Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Ylläs nyt


Taisto
 Share

Recommended Posts

Juu meillä on tarkoitus viihtyä pääasiassa mökissä ja ladulla. Täällä Keski-Suomessa on tänätalvena ollut ladut melko huonot. 2,5 km jäistä tykkilumilatua, ei muuta. Lapin läänissähän tuota koronaa on vielä toistaiseksi vähiten. Jos pysyy väen tungoksista pois ja vain ladulla, on kait riski vähäisempi. No sitten sen näkee ensiviikolla.

Link to comment
Share on other sites

Kannattaa ottaa huomioon että paikkakuntakohtainen terveydenhuolto on mitoitettu asukasmäärän mukaan ja senkin takia voi olla että ääritilassa jopa kotimaan sisäiseen matkustamiseen puututaan. Norjassahan kansalliskaarti häätää ihmisiä pohjoisen mökeiltä tarvittaessa takaisin kotia kohti. Ehkä joku pienen porukan oikein pitkä tunturihiihtoreissu telttamajoituksella olisi ihan suositeltavakin karanteenitoimenpide, mutta se vaatii toki välineitä ja reipasta asennetta ulkoiluun. Jos hirmuisesti porukkaa taas lähtee tavanomaisille hiihto- ja laskettelureissuille pohjoiseen, siitä voi koitua paikalliselle terveydenhuollolle moninkertainen kuormitus. Kannattaa harkita siirtojaan tarkkaan.

Link to comment
Share on other sites

Ylläksellä ohjeena on: "Mikäli sinulla on normaalit flunssan oireet eikä ole syytä epäillä koronavirustartuntaa, voit hoitaa flunssaa normaalisti kotihoidossa. Mikäli flunssasi tarvitsee sairaalahoitoa, ota yhteys puhelimitse Kolarin kunnan päivystävään sairaanhoitajaan"

Eli terveysasemalle ei ole asiaa. Ääritapauksessa sitten sairaalaan, 180 km polkemista autolla Rovaniemelle.

 

Olen kyllä menossa Ylläkselle ellei kieltoa tai sairastumista tule. Koulut menevät huomenna kiinni ja meillä on vielä aikaa omissa oloissamme ennen reissua.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Poikkeustilassa saatetaan päätyä jopa ulkonaliikkumiskieltoon, jolloin harrasteulkoilulle lähdetään sakon uhalla. Viimeksihän valtiomme siirtyi poikkeustilaan talvisodan alkaessa, eikä hallinto ota näin järeitä toimenpiteitä käyttöön, ellei ilmassa roiku riskiä siitä että isompi luuta alkaa pian lakaista. Vertailun vuoksi talvisodassa uhreja tuli reilut 26 000, ja jos THL:n ennuste 35 % sairastumisesta pitäisi kutinsa ja yksikin prosentti heistä kuolisi, se tarkoittaisi yli 19 000 ruumista.

Ei sitä Rovaniemenkään sairaalaa ole mitoitettu potentiaalisten lomalaisten varalle, ja mikäli moni tarvitsisi erikoishoitoa taudin takia, matkustajien haaverit kuormittaisivat hoitavia tahoja jokseenkin turhaan siinä tapauksessa jos reissu ei ole lähes välttämätön. Kehottaisin ainakin miettimään, onko matkustuskohde sellainen, johon olisi ok jäädä sisätilakaranteeniin useiksikin viikoiksi. Toki mieluumminhan sitä tunturia ikkunastaan katsoo kuin kivikylää, eikä viranomaisia riitä vahtaamaan jokaista tönöä.

 
Ollakseni filosofinen, on aikansa pohdinnalle ja toiminnalle, hyökkäykselle ja vetäytymiselle tai rationaaliselle tilanneanalyysille fiilispohjaisen tekemisen sijaan.
Link to comment
Share on other sites

Kaikki on suhteellista. Sain avokonttorissa tammikuussa uuden naapurin, alle metrin päähän, kaverin joka on kotoisin Wuhanista ja käynyt siellä loppuvuodesta. Siinä vaiheessa kun yskä alkoi vieressä kiihtyä, siirryin muihin maisemiin. Siitä on jo useampi viikko eikä ilmeisesti kyseessä ollut korona. Avokonttoriin en kuitenkaan enää palaa ellei etäisyyksiä kasvateta.

Pitäisin mökkilomaa Ylläksellä kuitenkin paljon pienempänä pahana. Tartunnan todennäköisyys siellä on pieni,  ja vaihtoehtona on myös ajaa suoraan kotiin jos tauti iskee yhdelle päälle.

 

Link to comment
Share on other sites

Puhuin siis edellä haavereista, eli aina voi ajaa porokolarin tai ehkä liukkaassa alamäessä tuleekin törmättyä puuhun tms. yllättävää. Kaikki tapaturmista johtuvat käynnit kuormittavat sitten lokaalia terveydenhuoltoa lisää, tietysti tuleehan vahinkoja kotonakin joten totaaliturvassa ei voi olla. Mutta on siis tilanteita jolloin ei voikaan lähteä ajamaan Lapista etelään ja sinnepä sit pahimmillaan jumahtaa poikkeusoloihin.

Mitä suhteellisuuteen tulee niin jos tarkkoja ollaan, luonnonvakiot eivät oo suhteellisia sen tiedon valossa kuin luontoa tunnetaan. 🙂 Mutta, terveyttä ja hyviä päätöksiä tosiaan itse kullekin.

Link to comment
Share on other sites

"Lapland Hotels -ketju sulkee kaikki toimintonsa

Lapland Hotelsin, Lapland Safariksen, Lapland Ski Resortsin ja Ylläs-Skin kaikki toiminnot suljetaan viimeistään ensi viikon lauantaina 28.3.2020 meneillään olevan koronapandemian vuoksi.

Tiedotteen mukaan iso osa kohteista suljetaan nopeutetussa aikataulussa jo ennen tätä määräaikaa.  Kyseisten kohteiden hiihtokeskuksien viimeinen aukiolopäivä on ensi perjantaina 27.3.

Sulkeminen koskee kaikkia yhtiön Lapin ja Etelä-Suomen hotelleja, ravintoloita, ohjelmapalveluita sekä hiihtokeskuksia Ylläksellä, Oloksella, Pallaksella, Luostolla ja Ounasvaaralla Rovaniemellä.

"

 

EDIT: kaksi tartuntaketjua Lapissa. Yöelämä olisi pitänyt sulkea aiemmin!

 

Kaikki rinteet menevät kiinni. Saas nähdä mitä VR:n vuoroilla, latupuolella ja mökeille tapahtuu, periaatteessa hiljaisempi Ylläs olisi ihan mukava.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy