Jump to content
Juoksufoorumi.fi

villea (IM < 11h)


villea

Recommended Posts

24.4. uintia 2,8 km, apuvälineillä verraa, pääsarjana yhteensä 900 m III -vauhtista pilkottuna 75 m tai 50+25 m pätkiin. Taas tuntui oudolta aluksi uiminen, mutta ihan hyvin sujui. Lopussa krampit uhkaili ja piti vähän muokata uintia, räpyläuinti oli pahin. Keskisyke ranteesta 147, luulen kyllä että tuo on vähän yläkanttiin.

 

Viereisellä radalla takavuosien lyhyestä hiusmallista tunnettu olympiamitalisti valmensi tyttöään. Tyttökin paineli pääosin kovempaa kuin minä, vaikka hänellä oli kelailutreeni. Herra itse hyppäsi myös uimaan muutaman pätkän, ja täytyy sanoa että viereisen radan vauhti pisti vähän omaa uintikuntoa perspektiiviin.

 

Illemmalla vielä koiran kanssa 8,3 km hölköttelyä, bruttovauhti 6:31/km, ks 136.

 

Tänään välipäivä johtuen pääosin siitä, että päätimme tutun kanssa järjestää "Teams -komferenssin" illalla. 3 tuntia höpisimme joutavia ja katselimme netistä kaikenlaista. Sen jälkeen agenda oli tyhjä ja tänään palauduttiin siitä iltapäivään.

 

Päivän urheiluliike oli se, että Tallinnan kisasta tuli ilmoitus, että sitä siirretään, ja tarjottiin siirtoa joko tämän vuoden syyskuuhun tai vuoden päähän. Epäilen vahvasti että syyskuussa sitä ei järjestetä, ja muutenkin olin jo varautunut siirtoon ensi vuoteen. Tapahtuma on silloin hauskasti muutama päivä ennen 50 v syntymäpäivääni, joten siitä onkin erityisen hyvä jäädä vaikka kylpylään tai johonkin muuhun vastaavaan ottamaan iisisti.

 

Nyt onkin sitten oikeasti aika miettiä suunnitelmia uusiksi tälle vuodelle. Kesällä en kisaile varmaan yhtään triathlonkisaa. Vielä on pientä toivoa, että Vantaan maraton järjestettäisiin, joten voisi lähteä vähän juoksupainotteisemmin jo nyt treeniä kehittämään. Juoksuklubin kautta taitaa olla osallistuminen myös Rantamaratonille jos se järjestetään. Pyöräilyt jää varmaan suunniteltua vähemmälle kokonaisuutena vaikka kyllä sitäkin varmaan treenaan ensi vuotta varten ja pk mielessä muutenkin. Mukaan voisin ottaa enemmän swimrun -tyyppistä harjoittelua varsinkin mökillä, ja ehkä polkujuoksua myös. Ensi vuoden alussa sitten 50+ sarjassa 100 m vapaauintia alle minuuttiin, Lahdessa puolikas reilusti alle 5 h ja Tallinna otsikon mukaan. Onpa muuten hyvä nyt etten laittanut tarkempaa otsikkoa, niin ei tarvitse muuttaa!

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

26.4. pitkis, 23.2 km. 5:53/km, ks 146, ms 172. Lähdin aika pian aamupalan jälkeen ja alkumatkasta oli pientä tukaluutta sekä hieman korkeahkoa sykettä hitaaseen vauhtiin nähden. Matkan aikana lähti juoksu kuitenkin aukeamaan, ja lopussa keksin että vedän pari kilometrin vetoa vähän kovempaa. Menivät 4:32 ja 4:27 ilman raastoa. Pientä merkkiä juoksukunnon noususta, kun tuollaista tulee mieleen siinä vaiheessa, kun noin pari tuntia on juossut.

 

Tälle viikolle tuli yhteensä 60 km juoksua, mikä alkaa olla jo aika OK juoksumäärä muun toiminnan lisäksi. Kilometrit tulivat vielä aika oppikirjamaisesti, eli yksi vetotreeni, pitkis, ja niiden lisäksi pari palauttavaa höntsäjuoksua koiran kanssa. Oppikirjoissa ei tosin mainita yleensä koiraa. Jos tuon määrän saisi pidettyä ja vähän nostettua kesän aikana, niin mahdollisessa Vantaan maratonissa olisi ennätys vain juoksemista vaille varma. Omassa harjoitushistoriassa ei taida olla yhtään yli 300 juoksu-km kuukautta. 200 km näyttää menneen rikki yhteensä kolmena kuukautena viimeisen viiden vuoden aikana joten on tuossa varaa nostaa.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Tänään tunti kotijumppaa ja puoli tuntia venyttelyä ym. lihashuoltoa. Nämä lomittain niin, että 20 min jumpan jälkeen 10 min venytykset. Vedin päivälläkin muutaman kerran 10 toiston sarjaa, ehkä päivän mittaan niitä tuli yhteensä vähän vajaa 10 sarjaa.Täytyy joskus kokeilla montako sarjaa menisi päivän aikana.

 

Lisäksi urheilullisena tekona tilasin swimrun märkkärin, xlab gorilla pullotelineet (satulatelineistä koko ajan pullot lentää) ja Asics DS trainer 25 kengät. Näillä tavoin edistin myös maailmantaloutta kriisin keskellä, tai ainakin voin näin perustella itselleni ja vaimolle.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

28.4. trainerilla 50 min, keskiteho 179, NP 194. Keskisyke 143, ms 167. 2*10 min SS vedot, 232 ja 230 W, FTP ennusteet 244 ja 242 W. Jälkimmäisessä vedossa näytti ensin sykkeet olevan korkeammalla, mutta niin se salainen ennustekaavani näytti kuitenkin melkein samaa, kun sykeprofiili oli tasaisempi.

 

Tuota ennustetta ehkä pitäisi kyllä valitettavasti korjata jossain vaiheessa sen verran, että kun maksimi- ja kynnyssykkeet iän myötä laskevat, sama syke onkin lähempänä niitä ja FTP ennuste olisi alempi.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tänään taas trainerilla, nyt 1h40 min sisältäen 8*4 min VO2 vedot 106-108 % eilen arvioidusta FTP:stä. Suhteellisen hapokas meno loppua kohti, mutta 4 min on aika armollinen pituus kuitenkin. Näissä voisi olla jotain muuta motivoimassa kuin Yle Areenan aamuiset tuoli- ja tasapainojumpat. Yleensä en kyllä tarvitse mitään ulkoista kannustusta vaan raivo löytyy sisältä. Keskiteho tänään 175, NP 202W. Ks 147, ms 177.

 

Huomenna mökille, ja siellä tarkoitus taas juosta. Mökillä on mainio loppua kohti kiristyvä mäki, jossa voi tehdä minuutin mittaisia mäkivetoja. Odotan innolla. Huomenna tosin ehkä välipäivä, matka + mökin laittoa kesäkuntoon.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Tulikin vappuna peräti kaksi välipäivää kirjatuista urheiluilsta. Erinäistä hyötyliikuntaa tosin, lehtien haravointia maasta ja katoilta yms. Illalla oli pakko istua saunassa ja tuijottaa ikkunasta järvelle.

 

2.5. pääsin kuitenkin tekemään mäkivedot jotka edellä lupasin. Alkuun noin 6 km hölkkää lämmittelyksi, sen jälkeen 10x noin minuutin veto ylös ja 2 min palautteluhölkkä alas. Loppuun vielä noin 1,5 km hölkkää takaisin mökille. Yhteensä matkaa 12,3 km, ks 139, ms 176. Erittäin mainio treeni. Tarkoitus olisi toistaa muutaman kerran kesän aikana. Mökkitielle oli tuotu melkoisen isorakeista kivisoraa, suuri osa kivistä varmaan yli 2 cm. Hiukan piti varoa juostessa askelta. Juoksun jälkeen tulikin pieniä tuntemuksia polven seudulle ja molempiin pohkeisiin, mutta ei mitään vakavampaa.

 

3.5. päätin varmuuden vuoksi vaihtaa juoksupitkiksen pyöräilyyn, ettei pienet jalkavaivat lähde ärtymään enempää. Cyclolla 42,1 km, 25,4 km/h, ks 135, ms 167. Hyvää alveolien tuuletusta. Tein rohkean kokeilun ja kiersin Bodomin eri suuntaan kuin tavallisesti, nyt vastapäivään. Tuohon suuntaan ylämäet ovat ehkä vähän lyhyempiä ja terävämpiä ja alamäet sitten vastaavasti vähän pidempiä ja loivempia. Asfaltti tuntui olevan noin päin vielä vähän huonommassa kunnossa, tai sitten niihin routavaurioihin on vain tottunut toisin päin kiertäessä. Keskivauhti oli näköjään täsmälleen sama kuin reilu viikko aiemmin, mutta keskisyke 9 pykälää alempi.

 

 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

4.5. hölkkää 10.3 km, 5:43/km, ks 140, ms 153. Ajattelin juosta vielä vähän hitaampaa mutta meni noin. Tarkoitus oli tunnustella, että onko polvessa tai muualla jotain kipuja, eikä ollut.

 

5.5. 8,4 km koiran kanssa. Brutto 7:19/km, ks 132, ms 144. Olipa taas hankalaa lähteä, ei taida juokseminen oikein huvittaa 4-jalkaista ystäväämme. Istuu portailla ja katselee että menisikö takaisin vaikka houkuttelen nami kädessä. Ilman juoksuvarusteita tulee kyllä nopeasti. Alkumatka oli muutenkin hankalaa, kun oli niin paljon koiria liikenteessä. "Ohi" ei ole oiken mennyt perille, vaan jos on sopivan oloinen turre vastassa niin vedetään vaikka kesken juoksun maihin makaamaan. Namit loppuivat heti kättelyssä. Loppumatka meni sitten jotenkin alistuneen oloista hölköttelyä.

 

Juoksun perään cycloilua 42,1 km, eli Bodomin ympäri taas mutta nyt "oikein" päin. Vauhti 23,8 km, ks 131, ms 150. Kuvittelin ajelevani vieläkin rauhallisemmin. Loppumatkasta pohje meinasi krampata. En muista, että pyörällä olisi ulkona koskaan aikaisemmin krampannut. Trainerillakin nyt talvella muistaakseni ensimmäisen kerran.

 

Päivällä lisäksi taukojumppien oloisesti yhteensä 15*10 leukaa. Olisi enemmänkin mennyt, mutta täytyy ottaa varovaisesti, ettei tule yllättäviä rasitusvammoja tuosta, ainakin ranteet naksuivat oudosti.

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Tiistain jäljiltä Garminin body battery näytti ihan minimilukuja, vaikkei treeni ollut mitenkään kovatehoista. Koko päivän stressitaso näytti olleen jotenkin poikkeuksellisen korkea. Ti-ke yöllä ei myöskään näyttänyt tapahtuvan palautumista, joten päätin ottaa keskiviikon välipäivänä. Puolen tunnin venyttelyt ja lihashuollot tosin tein.

 

Viime yönä sitten iski mahatauti. Illalla jo väänteli mahaa, ja yöllä sitten kunnolla. Parin ylimääräisen nopean vessaan siirtymisen jälkeen sain aamulla nukuttua. Onneksi ei ollut mitään aikaista aamupalaveria. Päivän mittaan alkoi jo tuntua paremmalta, ja ruokakin maistua. Äsken kävin ulkoilemassa 4,6 km polkujuoksun verran. Vauhtia oli 7.08/km, ks 143, ms 157. Näillä seuduilla ollaan asuttu nyt noin 15 vuotta, ja nyt hoksasin että melkein ovelta pääsee juoksemaan polkujuoksua melkein katkeamatta useita kilometrejä. Sen verran pieni alue on kuitenkin kyseessä, että voi huoletta valita minkä polun tahansa ja vaikka kuinka yrittäisi eksyä, viimeistään kilometrin päästä näkyy jo tuttu isompi tie. Ihan oikeita teknisiä polkupätkiä tuohon kuitenkin saa mukaan, ja Salomonin Speedcrossit jalassa tuntuu kuin ottaisi maiseman haltuun. Metsän poika tahdon olla, sankar jylhän kuusiston.

 

Sen verran piti himmata tuon taudin takia, että peruin kovasti odotetun uinnin huomenna. Katsotaan, jos kuitenkin juoksuvetoja vähän kokeilisi...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Uinti siirtyi sunnuntaille. Korvaukseksi siitä tänään oli ns. pitkävetopäivä. Yhteensä 15.3 km, 5:05/km sisältäen muutaman minuutin koordinaatiohyppelyt alussa. Ks 153, ms 171. Pihvinä 2*3,5 km vedot, tavoitevauhdit noin 4:30 ja 4:20. Toteutuma oli 4:27 ja 4:14. Keskisykkeet noissa 164 ja 167, maksimit 169 ja tuo 171.

 

Noita vauhteja ja sykkeitä on kiinnostava verrata edelliseen puolikkaaseen (Rantapuolikas), jonka juoksin kaksi vuotta sitten. Siellä vauhti oli 4:19/km (ei siis ihan mennyt alle 1.30), keskisyke 169 ja maksimi 178. Pari viikkoa sen jälkeen juoksin saman treenin kuin nyt, silloin jälkimmäinen veto 4:17/km, ks 161, ms 170. Noiden perusteella voisi arvata, ettei nytkään olla ihan hirveän kaukana 1:30 puolikkaasta, mutta ei ihan siellä kuitenkaan. Muutama vetotreeni ja pari pitkistä niin voisi hyvin olla jo.

 

Tässä alkaa olla jo samanlaista spekulointia kuin golfareilla. Monet ovat todella hyviä golfissa kun ovat rangella lyömässä palloja ennen kierrosta.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

9.5. lähdettiin kaverin kanssa pitkälle rauhalliselle pyörälenkille, alla cyclocross. Reittinä Mankkaa-Virherlaakso-Veikkola-Evitskog-Puolarmetsä-Mankkaa. Sää oli todella upea. Asfaltti jossain kohtaa Evitskogin tienoilla vähän huonoa, mutta tulipahan pakaroiden hieronta hoidettua samalla. Löytyi sieltä myös ihan uunituorettakin asfalttipätkää.

 

Matkaa tuli yhteensä 73.6 km, 24,1 km/h, ks 135, ms 171. Vaikka piti olla rauhallinen meno, niin muutamassa mäessä ei ihan pysynyt agenda, mikä näkyy maksimisykkeestäkin. Teknisesti ottaen ohitin pyörällä myös @Spica:n, joskaan ohitus ei jatkunut 10 m etupuolelle vaan jäin rinnalle vaihtamaan muutaman sanan. Täytyy myöntää, että herra ei tainnut siinä kohtaa ihan FTP tehoilla mennä. Varmuudeksi olin kuitenkin Veikkolan Nesteen terassilla ainakin 10 minuuttia penaltyboxissa kahvin ja voisilmäpullan kanssa.

 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Ekaa kertaa ulkona TT-pyörällä sitten varmaan elokuun lopun, ja toinen kerta ulkona ”oikealla” lenkillä. Tosin nyt lähinnä ajelin testatakseni miten jaksaa ajaa ulkona ajoasennossa. Vähän pitää vielä treenata, jotta tulee rennosti ja asento olisi parhaimmillaan. Kyllähän siinä kohtaa tehot oli varmaan 150w tuntumassa, ettei nyt ihan kävelyvauhtia menty 😉 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 tuntia sitten, villea kirjoitti:

 Asfaltti jossain kohtaa Evitskogin tienoilla vähän huonoa, mutta tulipahan pakaroiden hieronta hoidettua samalla. 

Voisin olla aavistuksen eri mieltä tuosta "vähän huonoa" kohdasta. Käypä lukemassa minun päivyristä, olin nimittäin justiinsa Evitskogintiellä, kun rysähti ihan huolella...

Link to comment
Share on other sites

tunti sitten, AnttiSn kirjoitti:

Voisin olla aavistuksen eri mieltä tuosta "vähän huonoa" kohdasta. Käypä lukemassa minun päivyristä, olin nimittäin justiinsa Evitskogintiellä, kun rysähti ihan huolella...

En olisi kyllä tri pyörällä lähtenyt tuonne, nyt oli cyclo alla jossa Schwalbe marathon kumit. Näkee paremmin kolot, niitä on helpompi väistellä eikä kumi hajoa niin helposti jos osuu. Vauhdista voi jopa yrittää hypätä kolojen yli jos tulee yllättäen eteen, mikä ei aerokahvoilta oikein onnistu. Paikoitellen asfaltti oli aika röpelöistä vaikkei ollut kolojakaan. Sillä reitillä mitä me ajoimme, oli tuota tosi huonoa pätkää vain muutamia kilometrejä.

 

Tänään tuli postissa swimrun märkkäri ja Xlab gorilla pullotelineet. Normi telineistä satulan takana pullot ovat lennelleet turhan usein. Liekö samanlainen viritys kuiten @AnttiSn:llä, mutta Xlabin Turbo kehikko ja nuo saman firman pullotelineet eivät sisällä sellaisia muttereita, joilla pullotelineet saisi kehikkoon kiinni. Kehikko istuu kyllä tukevasti satulan kiskoissa. Aika outoa ettei ole hommaa loppuun asti mietitty. Edellisessä virityksessä laitoin omat pultit ja mutterit sekä liimatipan vielä niihin muttereihin jotka pitävät pullotelineet kehikossa. Ehkä voisi laittaa nytkin ettei tärinässä aukea. Nyt on niin hieno set-uppi että pitää varmaan pian päästä ulkoiluttamaan tri pyörääkin pian.

 

Ai niin, samassa postilähetyksessä tuli kaupanpäällisenä Haribon 16 gramman karkkipussikin!

Link to comment
Share on other sites

2 minuuttia sitten, villea kirjoitti:

Ai niin, samassa postilähetyksessä tuli kaupanpäällisenä Haribon 16 gramman karkkipussikin!

Eli tilasit siis Wigglen-sedältä. 

 

Mulla on satulana ollut testissä Ramus-seat, ja siihen saa mittoihin tulostettuna pullotelineen. Niitä on nyt kaksi eri mallia testissä (yhden pullon ja kahden pullon telineet). Näihin telineisiin sitten laitetaan perinteinen pulloteline vielä kiinni, kuten se vedetään runkoon. Nyt siis ongelmana oli se, että runkoputkiin laitettavissa pulteissa ei ole mutteria toisella puolen ja piti kaivella miljoonalootasta jotkut mutterit sinne. Ja kun olin jo kypärä päässä ja ajolasit silmillä, niin kiristellessä ajattelin, että silleen sormella kiristäminen ja kuusiokoloavaimella toiselta puolelta on "ihan hyvä". Ens kerralla sitten vedän jakarin kanssa silleen, että muovi alkaa itkeä, niin pysyy varmasti. Testissä oli nyt Tacx teline ja Tacx pullo. Ne tykkää toisistaan niin paljon, että ongelmaksi voi korkeintaan muodostua se saako pullon yhdellä kädellä ajoasentoa rikkomatta telineestä irti. Nyt en vielä lähtenyt tuommoista taikuritemppua kokeilemaan, kun juuri siirtynyt trainerin turvallisesta huomasta vaaralliseen ulkoilmaan. 

 

Ja tuosta tiestä tosiaan vielä, että olin ajelemassa reilun satkun lenkin ja siihen ei osunut kuin ihan pieniä pätkiä oikeasti huonoa. Suurin osa jopa tosi hyvää (=uutta tai melkein uutta) ja sitten loput normaalia, jossa vähän joutuu katselemaan. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy