Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Juoksu&Hiihto-lehden maailmankuva


timopar
 Share

Recommended Posts

Onko juoksijalla muuta elämää? Tällainen kysymys nousi mieleen aamuyön tunteina taistellessani orastavaa pohjekramppia vastaan. Luin eilen illalla uusinta Juoksu&Hiihto-lehteä, ja jouduin taas kerran toteamaan, että tämä lehti ei ole minua varten. Oikeastaan huomasin aikoinaan saman suomenkielisen Runner’s Worldin kohdalla. Kramppiuhan aikana syykin alkoi selvitä.

Juoksu&Hiihto, kuten Runner’s World tarjoavat kilpaurheilijan elämäntapaa tavallisille kuntoilijoille. Lehti ei itse asiassa tunne kuntoilijaa, vaan juoksijan, jonka päivittäiset rutiinit keskittyvät juoksemisen ympärille. Juoksija-lehti tunnistaa ja tunnustaa, nimestään huolimatta, kuntojuoksijan, jolla on elämässään muutakin kuin juokseminen.

Juoksu&Hiihto-lehden artikkeleja vaivaa mielestäni melkoinen yksipuolisuus. Aloitteleva juoksija, joka alkaisi elää ja harjoitella lehden ohjeiden mukaisesti, olisi aika nopeasti kadottanut kiinnostuksensa harrastukseen. Miksi? Koska se ei enää olisi pelkkä harrastus, vaan liian vakava harrastus, joka sulkisi kaiken muun elämän pois.

Voiko juoksijalla olla perhettä? Kyseisen lehden mukaan ei. Kuitenkin suurin osa meistä juoksuharrastajista on parisuhteessa tai perheellisiä. Miten ihmeessä pienten lasten isät – ja varsinkin äidit – voivat käyttää 5-6 iltaa juoksemiseen? Toisekseen, kaikki eivät edes halua, vaikka voisivat. Monilla on muitakin kiinnostuksen kohteita. Siksi lehden antamat vinkit malliin ”jos ei lenkille, niin sitten sohvalle löhöilemään” ovat niin kaukana todellisuudesta.

Hemmilä&kumppanit, laskeutukaa nyt ihmeessä normaalien harrastajien pariin. Lehteänne lukee (siis ostaa tai tilaa) kuitenkin me tavalliset kuntoilijat, jotka emme – enää – haaveile kilpajuoksijan tai elämäntapajuoksijan urasta. Juokseminen on kuitenkin vain yksi pieni osa elämää, ei koko elämä.

Link to comment
Share on other sites

Jep, aivan totta. Minua on lisäksi ärsyttänyt suuresti se että juoksu olisi muka kaikilla se ainoa laji jota harrastaa. Liian monissa kunto- ja treeni ohjelmissa on vaan juoksu, juoksu, juoksu, ehkä kuntosali, juoksu.... Kuka oikeasti harrastaa pelkästään sitä ja vaan sitä? Sivulauseessa mainitaan että juoksun voi korvata hiihdolla mutta ei välttämättä suoraan mainita monipuolisuuden tuomasta henkireijästä.

Itse, eikä uskoakseni moni muukaan, jaksa pelkää juoksua tasaisesti ympäri vuoden, vaikka 'juoksun ylimenokauden motivaatiohukkaan' saakin lukea vaikka minkälaisia ohjeita.

Minulla mennyt kausi koostui ja koostuu näin:

-Kesällä 2006 treenattiin HCM:lle, sen jälkeen aloitettiin kuntosalikausi juosten.

-Loppuvuodesta nostettiin salimääriä lumettomuuden takia ja otettiin spinnua mukaan, sekä uintia, ei pelkkää juoksua.

-Alkuvuodesta aloitettiin treenaamaan hiihtoa finlandiaan, juoksu yhdessä lenkissä /viikko. Uinti tukena.

-Hiihtoa kevääseen asti, viikolla 11 aloitetaan maratreenit Tukholmaan.

-Kuntosali pudotetaan minimiin keväällä.

-Keväällä kaivetaan uusien lenkkareiden lisäksi esiin myös rullaluistimet ja otetaan monipuolisuudeksi myös sitä. Lisäksi uintia.

-Puolikas ja vähän lyhyempi juoksukisa keväällä.

-Monipuolista treeniä maralle, juoksu pääosassa, mukana myös rullaluistelu, uinti, kuntosali, pyöräily, kuntosali jää pois.

-Tukholman maran jälkeen Forssan rullamara sauvoilla.

-Tämän jälkeen aloitetaan myös maantie- ja maastopyöräily aktiivisemmin.

-Kesäkuun aikana aloitetaan treenit HCM:lle, melontaa tulee satunnaisesti mukaan treeniin.

Siinä tavallisen aktiivirivikuntoilijan 'ruokaympyrä' 2006-2007. Toinen asia miksi en halua pelkästään juosta, on puhtaasti siinä että A) paikat ei kestä, B) en halua näyttää Janne Holmenilta jolla roikkuu kaksi narua olkapäistä, C) Kyllästyn helposti kaikkeen 'pakkotoistoon'.

Link to comment
Share on other sites

Hell No!

Ainahan voi lukea Avotakkaa ja Pirkkaa. Jos olisin päätösvaltainen Juoksu&Hiihto-lehden asioista päättämään, Keniaan ja muualle maailmaan lähtisi agentteja, jotka eivät saisi palkkaa, ellei lehteen tulisi säännöllisesti täydellisiä selontekoja maailman huippujuoksijoiden treeneistä, treeniä edesauttavista keinoista ja valmentajan periaatteiden täydellistä selvitystä niin tarkoin, että Shaheenit&Canovat voisivat itsekin tarkistaa artikkelista miten ja miksi treeneissään noin toimivat.

Nyt J&H sisältää runsaasti yleispäteviä kukkahattuisia nössöyleistyksiä asioista ja painottaa liikaa monipuolista harjoittelua ja lepopäiviä ja sitä, että ikäkin pitäisi ottaa huomioon harjoittelussa. Hus hus ja SYVÄÄ juoksutietoutta kehiin huippuyksilöiden kautta huom kuvineen. Ei enää yhtäkään kuvaa, jossa edetään esim lumikengillä, vaan mieluummin kisakengillä.

Sitä paitsi Janne Holmen on mielestäni yksi tämän planeetan upeimmista ilmestyksistä, eikä vähiten ASIAAN paneutumisensa ansiosta.

Link to comment
Share on other sites

Ei kai ole tarkoitus, että kaikkia urheilulehtien ohjelmia toteutetaan sellaisenaan vaan että sieltä poimitaan itselle sopivaa tietoa ja kannustusta harrastukseen. Kyllä jo jonkin aikaa liikuntaa harrastanut osaa seuloa lehdistä itselleen sopivat vinkit (ja nauraa lopuille).

Luen sisustuslehtiä vaikka kotini ei näytä sisustuslehtikodilta, luen muotilehtiä vaikka en näytä trendipelleltä, luen matkailulehtiä vaikka harvoin pääsee reissuun ja mielestäni saan nauttia urheilulehtien lukemisesta vaikka en näytä urheilijalta enkä aina treenaa täysillä.

Link to comment
Share on other sites

1)

...uusinta Juoksu&Hiihto-lehteä, ja jouduin taas kerran toteamaan, että tämä lehti ei ole minua varten...

2)

...Juoksija-lehti tunnistaa ja tunnustaa, nimestään huolimatta, kuntojuoksijan, jolla on elämässään muutakin kuin juokseminen...

3)

...miten ihmeessä pienten lasten isät – ja varsinkin äidit – voivat käyttää 5-6 iltaa juoksemiseen? Toisekseen, kaikki eivät edes halua, vaikka voisivat...

4)

...Monilla on muitakin kiinnostuksen kohteita...

5)

...Hemmilä&kumppanit, laskeutukaa nyt ihmeessä normaalien harrastajien pariin...

6)

...Lehteänne lukee (siis ostaa tai tilaa) kuitenkin me tavalliset kuntoilijat...

Et kai tosissasi marmata että markkinoilla on kaksi juoksun erikoislehteä, jotka ovat selvästi erilaisia!

1) Hyvä jos huomasit!

2) Tilaa ihmeessä kaksi numeroa Juoksija-lehteä kotiisi!

3) Helposti ja vielä pari kolme aamulenkkiäkin viikossa, lapsia vain neljä mutta halua juosta reilusti

4) niin... ja lehtikö nyt sitten ahdistaa

5) ei kun pysykää siellä ja tehkää rohkeasti erilaista juoksu-lehteä.

6) määritä "me tavalliset"...

Link to comment
Share on other sites

Voiko juoksijalla olla perhettä? Kyseisen lehden mukaan ei. Kuitenkin suurin osa meistä juoksuharrastajista on parisuhteessa tai perheellisiä. Miten ihmeessä pienten lasten isät – ja varsinkin äidit – voivat käyttää 5-6 iltaa juoksemiseen?

Tähän minun on pakko takertua :).

Miten niin varsinkin äidit?

Kyllä se puurokauha siellä isänkin kädessä hyvin pysyy. Ja lapsia on vain 4, ikämallia 10v,9v,7v,5v.

Ei millään pahalla, mutta kun olen niin herkkä provosoitumaan..........

Link to comment
Share on other sites

Ref: Ajankohtainen kakkonen YLE TV2 ti 27.2. klo 21

Kiitos, minäpä katson jos joudan, vaikka en nuori nainen olekaan. Voin sitten tuntea itseni huonoksi äidiksi ja alkaa säästää rahaa lapsille psykiarin käyntejä varten. Toivottavasti saavat kuitenkin sisaralennuksen jos menevät kerralla.

ja ps. Tämä on vähän huumorimielessä kirjoitettu.

Link to comment
Share on other sites

Itse, eikä uskoakseni moni muukaan, jaksa pelkää juoksua tasaisesti ympäri vuoden

Hm.. Veikkaisin että tällä foorumilla aika moni jaksaa. Tokihan kaikkea muuta (urheilua) voi ja ehkä pitäisikin harrastaa, mutta miten sille saa aikaa juoksemiselta? ;-)

Itse lopetin muuten J&H:n lukemisen koska siinä on hintaansa nähden liian vähän juoksuasiaa..

Link to comment
Share on other sites

En ota kantaa, minusta molemmat lehdet ovat hyviä ja vievät hyvää asiaa eteenpäin.

Mutta:

Juoksua harrastamaton/satunnaisesti harrastava, muuten kyllä liikkuva vaimoni tokaisi taannoin, että ei jaksa lukea Juoksijaa kun se on niin kilpaurheilupainotteinen. Hän taas tykkäsi enemmän näistä Hemmilän tuotoksista.

:but: . Juu ja kyllä isätkin puuroa keittävät.:yaya:

Link to comment
Share on other sites

Juoksu&Hiihto, kuten Runner’s World tarjoavat kilpaurheilijan elämäntapaa tavallisille kuntoilijoille. Lehti ei itse asiassa tunne kuntoilijaa, vaan juoksijan, jonka päivittäiset rutiinit keskittyvät juoksemisen ympärille. Juoksija-lehti tunnistaa ja tunnustaa, nimestään huolimatta, kuntojuoksijan, jolla on elämässään muutakin kuin juokseminen.

En ole aikoihin J&H-lehteä nähnyt, mutta muutamaa ensimmäistä selailin todeten, että ihan samaa amerikasta ostettua jenkkihömppää kuin lyhytikäiseksi jäänyt Hemmilän edellinen projekti RW. "Kymmenen tapaa lisätä treeni-intoa" ja "16 konstia saada perse irti sohvasta".

Onkohan lehden tyyli muuttunut, mutta jiiveen mainitsemaa "Hemmilän tuotosta" oli ainakin alussa hyvin vähän.

Onhan Juoksijakin selvästi muuttunut fitness-suuntaan viime vuosina, ja pari sydämenlyöntiä jäi väliin, kun viime vuonna Harri Hänninen oli johonkin (en nyt muista aihetta) juttuun väsännyt tuollaisen numeroidun listan. Onneksi niitä ei sen jälkeen ole näkynyt.

Mielestäni näiden lehtien kohderyhmäeron näkee kuitenkin edelleen siitä, että toisessa jutut painottuu harjoittelumotivaation etsimiseen, kun taas toisessa enempi muistutellaan levon tärkeydestä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy