Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
Pexrun

Teräsvaarit ja -mummot

Recommended Posts

Etelä-Saimaassa Joonas Tapanisen inspiroiva artikkeli imatralaisesta teräsvaarista Raino Kianderista. Juttuhan on maksumuurin takana vain tilaajille ja en tiedä miten isoon tekijänoikeuksien rikkomukseen syyllistyn kun sen tänne kopsaan mutta menköön. Olenhan itse maksanut tuon niin kai sen voi juoksufoorumin lajitovereillekin tarjota 🤔

 

Kuten jo aiemmin totesin, keski-ikäistyvä (miksei nuorempikin) hölkkäkansa kaipaa esikuvia. Tässä yksi parhaita💪

Raino Kiander, 82, juoksi vielä kuusikymppisenä 18 maratonia puolessa vuodessa — Teräsvaarin jalka nousee yhä, mutta iän myötä on ollut pakko luopua rakkaista lajeista: "Olen aina ajatellut, että vanhuuskin olisi kiva kokea"

Imatralainen Raino Kiander voitti duathlonissa ja maratonilla veteraanisarjoissa kaiken mahdollisen. Ura loppui kuusi vuotta sitten vyöruusudiagnoosiin. Viime syksynä Kiander saatiin yllytettyä vielä kerran lähtöviivalle, ensimmäisiin ratakävelykisoihinsa.

Joonas Tapaninen

Raino Kiander harjoittelee edelleen kuusi kertaa viikossa. — Kahtena päivänä käyn salilla, kahtena päivänä vesijuoksemassa ja kahtena päivänä harrastan tehokävelyä. Raino Kiander harjoittelee edelleen kuusi kertaa viikossa. — Kahtena päivänä käyn salilla, kahtena päivänä vesijuoksemassa ja kahtena päivänä harrastan tehokävelyä.

Raino Kiander kaivaa laukustaan kaksi mitalia ja asettelee ne symbolisesti vierekkäin kämmenselkäänsä vasten.

Jo tummunut pronssilätkä on muisto 11-vuotiaana sauvotuista ensimmäisistä hiihtokisoista. Kaiverruksessa on päivämäärä 9. helmikuuta 1948.

Toisen mitaleista kimallus on yhä kirkas. 80-vuotiaiden sarjan kultainen mestaruusmitali 5 000 metrin ratakävelyssä pujotettiin Kianderin kaulaan viime syyskuun SM-kilpailuissa.

Siihen, onko viimeisin mitali samalla viimeinen, Kiander ei tiedä vastausta vielä itsekään.

— Lopetin kaiken kilpailemisen kuusi vuotta sitten. Olin ajatellut, että kävisin vielä lämmittelynä ottamassa 13. perättäisen maratonin Suomen mestaruuden, ennen kuin lopettaisin. Sitten minulle jysähti vyöruusu ja elämä meni sekaisin. Siihen se loppui.

Joonas Tapaninen

Siinä ne ovat vierekkäin, Raino Kianderin uusin ja vanhin mitali. Ensimmäinen vuodelta 1948, viimeisin vuodelta 2018. Siinä ne ovat vierekkäin, Raino Kianderin uusin ja vanhin mitali. Ensimmäinen vuodelta 1948, viimeisin vuodelta 2018.

Kävely uusi aluevaltaus

Tai ainakin oli loppua. Viime syksynä tuttu veteraaniurheilija sai houkuteltua Kianderin vielä kertaalleen lähtöviivalle. Lähes kaikki kestävyyslajit kokeilleelle Kianderille kävely oli täysin uusi aluevaltaus.

— Olen laittanut numerolapun rintaan tuhatkunta kertaa, mutta kertaakaan aiemmin en ollut joutunut pelkäämään, että minut potkaistaisiin radalta pois kesken kisan, hän nauraa.

Pelko diskauksesta osoittautui turhaksi, sillä Kianderin kävelytekniikka kesti helposti tuomariston röntgenkatseet. Kävelyvauhtiaan Kiander ei alkujaankaan epäillyt, onhan hän aktiiviuransa jälkeenkin harjoitellut lähes päivittäin.

— Tämänhetkinen systeemi on se, että teen viikossa kuusi harjoitusta. Kahtena päivänä käyn salilla, kahtena päivänä vesijuoksemassa ja kahtena päivänä harrastan tehokävelyä.

Toni Degerlund

Arkistokuvassa Kiander nauttimassa virvoketta BB-runilla vuonna 2012. Arkistokuvassa Kiander nauttimassa virvoketta BB-runilla vuonna 2012.

Juoksemisesta oli luovuttava

Vaikka Kiander on ikäisekseen edelleen rautaisessa kunnossa, juoksemisesta hän joutui luopumaan kokonaan vuosi sitten.

— Juoksussa jokainen askel lyö kehon läpi. Jouduin lopettamaan, koska vastassa alkoi tuntua vähän inhottavalta. En nyt ihan oksennuksen partaalla ollut, mutta se iskutus tuntui vaivaavan.

Kotiin jääminen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto. Siksi Kiander päätti seurata arvostamansa lappeenrantalaisen suurmaratoonarin jalanjäljissä.

— Paavo Pystynen, minua viisi vuotta vanhempi olympiaedustajamme Tokiosta, vaihtoi juoksemisen kävelyyn. Sitten ajattelin, että jospa minunkin olisi aika, Kiander kertoo.

Joonas Tapaninen

Raino Kiander liikkuu lähes kaikki matkat polkupyörällä. Raino Kiander liikkuu lähes kaikki matkat polkupyörällä.

Hidastuminen ottaa päähän

Luopumisen tuskaa Kiander ei ole kokenut, mutta vauhdin hidastuminen ottaa päähän, olipa sitten kyse mistä tahansa etenemistavasta.

— Kyllähän sen itse ymmärtää ja huomaa liikkuessa, että vauhti on hidastunut. Ei minun ohi ole kävelemällä tultu, mutta se vähän ahdistaa, kun elimistö koko ajan sanoutuu irti reippaammasta toiminnasta, Kiander sanoo.

Kianderin ensimmäinen hiihtomestaruus täyttää tämän viikon torstaina 71 vuotta. Vuosiin on mahtunut menestystä ja merkillisiäkin lajikokeiluja. Selkeitä irtiottoja kestävyysurheilun lajiperheestä on kaksi: 1960-luku vierähti autourheilun parissa ja 1980-luvulla mies innostui toviksi laskettelusta.

Kun Kiander on innostunut uudesta lajista, hän on investoinut siihen kaiken energiansa. Kianderia voisikin kuvailla eräänlaiseksi urheilun projektityöntekijäksi, sillä onpa mies aloittanut minkä tahansa lajin, kaikki tekeminen on alusta asti tähdännyt vain ja ainoastaan huipputasolla menestymiseen.

Ja kun menestysnälkä on tyydytetty, näköpiirissä on ollut aina jo uusi kiintopiste. Näin kävi esimerkiksi 1980-luvun lopulla, kun Kiander nosti laskettelusukset seinälle. Silloin tyhjiön täyttivät pian triathlon ja duathlon, joissa Kiander saavutti lukuisia veteraanisarjojen Euroopan- ja maailmanmestaruuksia.

— Tapanani on ollut, että jos jotain käyn tekemään, en ala silloin harrastelemaan. Tyhjän saa vähemmälläkin, mutta jos aikoo kilpailla maailman huipulla, pitää toisinaan tehdä epämiellyttäviäkin asioita.

Joonas Tapaninen

Kun Raino Kiander aloitti vesijuoksun Imatran uimahallissa 1990-luvulla kuntouttaakseen polveaan, harjoitusmuotoa ei juuri tunnettu Suomessa. Niinpä hän kehitteli oman kelluntavyön retkipatjasta. Kiander luottaa edelleen itse valmistamaansa varusteeseen. Kun Raino Kiander aloitti vesijuoksun Imatran uimahallissa 1990-luvulla kuntouttaakseen polveaan, harjoitusmuotoa ei juuri tunnettu Suomessa. Niinpä hän kehitteli oman kelluntavyön retkipatjasta. Kiander luottaa edelleen itse valmistamaansa varusteeseen.

Tilastomerkinnät kantavat kauas

Kianderin filosofia on, että suurin tuska koetaan harjoituksissa ja kilpailu on palkinto harjoittelusta. Vielä kuusikymppisenä palkintoja kovasta harjoittelusta ropisi: Kiander juoksi parhaimmillaan puolessa vuodessa 18 maratonia, joista 12:ssa hän alitti maagisen kolmen tunnin rajan.

— Keskiaikani noilla maratoneilla oli 2.59,37. Olisi kiinnostavaa tietää, onko jollakin vielä enemmän samantasoisia suorituksia puolen vuoden aikana.

Ammatillinen tausta on aina näkynyt Kianderin suhtautumisessa urheiluun. Enso Gutzeitilla laskentamiehenä työskennelleen Kianderin kalenterimerkinnät ulottuvat vuoteen 1956. Lähes kaikki, tarpeellinen ja tarpeeton, on tilastoitu. Jopa laskut Mellonmäestä.

— Kuuden vuoden aikana, joina laskettelua harrastin, tulin rinteestä alas 5 000 kertaa. Yhden päivän ennätys on 130. Lienee sekin jonkinlainen Mellonmäen ennätys.

Joonas Tapaninen

Vesijuoksu on nykyisin Imatrallakin suosittu vesiliikuntamuoto. Vesijuoksu on nykyisin Imatrallakin suosittu vesiliikuntamuoto.

Huippu-urheilu on urakkatyötä

Kiander on nähnyt urheilumaailmaa niin kilpaurheilijan, järjestöaktiivin kuin valmentajan näkövinkkelistä. Triathlonliitossa Kiander toimi 15 vuotta hallituksen sihteerinä, joka hoiti liikekirjanpidon ja toiminnanjohtajan tehtävät sekä toimi kilpailupäällikkönä samalla itse kilpaillen.

— Kun maailman huipulla pyritään olemaan, se on ääretöntä urakkatyötä niin vanhemmille kuin nuoremmille. Kaikki pyörii yhden asian ympärillä. Olen kuitenkin aina ajatellut, että vanhuuskin olisi kiva kokea, eikä koko ajan mennä tukka putkella.

Urheilijana Kiander on tottunut vertaamaan itseään toisiin päästäkseen kärryille siitä, missä kunnossa hän itse on. Tuostakin ajattelutavasta hänen on vanhemmiten täytynyt päästää irti.

— Nykyisin yritän muistaa, että katselen asioita 82-vuotiaan tasolta.

Joonas Tapaninen

Raino Kiander joutui lopettamaan juoksuharjoittelun vuosi sitten. Raino Kiander joutui lopettamaan juoksuharjoittelun vuosi sitten.

Hännisen menestys lämmittää

Kianderilla ei ole koskaan ollut vaikeuksia pysytellä ajan hermolla. Nytkin paidanhelman alla pullistelee uusinta muotia oleva sykekello. Vanhan mestarin puheissa ei kuulu edes pientä kapinahenkeä nykyajan kotkotuksia kohtaan.

— Minulla on kaksi älypuhelinta ja kaksi tablettia. Seuraan mediaa ja urheilijoiden edesottamuksia päivittäin, Kiander toteaa.

Erityisen paljon Kianderia lämmittää ruokolahtelaispyöräilijä Jaakko Hännisen menestys.

— Olen kilpaillutkin Jaakon kanssa samoissa SM-kisoissa, hän 10-vuotiaiden ja minä 70-vuotiaiden sarjassa. Ne olivat muuten Jaakon ensimmäiset ja minun viimeiset SM-kisani, Tainionkosken Tähdessä pitkään takavuosina vaikuttanut Kiander muistelee.

Joonas Tapaninen

Raino Kiander kertoo seuraavansa aktiivisesti muiden urheilijoiden edesottamuksia. Raino Kiander kertoo seuraavansa aktiivisesti muiden urheilijoiden edesottamuksia.

Raino Kiander

82-vuotias imatralainen entinen kestävyysurheilija. Syntynyt Berliinin olympiavuonna 1936.

Kotoisin Mikkelin maalaiskunnasta. Asunut Imatralla vuodesta 1947.

Menestynyt veteraanisarjoilla maratonilla, duathlonissa, triathlonissa ja viimeisimmäksi kävelyssä.

Menestynyt myös muun muassa pyöräilyssä, suunnistuksessa, hiihdossa ja autourheilussa.

Perheessä vaimo Salme ja kaksi aikuista poikaa.

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raino on kova luu. Kesäisin monet kerrat juttua iskee, kun lenkillä olen ja hän ajelee pyörällä. 

 

Yhden kerran muistan jolloin teräsvaarin terävyys teki vaikutuksen. Tässä noin 10 vuoden sisään olin juoksemassa omaa kevyttä lenkkiä 20@4.00. Keli oli syystalvinen ja saavutin takaa pyörällä olevan Rainon. Juuri kun olin rinnalle pääsemässä, niin Raino toteaa päätään kääntämättä, että mahtaa Harri olla tulossa juosten takaa, kun ei tällä suunnalla muut kyllä juosten ota kiinni jos pyörällä itse ajelen.

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä  • Osta vähintään 69,99 € niin saat 20 % alennusta koko ostokerrasta!


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy