Jump to content
Juoksufoorumi.fi

kenkäsuositusta vuoristoultralle?


Ennu
 Share

Recommended Posts

Promise Land 50K vuoristoultra lähenee uhkaavasti, ja allek. aloittelijan kaapista löytyy vain DS-trainerit + toiset ikäloput lenksut, joilla ei liene asiaa vuorille. Siispä tarvitsen uudet maastojuoksukengät tai muut vastaavat. Olen sovittanut mm Salomon-XA-PRO-3-DW kenkää, ja se tuntui suht miellyttävältä. Ennen kuin kuitenkaan laitan rahani likoon, ajattelin konsultoida teitä kokeneempia tai muuten vain asiaan enemmän perehtyneitä alan harrastajia liittyen kenkähankintaan. Eli: onko hyviä kenkävihjeitä aloittelevalle ultraajalle vuoristojuoksua varten?

Tackar och pockar!

Link to comment
Share on other sites

En ole asiantuntija, mutta tuo Salomonin kenkä vaikuttaa ihan pätevältä valinnalta tuohon kisaan. Oma arvio perustuu vain tuosta kisasta otettujen kuviin. Näyttää olevan monenlaista kovaa ja pehmeää polkua luvassa (..kalliota? kivikkoa?). Kai sen voi mennä vaikka kangastennareilla läpi, mutta näyttää olleen kuvien perusteella just jotain ton tyyppisiä kenkiä käytössä juoksijoilla siellä.

Katso myös:

http://www.montrail.com/Subcategory.aspx?top=1&cat=130

http://www.inov-8.com/Product.html

http://www.thenorthface.com/eu/gear-shop-category-4.html

Näyttäis näitä käytettävän paljon tuon tyyppisissä kisoissa. Joukossa on joitakin saman tyyppisiä malleja kuin ko. salomonin kenkäkin.

Link to comment
Share on other sites

Olen aika paljon tehnyt maastolenkkejä Salomonin maastokengillä ja ainakin meikäläiselle ne sopivat maastokäytössä varsin hyvin. Juoksin Salomoneilla myös 100km mittaisen Mammuttimarssin, jossa tosin edettiin luvattoman paljon teitä, jopa asfalttipäällysteisiä, pitkin. Asfaltilla Salomonien kovahko pohja ei ole aivan parhaimmillaan, mutta kovin pahoja ongelmia siitä ei aiheutunut.

Kuvien perusteella lähtisin tuohon kisaan Salomoneilla, mutta kuten JariS totesi, monia muitakin hyviä kenkämerkkejä maastokäyttöön on. Niiden saatavuus Suomessa vain on heikohko. Jos se ei ole ongelma, niin kannattaa kokeilla ainakin Montrailin tai Inov8:n kenkiä, ne ovat jenkkimaastoultraajien keskuudessa melkoisen suosittuja.

Link to comment
Share on other sites

Itse juoksen maastojuoksut (=n. 80% viime vuoden juoksuista) Salomon XA pro 3D -kengillä. Tykkään todella. Jos maa on sula, niin niillä mennään Ursvik Ultra parin viikon päästä (jos on jäätä, niin sitten Sarvat).

X-Caliberin kommentteihin ei ole paljonkaan lisäämistä. Vaikka Salomonit eivät ole parhaimmillaan kovalla alustalla, niin epätasaiselle alustalle (louhikko, kivikko) pistän mieluummin jalkaan Salomonit kuin hyvin vaimennetut maantiekengät, joissa kontrolli alustaan on heikompi.

Link to comment
Share on other sites

""You need some type of trail running shoes, the footing overall is very good but there are some very long climbs and descents, over 7400 feet of gain and an equal amount of loss.

You WILL enjoy our race

in Christ

David Horton

Race Director

check extremeultrarunning.com""

Tuollaiset terveiset sain kilpailun johtajalta, kun kyselin millaisilla kengillä kannattaisi kisaan lähteä...

Nyt mua alkaa epäilyttämään oma kenkähankintani NB 809AT, josko ovat sittenkin liian heppoiset... mun täytyy käydä vertailemassa vielä noita X-Caliberin mainitsemia kenkiä...

Link to comment
Share on other sites

Nyt mua alkaa epäilyttämään oma kenkähankintani NB 809AT, josko ovat sittenkin liian heppoiset... mun täytyy käydä vertailemassa vielä noita X-Caliberin mainitsemia kenkiä...

Niin ja kun sulla nyt on vielä mahdollisuus hankkia helposti ja ehkä suht edullisestikin Suomessa tuntemattomia merkkejä, niin mikset imeldoituisi kunnolla? Esim. Montraileja ei taida kovin helposti täältä löytyä?

Link to comment
Share on other sites

Pasillahan on kokemusta Hardrockista Zoom Eliteillä ja käsittääkseni siellä on pahempaa louhikkoa kuin Promisessa, mutta ei tainnut olla ihan nappiin mennyt valinta. http://www.pasinjuoksusivut.net/page_1153400662437.html

Tässä oon vielä vähän kahden vaiheilla. Tein ennen kisaa tietoisen valinnan lähteä matkaan lenkkareissa, mutta siinä vaiheessa kun nilkka pyörähteli ympäri ja kipu oli sietämätön, niin manailin luonnollisesti tyhmyyttäni ja kiroilin mennessäni että olikohan lainkaan fiksu veto. Olihan ne tosiaan aika hepposet pelit kiviröykkiöissä pelleillessä kun terävät kivet painaa välillä pohjista läpi jalkapohjaan ja nilkka muljuu helpommin mihin sattuu, mutta koska tossut toimi hyvin reittimerkkauspäivinä ja oli vaan niin kevyet ja mukavat jalassa, niin ei tullu ennen kisaa mieleenkään vaihtaa toisiin.

Ja menihän kisa mielestäni ihan mukavasti, joten tällä hetkellä en koe, että pähkäily siitä millä kengillä kannattaa lähteä matkaan olisi välttämättä mitenkään oleellisin seikka kisasuoritusta ajatellen, vaikka todennäköisesti moni onkin asiasta eri mieltä. Musta kommentit tyyliin: "You need some type of trail running shoes" on loppujen lopuksi aika hatusta vedettyjä. Tiedän kyllä, että kuulostaahan se toki hyvin loogiselta (ja järkeenkäypältä, turvalliselta, kaikkien "virallisten" suositusten (oletusten) mukaiselta vaihtoehdolta / toiminnalta) varustautua asianmukaisesti ja fiksusti tavoitetta varten, mutta tosiasia vaan on se, että suoraan sanottuna en oo vielä tarpeeksi vakuuttunut siitä, että noista upeista maastotossuista olisi juurikaan ratkaisevaa etua Zoomeihin verrattuna. Testasin reittimerkkauksessa pikasesti parin kanssajuoksijan suosituksesta (tyrkytyksestä) heidän näitä niin paljon ja yleisesti ylistettyjä maastojuoksutossujaan, mutta miten sen nyt sanoisin - "en kyllä tuntenut oloani millään tavalla kotoisaksi" moisissa värkeissä, vaan aika kalossit olivat. Voi kuitenkin hyvin olla, että ne tossut jota kokeilin ei olleet mitkään hyvät ja maailman parhaat mallit itelleni.

Olen siis erittäin mielelläni tässä asiassa väärässä ja siitä syystä ajatuksena onkin tänä vuonna samalla reissulla tutkia tota maastotossujen valikoimaa ja monimuotoisuutta vielä tarkemmin ennen kisaa. Joku juoksija reitillä mainitsi, että toi Montrailin Hardrock-malli ei ainakaan oo nimensä veroinen, mutta mistäpä sitä tietää. Tähän mennessä on tullut jo selväksi se, ettei yksittäisen ihmisen kommentille kannata antaa liikaa painoarvoa vaan testata iten miten homma käytännössä toimii. Yritän siis etsiä käsiini pari-kolme paria mukavalta tuntuvia maastotossuja ja testata niitä kisareitillä sekä tuoda ne sitten kotiin pidempiaikaista tarkastelua varten.

Link to comment
Share on other sites

Luulisin niin ikään, että aika henkilökohtaisten mieltymysten pohjalta kannattaisi edetä kenkien kanssa.

Itse pähkäilin tuota samaa ennen viime kesän alppiultraa (K78) ja päädyin tassuttelemaan Karhuilla (M1), kun tuntuvat käpäliin parhailta tossuilta. Asetin siis etusijalle tuntuman jalkaan, enkä tuntumaa / sopivuutta maastoon.

Davosin reitillä toki oli pitkiä pätkiä asfalttia ja hiekkatietä, mutta oli siellä ihan aitoa alppilouhikkoakin, enkä silti katunut kenkävalintaani.

Tosin, taas joudun itsekin arvioimaan tilanteen uudelleen ennen Pikes Peakia elokuussa, siellä kun on suuremmalla todennäköisyydellä lunta kuin alppiultralla.

Pasin kommentti kalliovuorten "juostavuudesta" verrattuna alppeihin olisi kiva kuulla.

Link to comment
Share on other sites

Toistaiseksi ainoan maastoultrajuoksuni (60 km) juoksin pääosin noilla aiemminkin mainituilla Salomoneilla (näkösällä myös tuossa avataressa), tosin päädyin vaihtamaan vanhat kunnon Nimbukset jalkaan viidentoista viimeisen kilometrin ajaksi. Reitin alusta oli paikoitellen kovanlainen ja rupesin kaipaamaan kunnon vaimennuksia. Lienee turha mainitakaan, etten ole varsinainen vauhtihirmu....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy