Jump to content
Juoksufoorumi.fiArsi 69

fluorisuksivoiteiden täyskielto

Recommended Posts

Hyvä jos kielletään, valmistajat eivät edes kerro mitä niissä voiteissa tarkalleen on, mutta fluorattuja hiilivetyjä ne ovat ja fluorin haitallisia yhdisteitä päätyy ilman kautta keuhkoihin ja sieltä muualle elimistöön. Suksihuoltajilla jopa suhteellisen hyvin suojatuneissa maailmancup -tiimeissä on äskettäinkin todettu korkeita pitoisuuksia sellaisia myrkyllisiä fluoriyhdisteitä joita kertyy esim. ravintoketjussa petoeläimiin. 

 

Hammastahnojen fluoridi -ionit ovat eri asia mutta nekin ovat suurina pitoisuuksina myrkyllisiä, minkä vuoksi hammastahnaakaan ei kannata syödä kovin isoja määriä vaikka sattuisi pitämään sen mausta...

 

 Myrkyllisyyshän on aina kiinni siitä pitoisuudesta ja kemiaallisesta muodosta eli monet välttämättömätkin aineet ovat jossain määrissä ja muodoissa myrkyllisiä. Fluori- ja kloorikaasut ovat samankaltaisia kaksiatomisten molekyylien muodostamia erittäin myrkyllisiä kaasuja, mutta toisaalta esim. elimistö on täynnä kloridi-ioneja jotka ovat välttämättömiä. Fluorilla ei tunneta sillä tavalla elimistössä välttämättömiä tehtäviä mutta sitäkin pidetään jossain määrin hyödyllisenä ja se on kloorin tavoin anionina (fluoridi) paljon vähemmän myrkyllistä kuin kaasuna tai noiden fluorattujen orgaanisten yhdisteiden (suksivahat, monet vedenpitävät kankaat ym.) muodossa. Vastaavasti esim. natrium eli ruokasuolan toinen ioni on myös täysin välttämätön elimistölle mutta tappavan myrkyllinen liian suurina annoksina joten suolan kohdalla on tavallaan sama juttu kuin hammastahnassa että sitä ei vain pidä syödä liikaa niin

hyödyt pysyvät huomattavasti haittoja pienempinä. Näillä fluorivoiteiteiden yhdisteillä taas ei elimistön kannalta niitä hyötyjä ole vaan ne ovat elollisille olennoille vain myrkkyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arvelisin että harrastevoitelijoiden hengittelemät fluorimäärät ovat pääsääntöisesti niin pieniä että elämästä voi karsia ensin helposti isompiakin riskitekijöitä. Nuo ammattimaisten kisavoitelijoiden hommat on todella kaukana siitä mitä muualla tehdään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harrastelijat eivät käytännössä tarvitse fluorivoiteita, joten niistä luopuminen säästäisi rahaa. Valvistajille ja kauppiaille kielto olisi tappio. Kilpahiihdossa puolestaan kielto voisi säästää voitelumestarit terveyshaitoilta. 

 

Eri asia, miten mahdollista kieltoa valvottaisiin. Tulisiko kilpahiihtäjien suksille omat doping-testit? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 13.11.2019 at 15.56, Kylmää terästä kirjoitti:

Eri asia, miten mahdollista kieltoa valvottaisiin. Tulisiko kilpahiihtäjien suksille omat doping-testit? 

 

Ennen kisaa (pistokoe) näyte pohjasta sopivalla pyyhkäisypaperilla, samanlaisella kuin lentokenttien turvatarkastuksessa. Se labraan massaspektrometriin. Mahdollisesti voisi olla joku helppo pikatestikin.

 

Voisi näkyä myös sopivalla hyperspektrikameralla tms. Mahdollisuuksia on monia, jos on kielto niin jotenkin sitä pitää valvoa. Rikkojille samat rangaistukset kuin dopingista, niin pelote on tuntuva.

 

Kannatettava kielto. Joskus käynyt mielessä, että mitä jos koko lajissa olisi järjestäjän toimesta toimitetut sukset kaikille, niin kärsisikö urheilullisuus mitenkään? Tai sitten pari suksifirmaa, jotka toimittaisivat tietyt vakiosukset kaikille, mistä valita?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt asiasta on sitten virallinen päätös, eli fluorivoiteet on kielletty kaudesta 2020/2021 lähtien. Tosin voimaantulo voi lykkääntyä kunnes luotettava testimenetelmä on valmis: https://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/22738-fis-n-kokouksessa-paatos-fluorikiellosta-kaudesta-2020-21-alkaen?fbclid=IwAR12HlVpRxOYWfj70g6Opq8Srj2HCKHiNQbq6VKakYRiBah3Uq-U0An2xKc

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näyttää oleva varsin vaarallisia ( karsinogeenisiä mm ssa )  nuo fluorivoiteet. Holmenkollenin ja Lillehammarin hiihtoalueet on nyt tutkittu ja alueet myrkyttyneet. Epäillään myrkkyjen kulkeutuvan ravintoketjussa myös ihmisiin. 

kirjoittaa SVT. 
 

https://www.svt.se/sport/langdskidor/skidsparen-forgiftade-av-fluorvalla

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy