Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Recommended Posts

Jaa-a. Itellä on saksanseisojia ja nuo juoksee kympin silleen reipasta juoksua mäkisessä maastossa noin 25 minuuttiin. Varmaan täysi vauhtisena menisi alle 20 minuuttia, ja tasaisella alustalla olen tästä melkolailla 100% varma. Hiihtäen vetämällä on menty myös mäkisessä maastossa reilusti alle 30 minuuttia, koirien siis vetäessä isäntää perässä ja juostessa lumella. Tämän perusteella uskoisin, että lapinkoira pääsee kohtuu helposti alle 35min kyllä. Kysehän on, vähemmän yllättäen, siitä millaista harjoitusta se koira on saanut alle. Roimasti peruskuntoa ja välistä vähän reippaampaa menoa se on koirienkin hyvän kunnon resepti!

 

Ei oo mitään kokemusta canicross-kilpailuista, mutta harrastan säännöllisen epäsäännöllisesti lajia - viimeksi tänään aamulla. Hyvä tapa pitää itsensä ja nelijalkaisen ystävänsä kunnossa. Koirat tykkää kyllä juosta ja on innoissaan, kun näkee pääsevänsä lenkille! Ite en tykkää juosta koiravedossa (eli varsinaisesti canicrossista ei ole edes kyse), joten oon opettanut ne jolkottelemaan ilman vetoa juoksulenkeillä. Pyörällä sama homma. Hiihtäen saavat vetää. Pari kertaa oon juossut koiravedossa ja onhan se aivan järjetöntä menoa! On vaan liian iso vauhtiero omassa vauhdissa vs. koirien vauhdissa, ettei siinä pysy mukana kuin max varttitunnin - ei vaan jalat liiku enää riittävän nopeesti! Ehkä yhdellä koiralla vielä nykyään pysyisi aavistuksen paremmin perässä. 

 

Hyvä alkuun opettaa peruskäskyt myös vedossa: seis, oikea ja vasen (noilla pääsee jo pitkälle). Ja toinen mielestäni tärkeä juttu on opettaa, että juostessa ollaan töissä ja sitten vapaa-ajalla hoidetaan esim. pissihommat ja muiden koirien ja ihmisten kanssa seurustelut. Itellä ainaskin tympäisis pysähdellä kahden koiran kanssa juoksulenkillä, jos ne sais haistella ja virtsailla silloin kun huvittaa, sitä nimittäin tapahtuisi sitten joka kilometrillä. Nyt vedän ensin 1-2km omat alkuverrat -> lyhyt pissitauko ja sitten noin 5km -> lyhyt kakkatauko ja sitten mennäänkin lenkki loppuun, jonka jälkeen vielä kävellessä kotiin voip hoitaa virtsailuhommia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minuutti sitten, AnttiSn kirjoitti:

 

Hyvä alkuun opettaa peruskäskyt myös vedossa: seis, oikea ja vasen (noilla pääsee jo pitkälle). Ja toinen mielestäni tärkeä juttu on opettaa, että juostessa ollaan töissä ja sitten vapaa-ajalla hoidetaan esim. pissihommat ja muiden koirien ja ihmisten kanssa seurustelut. Itellä ainaskin tympäisis pysähdellä kahden koiran kanssa juoksulenkillä, jos ne sais haistella ja virtsailla silloin kun huvittaa, sitä nimittäin tapahtuisi sitten joka kilometrillä. Nyt vedän ensin 1-2km omat alkuverrat -> lyhyt pissitauko ja sitten noin 5km -> lyhyt kakkatauko ja sitten mennäänkin lenkki loppuun, jonka jälkeen vielä kävellessä kotiin voip hoitaa virtsailuhommia. 

 

Tämä on meilläkin opettelussa... 🙄 2v kultainennoutaja siis meillä ja lenkkeilyt sujuu välillä oikein hyvin ja välillä taas... ei niin hyvin. Pahimpina kertoina valehtelematta 2m välein haistelua ja merkkailua ja sit kun käskyttää liikkeelle, niin nuoren uroksen itsepäisyyskohtaus iskee ja poika heittäytyy selälleen maahan. Ei tollaista 30+kg painavaa koiraa kuitenkaan ihan helposti liikutella. Mutta, valoa onneksi tosiaan on näkynyt tunnelin päässä viime aikoina, joten eiköhän tuosta vielä lenkkikaveri tule 😄

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on stabijhoun-rotuinen koira. Rakastaa vapaana juoksemista yli kaiken, kytkettynä ei niinkään. Löntystelee joko rinnakain tai hieman perässä, harvemmin vetohommissa -vaikka yrittäisi saada vetämään. Ei ole kovin tyytyväisen näköinen, kun lenkkikamat on päällä ja näkee "pääsevänsä" mukaan. 😀

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ite päässyt todennäköisesti aivan liian helpolla - nuo meikäläisen fuffet nimittäin tosiaan rakastaa juosta. Nehän juoksee ihan huvikseen ympyrää, kun päästää ne vapaina vaikka takapihalle! Juoksee täysiä, niin että nurmi lentää. Nuorempana saattoi kulua parikin tuntia juostessa ympyrää, kait se vähän hullunhommaa on tuokin.

 

Oma resepti tuohon "juoksu on juoksua" asiaan on se, että laitan koirille remmit vatsan alta juostessa. Siis pannasta vatsan alta mutkan kautta tulee omaan juoksuvyöhön. Tällöin kädet vapaina ja vedon syntyessä nahkaremmi heti kiristää vatsan alta muistutukseksi, ettei se ollut sallittua toimintaa. Ja pienikin nyppäisy remmistä myös kiinnittää heti huomion isäntään eli esim. ohittaessa muita koiria alkuun mulla on aina remmit vyön lisäksi kädessä ja heti kun pää kääntyy toiseen koiraan päin, nyppäsen remmistä. Samoten, jos suuntana oli puska eikä juoksupolku. Aika äkäseen nuo omat ainaski hoksas, missä jutun juoni on. Nykyään voi juosta räkyttävien pikkupiskien ohi remmit löysällä koiran ohittaessa 1m päästä sen koiran ja 100% luotolla siihen, että vain ja ainoastaan eteenpäin on meikäläisen juoksukavereiden suunta. 

 

Nuoren koiran kanssa toki pitää muistaa, että juoksu on totaalisen tuhoavaa liikuntaa myös koiralle. Siis remmissä pakotettuna juoksu. Nuoren koiran pitää saada juosta villinä ja vapaana, omia uria ja omaa vauhtia. Muuten ei nivelet, jänteet ja koko paketti kasva kuten kuuluu! Mutta se ei poissulje sitä, että varovakseen alkaa myös lyhyitä lenkkejä tehdä remmissä. Jostain luin, ettei alle vuoden ikäisen koiran kanssa saisi juosta, mutta kyllä ite oon juossut 10km lenkuroita molempien kanssa alle 2 vuotiaina. Ja alle 2 vuoden ikään mennessä pyöräilyt mukaan lukien varmasti tonni tullut molemmille jo täyteen - hyvärakenteisia, vahvoja ja terveitä tullut molemmista koirista. Nimittäin siihen oheen ovat juosseet, uineet, telmineet vapaina ja varmasti saaneet myös hyvää ravintoa ja riittävästi lepoa! Minkä nuorena oppii, vanhana taitaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei kannata uskoa moista hölynpölyä. Koirat juoksee ihan itsenäisestikin ja se on niille sekä luonnollinen että välttämätön asia kasvua varten. Eikä koirat mene liikunnasta sen enemmän tahi vähemmän rikki kuin ihmisetkään! Mulle on todella vaikea ymmärtää miksi koiranpentu menisi juoksemaan totuttelusta rikki, tai miksi pitäisi olla joku alaikäraja, mitä ennen ei mukamas saisi aloittaa. On täysin eri asia TOTUTELLA lenkkeilyyn kuin LENKKEILLÄ. Koiraa voi totuttaa, ja mielestäni myöskin PITÄÄ totuttaa, siitä lähtien kun se on noin 3-5 kk ikäinen. Tällöinhän lenkit on max muutama sata metriä. Puolivuotias voi jo hyvinkin useamman kilsan lenkkeillä, mutta 95% liikunnasta pitää olla muuta kuin remmissä lenkkeilyä. Sitten varsinainen lenkkeily tosiaan alkaa tuossa 9kk-vuoden iässä, pari vuotiaan pitäisi olla jo fyysiseltä kunnoltaan likimain aikuisen tasolla - koiran fysiologinen kuntohuippu osuu jonnekin 4-5 vuoden ikään.

 

Samoiten pyöräilyn kanssa, pyörällä kuljetin ensimmäistä kertaa myös noin 4kk ikäistä koiraa, joku 100-200 metriä max kerran viikossa. Ei ne mistään muovista oo tehty, kun pitää järjen vaan mukana matkoissa ja antaa vastaavasti riittävästi juosta vapaana ja harrastaa koiranelämää. Tuommoisen pikkuisen kanssa ylipäätään mielestäni pitää tehdä ihan kaikki maailman asiat, mitä kuvittelee tekevänsä myöhemminkin: matkustaa bussilla, junalla, käydä ampumaradalla, vierailla tuttujen luona, tutustua pieniin lapsiin, uida, syödä jäätelöä lokkitorilla, syödä mustikoira metsän pusikoista, nukkua teltassa, matkustaa autolla, viettää päivä veneessä, vaeltaa lapin tuntureilla viikon ajan ja listahan toki jatkuu pitkälle! Ite pitänyt sitä ohjenuorana, että koiraa ei työnnetä eikä houkutella - jos se itse jaksaa mennä niin antaa sitten mennä. Aika äkkiähän noille pienille tulee väsy puseroon ja sitten on mentävä sen ehdoilla.

 

Pääasiahan koiranpentujen kanssa toilailtaessa on se, että mihinkään ei nuorta pentua pakoteta, mitään opettamatta olevaa asiaa ei vaadita osatuksi, kaikista säännöistä pidetään justiinsa eikä melkein kiinni ja ERITOTEN, että molemmilla on mukavata! Rakkautta ja rajoja ne pennut tarvitsee lenkkipoluilla ja niiden ulkopuolella...

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 tuntia sitten, Hölökkäilijä kirjoitti:

-- Onko täällä jollain kokemusta yleensä canicrossista tai erityisesti suomenlapinkoiran kanssa lenkkeilystä ja kisaamisesta?--

 

Mä en muuten juoksekaan  kuin koirien kanssa. Löytyy myös viralliset rensselit ja kisoissakin käyty. 🙂
Lappareista ei mitään haisua, mutta aika koirakohtaista tuntuu olevan, kiinnostaako veto vai ei. Canicrossissa nimenomaan pitäisi vetää, tosin kyllä niitä vierellä hölköttelijöitäkin näkee. Itsellä ollut vetokoirina sk. collieita ja saksanpaimenkoiria. Nykyinen lassie vetää ihan reikä päässä ja tykkää hommasta kuin hullu puurosta, menis varmaan kevyesti kympin 35 minsaan. Miksei siis lapinkoirakin. 
Sakemannit on ravaajia ja sopii mun vauhteihin paremmin. Jolpottaa vaikka maailman tappiin, jos vaan moottoria hommaan löytyy. Sellaisiakin on tullut vastaan, jotka juoksee perässä ja ne ei kyllä sitten ole ainakaan kisakoiria.
 

Photo16234pp.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy