Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Maratonkuntoon 90 päivässä


 Share

Recommended Posts

...vai onko niitä nyt 92?...näin tuo Tukholman Maratonsivujen laskuri näyttää väittävän, mutta jotenkin tuo tasaluku maistuu paremmalta - ja kyllä ainakin ne kaksi viimeistä päivää ennen koitosta tulee vain lepäiltyä! (jollei sitten reilusti enemmänkin...)

Tänne varmaankin on ihan ok laittaa jonkinlainen ketju harjoittelun etenemisestä(?), joten aloitan nyt itseni motivoimisen puolijulkisen nöyryytyksen uhalla :hosto:

Taustana yksi lenkin tapainen tämän vuoden puolella ja viime vuoden loppupuolelle syys-joulukuu välillä satunnaisia juoksuja jollakin viikolla 0 kertaa ja jollakin 3-4, arviolta noin 20 lenkkiä tuon 4kk aikana, joten pohjakuntoa on rakennettu aika kevyesti. Siitä sitten taaksepäin viimeiset neljä vuotta sellaisilla harvinaislaatuisilla max.1kk jaksoilla hölköttelyä, jonka jälkeen yleensä tuollainen 6-12kk lepotauko - silloinhan se kuntokin kehittyy?!?

Sitä ennen tuli tuossa alle parikymppisenä ja hiukan sen jälkeen juoksenneltua ainakin kesäisin ja muutamassa kuntotapahtumassakin kävin - 5-6 puolimaratonia johonkin 1.35 - 1.55 haarukkaan ja kaksi HCM-räpellystä (1999 ja 2001) juuri ja juuri alle 5h. Ensimmäiseen harjoittelin alkuvuoden aikana n.150km ja toiseen n.200km, ja molemmat reissut olivat kovin ikäviä viimeisten n.20km aikana - eipä siis tuossakaan vaiheessa voi sanoa pohjakuntoa hirveästi olleen, mutta painoa ainakin 15kiloa vähemmän... :fryingpan:

Faktat nyt: Aivan rapakunnossa mies ei vieläkään ole, muttei kunto paljon hymyilytäkään. Painoa 90kg (pituus 181), vyötärö alkaa lähentyä virallisia diabeteshälytyksiä ja virallisesti mitattu rasvaprosentti oli 23. Ikää juuri mittariin 30v ja pitkäjänteisyys harjoittelussa lähentelee adhd-tasoa. Henkisesti tarttis varmaan tehrä jottain! Niin ja ruokavalio aivan onneton, töiden puolellakin hiukan stressiä pukkaa ja lihaskuntokin on aika kyseenalainen - suurin kysymysmerkki ovat lähinnä polvet, jotka noissa parissa aiemmassa maratonyritelmässä olivat ulkoreunoistaan aika mennyttä tavaraa...ja penikkaa tuppaa joskus pukkaamaan päälle...ja selkä on joskus kipeä...ja pari noidannuolta hartiaseudulle...eikä venyttelyt kummemmin ole päässeet häiritsemään...Nohnoh, nyt pitää ryhdistäytyä! :kapa: TEKOSYITÄ AINA LÖYTYY!!! Sykkeistä voisin vielä sen kertoa, että anaerobinen raja on 173 ja aerobinen 138 - syyskuussa ne arvioitiin virallisella 6x1000m testillä. Mutta aion ainakin aluksi jättää koko masiinan (Polar F6) eteisen laatikkoon - huonokuntoisena kun aloittaa, ei siitä mittarin kyttäyksestä tai piipityksestä näin heikkopäinen selviä! Katsotaan sitte myöhemmin, josko sen ottaisi pidemmille lenkeille vauhdin rajoittajaksi. Nyt ei tarvitse paljon vauhtia rajoittaa!

Tänään lenkkeilytaukoni päättyi ja kävin hyvin loskaisella, märällä ja raskaalla lenkillä. Tasan 1h tuli tarvottua ja yllättävän hyvältä tuntui. Matkaa arviolta ehkä noin 7km, täytyy tehdä tarkistusmittaukset reiteille lähiaikoina!

Katsotaan nyt, tuleeko tästä yhtään mitään! Menen nyt jääkaapille ja nukkumaan... :fridge:

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 1 lenkki, 1h, 7km

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Taustat ovat tosiaan kunnossa. Tsemppiä vaan treeniin!

Taustastasi hieman lisää... 1:35 puolikkaan kunnolla pitäisi mara mennä kyllä melkein vaikka takaperin alle 4h, puhut 5 h tasosta. No ei ehkä takaperin mutta muuten kuitenkin.

Aikaa on tosiaan sen verran vähän, että treenissä on turha mennä kovin tieteelliseksi. Kaikki se treeni mitä huvittaa tehdä on plussaa, turha tuijottaa liikaa sykemittariin.

Jos yhtä juttua haluaisi korostaa, niin mainittakoon pitkä lenkki. Pikkuhiljaa kohti 25 km tasoa pitenevää lenksua voisi suunnitella. Pitkiksillä vauhdin pitää olla hidasta, säästää polviakin hurjasti.

Link to comment
Share on other sites

1h, 8km. Keli aivan mahtava, juoksualusta aivan karmea - pehmeä hiekkatie, jolla vaihdellen jäätä, loskaa, vettä ja mutaa - fiilis katossa! Tuskaista on meno, mutta nautinnollista - mitä huonompi kunto, sitä paremmat tunnelmat masokistille...ja vielä helposti! :fryingpan:

Tuosta puolikkaan 1.35-vauhdista vaan on 10v ja 15kg, ja 1.55-vauhdistakin 5v ja 10kg...Kyllä silloin joskus mentiin nuoruuden innolla, eikä sitä varsinaista harjoittelua kummemmin tarvinnutkaan. Tässä vaiheessa vaan on tuon ajan hyödyt kadonneet aika maksimaalisesti. :weightlifter: Jos oikein tosi yltiöoptimistiseksi heittäytyisi, voisin kaiken mennessä nappiin haaveillä ehkä jostain 4.00-4.20 -ajasta. Se kuitenkin menee aikalailla utopian puolelle...

Tuolloin -99 huomasi jo pohjakunnon heikkouden täydellisesti - puolivälissä olin n.2.05 paikkeilla, ja täynnä uskoa! Se oli sitten siellä 30 paikkeilla (seinä mikä seinä..) jolloin oikean polven ulkosyrjä alkoi haitata menoa ja ihan rehellisesti sanottuna peruskunto hyytyi. 2001 taas molemmat polvet oikuttelivat, vasen tuolta 18km lähtien ja oikea 28km eteenpäin, eikä pohjia ollut senkään vertaa. Kummallakin kerralla meno siis meni loppupuoliskolla aina ajoittain kävelyksi, joten tavoitteenani onkin tällä kertaa kuitenkin JUOSTA maraton - tottakai sitä otetaan rauhallisesti huoltopisteillä, että menee jotain juomista/eväistä oikeaan osoitteeseen, mutta kävelyyn nöyrtymistä välttelen loppuun asti. Vielä kun vatsa kestäisi, niin ei menisi p**kajakkaralla kyykkimiseksi! :mad14:

Hyvin perustreeni on varmasti paikallaan niin kuin Landor tuossa kommentoi. Yritän tässä ensimmäiset viikot hölkötellä hiukan lyhyempiä ja katsoa sitten tilannetta - pitkillä lenkeillä otan sitten varmaan sykemittarinkin mukaan, ettei mene överiksi! Tuo pitkän lenkin viisaus ei ole ikinä päähäni tarttunut, vaikka kaikki järkisyyt sen puolesta puhuukin. Ikinä en ole yli 22km harjoituslenkkiä juossut, mutta nyt pitää tuokin häpeätahra pyyhkäistä pois ja tavoitella ainakin yhtä lähemmäs 30km harjoituslenkkiä ennen kesäkuuta - pari kaksikymppistä kun sitä ennen menisi, olisin todella tyytyväinen!

Eilisen lenkin jälkeen tein kolmisenkymmentä sekuntia kahta eri venytysliikettä = huima kehitys aiempaan! Tuuletukset tästä! :bumps:

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 2 lenkkiä, 2h, 15km

Link to comment
Share on other sites

Lepopäivä, vaikken millään olisi malttanut pysyä aloillani :026:

Täytyy pitää maltti mukana, ettei tule vammoja/kipeäksi - jompikumpi kun noista on aina ennemmin tai myöhemmin tullut harjoittelussani vastaan, ja tavallisesti lopahduttanut koko touhun...:throw:

Ulkona upea kevätkeli ja pieni nikkarointi raikkaassa ilmassa teki gutaa. Reilu kuukausi on nyt omassa talossa mennyt ja kummasti tuo vapaa-aika täytyy erilaisilla pikku-urakoilla...varsinkin kun ei voi itseään miksikään remontti-reiskakksi tituleerata - mutta tehdessä oppii! Josko sitä tässä iässä alkaisi jo tähän juoksuunkin jotain järkeä saada mukaan. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

45min hiukan reippaampaa vauhtia (pimeän metsän mörköt pitivät vauhdin kovana..) noin 7km. Vielä eilinen meni lepopäivänä, niska-hartia vaivat (reilu kk sitten noidannuoli/vastaava) hiukan päällä ja muutenkin heikot tunnelmat. Tänään kuitenkin lenkki maistui!

Nyt pitäisi selvitellä sopivaa hierojaa, jotta tulisi ennaltaehkäistyä mahdollisia vammoja...Huomenna siis tätä selvittämään! Jatkoa ajatellen tavoitteena ylläpitää noin Maraton/viikko - harjoitusmäärää, jotta tossu kulkisi kesäkuussakin. :026:

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 3 lenkkiä, 2h 45min, 22km

Link to comment
Share on other sites

1h 5min, 9km. Lenkki, jossa mukana muutamia isompia mäkiä. Eipä ole kovin irtonaista, mutta tasaisen tappavasti etenee.

Yritän pitää askeleen pyörivänä painopisteen alla/takana niin ettei jaloille tule liian kovia iskuja ja ainakin tähän mennessä on tuntunut toimivan - polvet ja oikea sääri ovat tulleet mukana ilman kummempia vaivoja. Niissä siis on ollut joskus aikanaan erinäisiä vaivoja. Ensi viikko on lomaa, joten silloin olisi hyvä sauma kerätä kohtuullisesti kilometrejä, ja käydä hierojalla, mikäli aikoja on vapaana. Varsinaisella hierojalla olen käynyt kaksi kertaa yli viisi vuotta sitten, mutta nyt olisi tarkoituksena käydä ainakin pari kertaa ennen Tukholmaa - ei kai siitä haittaakaan ole?

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 4 lenkkiä, 3h 50min, 31km

Link to comment
Share on other sites

Etanalle kiitos. Olisin sen kummemmin asiaa miettimättä saattanut käydä lenkillä jopa samana tai viimeistään seuraavana päivänä hieronnan jälkeen...

Elämäni ensimmäinen hierojalla käynti (samalla sitten suoraan urheiluhierojalle Mäkelänrinteen uimahallilla) ajoittui vuodelle 2001 kaksi viikkoa ennen HCM:ää, ja olin sen jälkeen viikon verran "pahemmassa" kunnossa kuin ikinä sitä ennen! Onneksi väliä oli sentään tuon verran, jolloin palauduin ennen Maratonstarttia. Hieronta auttoi varmasti ainakin Maratonilta palautumiseen, joka sujui melko mukavasti - harmi vain, että varsinainen juoksuharjoittelu oli tällöin suhteellisen luokatonta, ja itse juoksu (oikeasti sitä ei voinut juoksuksi kutsua...) meni sen mukaisesti! Mutta menneet on menneitä...Nyt on tarkoitus parantaa tuosta, ja NAUTTIA Maratonin läpijuoksusta! :sign0133:

La tuli suht haasteellisella kelillä juostua 1h 10min, 10km. Ensin 35min toisen luupään, sitten 15min toisen (koiran, toim.huom...) kanssa, ja lopuksi ihan oman puupään kanssa kevyempää irroittelua. Juoksuvyö se sitten on näppärä apuväline! Suosittelen vahvasti, jos vain sopiva vetoapu löytyy. :rock:

Tänään taas niska-hartia-alue aivan jumissa ja muutenkin hieman huono olo - lepopäivä siis..

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 5 lenkkiä, 5h , 41km

Link to comment
Share on other sites

Sain eilen yllättävän nopeasti ajan urheiluhierojalta, ja 60min käsittely/alkukartoitus on nyt käyty läpi. Kokemus oli positiivinen! :yaya:

(Lopussa kysymykseni nappien napostelusta)

Taustoja tuli jutusteltua rauhassa ja jalkojen kokonaistilannetta käytiin sopivan kevyesti läpi. Kovin on mies toispuoleinen, kun oikealta puolelta löytyi kummasti enemmän jumeja - päteeköhän sama tuolla pään puolella, miten päin ne aivopuoliskot nyt menivätkään?...Ei parane kysyä vaimolta! ... niin asiaan ...

Erityisesti oikea sääri oli todella tiukka, ja kiinnitys(?)kohtien käsittely teki gutaa - hurja tunne, kun tuntemukset heijastelevat pitkin kroppaa, vaikka käsitellään vain jotakin pientä aluetta. Vasenkin puoli on jumissa, muttei läheskään yhtä pahasti. Reisissa oikea puoli sekin kevyessä jumitilassa, mutta vasen taas melkein normaali, joskin ulkoreinan käsittely tuntui ajoittain ikävältä. Istumalihaksista sai taas oikealta puolelta kunnon sävärit, mutta mukana tulevat...Jatkossa käydään myös läpi alaselkää, johon kolmisen vuotta sitten sain jonkinlaisen noidannuolen - nyt ei ole taas puoleen vuoteen vaivannut, mutta en uskalla Sulkavan Soutuihin ihan heti ilmoittautua!

Hieronta oli tosi jees, ja ainakin pari kertaa olisi tarkoitus nyt alkuvaiheessa käydä, jotta saisi pahimmat jumit hallintaan - sen jälkeen sitten tarkoituksenani käydä ainakin kerran kuussa, tuntemusten mukaan. Ei varmaankaan ihan hullu ajatus!? :-D

Etanan neuvon mukaisesti pidän ainakin tänään lepopäivän, joskin on myös hiukan tukkoinen olo, joten vetäisin lonkkaa joka tapauksessa! Kyse joko flunssasta tai allergisista oireista, joita on parina viime kesänä ollut enemmänkin - fiksu jos olisin, kävisin hakemassa nyt lääkevarastoon täydennystä.

Aamuísin olen nyt popsaissut yhden Multivita plussan (monivitamiini) ja 100mg Retaferin (rautavalmiste), koska yritän välttyä sairastelulta, joka usein on iskenyt harjoittelun aloittamisen jälkeen päälle...Yleisesti mietin tuota lisävalmisteosastoa muutenkin - mikä kannattaa ja mikä ei?!? Onko tällaisen kuntohölköttelijän parasta unohtaa nämä kokonaan, vai onko ihan perusteltua+järkevää popsia lisävitamiineja / jotain vahvempaa energiamömmöä?

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 5 lenkkiä, 5h , 41km

Link to comment
Share on other sites

Aamuísin olen nyt popsaissut yhden Multivita plussan (monivitamiini) ja 100mg Retaferin (rautavalmiste), koska yritän välttyä sairastelulta, joka usein on iskenyt harjoittelun aloittamisen jälkeen päälle...Yleisesti mietin tuota lisävalmisteosastoa muutenkin - mikä kannattaa ja mikä ei?!? Onko tällaisen kuntohölköttelijän parasta unohtaa nämä kokonaan, vai onko ihan perusteltua+järkevää popsia lisävitamiineja / jotain vahvempaa energiamömmöä?

:znaika: Monivitamiini on aivan järkevää ja perusteltua, mutta rautavalmistetta ei välttämättä kannata popsia mutu-menetelmällä. Liiallinen raudan popsiminen ja liiallinen varastorauta saattaa lisätä vapaiden radikaalien määrää elimistössä. Silloin voit jopa sairastella enemmän ja sairasteluahan halusit ilmeisesti välttää. (Fogelholm, Rehunen:Ravitsemus,liikunta ja terveys. s. 157)

Kannattaa otattaa pieni verenkuva (PVK) työterveyhoidossa/vast, josta saat hemoglobiinin ja hematokriitin, jos ne on alle viitearvojen tai aiempien omien arvojen --> voit harkita rautavalmistetta uudestaan. (Aivan varmoja mittareita em. tulokset vielä raudanpuutosanemiassa ole.)

Yleisesti ottaen liiallinen vitamiinien ja kivennäiaineiden syöminen lisäravinteina saattaa heikentää jonkin muun aineen imeytymistä.

Syö monipuolisesti ja kiinnitä huomiota harjoittelun jälkeiseen palauttavaan ravintoon.:consoling2:

Treeni-intoa! RM

Link to comment
Share on other sites

Kiitos RM!

Taustana tuossa rautavalmisteessa on joskus aikanaan mitattu alhainen hemoglobiiniarvo, mutta siitä on kyllä sen verran aikaa, ettei siihen voi nyt luottaa. Katsotaan, josko sitä tuolta työterveysasemalta saisi mittaustiedot, kun pitää varmaan muutenkin siellä pian vierailla..

Viime viikolla oli kovasti mutkia matkassa, hartiavaivan ärsyyntyessä sen verran pahaksi, ettei lenkille voinut lähteä. Myös nuhaa/allergiaa on ollut havaittavissa. Hartiaan on nyt kokeiltu akupunktiota (kyseessä siis vuoden vanha vaiva, joka ei koskaan kunnolla parantunut - röntgenkuvat ja hermoratatestaukset on käyty läpi), joka tuntuu auttavan. Olin sen suhteen epäluuloinen (mies lähtee mieluummin Maratonille kuin menee akupunktioon!)...:mad0228:

Yksi lenkki tuli keskiviikkona tehtyä, 50min, 8km, todella mäkisessä, ennestään tuntemattomassa maastossa. Toivottavasti loppuviikosta pääsisi taas juoksun makuun! Tässä välissä on tullut lomalla ollessa syötyä sen verran hyvin, että pitäisi päästä sulattelemaan...:party0021:

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 6 lenkkiä, 5h 50min, 49km

Link to comment
Share on other sites

Paluu lenkille! Kyllä tässä jo välissä huumorintajua koeteltiinkin, kun juoksut jäivät väliin...

Nyt tuli taaperrettua 40min, 5km, vetoapuna 3v Walesinspringerspanieli - mitäköhän sanoisivat Tukholmassa, jos karvakorva toimisi vetoapuna Maratonkeikalla!?! :snoopy: ...jep, taitaa kaiffari mieluummin vetää lonkkaa kotona, kun isäntä rämpii...:cool0010:

Polvien sisäreunat jostain syystä herkkinä ja muutenkin ensimmäinen 25min aika epätoivoista, toivottavasti seuraavalla lenkillä taas helpottaa! Osaltaan kyllä tuo haukun kanssa juoksu rasittaa jalkoja helposti, kun ei oikein osaa pitää teknistä juoksuaskelta kasassa vetoavun ollessa mukana. Tätäkin pitää treenata!

Kokonaissaldo 9.3.2007 alkaen (-->9.6.2007):

Yhteensä 7 lenkkiä, 6h 30min, 54km

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy