Jump to content
Juoksufoorumi.fiKorona-ajan hiihtotarina


Recommended Posts

Vaikka näin korona-aikaan on ollut monenlaisia rajoituksia ja urheilutapahtumia ei järjestetä, saattaa toisaalla avautua uusia mahdollisuuksia. Toukokuun 7.-9. päivä olin Levillä, ja siellä pystyi vielä hiihtämään. Ladut oli jo vähän lösähtäneitä ja jossakin ne oli jopa hävinneet. Useista alikulkutunneleista ei päässyt hiihtämään, mutta metsätaipaleella lunta kyllä riitti hyvin.

En ollut aiemmin käynyt Levillä, ja lähdin hiihtämään kierrosta tunturialueen ympäri, jotain reilut 20km. Puolivälin tienoilla ladun varressa oli laskettelurinteen alku, vähän syrjäinen hissi metsän keskellä, josta lähti kaksi rinnetta. Näytti sen verran loivalta rinteeltä, että lähdin hiihtämään ylöspäin. Yllättäen siitä pystyikin hiihtämään ihan ylös asti. Se kesti 23 minuuttia.

Alhaalla lumen pinta oli jo vähän "rapsakoitunut" illan viiletessä, ja ylhäällä pinta oli muutenkin hyvin kestävää ja hiihdettävää. Matkalla oli pari lyhyttä tasaista pätkää ja pari hyvinkin jyrkkää kohtaa. Sai kuitenkin suksen liukumaan, joten jyrkemmätkin kohdat pystyi hiihtämään.  Hyvä tuuri, kun sattui löytymään tuollainen riittävän loiva reitti. Koko matka ei kuitenkaan ollut laskettelurinnettä.

 

Hyvä ettei rinteet olleet vielä menneet huonoon kuntoon sulamisen tai lumisateiden takia, vaikkei niitä oltu ajettu moneen viikkoon. Tämä oli harvinainen tilaisuus päästä hiihtämään kunnon mäkiä, kun ei laskettelijoita ollut paikalla. Harmi tietysti bisneksen kannalta ja laskijoiden kannalta. Leville tullessa oli aikomuksena etsiä joku latureitti missä olisi rankkaa ylämäkeä. Enpä arvannut, että laskettelurinteessä pystyy noin hyvin hiihtämään. Olin luullut niiden olevan liian jyrkkiä mäkiä hiihtoon, ja niinhän ne kyllä onkin yleensä.

Yli 300 metriä tulee nousua jos hiihtää ylös asti. Vaikka on se Levin huippu kuitenkin 530m merenpinnan yläpuolella.

 

Seuraavana päivänä hiihdin uudestaan ylös. Lumi oli märkää, mutta silti sukset luisti ihan hyvin (ylämäkeen). Olin kylläkin liikkeellä 90-luvun suksilla, jotka on olleet voitelematta pitkään. Mutta tunnetusti luistoon vaikuttaa eniten sääolosuhteet ja ladun kunto.

Hiihtelin sitten muitakin mäkipätkiä. Illalla kyllä huipulle hiihtäminen tyssäsi jyrkimpään kohtaan, kun pienen lumisateen jäljiltä ei suksi liukunut niin hyvin. Loivemmassa alarinteessä sain hiihdettyä 4x14 minuuttia ylämäkeen (nousua reilut 160m). Alas sai laskea jarruttelematta, kun oli nihkeä luisto. 

 

 

Seuraavana aamuna kävin vielä kahdesti hiihtämässä 14 minuuttia mäkeä. Olisihan tuolla viihtynyt pitempäänkin. Mielenkiintoista tuo mäkihiihto, varsinkin tylsiin peruslenkkeihin verrattuna.

 

Viikkoa aiemmin Rukalla päädyin hiihtämään Valtavaaran luonnonsuojelualueelle menevälle ladulle, ja siellä olikin hienoja metsiä. Yhdessä risteyksessä luki Valtavaara 0,8, ja loivan ylämäen hiihtämiseen meni 5 minuuttia 40 sekuntia. Laskin mäen vielä alas ja toisen kerran ylös. Tuollakin olisi kyllä viihtynyt pitempäänkin.

Matkan varsinainen kohde oli Inari, missä oli tarjolla ilmaista majoitusta. Olin vähän toivonut, että siellä hanki kestäisi maastossa ja järvellä, mutta eihän se enää kestänyt.

 

Tuossa on lyhyt video Leviltä (ei mikään hyvälaatuinen).

Levi ylä.AVI

Levi 1.JPG

Levi 2.JPG

Levi 3.JPG

Levi ylä.AVI

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Eilen 18.5. kävin hiihtämässä viimeiset "latuhiihdot" ja todennäköisesti myös viimeiset jäähiihdot Suomussalmella. Kyseistä järveä säännöstellään keväällä paljon ja rannat ovat tuolla alueella matalat, joten rantalumet ovat pitkältä matkalta pelkän maan päällä, joten ei tarvitse jäihin putoamista pelätä. Muutama rannoilta tuleva laskuoja virtaa tuolla jään alla. Niihin voi jalka mulahtaa, mutta hyvin kestivät eilen aika myöhään illalla. Alkaa pakkaset olemaan niin vähäiset ja vain yöllä klo. 24-04, joten vaikka järvellä lunta vielä riittää, niin alkaa menemään liian pehmeäksi. Ennätys myöhäisen hiihdon suhteen Suomussalmella oli vuonna 2017. Silloin kovan yöpakkasen jälkeen hiihtelin aamulla jäillä viimeisen kerran 24.5.

Mulla on hiihdossa aina mennyt niin, että alkutalvesta ei ole mitään kiirettä keräämään kilometrejä ja vuoden vaihteessa on yleensä vasta noin 400 km täynnä, kun moni himohiihtäjä on jo toisella tuhannella. Sen sijaan keväällä tulee hiihdettyä niin pitkään kuin suinkin mahdollista.

 

20200518_201553.jpg

20200518_211108.jpg

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy