Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
puula

Ylläs nyt

Recommended Posts

Onko kukaan käynyt, ollut tai on nyt Ylläksellä hiihtämässä? Mikä on tilanne kun korona jyllää joka paikassa? Onko kansaa ollut paljon laduilla? Siksi kyselen kun ensiviikolla olisi tarkoitus suunnistaa Ylläsjärvelle, murtsikka mielessä. Mökki on vuokrattu jo viime syksynä kahdeksi viikoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu meillä on tarkoitus viihtyä pääasiassa mökissä ja ladulla. Täällä Keski-Suomessa on tänätalvena ollut ladut melko huonot. 2,5 km jäistä tykkilumilatua, ei muuta. Lapin läänissähän tuota koronaa on vielä toistaiseksi vähiten. Jos pysyy väen tungoksista pois ja vain ladulla, on kait riski vähäisempi. No sitten sen näkee ensiviikolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onhan sekin pointti kun tämän viruksen aiheuttama epidemia laajenee, niin rajoitukset tiukkenee, kaikkine valmiuslakeineen ja muihin rajoituksiin liittyen. Väki tietysti vähenee hiihtokeskuksissa ja voi vähentää myös latujen kunnossapitoa. Pitää seurata tilannetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa ottaa huomioon että paikkakuntakohtainen terveydenhuolto on mitoitettu asukasmäärän mukaan ja senkin takia voi olla että ääritilassa jopa kotimaan sisäiseen matkustamiseen puututaan. Norjassahan kansalliskaarti häätää ihmisiä pohjoisen mökeiltä tarvittaessa takaisin kotia kohti. Ehkä joku pienen porukan oikein pitkä tunturihiihtoreissu telttamajoituksella olisi ihan suositeltavakin karanteenitoimenpide, mutta se vaatii toki välineitä ja reipasta asennetta ulkoiluun. Jos hirmuisesti porukkaa taas lähtee tavanomaisille hiihto- ja laskettelureissuille pohjoiseen, siitä voi koitua paikalliselle terveydenhuollolle moninkertainen kuormitus. Kannattaa harkita siirtojaan tarkkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ylläksellä ohjeena on: "Mikäli sinulla on normaalit flunssan oireet eikä ole syytä epäillä koronavirustartuntaa, voit hoitaa flunssaa normaalisti kotihoidossa. Mikäli flunssasi tarvitsee sairaalahoitoa, ota yhteys puhelimitse Kolarin kunnan päivystävään sairaanhoitajaan"

Eli terveysasemalle ei ole asiaa. Ääritapauksessa sitten sairaalaan, 180 km polkemista autolla Rovaniemelle.

 

Olen kyllä menossa Ylläkselle ellei kieltoa tai sairastumista tule. Koulut menevät huomenna kiinni ja meillä on vielä aikaa omissa oloissamme ennen reissua.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poikkeustilassa saatetaan päätyä jopa ulkonaliikkumiskieltoon, jolloin harrasteulkoilulle lähdetään sakon uhalla. Viimeksihän valtiomme siirtyi poikkeustilaan talvisodan alkaessa, eikä hallinto ota näin järeitä toimenpiteitä käyttöön, ellei ilmassa roiku riskiä siitä että isompi luuta alkaa pian lakaista. Vertailun vuoksi talvisodassa uhreja tuli reilut 26 000, ja jos THL:n ennuste 35 % sairastumisesta pitäisi kutinsa ja yksikin prosentti heistä kuolisi, se tarkoittaisi yli 19 000 ruumista.

Ei sitä Rovaniemenkään sairaalaa ole mitoitettu potentiaalisten lomalaisten varalle, ja mikäli moni tarvitsisi erikoishoitoa taudin takia, matkustajien haaverit kuormittaisivat hoitavia tahoja jokseenkin turhaan siinä tapauksessa jos reissu ei ole lähes välttämätön. Kehottaisin ainakin miettimään, onko matkustuskohde sellainen, johon olisi ok jäädä sisätilakaranteeniin useiksikin viikoiksi. Toki mieluumminhan sitä tunturia ikkunastaan katsoo kuin kivikylää, eikä viranomaisia riitä vahtaamaan jokaista tönöä.

 
Ollakseni filosofinen, on aikansa pohdinnalle ja toiminnalle, hyökkäykselle ja vetäytymiselle tai rationaaliselle tilanneanalyysille fiilispohjaisen tekemisen sijaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaikki on suhteellista. Sain avokonttorissa tammikuussa uuden naapurin, alle metrin päähän, kaverin joka on kotoisin Wuhanista ja käynyt siellä loppuvuodesta. Siinä vaiheessa kun yskä alkoi vieressä kiihtyä, siirryin muihin maisemiin. Siitä on jo useampi viikko eikä ilmeisesti kyseessä ollut korona. Avokonttoriin en kuitenkaan enää palaa ellei etäisyyksiä kasvateta.

Pitäisin mökkilomaa Ylläksellä kuitenkin paljon pienempänä pahana. Tartunnan todennäköisyys siellä on pieni,  ja vaihtoehtona on myös ajaa suoraan kotiin jos tauti iskee yhdelle päälle.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puhuin siis edellä haavereista, eli aina voi ajaa porokolarin tai ehkä liukkaassa alamäessä tuleekin törmättyä puuhun tms. yllättävää. Kaikki tapaturmista johtuvat käynnit kuormittavat sitten lokaalia terveydenhuoltoa lisää, tietysti tuleehan vahinkoja kotonakin joten totaaliturvassa ei voi olla. Mutta on siis tilanteita jolloin ei voikaan lähteä ajamaan Lapista etelään ja sinnepä sit pahimmillaan jumahtaa poikkeusoloihin.

Mitä suhteellisuuteen tulee niin jos tarkkoja ollaan, luonnonvakiot eivät oo suhteellisia sen tiedon valossa kuin luontoa tunnetaan. 🙂 Mutta, terveyttä ja hyviä päätöksiä tosiaan itse kullekin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Lapland Hotels -ketju sulkee kaikki toimintonsa

Lapland Hotelsin, Lapland Safariksen, Lapland Ski Resortsin ja Ylläs-Skin kaikki toiminnot suljetaan viimeistään ensi viikon lauantaina 28.3.2020 meneillään olevan koronapandemian vuoksi.

Tiedotteen mukaan iso osa kohteista suljetaan nopeutetussa aikataulussa jo ennen tätä määräaikaa.  Kyseisten kohteiden hiihtokeskuksien viimeinen aukiolopäivä on ensi perjantaina 27.3.

Sulkeminen koskee kaikkia yhtiön Lapin ja Etelä-Suomen hotelleja, ravintoloita, ohjelmapalveluita sekä hiihtokeskuksia Ylläksellä, Oloksella, Pallaksella, Luostolla ja Ounasvaaralla Rovaniemellä.

"

 

EDIT: kaksi tartuntaketjua Lapissa. Yöelämä olisi pitänyt sulkea aiemmin!

 

Kaikki rinteet menevät kiinni. Saas nähdä mitä VR:n vuoroilla, latupuolella ja mökeille tapahtuu, periaatteessa hiljaisempi Ylläs olisi ihan mukava.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Ylläksen latujen ja reittien hoito on päättynyt tältä talvelta 23.3.2020. Ladut on ajettu aamulla 23.3.2020 ja latukoneita liikkuu satunnaisesti ladulla vielä tämän viikon ajan suorittamassa huoltotoimenpiteitä. "

 

Ja seuraavaksi..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy