkkejä


Recommended Posts

Pitkä versio:

(hätäisimmille tiivistelmä lopussa)

Yksi loistava (tai "loistava") idea on päässä pyörimässä, ja niistä ei oikein pääse eroon ilman toteuttamista. Ensi vuodelle olen mietiskellyt uutta haastetta, ja ajatukset vaihtelee joka toinen päivä sen suhteen mikä se tulee olemaan. Tällä hetkellä vahvimpana (ja eniten omalta jutulta tuntuvana) on mielessä Suomen/Ruotsin/Norjan Lapin alueella toteutettava omatoiminen 100-130 km retkijuoksu/polku-ultra - millä nimellä tuota nyt sitten kutsuisi (myös Euroopan vuoristot houkuttelee, mutta korona on suurempi muuttuja jos sinne mielii). Matka on tarkoitus juosta yhteen putkeen, vaellusreittejä hyödyntäen; tavoitteena kuitenkin valikoida sellainen reitti minkä ’hätätapauksessa’ (siis oikeassa hätätapauksessa) voisi pätkäistä kahden päivän ajalle (ts. reitille osuu jokin sivistystä muistuttava paikka, missä voi tarvittaessa yöpyä). Alustavia ajatuksia reitistä jo on, toki vinkkejäkin saa laittaa jos on esim. omia hyviä kokemuksia? Harjoituspäiväkirjojen puolelta joitain Lapin kokemuksia lueskelinkin, eikä ne ainakaan vaimentaneet tätä paloa.

 

Mainittakoon, että vaikkei tilastomerkintöjä ole niin täysin ummikkona en ole tähän lähdössä, vaan aiempina kesinä on tullut toteutettua muita loistavia ideoita (mm. Keski-Norjan vuorilla; Suomen Lapissa; ja lähempää Kolin 60km yöllä on myös ihan hauska). Ja kyllä, 100+ km on jotain muuta kuin aiemmat touhuni, mutta eihän se olisi haaste jos se olis helppoo. Aiemmin olen reissannut yksin, ja nytkin yksin lähtemisen joustavuus (+terapeuttisuus) houkuttaisi - mutta jokin osa päässäni sanoo, ettei se ehkä tässä tapauksessa ole paras idea. Toki jos/kun hyödyntää vaellusreittejä (siellä on aina joku toinen jossain) niin eihän sitä 100 % yksin ole; mutta eipä se kai silti viisasta ole? Kokemuksia?

 

Tiivistelmä:

Mitä?

100-130 km juoksun iloa

Missä?

Pohjoisessa, tai Keski-Euroopan vuoristoissa, tai jossain (koronatilanne vaikuttaa aika paljon asiaan; tällä hetkellä eniten kiinnostaa kohteet, mihin pääsee autolla - ja sekin on toki suhteellista, kyllähän autolla pääsee vaikka minne)

Milloin?

Kesä-heinäkuu 2021

Miksi?

Koska se on mahdollista (ja luonto on kaunis)

 

Jos siis joku toinen on menossa samansuuntaisilla ajatuksilla kesää 2021 kohti, niin saapi kommentoida. Plussaa on, jos tultas toimeen keskenään - mutta toisaalta voidaan myös olla hiljaa.

 

 

Link to post
Share on other sites

Loistavia ideoita on itsellakin ollut ! Omatoimisia ultria Suomessa (mm. KK 83, Hetta-Pallas,...), ja myoskin vuorilla juoksentelua taalla Saksan / Itavallan Alpeilla. Hauskaa puuhaa se on...

 

Sanoisin etta 100km Suomessa voi olla aika erilaista kun 100km taalla vuorilla, ihan vertin takia. Jos taalla 100km meinaa juosta, tulee siihen pakostakin ehka 4000m nousua, mika on aika haastavaa (ainakin minulle!), varsinkin jos sita ei ole samanlaisissa olosuhteissa treenannut. Taalla nousut ovat piiiiitkia, Suomessa nousua voi toki kertya, mutta se on enemman "intervalli-treenia". Pitkiin laskuihin pitaa mielestani myos sopeutua - ensimaisilla kerroilla minulla ainakin kipeytyi tehokkaasti polvi, kun tekniikka ei ollut kohdallaan (nyt "sipsuttelen" laskut pakioilla, jolloin polvet saastyvat pahimmilta iskuilta). Alustatkin ovat taalla erilaisia, hiekka/sora teita, ja hyvin tallautuneita polkuja. Tietysti kaikenlaista on, mutta noin yleistaen.

 

Toki maisemat ovat taalla kohdallaan, ja alppimajojen ruoka (ja juoma !) tarjoilut ovat tosi kivoja, ja auttavat logistiikassa kun reissua organisoi.

 

Itse tykkaan kulkea yksin. Suomessa kaytan satelliittipaikanninta (InReach-mini) jolla voi halyttaa apua vaikka kannykka ei kuuluisikaan.

Alpeilla sen sijaa on harvoin todella yksin, sen verran ihmisia taalla lappaa. Sita sen sijaan varoisin, etta reitti ei kulje kiipeily-osuuksilla. Sellaisia patkia on jonkin verran, joissa oletetaan etta kulkijalla on turva-valjaat ja kypara. Ja jos sellaista oletetaan, tarkoittaa se sita etta pienikin harha-askel voi johtaa parin sadan metrin pudotukseen. Eli jos reittia itse suunnittelee kannattaa katsoa kartan merkintoja ja/tai lukea reittiselitysta.

 

Tosta matkan pidentamisesta seuraavalle paivalle ei ole kokemusta. Eikos siina repun paino nouse aika paljon, kun pitaa ottaa jonkinlaisia nukkuma-kamppeita, ja ruokaa viela lisaa (ellei alppimajassa sitten yovy, jossa sanky ja ruoka) ?

 

Alpeilla juoksukisoja on ihan tarpeeksi, niista voi ruveta kattelemaan reitteja, tai parsia omansa erilaisista vaellusreiteista. Esim outdooractive.com ja filtteriksi juoksut ja vaellukset ja yli 100km, loytyy aika monta mielenkiintoista reittia.

 

Suomessa, 100km ? Mina valitsisin varmaan Kilpisjarvi - Halti ja takaisin. Ja pohjoismaissa ? Varmaan Kungsledenin patkan, kun sielta saa ruokaa ja sangyn STF:n majoista.

 

 

Link to post
Share on other sites

Kautokeinon luoteispuolelta Rejsan kansallispuistoon ja sieltä Kilpisjärvelle. Lähtöpaikasta riippuen matka 150km molemmin puolin. Reitille osuu autiotupia. (Ottaisin mukaan mm. makuualustan, avaruuslakanan, pienen kattilan ja pocket rocket polttimen pienen kaasupullon kanssa. Retkimuonaa 1-2 pss juoksueväiden lisäksi). Tällaisesta olen itsekin haaveillut.

Link to post
Share on other sites

koska mahdollinen lähtö on ? pitkän tuo matka on..mut periaattees saattas kiinnostaa...jos tippuu kelkasta..mitä välii...vai onko nää vasta paperilla -päässä? Ruka 82km isoille pojille iso karhunkierros..tytöt voivat myös osallistua..saa mennä niin kovaa kuin jaksaa...tehty kerran kävellen... vois ostaa palkinnot ja jakaa ne sit vaik jossain..

Link to post
Share on other sites

Miskalla oli paljon hyviä pointteja (ja kiva kuulla, että yksin juokseminen on ihan fine kunhan huolehtii että jollain saa yhteyden sivistykseen). Vähän huonosti ehkä alustin, mutta tuo 'jakaa reitin kahteen päivään' on siis ajatuksella että varustaudun niin että yhteen pätkään mennään, mutta jos hätä niin eihän sitä yhteen yöpymiseen ihmeitä tarvia (erityisesti jos matkalle sattuu jokin palveltu tupa joita heti Ruotsin ja Norjan puolelta ainakin löytyy; Suomessa puolestaan jos ei Kaldoaivin erämaata huomioi niin aika hyvin Lappi on matkailuyrityksiä pullollaan). Koska kuten mainitsit, hetihän se tuo lisäpainoa jos on kunnolliset yöpymävälineet matkassa; kun taas oma ajatus on pärjätä ihan 10 l juoksurepulla. 

 

Hyvää pohdintaa noista vertikaaleista, ja tiedossahan se on että vuorille jos lähtee niin nousut ja laskut on erilaiset. Mutta positiivista se, että polut on pääasiassa juostavia (Norjassa mitä vuoria kävin, niin osassa se enemmän oli lohkareelta toiselle kiipeilyä). Ja kiitos linkkivinkeistä!

 

Eusebio, Kaldoaivi Ultra oli tosiaan edellisvuonna 130 km ja olin itseasiassa ajatellut että tämä olis mun tapahtuma 2021 (koska järjellinen osallistujamäärä -> ei jonossa juoksemista). Mutta sitten tulikin tuo reitin lyhennys ja tämän takia omat suunnitelmat uusiksi. Kiitos reittivinkeistä sinullekin, muutama ihan uusi itselle tuossa joukossa (mm. Inarin polku), täytyy katsella näitä tarkemmin. 

 

PaHalta tuli kanssa minulle uusia reitti-ideoita. Ja mainitsemasi pakkaus retkimuonasta ym. kuulostaa hyvältä, mutta itselle ehkä liikaa kannettavaa - varsinkin kun ruokahalu häviää kyllä aina jossain kohdin pitkää matkaa ja sitten on sama mitä suusta alas työntää että energiaa saa. Eli vaikka mentaliteetti on enemmän 'retkijuoksu' kuin kova aikatavoite (vaikka aina se tietty aikarajakin takaraivossa on) niin pakkaus on silti vähemmän retkimäinen. Tai ainakin tällä matkalla millä haluan kokeilla että meneekö se 100+ km; erikseen sitten voisi olla hieman isommalla tavaramäärällä tehty juoksureissu. 

 

Reenaajalle, vielä tämä on päässä, ei edes paperilla. Karhunkierros houkuttelee käydä jo nyt syys-lokakuussa kipasemassa, joten ensi kesälle mietin kyllä muuta reittiä. Töiden ym. osalta se ajankohta olisi parhaimmin varmaan tuolla kesä-heinäkuussa, elokuulle enää hankala saada vapaita. Ja oma mentaliteetti on vähän sellainen, että vaikka porukalla x lähtisi reissuun niin jokainen saa mennä sitten omaa vauhtiaan eli voi olla että näkee lähdössä ja sitten seuraavan kerran majoituksessa; joten tosiaan ei väliä millä vauhdilla ja tavoitteella kukin on menossa 🙂 

 

Link to post
Share on other sites

Voi olla riskialtista lähteä erämaahan yksin kevyin varustein. Mulla on jossain vaiheessa Karhunkierros päivässä suunnitteilla, mutta se on eri asia kun porukkaa on liikenteessä paljon enemmän.

Sitä voi sitten spekuloida millä kuormalla pystyy tekemään vielä pitempää juoksuvaellusta. Yhden yö reissussa ehtii aika paljon jos on kevyet majoitteet mukana. Toisaalta miksi matkustaa pohjoiseen pitkä matka jos aikoo vain päivän pari urheilla?

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy