Jump to content
Juoksufoorumi.fiPäkiäastunta-harjoittelu


Recommended Posts

Miten te olette saaneet harjoiteltua päkiä-astuntaa niin, että siitä tulee luonnollinen tapa juosta (menee "lihasmuistiin")? Mä oon juossut muutaman vuoden sillä paljon parjatulla kanta-astunnalla. Tänä vuonna aloitin juokseen 10-16 km pätkiä (aiemmat lenkit lyhyempiä) ja mulle sanottiin, että kannattais harjoitella päkiä-astunta, ettei polvet mene.( Heh, no joo ne onkin viime aikoina vähän klonksuneet...) 

Googlasin jotain harjoituksia: "sivulaukka" ja kantapäät peppuun, polvien nostelu.. Harjoitukset onnistuu, mutta tsiisös sentään kun pitäis juosta päkiöillä.. En keksi yhtään epäluonnollisempaa asentoa juoksemiseen! 

Vinkkejä? 

Link to post
Share on other sites
 • Replies 28
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Tässä valmentaja James Dunne analysoi maratonin ME:n haltijan Brigid Kosgein juoksutekniikkaa Brigid Kosgein askel Bridgit astuu lievästi kanta edellä, mutta vain lievästi painopisteen eteen (jok

Ei kait päkiäjuoksu ole yhtään sen parempaa kuin kantapäillä tahi keskikohdalla jalkaa juokseminen? Tärkeintä on, että jalka tulee maahan painopisteen alapuolelle, jolloin jarruttavaa efektiä ei synny

Tällainen oli hiljattain esillä. Eli sensein tapaan vaikkapa rauhallisella paikallaanjuoksulla voi hakea tuntumaa koska siinä kukaan ei astu kannoille. Sitten liikkeelle pienin askelin lievän etunojan

Posted Images

Ei kait päkiäjuoksu ole yhtään sen parempaa kuin kantapäillä tahi keskikohdalla jalkaa juokseminen? Tärkeintä on, että jalka tulee maahan painopisteen alapuolelle, jolloin jarruttavaa efektiä ei synny ja askel on rullaava. Moni huippujuoksijakin vetää melko selvällä kantapää-askeleella, eikä se heitä hidasta tahi aiheuta ongelmia sen ihmeemmin, kun he tulevat painopisteen alle nätisti alas. Yleensä siis ongelmana on enemmän se, että askel on liian pitkä ja harppova kuin, että tulisi väärällä kohtaa jalkaa alas. Tämä aiheuttaa myös niitä polvikipuja, kun jalka joutuu kovalle rasitukselle ottaessaan jokaisen askeleen jarruttaen vastaan. Tämä jarrutus vaikuttaa negatiivisesti myös juoksuvauhtiin. Kun askeleen saa aiemmin alas lantion alapuolelle, paljon voi keskittyä työntävään askeleeseen, joka vie paremmin eteenpäin!

 

Jokatapauksessa, molempiin ongelmiin toimii hyvin se, että yrittää nostaa kadenssia eli tahtia, jolla jalat liikkuu. Ensialkuun voisi olla hyvä laskea/tarkistaa, mikä kadenssi on tällä hetkellä. Jos alle 160 askelta/min, niin sitten melko selvää, että tuossa on parannettavaa.

Link to post
Share on other sites

Tällainen oli hiljattain esillä. Eli sensein tapaan vaikkapa rauhallisella paikallaanjuoksulla voi hakea tuntumaa koska siinä kukaan ei astu kannoille. Sitten liikkeelle pienin askelin lievän etunojan kautta jolloin lähdet ikäänkuin kaatumaan loivasti eteenpäin painovoiman voimasta. Aavistus etunojaa ihan nilkoista päälakeen tulisi olla aina koska takakenoinen asento altistaa juuri kannoille tuloon kehon edessä. Kengät ei mielellään saisi olla aivan turhan korkeakantaiset (joskaan liian äkillisiä muutoksiakaan ei kannata tehdä isoilla juoksumäärillä) ja fokusta juuri ripeään askelrytmiin eli samalla käytännössä lyhyempään askeleeseen sekä jalan laskeutumiseen kehon painopisteen alle. Hyvä ryhti ja keskivartalon lihaskunto auttavat pitämään hyvän asennon. Ajattele että tuotat voimaa ponnistamalla jalan päältä etkä 'vetämällä jalalla kehon etupuolelta'. Tavoitteena ei tulisi kestävyysjuoksussa olla juokseminen puhtaasti päkiällä vaan nimenomaan se että jalka ei maakontaktissa tule liian voimakkaasti kannalle painopisteen eteen. Jalan otettua kontaktin maahan sen tulisi kuitenkin laskeutua tasapohjalle olipa ensikontakti sitten aavistuksen päkiällä tai kannalla. Jos koko ajan menee päkiällä kuten sprintteri ovat pohkeet valmiit kierroksen jälkeen ja rasitusvammat vain hieman kauempana..

Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä kuin perttu ja AnttiSn. Keskeistä ei ole astua päkiälle vaan painopisteen alle. Paitsi mainittu jarruttava efekti jää tällöin pois, myös polvi on tällöin lievästi koukussa ja joustaa. Tällöin ei tarvitse olla niin paljoa vaimennusta kengän kannassa.

Jos vain on mahdollista, niin oman juoksun videointi kerrtoo hyvin mitä kohtaa parantaa. Itse on tullut lenkkikaverin kanssa muutaman kerran videoitus omia juoksuja

Tuossa videossa on perusasiat, jos jaksaa katsoa jonnekin puoleen väliin. https://youtu.be/H26liWMDH8U 

Link to post
Share on other sites

Pakko vielä yhtyä kuoroon pienellä lisäkorostuksella: en lähtisi tavoittelemaan mitään tiettyä jalkaterän asentoa, vaan sitä hyvää, nopeaa ja kevyttä askelkontaktia ja hyvää rytmiä. Jalkaterä tulee miten tulee, ja todennäköisesti se vaihtelee joka tapauksessa hieman kenkien, maaston, vauhdin, väsymyksen jne. mukana.

Link to post
Share on other sites

Jep, eli Puujalka kertoi, että ei lähdetä tavoittelemaan mitään jalkaterän asentoa ja sitä taisivat edelle kirjoittaneet tarkoittaa. Eli keskeistä ei ole jalkaterän asento vaan astuminen painopisteen alle

 

En ole samaa mieltä hatapan kanssa siitä, että omaa juoksutyyliä ei kannata alkaa säätämään enkä siitä, että kun vauhtia tulee lisää (pitkällä matkalla) askel nousee luontaisasti päkiälle (joka siis ei ole edes tarkoitus).

 

Itse tietoisesti aloin astumaan painopisteen alle sekä juoksuasento lievään etukenoon vuodesta 2011. Ainakin videoinnin, kengänpohjan kulumisen, polvivaivojen ja vauhdin puolesta tuo auttoi.

On vain muistettava, että muutos on erittäin hidas. Kestää helposti vuoden pari, että luontaisasti tyyli selkeästi muuttuu.

Link to post
Share on other sites
16 minuuttia sitten, Jim kirjoitti:

Eli keskeistä ei ole jalkaterän asento vaan astuminen painopisteen alle

 

Joo tätä pitää nyt vielä korostaa lisää, joten lainataan. Usein nimittäin noissa chi -ja posejutuissa kyllä tavoitellaan sitä päkiäaskelta ("ball of foot"). Ei se ole oleellista. Mutta on niissä tosi paljon hyviäkin elementtejä, joita kannattaa tutkiskella.

Link to post
Share on other sites
41 minuuttia sitten, puujalka kirjoitti:

 

Joo tätä pitää nyt vielä korostaa lisää, joten lainataan. Usein nimittäin noissa chi -ja posejutuissa kyllä tavoitellaan sitä päkiäaskelta ("ball of foot"). Ei se ole oleellista. Mutta on niissä tosi paljon hyviäkin elementtejä, joita kannattaa tutkiskella.

Itse asiassa Chi Running ainakin tämän videon kohdan 4.40 mukaan korostaa rentoa askelta midfoot landing ChiRun

Tosin kaikki mainitsemasi tekniikat korostavat

- lievä etukeno, joka luonnollisesti vie eteenpäin

- askel painopisteen alle, jolloin polvi joustaa eikä eteen sojottava jalka jarruta menoa

- ryhdikäs juoksuasento

- riittävän suuri askeltiheys

 

Aika pitkälle huippumaratoonarit noin juoksevatkin

 

Link to post
Share on other sites

Tuossa askellajissa kengän kantakorotus on aika merkittävä tekijä siinä mille kohtaa jalkaa tullaan alas, kun ei sitä kengän muotoa vastaan hirveästi kannata käydä tappelemaankaan. Jos on korkea korotus niin käy työstä tuoda se päkiä ensin maahan, pohkeet väsyy ihan älyttömästi ja jossakin vaiheessa sitten telakkaa. Silloin se luonnollinen askel on kantapää edellä.

 

Ainakin oman kokemuksen mukaan kuitenkin jos kun käytössä on zerodrop kenkä niin silloin se menee päkiällä astuttavaksi askeleeksi, mikäli askel on kutakuinkin biomekaanisesti oikeaoppinen.  

Link to post
Share on other sites
7 tuntia sitten, mooni1980 kirjoitti:

Miten te olette saaneet harjoiteltua päkiä-astuntaa niin, että siitä tulee luonnollinen tapa juosta (menee "lihasmuistiin")? Mä oon juossut muutaman vuoden sillä paljon parjatulla kanta-astunnalla.

 

Tärkeintä astumisessa on rentous. Jokaisella paikkakunnalla on omat kanta-astujansa mutta se on kuluttavaa.

Viime aikoinahan on alan "kirjallisuudessa" tuotu päkiä- ja kanta-astumisen lisäksi myös ns keskijalalla astuminen.

 

Varmuuden vuoksi todettakoon että kirjoitan nyt ihan samasta aiheesta kuin muutkin 🙂

 

Vaikka minulla ei varsinaiseen päkiäastuntaan ole mitään erityisiä vinkkejä.

Itse juoksen päkiällä aina kun jaksan ja eräs juttu joka kovasti helpottaa elämää

kyseisellä sektorilla että lopettaa miettimästä onko luonnollista vai epäluonnollista.

Pikajuoksua esim sukkasillaan olisi hyvä juosta niin siinä askel tulee luonnostaan päkiälle.

Siirtyy toistojen kautta pidemmän matkan juoksuun sen verran mitä tarve vaatii.

Link to post
Share on other sites
9 tuntia sitten, mooni1980 kirjoitti:

Miten te olette saaneet harjoiteltua päkiä-astuntaa niin, että siitä tulee luonnollinen tapa juosta (menee "lihasmuistiin")? Mä oon juossut muutaman vuoden sillä paljon parjatulla kanta-astunnalla.

Yksi keinohan on tehdä juoksuvetoja nopeammalla vauhdilla, siis jotain 50-200m esimerkiksi. Sitä kautta voisi ehkä löytyä semmonen oikea, luonnollinen ponnistus siihen askeleeseen. Se on toista kun peruslenkkivauhtien köpöttely.

 

Ja kilpalenkkarit antaisi kevyemmän tuntuman juoksuun/vetoihin.

Link to post
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

Voit nyt heti vastata ketjuun ja rekisteröityä myöhemmin. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Ketjua lukevat   0 members

  Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


 • Tästä mainospaikka alkaen 30e+alv/kk. 

   

  Yli 10 000 kävijää/kk

  n. 350 000 sivulatausta/kk

 • Sivulataukset 13.11.2020 alkaen: Web Hits

  Yksittäiset kävijät 13.11.2020 alkaen: Web Hits
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy