Jump to content
Juoksufoorumi.fiiisak (2021: 70 km juoksua viikossa, 800 m 2:20, 1500 m 4:50)

Arvostele ketju:


Recommended Posts

Tervehdys!

 

Olen saanut kovasti inspiraatiota omaan juoksemiseen lukemalla täällä muiden harjoituspäiväkirjoja, joten ajattelin itsekin aloittaa.

 

Kai tähän alkuun voisi jonkinlaisen historian kirjoittaa...

 

Olen 41-vuotias koko ikäni liikuntaa ja urheilua harrastanut. 4-16 -vuotiaana hiihto oli ykkönen ja pärjäsinkin hyvin lasten kisoissa ainakin sinne 11-12 -vuotiaaksi. Sitten muut alkoivat harjoitella enemmän, minä en... Muistan kun 12-vuotiaana kisoissa tulin toiseksi ja juttelin voitajan kanssa. Kerroin että olen hiihtänyt tänä talvena jo 250 km (se oli minusta paljon). Kaveri vastasi että hän on hiihtänyt jo 1200 km! Järkytyin. Kyseinen kaveri oli sitten vuosia myöhemmin SM-hiihdoissakin mukana ja muistan katsoneeni telkkarista ja miettineeni että tuon voitin vielä 11-vuotiaana.

 

Myöhemmin olen tajunnut että toinen syy siihen miksi muut alkoivat mennä ohi oli kisamatkan piteneminen. Juoksussa nimittäin paras matkani on aina ollut 800 m, eli olen hyvin selkeästi keskimatkojen tyyppi. Lapsilla kun hiihdossa kisamatka oli 1-2 km, se sopi vielä minulle, mutta kun 16-vuotiaana se oli jo 5 km, menivät kestävyystyypit ohi. Harmi ettei 80-90 luvuilla vielä ollut sprinttihiihtoa, se olisi saattanut saada minut jäämään lajin pariin. Tai ehkä hyvä etten jäänyt. Juoksussa on monta hyvää puolta.

 

Noin 10-24 -vuotiaana toki myös yleisurheilin omaehtoisesti. Enimmäkseen yksin, joskus oli joku kaverikin mukana. Hyppäsin pituutta, heitin puista keihästä, rakensin puusta aitajuoksuaidat jne. Pituutta taisin hypätä parhaimmillaan 546.

 

17-25 -vuotiaana juoksu oli ykkösjuttu ja olin jonkinlainen kilpakuntoilija. Juoksin muutaman puolimaratonin. Paras aika taisi olla 1.37. Ei silloin ainakaan Oulun seudulla ollut tarjolla lyhyempiä ratamatkoja harrastelijatasoisille, joten nuo tiejuoksut olivat ainoa luonteva vaihtoehto.

 

25- 33 -vuotiaana kärsin selkärankareumasta enkä pystynyt varsinkaan 25-29 -vuotiaana välillä kunnolla kävelemäänkään. Työmatkapyöräilyä pystyin jatkamaan läpi noiden vuosien.

 

33-vuotiaana aloin olla jo paremmassa kunnossa ja keksin mennä (tai vaimo ehdotti) aikuisten yleisurheilukouluun. Sen jälkeen on tullut jatkuvasti käytyä "veteraanien" yleisurheilukisoissa. Kaikkea olen tehnyt moniotteluita myöten, mutta se 800 m se vaan aina kulkee parhaiten.

 

No mitä sitten tästä eteenpäin? Jatkan siitä seuraavaksi...

 

 

Link to post
Share on other sites

Kerran eräs työkaveri valitti että jalkapohja on ollut kipeänä monta kuukautta, pitäisikö mennä lääkäriin...? Siihen pääsin toteamaan että menee se itsestäänkin ohi, mulla kesti 26 vuotta. Ja tosiaankin, oikean jalkapohjan jänne kipeytyi 12-vuotiaana pituutta hypätessä. Ponnistava jalka kun läiskähtää lankkuun niin siitä kai se tuli. 

 

Tämä vaiva rajoitti juoksemistani vuosikymmenet. Jos yritin juosta yli 30 km viikossa niin aika äkkiä tuo jalkapohja kipeytyi. Noin 38-vuotiaana alkoi tuntua siltä että tuo 30 km rajoite on yllättäen poistunut. Vaikea sanoa mikä sen lopulta paransi. Yksi asia mitä olin alkanut tehdä eri tavalla, oli se että hipsuttelin töissä sukkasillaan. Iso talo ja varmaan kilometrejä voi tulla päivässä kävelyä. Uskon että jalan pikkulihaksille on parempi kävellä ilman kenkiä. 

 

No miksi tästä jaarittelen? Olen alkanut miettiä että jos jalat nyt lopulta kestää, uskaltaisiko varovasti juosta enemmän? Kaudella 2020 olen juossut hyvinä viikkoina 40 km tai vähän enemmän, olisiko määrällisesti kovin viikko ollut 52 km.

 

Nyt siiten ajattelin että jos nostaisi määrät nyt pikkuhiljaa 70 km/vk tasolle. Jos paikat kestää!

 

Näihin ketjuihin on tapana joku tavoite laittaa. Ajattelin että 800 m 2:20 ja 1500 m 4:50 pitäisi olla ihan realismia. Tällä kaudella kävin tasan kaksissa ratakisoissa: 800 m 2:23 ja 1500 m 5:02. Ei niillä M40 sarjan SAUL SM mitaleista vielä taistella. Toisaalta ei ainakaan tuolla kasin ajalla pitäisi ihan viimeiseksikään jäädä. SAUL SM -kisathan olisi nyt tulevana viikonloppuna Jyväskylässä ja pitkään harkistin menenkö, mutta jätän nyt kuitenkin tänä vuonna väliin.

 

Mutta että joku tietty aika kisoissa. En koe että se olisi minulle sopivin tavoite. Mieluummin laitan tavoitteeksi treenata tietyllä tavalla. Jos sen pystyy tekemään niin sitten kisoissa kulkee miten kulkee. Se ei ole niin suoraan omissa käsissä (vai pitäisikö sanoa jaloissa). Eli mun ihan ensisijainen tavoite on juosta pk-kauden lopussa helmikuussa 70 kilsan viikkoja.

 

Ohessa suunnitelma. En todellakaan aio yrittää toteuttaa tuota päivästä päivään. Tuo on tehty lähinnä harjoitelmana, josta näkisin minkälaisella realistisen tuntuisella progressiolla voisin päästä tuonne tavoitemääriin. Tuossahan on mukana kohtalaisesti nopeutta, loikkia ja puntteja jotka eivät juuri kilometrimääriä kasvata, joten siinä mielessä tämä 70 km/vk on haastavampi kuin pelkällä hölkkäohjelmalla.

 

Ensi viikolla alkaa!

 

2021.thumb.png.6a6bbc3351dba9dc5914fc7198fcbc9e.png

Link to post
Share on other sites

Normaaliaikoina pyöräilen päivittäin työmatkat, josta siis tulee viitenä päivänä viikossa 2*8 km. Se on hyvin kevyttä, keskisyke 90-100 ja matkan kesto noin 25 min. (AerK arviolta 140) Kyllä sillä jonkinlainen elimistöä herättelevä vaikutus kuitenkin on.

 

Kiireisenä 0-, 3- ja 7-vuotiaiden lasten isänä yritän käyttää aikani tehokkaasti, ja ison osan juoksutreeneistä teen myös työmatkajuoksuina. Siksi treeneissäni on paljon 8 km lenkkejä...

 

Näin korona-aikoina teen 1-3 etätyöpäivää viikossa, mikä sitten vähän vähentää noita työmatkaurheiluja. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Vaikka peruskuntokausi alkaakin virallisesti ensi viikolla, en toki ole tälläkään viikolla ihan jouten ollut. Täydellistä juoksutaukoa en halua pitää, koska jalkojen iskunkestävyys tuntuu heikentyvän jo ihan muutamassa päivässä. Tuntuu siltä että aina pitäisi juosta vähintään joka 3. päivä. Pitemmän tauon jälkeen pohkeet menevät helposti tukkoon ja niitä saa sitten parannella monta päivää.

 

Urheilukenttä löytyy 1,5 km päässä kotoa ja toinen Otaniemessä alle kilsan päässä työpaikasta, eli olosuhteet on kunnossa. Talvella käyn maanantaisin Otahallissa seuran veteraanipikajuoksijoiden treeneissä.

 

Tällä viikolla ma-pe:

 

ma: etätöitä ja hiukan myös metsätöitä mökillä

 

ti: etätyöpäivä, kevyttä aitajuoksutreeniä, pika-aitoja aitakorkeudella 74 cm ... 90 cm neljän aidan sarjoina, 7 sarjaa kai. Pelkästään paremmalla jalalla. Oli yleisöä niin ei huonommalla kehdannut 🙂 yht lämmittelyineen 4,3 km.

 

ke: Aamulla pyörällä töihin 8 km. Illalla määräintervallit töistä kotiin 3*5*200 m / kävelyt 200 m / 400 m. Ei raskasta, niin kuin ei määräintervallien pidäkään. Vedot ehkä 40-44 s? GPS ei oikein pysy mukana näin lyhyissä vedoissa ja näyttää liian vähän matkaa. Tästä treenistä huomaa että jalkojen iskunkestävyys on nyt hyvällä tasolla. Viime syksynä ja ehkä jopa kevätpuolellakin olisi pohkeet tällaisesta kipeytyneet.

 

to: aamulla sitten juosten/kävellen takaisin töihin 8 km pk, syke 131, 5:56/km. Vähän heikot vauhdit sykkeeseen nähden, mutta aamulla se on usein näin. iltapäivällä pyörä viikonlopuksi kotiin 8 km.

 

pe: lepo, etätyöpäivä

 

Link to post
Share on other sites
tunti sitten, iisak kirjoitti:

Normaaliaikoina pyöräilen päivittäin työmatkat, josta siis tulee viitenä päivänä viikossa 2*8 km. Se on hyvin kevyttä, keskisyke 90-100 ja matkan kesto noin 25 min. (AerK arviolta 140) Kyllä sillä jonkinlainen elimistöä herättelevä vaikutus kuitenkin on.

 

Olen aiemmat viisi vuotta pyöräillyt 2x5x 20 min työmatkoja viikossa, mutta nyt kun on ollut puoli vuotta koronataukoa niin nämä ovat jääneet. Kunto on ihan sama kuin vuosi sitten. Eipä noista taida olla muuta kuin ulkoilun iloa kun pyöritään jossain PK1-alueen alapuolella. On siis ollut oikea ratkaisu jättää nämä pois harjoituspäiväkirjasta. Toisaalta jos ei mitään muuta tekisi, nämä olisivat tosi hyvä terveyskunnon ylläpitoon.

 

Link to post
Share on other sites
1 minuutti sitten, X66 kirjoitti:

 

Olen aiemmat viisi vuotta pyöräillyt 2x5x 20 min työmatkoja viikossa, mutta nyt kun on ollut puoli vuotta koronataukoa niin nämä ovat jääneet. Kunto on ihan sama kuin vuosi sitten. Eipä noista taida olla muuta kuin ulkoilun iloa kun pyöritään jossain PK1-alueen alapuolella. On siis ollut oikea ratkaisu jättää nämä pois harjoituspöytäkirjasta. Toisaalta jos ei mitään muuta tekisi, nämä olisivat tosi hyvä terveyskunnon ylläpitoon.

 

 

Minulla on aika vastaava käsitys asiasta. Ei niillä juoksuluntoon tunnu olevan vaikutusta. Enemmän työvireyteen kun herää kunnolla heti aamusta.

Link to post
Share on other sites

la 12.9. pitkä lenkki 14 km. Alkuperäisessä suunnitelmassa ei ollut vielä näin pitkiä lenkkejä kun viikon kokonaistavoite on vasta 40 km, mutta kun kävin taannoin pitkästä aikaa vastaavalla 14 km lenkillä ja oli ihan mukavaa niin otin uusiksi. Tosi hidas vauhti 6:29/km ja syke 124. Kävelyn ja noin 5 min/km juoksun vuorottelua. En tykkää kovin hitaasta hölkästä joten teen nämä pk1 ja pk2 treenit kävelyä ja juoksua vuorotellen. Heti lähtiessä satoi ja matkan aikana vaihtelevasti, joten pysyin hyvin märkänä koko reissun ajan.

 

su 13.9. punttien nostelua pitkästä aikaa. Viime talvena jonkin verran jaksoin nostella puntteja, mutta huhtikuussa kun juoksukelit paranivat, putosivat puntit käsistä viimeisen kerran...

 

mave 40 kg 12+15, rinnalleveto 40 kg 5+6, takakyykky 40 kg 15+15, päkiöille nousu 40 kg 25+25, pystypunnerrus 40 kg 4+4. Sama 40 kg paino kaikissa kun en jaksanut vaihtaa...

 

Ihmettelen kun ei minulla tunnu juuri minkäänlaista kehitystä koskaan tapahtuvan näissä punttihommissa. Vuoden alussa tosiaan oli suhteellisen säännöllistä: 1.1.-13.3. välillä 17 kpl punttitreenejä, eli 4,2 päivän välein keskimäärin. (13.3. tuli pieni rannevamma ja siihen tuo punttihomma sitten aika pitkälti jo hiipui.) No, voi olla että joissain liikkeissä painot kasvoi 40 kg --> 50 kg, mutta toistomäärä vastaavasti laski, joten en tiedä ilman tarkempaa analyysia kasvoiko voimat oikeasti yhtään. Nyt sitten taas puolen vuoden totaalisen tauon jälkeen tein heti eka yrittämällä aika lailla samoilla kiloilla kuin maaliskuussa. Ehkä vielä pitää antaa tälle mahdollisuus ja tehdä muutaman kuukauden säännöllinen punttikuuri. Kehittää joku testisarja ja katsoa tuleeko tietyillä kiloilla oikeasti yhtään kehitystä vai ei.

 

ma 14.9. mökillä tein aika raskaita puuhommia. Erityisesti kun yritin kaivaa (lapio, rautakanki, kirves) yhtä isoa kantoa pois, alkoi pitemmän päälle kädet täristä. Eikä tullut vielä läheskään valmista. No kantojyrsijän tilaamalla lähtisi se ja nuo muutamat muut pienemmät, mutta sehän maksaisi 250 € tai enemmän. Ja tämähän on liikuntaa... Vielä en anna tuolle periksi. Polarin mukaan päivittäinen aktiivisuus 424 % tavoitteesta! Ei olisi ollut mitään mieltä yrittää enää juosta tuon päälle.

Link to post
Share on other sites

ti 15.9. määräintervalleja töistä kotiin yht. 8 km: ver 1 km + 3*5*200 m / kävely 200 m / kävely 400 m + verr 1 km. Ei tuntunut raskaalta vaikka vedoissa enimmäkseen oli ihan pikajuoksuaskellus. Määräintervallit kai lasketaan yleensä nopeuskestävyystreeniksi, mutta kyllä ainakin alamäkiin osuneissa vedoissa vauhtia oli sen verran, että voi puhua myös ihan nopeustreenistä. 200-metriset olivat kellon mukaan 37...48 sekuntia, vaihtelu enimmäkseen tietysti riippuen siitä sattuiko kohdalle ylä- vai alamäki.

 

Pikajuoksuaskelluksen määrittelen niin että juoksijan painopiste on koko ajan niin korkealla, että jalka alastulovaiheessa "juuri ja juuri ylettyy melkein suorana maahan".

 

Tähän liittyy eräs suurimmista ahaa-elämyksistäni juoksutekniikkaan liityen: Valmentaja sanoi joskus, että pumppaan liikaa reisillä ylös alas, eli jalka tulee maahan polvi niin paljon koukussa, että joudun sitten tekemään "kauan" kestävän työn ponnistamalla jalkaa suoraksi ennen kuin askel on valmis, jalka suorana ja valmis irtoamaan maasta. Kontaktiaika on silloin pitkä ja sehän ei ole taloudellista.

 

Tätä olen sen jälkeen yrittänyt kehittää pyrkimällä siihen, että nopeassa juoksussa olisin niin korkealla, että jalka olisi maahan ylettyessään jo mahdollisimman suorana, eli valmis päättämään ponnistuksen ja irtoamaan maasta jo melkein ennen kuin on siihen koskenutkaan... 🙂 Tätä tunnetta siis saavutin hetkittäin aika hyvin tässä tiistain treenissä.

 

Illalla olisi tehnyt lasten nukahtamisen jälkeen mieli vielä nostella puntteja, mutta kun tehopainotteisesta juoksulenkistä oli kulunut vasta 2 h, niin maltoin kuitenkin olla tekemättä.

 

ke 16.9. aamulla töihin pk1 8 km. Syke 121, 6:32/km. Piti olla asiakaspalaveri alkaen klo 9, mutta edellisenä päivänä viestittelin asiakkaalle, että en taida ehtiä, sopisiko 9:30. (Että ehtisin käydä lenkillä, sitä en maininnut...)

 

Link to post
Share on other sites

To 17.9. Aamusella lasten viennin ja etätyöpäivän välisessä raossa vk1 lenkki 7,2 km, 4:47/km, syke 147 + 0,5 km loppujäähdyttely. Ihan hyvä vauhti vk-alueen alaosissa. Myrsky yltymässä, iltapäivällä seurasi huippu. Oksia putoili puista, ei sen kummempaa.

Illalla vielä punttitreeni. Yhteensä 11 sarjaa viittä eri liikettä. Rinnalleveto menee niukin naukin 50 kg:lla, 1-2 toistoa. Maastavetoa 60 kg:lla jaksaa muutamia toistoja, enempää painoja kun ei kotoa löydy, mutta kyllä nuo nyt riittääkin jos ei voimat tästä hirveästi lisäänny...

Pe 18.9. Töiden jälkeen viikon pitkä lenkki 13,6 km, 91 min, 6:44/km, syke 121. Tavallistakin hitaampi keskivauhti kuntoradan mäkisistä maastoista johtuen. Hiihdon ehdoillahan tuokin reitti on suunniteltu ja osa mäistä on liiankin jyrkkiä juostaviksi, varsinkin alamäkeen.

Tämän viikon varsinaiset kilometrien keräilyt oli ehkä nyt tässä. Viikkotavoite siis tässä vaiheessa 40 km. Nyt piti muiden aikataulujen puristuksissa suorittaa nämä kilsat (37 km tuli) tiistai-illan ja perjantai-iltapäivän välisessä vajaassa kolmessa vuorokaudessa.

Pe-su 3-vuotiaan pojan kanssa kahdestaan mökillä. Varmasti aika leppoisaa, mutta lenkille ei pääse. Jos kuitenkin juoksuhalut käyvät vastustamattoman koviksi niin urheilukentällä voi käydä vaikka aitoja loikkimassa ja antaa pojalle tikkarin käteen siksi aikaa niin viihtyy. Sen jälkeen tasapuolisuuden vuoksi leikkipuistoon kiipeilemään niin on molemmille motivoiva reissu.

Link to post
Share on other sites

Su 20.9 Käytiin kuitenkin pojan kanssa kentällä. Juoksin pika-aitoja 10 kpl 4 aidan sarjoja. Ensin 76 cm aitoja ja sitten 91 cm aitoja. "Pika" viittaa tässä vain 9,14 m aitaväliin, ei juoksunopeuteen... Lopuksi vielä vähän hölkkää niin sain sen 40 km kuitenkin täyteen tälle viikolle. 

 

Ma 21.9 Päätin mennä vaihteeksi seuran treeneihin. Ennakkotieto oli "tuhti setti määräintervalleja". Kuulosti lupaavalta, mutta ajattelin että pikajuoksijoiden käsitys määrästä voi kyllä olla eri. No valmentaja ei päässytkään paikalle, tuli viestinä ohje että 3×4×300 m / 300 m // 10 min.

 

Liekö uhkaus määriksistä säikäyttänyt, vai oliko kaikilla muilla ylimenokausi, mutta paikalla oli vain yksi kaveri minun lisäkseni. 2 vedon jälkeen totesin 300 m kävelypalautuksen liialliseksi ja vedin loput 200 m kävelypalautuksella ja 5 min sarjapalautuksella. No hiukan kovaa tuli aloitettua, ekat 57 s ja sitten löysäsin tahtia niin että maksimisykkeet pysyi jatkuvasti 165 paikkeilla. Viimeiset vedot oli sitten 63...66 s.

 

Kaveri kysyi lopuksi että montako oikein vedin, johon vastasin että no kaikki 12. Sain kuulla että 2x4x300 m oli ohje, eli huolimattomasti olin lukenut. Mutta hatarasta päästä hyötyi taas koko ruumis. Sopivalta tuntui treeni. Sykkeet nousi vähän ylös mutta tuntemus oli kevyt koko ajan. Yhteensä 10 km tuli mittariin.

Link to post
Share on other sites

Ti 22.9. Aamulla normaalit pyöräilyt töihin. Töistä kotiin juoksua pk2 8 km 5:32/km, syke 132. Aika hyvä vauhti siis, ja Polarin Running index oli 63. Vähän tuntui liikkeelle lähtiessä etureisissä kahden edellisen päivän vauhtitreenit.

 

Ke 23.9. Aamulla juoksu töihin pk1/pk2 8 km 6:00/km, syke 127, RI 62. Illalla sitten ajetaan pyörä takaisin kotitalliin.

 

Juuri nyt on 7 päivän juoksujen summa 50 km, mikä siis minulle on lähellä kaikkien aikojen maksimia, vaikka pk-kautta vasta aloitellaan... Olo on semmoinen että tuntee juosseensa, mutta ei missään tapauksessa uupunut. Jos loppuviikon suunnitelmat toteutuvat tulee kalenteriviikolle yht. 44 km eli hiukan tästä tasaantuu.

Link to post
Share on other sites

To 24.9. Päivällä ihan kevyitä puuhommia pari tuntia. Illalla punttitreeni. Yhteensä 16 sarjaa sitä sun tätä, 2-3 sarjaa per liike. Aika hyvällä asenteella, muutamissa sarjoissa niin monta ettei oikeasti mennyt enää yhtään enempää. Juoksuton päivä, teki varmaan hyvää.

 

Aijai, viikko jo vierähti edellisestä punntitreenistä. Kyllä kai 2-3 kertaa viikossa pitäisi sitäkin tehdä, että voisi edes toivoa mitään kehitystä. Katselin että normiviikkona ke, pe, su voisi edes teoriassa olla aikaa iltasella nostella puntteja. Jonkinlainen parin kolmen viikon kestävyys ja nopeus/voima blokkien vuorottelu voisi auttaa keskittymään kunnolla yhteen ominaisuuteen, mutta jotenkin tykkään ainakin tässä vaiheessa kautta vain tehdä koko ajan samalla kaavalla hiljalleen määrää lisäten.

 

Pe 25.9. Askelkyykky on sellainen jonka yleensä melko helposti saa tuntumaan lihaksissa seuraavana päivänä. Niin nytkin, ei tosin kovin voimakkaasti.

 

Päätin tehdä pitkän lenkin nyt perjantaina kun aikaa ilmaantui. Olen noita 14 km lenkkejä nyt tehnyt 3 kpl, joten ajattelin kokeilla nyt 16 km. Alussa mietin että pitääkö jarrutella ja lähteä heti alusta suosiolla yli 6 min/km vauhtiin, kun tuonne 6:20 hitaammalle puolelle nuo edellisetkin on lopulta painuneet. Hyvä etten lähtenyt, vaan päätin mennä tuntemusten mukaan. Sepä kulkikin sitten reilusti yli 10 km noin 5:40 vauhdeissa ja keskisyke silti vain 126! Viimeisten kilometrien jäähdyttelynkin jälkeen numerot olivat 5:53/km ja syke 126.

 

Polarkin oli sitä mieltä että hyvin kulki ja antoi running index 68 eli taisi olla korkein lukema ikinä. Todennäköisesti oli vaan hyvä päivä, mutta jospa se peruskuntokin olisi oikeasti vähän noussut. 

Link to post
Share on other sites

Katsaus kisasuunnitelmiin

 

8.11. olisi SAULin SM-halliviisiottelu Liikuntamyllyssä. Ihme jos ei ole koronatilanteet pahana silloin, joten enpä usko että toteutuu ainakaan omalla kohdalla. Eli vaikka järjestettäisiin, niin tuskin menen.

 

5.12. perinteiset Itsenäisyyspäivän kisat Esportissa, siis 800 m matkana. Enpä ole kovin luottavainen senkään osalta. 

 

Kai se menee ihan ulkohommiksi. Ehkä joku Aktian 5 km pitää käydä sitten juoksemassa jos juoksututtaa. 14.11. näyttäisi olevan ensimmäinen, merkkasin treenikalenteriin.

Link to post
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy